10 μελωδίες από Video Games που άφησαν εποχή

by Γιώργος Νανάκης on 25 Φεβρουαρίου 2015

Είχα διαβάσει κάποτε σε ένα άρθρο που μιλούσε για μουσική και κινηματογράφο ότι “Η μουσική είναι το soundtrack της ζωής μας”. Για τους gamer η φράση αυτή φέρει μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς μια χαρακτηριστική μελωδία από το soundtrack ενός αγαπημένου μας παιχνιδιού, λειτουργεί παβλοφικά και επαναφέρει με απίστευτη ευκολία αναμνήσεις και συναισθήματα. Μέσα από αυτό το άρθρο θα σας θυμίσω 10 χαρακτηριστικές μελωδίες βιντεοπαιχνιδιών που άφησαν εποχή με τον δικό τους τρόπο.

Να σημειωθεί ότι ο πρόλογος, στα μισά περίπου της σύνταξής του, αναδιαμορφώθηκε και εμπλουτίστηκε με τις παρακάτω γραμμές, καθώς στην προσπάθειά μου να βρω τα αντίστοιχα θέματα των παιχνιδιών στο YouTube που θα συντρόφευαν το κείμενό μου, διαπίστωσα κάτι μοναδικό. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν ανεβάσει αναρίθμητα video στα οποία παίζουν σε κάποιο μουσικό όργανο τα κομμάτια από τα αγαπημένα τους video games ή έχουν κάνει κάποια ιδιαίτερη εκτέλεση και την μοιράζονται μαζί μας. Υπάρχουν μέχρι και ολόκληρες συναυλίες που βασίζονται σε θέματα γνωστών video games που τα εκτελούν καταξιωμένες συμφωνικές ορχήστρες ανά τον κόσμο. Όλο αυτό δείχνει το πόσο βαθειά αλλά και τον ιδιαίτερα πρωτοφανή τρόπο που επηρεάζουν τα βιντεοπαιχνίδια στο σύνολό τους (σενάριο/υπόθεση και μουσική) τον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Δεν βλέπουμε μόνο τις περιπέτειες των ηρώων στην οθόνη, αλλά τις ζούμε μαζί τους!  Γιατί στην τελική, τα video games αποτελούν μορφή τέχνης και όχι απλά κάτι με το οποίο σκοτώνεις απλά την ώρα σου. Το θεώρησα ’’άδικο’’ να σας παρουσιάσω τα κομμάτια στην αρχική τους εκτέλεση, όπως είχα αρχικά κατά νου να πράξω.  Αντ’ αυτού, συμπεριέλαβα αρκετές ενδιαφέρουσες παραλλαγές και εκτελέσεις  των εν λόγω θεμάτων – όπου αυτό ήταν δυνατό. Το αποτέλεσμα ελπίζω να σας αρέσει και να σας ενθουσιάσει .

(Υ.Γ. Η σειρά των τραγουδιών είναι τυχαία)

1) Tetris - Type A

Nintendo, Game Boy – 1989, Συνθέτης: Hirokazu Tanaka
Το Tetris ήταν το παιχνίδι που έδινε η Nintendo δώρο μαζί με το πρώτο Game Boy. Είτε μας άρεσε είτε όχι, όλοι ‘’αναγκαστήκαμε’’ να ασχοληθούμε μαζί του μέχρι να καταφέρουμε να μαζέψουμε χαρτζιλίκι για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποιο άλλο game. Το παιχνίδι είχε 3 τύπους μουσικής. Ο πιο γνωστός (Type A) είναι βασισμένος στο παραδοσιακό ρώσικο κομμάτι “Korobeiniki”. Κάθε gamer που σέβεται τον εαυτό του, οφείλει να το γνωρίζει!

2) Zelda Theme - Overworld Theme

Nintendo, NES  – 1986, Συνθέτης: Koji Kondo

Οι περιπέτειες του Link στο βασίλειο του Hyrule δεν θα μπορούσαν να μην συνοδεύονται από μουσική επένδυση επικών διαστάσεων. Τα παιχνίδια Zelda που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς μας έχουν προσφέρει έντονες συγκινήσεις και δυνατά soundtrack. Κανονικά όλη η δεκάδα του αφιερώματος  θα έπρεπε να αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από κομμάτια του soundtrack του Ocarina Of Time! Στον παρακάτω σύνδεσμο ακολουθεί μια εκπληκτική ορχηστρική εκτέλεση του κεντρικού θέματος  (ή αλλιώς Overworld Τheme). Aξίζει να το ακούσετε.

3) Final Fantasy VIII - Liberi Fatali

SquareEnix, Playstation  – 1999, Συνθέτης: Nobuo Uematsu

Η εικόνα μιας παραλίας. Χορωδία. Μουσική. Σκόρπιες λέξεις στην οθόνη με κορύφωμα μία φαντασμαγορική μονομαχία με gunblades. Κάπως έτσι μας συστήθηκε το Final Fantasy 8. Ο Nobuo Uematsu (συνθέτης), που έχει συνεργαστεί ξανά με την Square Enix (Final Fantasy Legend, Final Fantasy Legend II,  Final Fantasy X, κτλ.), μεγαλούργησε μέσα από αυτό το μοναδικό κομμάτι που αποτελεί trademark του Final Fantasy 8 και κοσμεί την εισαγωγή του παιχνιδιού.

4) Super Mario Theme

Nintendo, NES  – 1985, Συνθέτης: Koji Kondo

To 1985 εισέβαλε στα σπίτια μας μέσω του Nintendo Entertainment System (NES) ένας υδραυλικός με το όνομα Mario που προσπαθούσε να σώσει την πριγκίπισσα του βασιλείου του Toadstool από τα νύχια ενός κακού που έφερνε λίγο σε χελώνα και λίγο σε δεινόσαυρο, με το όνομα Bowser. Αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου Super Mario, οι περιπέτειές του εξακολουθούν να αποτελούν πηγή διασκέδασης για μικρά (αλλά και μεγάλα) παιδιά και είναι ένα από τα πιο δυνατά franchise της Nintendo.Τα παιχνίδια Super Mario είναι από τα μακροβιότερα στην βιομηχανία των video games και απαριθμούν αμέτρητες συνέχειες και αρκετά spin-offs σε όλες τις κονσόλες της Nintendo. Παρακάτω ακολουθεί το χαρακτηριστικό κεντρικό θέμα της σειράς σε jazz εκτέλεση!

5) Monkey Island Theme

Lucas Arts – 1990, Συνθέτης: Michael Land

Το όνειρο του Guybrush Threepwood, όταν μας συστήθηκε για πρώτη φορά, ήταν να γίνει ένας φοβερός πειρατής. Τα παιχνίδια Monkey Island μας διηγούνται τις περιπέτειες του νεαρού τυχοδιώκτη δοσμένες με αρκετές δόσεις χιούμορ. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 7 παιχνίδια Monkey Island (τα τελευταία 2 είναι ουσιαστικά remastered εκδόσεις των 2 πρώτων παιχνιδιών). Τα Monkey Island αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους του adventure είδους. Πειρατές, βουντού, περίεργες κατάρες, ξιφασκίες με προσβολές, πειρατές ζόμπι, φαντάσματα, ένα νησί που φέρει ένα καλά κρυμμένο μυστικό και άφθονες δόσεις χιούμορ αποτελούν τη συνταγή για τη μοναδική αυτή σειρά.

Σχόλια
What's your reaction?
LOL
7%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
27%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1