A Hat in Time

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 13 Δεκεμβρίου 2017

Η νοσταλγία είναι ένα συναίσθημα που έχει πια επίδραση στον χώρο των video games, αφού πλέον το μέσο αυτό διασκέδασης έχει αρκετά χρόνια στις πλάτες του. Έτσι, πολλοί παίκτες τείνουμε να αναπολούμε τα παλιότερα χρόνια και παίζοντας, βιώνουμε ένα συνδυασμό ικανοποίησης και απώλειας που θυμίζει προσωπικές εμπειρίες και περιόδους, οι οποίες είναι ευχάριστες -ή έστω έτσι τις θυμόμαστε. Μας κάνει να πιστεύουμε πως οι μέρες εκείνες -ή τα παιχνίδια εν προκειμένω- δε θα ξανάρθουν ποτέ. Πολλά παιχνίδια εκμεταλλεύονται αυτά τα συναισθήματα και προσπαθούν να τα προκαλέσουν τεχνηέντως. Το εγχείρημα δεν είναι πάντα εύκολο και δεν γίνεται κάθε φορά με χάρη, αφού υπάρχουν πολλές παγίδες. Κύριο πρόβλημα στις εν λόγω περιπτώσεις είναι πως ένα παιχνίδι που στηρίζεται πολύ στο παρελθόν, σπάνια προσφέρει κάτι νέο και έτσι αν το “γδύσουμε” από τα χαρακτηριστικά που προκαλούν νοσταλγικά συναισθήματα, δε μένει τίποτα αξιόλογο. Για αυτό, ένας δημιουργός πρέπει να προσέξει πολύ όταν μας ταξιδεύει στο παρελθόν.

Ένα είδος παιχνιδιών άρρηκτα συνδεδεμένο με παλιότερες εποχές είναι το platforming. Η σύνδεση αυτή δεν σημαίνει πως δεν κυκλοφορούν σήμερα τίτλοι του είδους, ούτε πως δεν υπάρχει ανανέωση και καινούρια στοιχεία στα παιχνίδια αυτά. Αυτό που συμβαίνει, είναι πως τα platformers υπήρχαν από πολύ παλιά στην ιστορία των video games, ήταν μάλιστα από τα πρώτα που παίξαμε ως παιδιά και ήταν επίσης φιλικά προς μικρότερες ηλικίες. Έτσι, οι αναμνήσεις μας από τα παιδικά χρόνια είναι γεμάτες παιχνίδια όπως Super Mario 64, Banjo Kazooie, Crash Bandicoot, Ape Escape και Sonic. Τα platformers της εποχής εκείνης ήταν συνήθως πολύχρωμα, ευφάνταστα και χαρωπά· μας παρείχαν μία ψηφιακή παιδική χαρά την οποία μπορούσαμε να εξερευνήσουμε, είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε με το περιεχόμενό της και να γνωρίσουμε τους κατοίκους της. Νιώθαμε πως βρισκόμαστε σε μία περιπέτεια, γελούσαμε, συγκινούμασταν και εκνευριζόμασταν από τη δυσκολία διαφόρων εμποδίων που βρίσκαμε στο δρόμο μας, όμως το πείσμα μας τελικά κέρδιζε τη μάχη.

Πολλές φορές έχει δοκιμαστεί η συνταγή της νοσταλγίας. Αρκετά είναι τα παιχνίδια που προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που μας προκάλεσαν οι προκάτοχοί τους, τα παλιότερα παιχνίδια του είδους τους. Τα platformers βλέπουν συχνά τέτοιες δοκιμές· ο Super Mario κρατάει ακόμη τη θέση του, Sonic τίτλους βλέπουμε μέχρι και σήμερα (αν και όχι το ίδιο πετυχημένους συνήθως), παίξαμε τον πνευματικό διάδοχο του Banjo Kazooie, το Yooka-Laylee. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί ακόμη τίτλοι, κάποιοι εκ των οποίων πετυχαίνουν στο να μας θυμίζουν ευχάριστα το παρελθόν, όμως να προσφέρουν και νέες εμπειρίες, φέρνοντάς μας ένα χαμόγελο στα χείλη.

