9 Monkeys of Shaolin - Review

Ένα σύντομο, διασκεδαστικό beat 'em up
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 19 Οκτωβρίου 2020

Πρόσφατα, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε δύο δυνατούς beat ‘em up τίτλους που αναβίωσαν παλιότερες σειρές του είδους, τα Streets of Rage 4 και Battletoads. Το «ξύλο» που ρίξαμε παίζοντας τα δύο αυτά παιχνίδια μάς θύμισε πόσο απολαμβάνουμε τέτοιου είδους gameplay, απλό, άμεσο, διασκεδαστικό και διαχρονικό, όπως φαίνεται.

Ένα ακόμα παιχνίδι έρχεται να προστεθεί στα πρόσφατα beat ‘em ups, από τη Sobaka Studio που μας έδωσε το αξιόλογο top-down shooter, Redeemer, το 2017. Ο νέος τίτλος της εταιρείας ονομάζεται 9 Monkeys of Shaolin και μας στέλνει στην Κίνα, σε μία ιστορία εκδίκησης, για να δείρουμε δεκάδες εχθρούς σε γραφικές τοποθεσίες.

Το σενάριο είναι αναμενόμενα απλοϊκό, αλλά δυστυχώς είναι ταυτόχρονα αδιάφορο και παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο θα έπρεπε, με διαλόγους και cutscenes που διαρκούν αρκετά και κόβουν τη δράση αδικαιολόγητα συχνά. Θα ήταν σίγουρα προτιμότερο να υπάρχει ένα σεναριακό υπόβαθρο, χωρίς ιδιαίτερη ανάπτυξη και κείμενα. Βέβαια, δεν πρόκειται να παίξετε έναν τέτοιο τίτλο για την πλοκή του, και ευτυχώς εκεί που έχει σημασία τα πάει πολύ καλύτερα.

Το σύστημα μάχης είναι μεν απλό, διασκεδάζει όμως πολύ και είναι κομψό, μετρημένο και καλοστημένο. Μπορούμε να κάνουμε αποφυγές και parries, και έχουμε μερικούς διαφορετικούς τύπους επιθέσεων στη διάθεσή μας, κάθε μία από τις οποίες είναι αποτελεσματική σε άλλη περίπτωση, ανάλογα με το είδος του εκάστοτε εχθρού. Η δυσκολία είναι ικανοποιητική και μας κρατά σε εγρήγορση, ενώ υπάρχουν όπλα, εξοπλισμός και αναβαθμίσεις που αναπτύσσουν ευχάριστα το σύστημα. Στην πορεία, ξεκλειδώνονται και νέες στάσεις μάχης που «ανοίγουν» αρκετά τη μάχη, δίνοντάς μας δυνατότητες όπως το να σηκώνουμε στον αέρα όλους τους εχθρούς που είναι κοντά μας για να τους ακινητοποιήσουμε.

Έτσι, έχουμε γρήγορες επιθέσεις, αργές αλλά ισχυρές, κινήσεις που μας φέρνουν κοντά στους εχθρούς άμεσα, ιδιότητες για crowd control και, γενικά, το οπλοστάσιο είναι πλήρες, λειτουργικό και απλό στη χρήση. Οι τύποι των εχθρών είναι αρκετοί και αισθητά διαφορετικοί ώστε να μας καλούν να αλλάξουμε τη στρατηγική μας.

Οι μάχες είναι διασκεδαστικές από την αρχή ως το τέλος και σε αυτό βοηθάει η προσπάθεια της εταιρείας να «ταρακουνήσει» το gameplay εδώ κι εκεί, με επιπλέον ιδέες που αλλάζουν την προσέγγιση. Στο πλαίσιο αυτό, θα αντιμετωπίσουμε εχθρούς που κάνουν ranged επιθέσεις, θα χρειαστεί να σώσουμε πολίτες από φλεγόμενα κτήρια, θα συναντήσουμε παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε και πολλά άλλα, καλοδεχούμενα σκηνικά. Πρόκειται για μία καλή προσπάθεια που στηρίζεται σε ένα αξιόλογο σύστημα μάχης και σε πετυχημένα physics, ωστόσο δεν λείπουν τα προβλήματα κατά περίπτωση.

Στο playthrough, διάρκειας περίπου 5 ωρών, πέσαμε πάνω σε μερικά glitches που μας έβαζαν μέσα στο πάτωμα, ενώ η κάμερα από μόνη της κάνει κάτι παρόμοιο, αφού πολλές φορές χάνει τη μάχη και εμείς πολεμάμε εκτός κάδρου, χωρίς να βλέπουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Επίσης, στις λίγες περιπτώσεις που υπάρχει platforming, το αποτέλεσμα δεν είναι ιδανικό, καθώς ο τρόπος με τον οποίον περνάμε τα κενά δεν είναι αρκετά ακριβής και πού και πού συνδυάζεται με glitches, ώστε ο χαρακτήρας μας να βρίσκεται κάτω από το έδαφος ή σε άλλες παράξενες θέσεις και να χρειάζεται load από το checkpoint.

