2Dark

by Βασίλης Καμακάρης on 23 Μαρτίου 2017

I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills, skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you.” Όλοι όσοι είχαμε δει την ταινία Taken θυμόμαστε αυτήν την φράση του Bryan Mills, του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Liam Neeson, ο οποίος ταξίδεψε στο Παρίσι και έφερε τον κόσμο ανάποδα για να σώσει την κόρη του.

Αν μια καλή ταινία δράσης μπορεί να μας καθηλώσει με τις ωραίες σκηνές, ένα παιχνίδι αντίστοιχου περιεχομένου με την διαδραστικότητα του μπορεί να μας εξιτάρει ακόμα περισσότερο, μπαίνοντας όλο και πιο βαθιά στον ρόλο, χωρίς βέβαια να είναι αυτός ο σκοπός. Σε ένα παιχνίδι ή μια ταινία, η πλοκή είναι το σημαντικότερο κομμάτι, που δίνει το βάθος που χρειάζεται και ένας τίτλος που κουβαλά το εν λόγω βάθος είναι και το 2Dark.

Το 2Dark είναι ένα Horror Adventure παιχνίδι από την Gloomywood, με την υπογραφή του Frédérick Raynal, το μυαλό πίσω από το Alone in the Dark που πραγματοποιεί ένα comeback στο gaming industry με τον συγκεκριμένο τίτλο. Για την ιστορία του 2Dark, ο "Bryan Mills" της υπόθεσής μας είναι ο Smith, ένας πρώην ντετέκτιβ που έπειτα από μια βόλτα στην εξοχή βρίσκει την γυναίκα του νεκρή, με τα δύο του παιδιά να έχουν απαχθεί. Μόνος και με τις εμμονές να τον βασανίζουν για τα χαμένα του παιδιά, ο Smith θα ξεχυθεί στους δρόμους της Gloomywood, για να σώσει όσα παιδιά έχουν εξαφανιστεί, αλλά και να τιμωρήσει όσους του κατέστρεψαν την οικογένεια, με την ελπίδα να δει τα δικά του ξανά ζωντανά.

Στο πυρήνα του, το 2Dark είναι ένα top-down adventure παιχνίδι που στηρίζεται στην εξερεύνηση και στις stealth ικανότητες, ενώ υπάρχει πάντα η λύση να μπούμε και να "καθαρίσουμε" τους πάντες. Ο παίκτης είναι αυτός που θα διαλέξει τον τρόπο που θα ολοκληρώσει την κάθε αποστολή και στόχος του είναι να βρει στοιχεία που θα ξεδιπλώσουν το κουβάρι του μυστηρίου, καθώς και να σώσει τα παιδιά που είναι στα χεριά των εχθρών μας. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα αντικείμενα που έχουμε στην κατοχή μας. Πυροβόλα όπλα ή melee, κλειδιά και αλλά αντικείμενα για να αντιμετωπίσουμε τους εχθρούς μας, θα λύσουμε puzzles και θα δελεάσουμε κάποιον προς το μέρος μας, είτε για να τον βγάλουμε εκτός, είτε για να τον σώσουμε.

Ο χειρισμός στην περίπτωση της διαχείρισης των αντικειμένων είναι κάπως μπελαλίδικος στην αρχή αν και προσφέρει δύο διαφορετικούς τρόπους χρήσης για τον συνδυασμό αντικειμένων. Το αρχικό κομμάτι των επιλογών θέλει μια εξοικείωση με τον παίκτη, μαθαίνοντας να βάζει σε σειρά τα items που χρησιμοποιεί αρκετά κοντά σε ένα με το άλλο για να τα επιλεγεί γρήγορα, αλλιώς θα πρέπει να τα βρει άμεσα και αν έχει συλλέξει πολύ υλικό δύσκολα θα αντεπεξέλθει σε μια πιθανή μάχη.

Το περιβάλλον σε κάθε αποστολή είναι όμορφα σχεδιασμένο και κρατά ένα αρκετά dark ύφος, βάζοντας τον παίκτη να γίνει ένα με το σκοτάδι στις δύσκολες περιπτώσεις, πάντα φυσικά με προσοχή, μιας και κάθε περιοχή κρύβει παγίδες που μπορούν να μας στοιχίσουν την ζωή μας ή να μας φανούν χρήσιμες για να νικήσουμε κάποιον εχθρό.