Ένα platformer που δεν ανήκει στις μεγάλες και πασίγνωστες σειρές, είναι το A Hat In Time. Χρηματοδοτούμενο μέσω Kickstarter, αφού πέρασε 4 χρόνια υπό ανάπτυξη και κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν σε PC, ήρθε τώρα στις κονσόλες PS4 και Xbox One. Πρόκειται για το πρώτο παιχνίδι της εταιρείας Gears for Breakfast και δεν έχει τεράστιο προϋπολογισμό ούτε και κάποια μεγάλη ομάδα ανάπτυξης από πίσω. Αυτό που το A Hat in Time έχει σε αφθονία, είναι ψυχή και μαγεία.

Η ιστορία του A Hat in Time δεν βρίσκεται στο κέντρο της εμπειρίας. Στο κέντρο είναι ο κόσμος του, οι χαρακτήρες και τα συναισθήματα που προκαλεί. Το σενάριο δίνεται με γρήγορο και απλό τρόπο, όπως απλό είναι και το ίδιο: Η πρωταγωνίστρια, το κοριτσάκι με το καπέλο, βρίσκεται στο διαστημόπλοιό της στο δρόμο για τον πλανήτη της. Η Μαφία τη σταματάει και της ζητάει παράνομα “διόδια”, ένα παράθυρο σπάει και το κοριτσάκι χάνει τα καύσιμα του αστρόπλοιου που είναι μαγικές κλεψύδρες και λέγονται Time Pieces. Το υπόλοιπο παιχνίδι ακολουθεί το κορίτσι με το καπέλο στην αποστολή του να μαζέψει τις κλεψύδρες και να πάει σπίτι του. Στο δρόμο θα συναντήσει πολλούς χαρακτήρες, φίλους και εχθρούς και θα επισκεφτεί διάφορους πλανήτες. Η ιστορία είναι γεμάτη υπερβολή, όπως οι χαρακτήρες και οι φωνές τους. Σεναριακά επαρκεί ώστε να ξεκινήσει την περιπέτεια και δεν παίρνει πολύ χρόνο στην πορεία. Με λίγα λόγια, λειτουργεί, χωρίς να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Από την πρώτη στιγμή του, το A Hat in Time δείχνει το σκοπό του. Είναι ένα παιχνίδι που θέλει να μας κάνει να διασκεδάσουμε. Μας προσκαλεί να διαδράσουμε με κάθε στοιχείο του, με κάθε σπιθαμή του κόσμου του. Μας καλεί να εξερευνήσουμε όλες τις γωνίες και τις πλατφόρμες, να βρούμε όλα τα μυστικά. Μόλις πιάσουμε πρώτη φορά το χειριστήριο και αποκτήσουμε τον έλεγχο του κοριτσιού με το καπέλο, βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο που μοιάζει παιδικό. Ψάχνουμε τα κομοδίνα και τις συρταριέρες και παίρνουμε πρώτο δείγμα της έξυπνης και πολύ αστείας γραφής του παιχνιδιού, μέσα από μικρά κείμενα που περιγράφουν το χώρο. Δίπλα ακριβώς, βλέπουμε μία πισίνα με μαξιλάρια, όπου κάνουμε βουτιές. Το A Hat in Time, ως γνήσια παιδική χαρά, είναι από το πρώτο δευτερόλεπτο γεμάτο εκπλήξεις και διασκέδαση. Διασκέδαση της πιο αγνής μορφής. Διασκέδαση που μας πάει χρόνια πίσω, ένα καλοκαίρι σε διακοπές από το σχολείο με τον ανεμιστήρα να φυσάει πάνω μας ενώ να προσπαθούμε 2 ώρες να ανέβουμε σε μία δύσβατη περιοχή σε κάποιο platformer ώστε να ανακαλύψουμε ένα κρυμμένο μυστικό. Αυτό κάνει το A Hat in Time: δημιουργεί κόσμους για να χαθούμε μέσα. Πέρα από τα πολλά αντικείμενα που έχουμε να συλλέξουμε και τις κεντρικές αποστολές οι οποίες προχωρούν το παιχνίδι παρακάτω, κάθε σπιθαμή είναι γεμάτη μυστήρια, άγνωστα αντικείμενα και χώρους στους οποίους φαινομενικά δεν μπορούμε να μπούμε. Δε μας πιάνει από το χέρι να μας εξηγήσει πως να κινηθούμε, πως να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια. Μας δίνει μερικά εργαλεία και μας αφήνει μόνους μας, να εξερευνήσουμε, να δοκιμάσουμε, να φάμε τα μούτρα μας, να ανακαλύψουμε. Να παίξουμε. Να απορροφηθούμε από τους μαγικούς κόσμους, το χαρακτήρα και τη γοητεία του.

