A.O.T.: Wings of Freedom

by Παναγιώτης Τριάντης on 6 Σεπτεμβρίου 2016

Τα ιαπωνικά manga και anime γίνονται όλο και πιο γνωστά στις ευρωπαϊκές χώρες με τα δημοφιλέστερα από αυτά να αγκαλιάζονται θερμά. Μερικά παραδείγματα είναι το Dragon Ball Super, το Sword Art Online και το Attack on Titan. Με τα δυο πρώτα να έχουν ήδη γνωρίσει πολλές κυκλοφορίες με τη μορφή video games, ήρθε και η ώρα του Attack on Titan. Έτσι, η Omega Force σε συνεργασία με την Koei Tecmo δημιούργησαν το Attack on Titan: Wings of Freedom, έναν action τίτλο που εντάσσει τους παίκτες στο σύμπαν της σειράς.

1

Συγκεκριμένα, το Wings of Freedom εξιστορεί τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πρώτη σεζόν της σειράς. Πριν εκατό χρόνια από την ιστορία του παιχνιδιού, γιγαντιαία ανθρωπόμορφα όντα που ονομάζονται Titans εμφανίστηκαν από το πουθενά, φέρνοντας το ανθρώπινο είδος στα πρόθυρα της εξαφάνισης, καθώς τρέφονταν με αυτούς. Όσοι επέζησαν, έχτισαν τρία τεράστια κυκλικά τείχη προκειμένου να προστατευτούν από τους τιτάνες: το εξωτερικό που ονομάζεται Wall Maria, το ενδιάμεσο που ονομάζεται Wall Rose και το εσωτερικό που ονομάζεται Wall Sheena. Την γαλήνη έρχεται να καταστρέψει ο Κολοσσιαίος Τιτάνας που εμφανίζεται από το πουθενά, ύστερα από έναν κεραυνό και επιτίθεται στο τείχος της Wall Maria και έναν Armored Titan να ανοίγει την πύλη για όλους τους τιτάνες, υποχρεώνοντας τους ανθρώπους να υποχωρήσουν στο Wall Rose.

Στο Attack Mode, το οποίο είναι το κύριο mode του τίτλου, βρίσκουμε τον Eren και την θετή του αδερφή, Mikasa, να είναι παρόντες στα γεγονότα της κατεδάφισης του Wall Maria, με τον Eren να γίνεται μάρτυρας του θανάτου της μητέρας του από έναν τιτάνα. Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, ο πρωταγωνιστής υπόσχεται να ενταχθεί στο στρατό που πολεμά του τιτάνες και να σκοτώσει κάθε έναν από αυτούς. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Eren, η Mikasa και ο παιδικός τους φίλος, Armin, καταφέρνουν να ενταχθούν στον στρατό και να ξεκινήσουν τον αγώνα τους ενάντια στους τιτάνες.

Το Attack Mode περιλαμβάνει τρία κεφάλαια με επιμέρους επεισόδια και έναν επίλογο κάνοντάς το σχετικά μικρό σε διάρκεια όσον αφορά την ιστορία του (περίπου 10-12 ώρες σύνολο). Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε κεφάλαιο -εκτός του τελευταίου- δεν έχει ιδιαίτερη δυσκολία και απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες. Πρωταγωνιστές των επεισοδίων αυτών είναι ο Eren, η Mikasa, ο Armin και ο Levi. Μέσα από αυτά τα επεισόδια, ο παίκτης καλείται να ολοκληρώσει ορισμένες αποστολές, που σχετίζονται με την εξέλιξη της ιστορίας. Σε κάθε αποστολή υπάρχει ένας διαφορετικός και περιορισμένος χάρτης και η περιήγησή του πραγματοποιείται είτε περπατώντας, είτε με το mobility gear: έναν εξοπλισμό που εκτοξεύει σχοινιά σε τοίχους και τιτάνες προκειμένου μετακινηθεί σε υψηλότερα μέρη και να εξοντώσει τους αντιπάλους του.