Τέλος, μερικοί τύποι εχθρών είναι απλώς κουραστικοί, με μηχανισμούς που δεν απαιτούν σκέψη, αντανακλαστικά ή γνώση των συστημάτων, αλλά διαδικασίες που μόνο ως αγγαρεία μπορούν να χαρακτηριστούν. Αφού τελειώσετε το campaign, μπορείτε να επιστρέψετε για να παίξετε σε μεγαλύτερη δυσκολία, αλλά και για να δοκιμάσετε παρέα με φίλους σας, αφού το 9 Monkeys of Shaolin περιλαμβάνει online και couch multiplayer modes. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να σας κάνουν να επιστρέψετε αφού το τερματίσετε, εκτός από κάποια μυστικά που δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικά, και έτσι η διάρκεια του τίτλου είναι μικρότερη από την επιθυμητή.

Το σύστημα των upgrades είναι για κάποιον λόγο πιο πολύπλοκο από όσο πρέπει, όμως οι δυνατότητες που ξεκλειδώνει έχουν ενδιαφέρον και δίνουν στον παίκτη την ευκαιρία να εξατομικεύσει το gameplay και να το φέρει στα μέτρα του, με περισσότερη βαρύτητα στις ικανότητες που προτιμά. Τα όπλα και ο εξοπλισμός επιτελούν παρόμοιο έργο, καθώς δεν παρέχουν στατιστικά ή κάτι παρόμοιο αλλά ξεχωριστές ιδιότητες και έτσι σίγουρα θα βρείτε κάποιο που θα σας ταιριάζει για να επιλέξετε. Ωστόσο, οι ιδιότητες που παρέχουν τα αντικείμενα δεν είναι αρκετά ρυθμισμένες και έτσι πολλές από αυτές είναι αδιάφορες, με αποτέλεσμα να μην έχουν καν σημασία και να υπάρχουν απλώς για να γεμίζουν το μενού. Επίσης, παρότι τα abilities που ξεκλειδώνουμε είναι διασκεδαστικά, μερικά παραείναι δυνατά και μας δίνουν τη δυνατότητα για exploits που καθιστούν τις μάχες σχεδόν ανούσιες.

Οπτικά, το 9 Monkeys of Shaolin είναι αξιοπρεπέστατο, με καλοσχεδιασμένα μοντέλα και περιβάλλοντα, επαρκώς γυαλισμένα για τα δεδομένα της ανάπτυξης. Το animation είναι επίσης ικανοποιητικό και δίνει την αίσθηση ταινίας πολεμικών τεχνών της δεκαετίας του 70, που είναι και το ζητούμενο. Η καλλιτεχνική επιμέλεια βοηθάει πολύ στο να δίνεται όμορφη εικόνα, ταιριαστή στο ύφος, με πετυχημένα χρώματα και εφέ. Η μουσική είναι επίσης από τα καλά στοιχεία του τίτλου, με μελωδίες που θυμίζουν παραδοσιακή κινέζικη μουσική, αλλά με μοντέρνες πινελιές και έντονους ρυθμούς όπου χρειάζεται. Η ατμόσφαιρα είναι καλοστημένη και οι τοποθεσίες έχουν αρκετή ποικιλία για να μην προκαλείται κορεσμός στο μάτι.

Τελικά, το 9 Monkeys of Shaolin είναι ένα beat ‘em up που δεν προσπαθεί να ταράξει τα νερά, αλλά προσφέρει μερικές ιδιαίτερα διασκεδαστικές ώρες με ένα καλοστημένο, εύχρηστο και γρήγορο σύστημα μάχης. Τα προβλήματά του είναι αρκετά ώστε να μην συγκαταλέγεται στα πολύ δυνατά παιχνίδια του είδους, αλλά όχι τόσο σημαντικά για να μειώσουν πολύ την αξιόλογη εμπειρία που προσφέρεται. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια του είδους, θα απολαύσετε το 9 Monkeys of Shaolin είτε παίξετε σε single είτε σε multiplayer mode.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Sobaka Studio

Publisher

Ravenscourt
Buka Entertainment

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

16 Οκτωβρίου 2020

Είδος

Beat 'em up

PEGI

12

Θετικά

+ Διασκεδαστικό σύστημα μάχης
+ Όμορφο οπτικά, με πετυχημένη μουσική
+ Καλή προσπάθεια στη δομή, με αρκετή ποικιλία

Αρνητικά

- Αδιάφορο σενάριο, που παίρνει αρκετό χρόνο
- Μερικοί τύποι εχθρών κουράζουν
- Κάποια τεχνικά προβλήματα
- Μικρή διάρκεια
- Οι αναβαθμίσεις δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Το 9 Monkeys of Shaolin είναι ένα beat ‘em up που δεν προσπαθεί να ταράξει τα νερά, αλλά προσφέρει μερικές ιδιαίτερα διασκεδαστικές ώρες με ένα καλοστημένο, εύχρηστο και γρήγορο σύστημα μάχης. Τα προβλήματά του είναι αρκετά ώστε να μην συγκαταλέγεται στα πολύ δυνατά παιχνίδια του είδους, αλλά όχι τόσο σημαντικά για να μειώσουν πολύ την αξιόλογη εμπειρία που προσφέρεται. Αν σας αρέσουν τα παιχνίδια του είδους, θα απολαύσετε το 9 Monkeys of Shaolin είτε παίξετε σε single είτε σε multiplayer.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1