Σίγουρα, πολλοί θα κατηγορούσαν ένα τέτοιο παιχνίδι πως παίρνει πολλά στοιχεία από άλλους τίτλους ή ότι μοιάζει πολύ με κάποιο άλλο platformer. Το A Hat in Time δε νοιάζεται για τέτοια, δεν έχει χρόνο να σταθεί σε κατηγορίες. Το A Hat in Time δεν είναι κάποιο άλλο παιχνίδι μεταμφιεσμένο. Δεν είναι ούτε μία πονηρή μίξη πολλών παιχνιδιών. Είναι το Super Mario. Είναι το Zelda. Είναι το το Banjo Kazooie. Είναι το Crash Bandicoot. Είναι το Nintendo 64. Είναι το PlayStation. Είναι εκείνο το καλοκαίρι, στις διακοπές. Είναι το πρώτο παγωτό της χρονιάς. Είναι το δώρο των Χριστουγέννων. Είναι η παιδική ηλικία αλλά και η ενηλικίωση. Είναι τα μικρά πράγματα, αλλά και τα μεγάλα. Είναι όλα αυτά μαζί. Έχει όμως δική του, ξεκάθαρη ταυτότητα. Είναι το A Hat in Time.

Για να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, το A Hat in Time έχει υπέροχη μουσική που μας ταξιδεύει ακριβώς εκεί που θέλει, αφού κάθε κομμάτι είναι προσεκτικά τοποθετημένο ανάλογα με το χώρο και τη στιγμή και όλη η μουσική προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση στα αυτιά μας. Η ατμόσφαιρα είναι μαγική και μας κάνει να νιώθουμε σαν παιδιά σε μία φανταστική περιπέτεια. Τα γραφικά είναι πολύ όμορφα, γεμάτα χρώματα όπου χρειάζεται, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων ευφάνταστος και αξιομνημόνευτος και τα animations αξιαγάπητα και λειτουργικότατα. Το χιούμορ βρίσκεται παντού και είναι πολύ καλογραμμένο και πραγματικά αστείο, όχι μόνο για μικρότερους ηλικιακά παίκτες, αφού υπάρχουν διάφορα πιό σκοτεινά στοιχεία και αστεία που δεν θα “έπιανε” ένα παιδί. Οι αναφορές σε ταινίες και παιχνίδια είναι πολλές, όπως και τα μυστικά και τα Easter Eggs (μπορούμε να παίξουμε μέχρι και mini-text adventure μέσα στο παιχνίδι). Τα επίπεδα έχουν την απαραίτητη ποικιλία· ανεβαίνουμε σε χιονισμένα βουνά, κυκλοφορούμε σε στοιχειωμένα δάση, πηδάμε πάνω από καυτή λάβα, όλα αυτά με σφιχτοδεμένους platforming μηχανισμούς και χειρισμό που δουλεύουν απόλυτα επιτυχημένα, δεν κουράζουν ποτέ και δένουν τέλεια με το άριστο level design. Υπάρχουν επίσης μερικά επίπεδα που είναι πιο ιδιαίτερα, καθώς θα διελευκάνουμε ένα μυστήριο φόνου σε ένα τραίνο κάτω από τόνους σέπια, θα εισχωρήσουμε χωρίς να μας αντιληφθούν σε ένα κινηματογραφικό στούντιο -με πολλές αναφορές στο Metal Gear Solid και Stealth mechanics- και θα κρυφτούμε τρέμοντας από το φόβο μας από ένα επιβλητικό τέρας σε ένα κομμάτι εμπνευσμένο από horror παιχνίδια. Υπάρχουν επίσης gadgets με τη μορφή καπέλων που δίνουν νέες ιδιότητες και buffs. Όλα δουλεύουν ρολόι.