Καθώς περιηγείται στον χώρο και προοδεύει στην αποστολή του, διάφορα side-missions θα κάνουν την εμφάνιση τους, ενθαρρύνοντας τον παίκτη να ασχοληθεί περισσότερο και να βοηθήσει τους συντρόφους του. Όταν ένα side-mission ολοκληρώνεται, ο παίκτης επιβραβεύεται με αντικείμενα ή την ένταξη του ατόμου που ζητούσε βοήθεια στην ομάδα του. Όταν ολοκληρωθεί μια κύρια αποστολή, ο παίκτης βαθμολογείται με ranks βασισμένα στο πόση ώρα βρισκόταν στο πεδίο της μάχης, πόσους τιτάνες σκότωσε και το πόσα side-missions ολοκλήρωσε, ενώ επιβραβεύεται με αντικείμενα και χρήματα. Εκτός από αυτά, ο παίκτης συλλέγει πόντους εμπειρίας τόσο για το Regiment Skill, όσο και για κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά με το Soldier Skill. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα του Regiment, ξεκλειδώνονται νέα αντικείμενα προς αγορά, ενώ με το επίπεδο του χαρακτήρα ξεκλειδώνονται νέες ικανότητες που είναι ξεχωριστές για κάθε ήρωα.

Η περιήγηση του παίκτη είναι σχετικά εύκολη και είναι πιστή σε αυτή που είχε παρουσιάσει η τηλεοπτική σειρά. Ως προς την παρουσίαση, το ίδιο ισχύει και με το σύστημα μάχης, με τον παίκτη να πρέπει να χτυπήσει τον τιτάνα στον αυχένα του, προκειμένου να τον σκοτώσει, ενώ μπορεί να ακρωτηριάσει και τα άκρα αυτού. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στον χειρισμό, όταν ο παίκτης καλείται να πολεμήσει έναν τιτάνα και αυτό επειδή απαιτούνται συνδυασμοί πολλών κουμπιών για μία μονάχα επίθεση, πράγμα το οποίο μπορεί τελικώς να συνηθίσετε, αλλά μπορεί να ενοχλήσει.

Ο χαρακτήρας που χειρίζεται ο παίκτης εξοπλίζεται με τρία βασικά αντικείμενα : τα blades που χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στους τιτάνες, το scabbard που αφορά την ταχύτητα και το mobility gear που αφορά τα σχοινιά. Κάθε ένα από αυτά αποτελείται από τρία χαρακτηριστικά που αυξομειώνονται ανάλογα με το ποιο αντικείμενο έχει γίνει equip. Συγκεκριμένα, το blade αποτελείται από το sharpness που ισοδυναμεί με τη δύναμη της λεπίδας, το μήκος που καθορίζει από πόσο μακριά μπορεί να επιτεθεί ο χαρακτήρας και το durability που αφορά την αντοχή του όπλου, πριν αυτό σπάσει. Ομοίως, τα στατιστικά του scabbard αποτελούνται από το gas meter, την ταχύτητα που παράγει και το πόσες λεπίδες μπορεί να αποθηκεύσει και το mobility gear από το πόσο μακριά μπορεί να πιαστεί σε έναν τιτάνα, πόσο γρήγορα θα φτάσει πάνω του και για πόσο θα κρατιέται πάνω του, πριν υποχωρήσουν τα σχοινιά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εξοπλισμός μπορεί να βελτιωθεί, είτε συνδυάζοντας πολλά αντικείμενα του ίδιου είδους μαζί, είτε αναβαθμίζοντας τον μέσα από τα αντίστοιχα “καταστήματα” που βρίσκονται μεταξύ των αποστολών. Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν μικρή σημασία, ειδικότερα στην εύκολη δυσκολία, μιας και στην πραγματικότητα η διαφορά δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.

Η εξέλιξη της ιστορίας δίνει στον παίκτη τη δυνατότητα να παίξει και ως τιτάνας, όπου τα πράγματα ως προς τον χειρισμό είναι πολύ απλά. Συγκεκριμένα, περιορίζεται σε βασικές μπουνιές, τη δυνατότητα αποφυγής χτυπημάτων και δυο ειδικές κινήσεις που αποτελειώνουν τους αντιπάλους.