Το 2Dark συνδυάζει αρκετές εικαστικές μορφές, όπως απλά σκίτσα και το pixel art στοιχείο που είναι εμφανές στις περιοχές και τους χαρακτήρες. Τα σκίτσα που τα βλέπουμε πιο πολύ σε πίνακες, χαρτιά, φωτογραφίες και άλλα δίνουν τη νότα για τη νοσηρή πλοκή που κουβαλά το παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, το pixel art που κυριαρχεί εντός του game δείχνει όμορφα τις περιοχές, υστερώντας λίγο στους χαρακτήρες.

Το 2Dark παρουσιάζεται ως ένα horror παιχνίδι, αλλά περισσότερο μου έδωσε μια γεύση ως ένα αστυνομικό θρίλερ μυστήριου, με δυνατό story. Το horror στοιχείο είναι αρκετά εμφανές στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν τρομάζει σε μεγάλο βαθμό τον παίκτη. Ο παίκτης αν νιώσει όντως ένα κομμάτι φόβου, θα είναι σε κάποιο πιθανό jumpscare ή όταν πέσει σε μια παγίδα, με την μουσική να δίνει τον απαραίτητο ήχο.

Το κυρίως νόημα στο 2Dark, εκτός από το να το παίξει κάποιος, είναι να απολαύσει το μυστήριο που κρύβει μέσα του: Οι μονόλογοι του Smith, τα στοιχεία που βγάζουν περισσότερες αποκαλύψεις στο φως και η τελική κορύφωση... Ο Frédérick Raynal μάς έχει συνηθίσει σε αυτά και για ακόμη μια φορά το κάνει πράξη για εμάς. Το να χρησιμοποιείς μικρά παιδιά σε games και με έναν τόσο μακάβριο τρόπο... κάποιοι ίσως να δίσταζαν, αλλά όταν ξέρεις τι θέλεις να κάνεις και είσαι ο Raynal, δεν χρειάζεσαι τις safe επιλογές.

Η συνολική εμπειρία του 2Dark είναι σχετικά μικρή, όμως μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που ολοκληρωθεί με stealth ικανότητες. Προσωπικά, προτίμησα να κάνω πράξη όσα έχω δει από ταινίες δράσης, σκοτώνοντας τους πάντες, γλιτώνοντας έτσι χρόνο. Στο περίπου έφτασα τις 7 ώρες, με περιθώριο αύξησης της διάρκειας (περίπου 1-2 ώρες), αν παιχτεί το παιχνίδι καθαρά stealth. Παρά τη μικρή του διάρκεια, το 2Dark είναι ευχάριστο και διασκεδαστικό, δίνοντας κάτι βαθύ στον παίκτη.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

2Dark

Συντάκτης
23 Μαρτίου 2017
Developer

Gloomywood

Publisher

Bigben Interactive

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

10 Μαρτίου 2017

Είδος

Adventure / Stealth / Survival Horror

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετική ιστορία
+ Όμορφη αισθητική και εικαστική υπόσταση
+ Ποικιλία αντικείμενων
+ Αρκετοί τρόποι ολοκλήρωσης απόστολων
+ Μουσικό background

Αρνητικά

- Μπελαλίδικος χειρισμός
- Δεν αξιοποιεί στο έπακρον το horror στοιχείο
- Όχι και τόσο καλός σχεδιασμός στους χαρακτήρες
- Μικρό σε διάρκεια

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
6.5
Συνοψίζοντας

Ο δημιουργός του Alone in the Dark, Frédérick Raynal, επέστρεψε, φέρνοντάς μας ιστορίες από την κρύπτη. Ένα σκοτεινό και νοσηρό αστυνομικό θρίλερ, που ξέρει να προσφέρει μια αισθητική χωρίς ντροπές, με το μυστήριο και την βιαιότητα να γίνονται ένα.

Το 2Dark σίγουρα δεν αποτελεί την μεγάλη κορύφωση για τον Frédérick Raynal, ωστόσο αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εγχείρημα από τα δικά του χέρια. Αν ψάχνεστε για ένα καλό παιχνίδι μυστηρίου, είστε στο σωστό μέρος.

7.0
Βαθμός
6.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1