H Gears for Breaκfast με το παιχνίδι της σπάει τους συμβιβασμούς και φέυγει από την πεπατημένη, ενώ στην πορεία μάς δίνει μερικά από τα καλύτερα και πιο αξιομνημόνευτα επίπεδα που έχουμε δει σε platform παιχνίδι τα τελευταία χρόνια, αλλά και γενικά. Μοναδικά προβλήματα που μπορούμε να εντοπίσουμε είναι ο κάπως αδύναμος πρώτος κόσμος (ειδικά σε σχέση με τους μετέπειτα -αν και το boss του κόσμου αυτού είναι καταπληκτικό, όπως και τα υπόποιπα), η μικρή διάρκεια του παιχνιδιού, η κάμερα που μπορούσε να είναι καλύτερη και η κάπως χαμηλή πρόκληση. Τίποτα δεν είναι όμως αρκετό για να σταματήσει τη γοητεία και τη μαγεία που προσφέρει το A Hat in Time.

Το A Hat in Time αποτελεί εκδήλωση αγάπης προς το παρελθόν αλλά και το μέλλον του platforming. Φαίνεται πως αναγνωρίζει την ιστορία του και δανείζεται τα καλύτερα στοιχεία από αυτή, την τιμά όπως της αρμόζει και στέκεται με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά μπροστά της. Δε μένει όμως εκεί, καθώς έχει και στοιχεία που θα εκπλήξουν και τους πιο έμπειρους παίκτες. Τα ελλατώματά του είναι ελάχιστα και αμελητέα· μιλάμε για ένα υπέροχο, μαγικό και γεμάτο προσωπικότητα platformer, ιδανική επιλογή για όλες τις ηλικίες.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Humble Bundle για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

A Hat in Time

Συντάκτης
13 Δεκεμβρίου 2017
Developer

Gears for Breakfast

Publisher

Humble Bundle

Πλατφόρμες

PS4 / PC / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

6 Δεκεμβρίου 2017 (PS4)
7 Δεκεμβρίου 2017 (XB1)
5 Οκτωβρίου 2017 (PC)

Είδος

Platforming

PEGI

7

Θετικά

+ Πολύ πετυχημένη μουσική επιμέλεια
+ Καλό επίπεδο στη γραφή και εμπνευσμένο χιούμορ
+ Ικανοποιητικά γραφικά με ευφάνταστο σχεδιασμό
+ Άριστο gameplay με λειτουργικό χειρισμό και level design
+ Νοσταλγία και καινοτομίες

Αρνητικά

- Κάπως προβληματική κάμερα
- Μικρή διάρκεια και σχετικά χαμηλή πρόκληση
- Ο πρώτος κόσμος είναι κατώτερης ποιότητας από τους μετέπειτα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
0.0
Συνοψίζοντας

Το A Hat in Time είναι ένα platformer που θα διασκεδάσει όλους τους ενδιαφερόμενους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Είναι μία παιδική χαρά για μικρούς και μεγάλους, με πολύ και εμπνευσμένο χιούμορ, αξιομνημόνευτους χαρακτήρες, υπέροχο level design και gameplay που σπάει συμβιβασμούς. Είναι ένα παιχνίδι που δείχνει πως πρέπει να είναι ένα καλό platformer, μας θυμίζει την παιδική μας ηλικία και θέτει πολύ αξιόλογες βάσεις για το μέλλον του είδους. Τίποτα δεν το κρατάει πίσω και ο έντονος και γοητευτικός του χαρακτήρας υπερνικά τα μικρά του ελαττώματα.

9.0
Βαθμός
0.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1