Μεταξύ των αποστολών υπάρχει το camp, ένας χώρος όπου ο χαρακτήρες μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλους στρατιώτες, είτε για διάλογο, είτε για να λάβουν ένα request, που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε οποιαδήποτε αποστολή, να ενεργοποιηθούν διάφορα γεγονότα που ξεκλειδώνουν νέες αμφιέσεις, να αγοραστεί και να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός και να παίξει ξανά κάποια από τις αποστολές ή να επιλέξει νέες μέσω του Survey Missions. Οι αποστολές αυτές είναι δευτερεύουσες και έχουν ως σκοπό τον εμπλουτισμό του τίτλου ως προς το υλικό. Τα είδη αυτών των αποστολών ποικίλουν ανάμεσα σε αποστολές εξόντωσης τιτάνων, την προστασία κάποιας τοποθεσίας και την ασφαλή συνοδεία ενός χαρακτήρα από το ένα μέρος στο άλλο.

Το δεύτερο mode του τίτλου ονομάζεται Expedition. Μέσα από αυτό δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ο παίκτης με ποιον χαρακτήρα επιθυμεί να παίξει -ανάμεσα σε δέκα διαθέσιμους- είτε offline, είτε online με τους φίλους του. Το Expedition παίζει τον ρόλο μιας πιο χαλαρής και ελεύθερης επιλογής για να ολοκληρωθούν τα survey missions με τον εξοπλισμό, τα υλικά και τα χρήματα να είναι κοινά μεταξύ των δύο modes.

Εκτός από τον… αμήχανο χειρισμό, ο τεχνικός τομέας του τίτλου είναι μέτριος. Η κάμερα πολλές φορές είναι προβληματική και δε βοηθά ιδιαίτερα στην εξόντωση των αντιπάλων, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις υπήρξαν και κάποιες μικρές πτώσεις των καρέ. Από την άλλη, τα γραφικά δένουν υπέροχα με αυτό που θέλησαν να παρουσιάσουν με ένα όμορφο και ταιριαστό art style και αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα cutscenes, που αποτελούν σκηνές από τη σειρά, δημιουργήθηκαν ξανά με in-game γραφικά.

Ο τίτλος κάνει αρκετά καλά τη δουλειά του όσον αφορά την ένταξη νέων φίλων στον κόσμο της γνωστής σειράς και καλύπτει με απόλυτη ακρίβεια την πρώτη σεζόν αφήνοντας μηδενικά κενά για όσους δεν έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν. Για όσους πάλι γνωρίζουν ήδη τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα, θα λατρέψουν το γεγονός πως μπορούν να πολεμήσουν με τους αγαπημένους τους ήρωες όπως ακριβώς έγινε στο anime. Δυστυχώς, όμως, το παιχνίδι πέφτει στην παγίδα της επανάληψης, μιας και κάθε αποστολή, κάθε side-mission και κάθε μάχη καταλήγουν να είναι τα ίδια και τα ίδια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Μπορεί το υλικό να αυξάνεται με τα survey missions, ωστόσο πρέπει κάποιος να είναι μεγάλος οπαδός της σειράς για να μην κουραστεί μετά το τέλος της κύριας ιστορίας.


Το Attack on Titan: Wings of Freedom διαθέτει 43 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 5/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
I'm gonna destroy them! Every last one that's on this earth!
Acquired all trophies.
If you're gonna cry here, you might as well quit.
Reached 25% Survey Mission completion.
What do we do now?
Reached 50% Survey Mission completion.
I swear to you... I will eradicate the Titans!!
Reached 100% Survey Mission completion.
Huh?! Are you God?
Completed 10 requests.
Don't be stupid. I've always been talkative.
Completed all requests.
We've got a talented one here.
Achieved a Battle Rating of S in an episode.
Hmm... Not bad...
Performed 10 Complete Subjugations in a row during one battle.
Well, you see... It's just seething with rage!
Performed 50 Complete Subjugations during one battle.
It may be a small thing, but it will mean we've finally managed an attack on the Titans!
Achieved a Battle Rating of S in all Attack Mode episodes.
I still don't know anything about our world.
Reached 10% Gallery completion.
We're always at an information disadvantage against the Titans.
Reached 25% Gallery completion.
If you don't know about something, you just have to learn it.
Reached 50% Gallery completion.
The outside world must be ten times bigger than inside the Wall!
Reached 100% Gallery completion.
Sorry, buddy, but I'm just a natural.
Reached maximum Soldier Skill with a character.
You're all brave soldiers. You have my heartfelt respect.
Reached maximum Corps Skill.
It's humanity's turn now.
Developed a weapon.
Just shut your mouths and invest everything in me!
Used more than 100,000 Corps Funds in total.
Devote your heart!
Unlocked all characters.
Humankind is striking back!
Subjugated a Titan with Eren.
Got it all dirty. Damn it.
Subjugated a Titan with Levi.
Don't worry... Just keep training.
Engaged in omni-directional movement for 1 minute without landing.
Huh? Help what?
Subjugated 10 Titans within 1 minute.
Finally... I can be useful.
Had an ally join.
I'm just glad it didn't turn out any worse...
Saved a friend.
This is our chance! Don't let it get away!
Activated a Decisive Battle Signal.
I was able to control myself perfectly.
Fought to victory in 10 battles without taking any damage.
This is where my gamble begins.
Avoided 30 Titan attacks in Focus Time.
It's great you have something you could put your life on the line for...
Completed a total of 30 side-missions.
Avoid unfavorable battles.
Used items a total of 100 times.
Fight! Fight! Fight!!!
Subjugated a total of 1,000 enemies.
My specialty is tearing through flesh.
Damaged a total of 100 parts.
That's why I picked you.
Allies damaged a total of 100 parts.
This is a true salute!
Had over 100 allies join.
This world has always been a living hell.
Experienced over 100 friendly unit deaths.
Secret Trophies
You'll never have to take care of me again!
Selected as a top-performing cadet.
Today, for the first time...humanity has won against the Titans.
Completed Chapter 1 of Attack Mode.
Hey, brats... What's the situation here?
Completed Chapter 2 of Attack Mode.
What else can we do? The world is a cruel place.
Completed Chapter 3 of Attack Mode.
Humanity will feast upon the Titans!
Completed the Final Chapter of Attack Mode. (1)
It's nothing like the other Titans.
Subjugated your first Dire Subjugation Target.
If you don't fight, you can't win.
Subjugated all Dire Subjugation Targets in all Attack Mode episodes.
More... Kill more...
Subjugated a Titan with Titan Eren.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

A.O.T.: Wings of Freedom

Author

Παναγιώτης Τριάντης

Developer

Omega Force

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 3 / PS Vita / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

26 Αυγούστου 2016

Είδος

Action, beat 'em up

PEGI

18

Θετικά

+ Πιστή μεταφορά της σειράς
+ Όμορφα γραφικά
+ Σύστημα μάχης που ενθουσιάζει...

Αρνητικά

- ... ή μπερδεύει
- Άκρως επαναλαμβανόμενο
- Προβληματική κάμερα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.6
Συνοψίζοντας

Το Attack on Titan: Wings of Freedom αποτελεί την απόλυτη μεταφορά της γνωστής σειράς και εξιστορεί με μεγάλη ακρίβεια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πρώτη σεζόν. Οι οπαδοί της σειράς θα απολαύσουν κάθε δευτερόλεπτο δράσης, ενώ είναι ιδανικό ακόμα για παίκτες που δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά στο παρελθόν. Παρόλα αυτά, μπορεί να τους κουράσει ύστερα από κάποιο σημείο το επαναλαμβανόμενο περιεχόμενό του.

7.5
Βαθμός
7.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1