ADR1FT

by Σπύρος Σελλάς on 5 Αυγούστου 2016

Το διάστημα είναι ένα μαγευτικό, αλλά ταυτόχρονα τρομακτικό μέρος. Η έλλειψη της βαρύτητας, σε συνδυασμό με το πόσο απέραντο είναι, μπορούν να προκαλέσουν πανικό με την παραμικρή λάθος κίνηση. Η εικόνα, όμως, της Γης από ψηλά, σίγουρα προκαλεί δέος και συγκίνηση, αντιλαμβανόμενοι πόσο μικροί είμαστε μέσα στο σύμπαν και πόσα έχουμε καταφέρει σαν ανθρωπότητα. Είναι το σημείο που ο άνθρωπος σπάει τα όρια του και βρίσκεται σε ένα ανεξερεύνητο, για αυτόν, περιβάλλον. Όταν ανακοινώθηκε το ADR1FT, το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό ήταν πως τα παιδικά μας όνειρα να γίνουμε αστροναύτες θα μπορέσουμε να τα ζήσουμε, έστω εικονικά, ταξιδεύοντας στο ατελείωτο και πανέμορφο διάστημα.

ADR1FT_20160719185923

ΣΕΝΑΡΙΟ

Ως ο τελευταίος επιζών ενός κατεστραμμένου διαστημικού σταθμού, ξυπνάτε ενώ αιωρείστε στο διάστημα, χωρίς να θυμάστε ποιος είστε ή τι συνέβη. Η διαστημική στολή σας έχει διαρροή οξυγόνου και θα προσπαθήσετε βιαστικά να επιστρέψετε πίσω στο εσωτερικό του διαστημικού σταθμού, πριν σας τελειώσει το οξυγόνο. Καθώς η ιστορία εξελίσσεται, θα ανακαλύψετε ενδείξεις για τον εαυτό σας, τα υπόλοιπα άτομα του πληρώματός σας και τι τελικά συνέβη στο σταθμό. Το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας ξεδιπλώνεται, ενώ βρίσκετε φωνητικές ηχογραφήσεις και καταχωρήσεις ημερολογίων από εσάς και τα άτομα του πληρώματος, που για κακή σας τύχη είναι όλοι νεκροί.

Το έντονο συναίσθημα της μοναξιάς δεν αργεί να κάνει την εμφάνισή του, καθώς γύρω επικρατεί απόλυτη σιγή. Μπορεί η παρουσίαση της ιστορίας να γίνεται με κουραστικό και αδιάφορο τρόπο, αλλά όποιος επενδύσει λίγο χρόνο και προσοχή στα voice recordings και στα logs, θα ανακαλύψει σε βάθος τον χαρακτήρα των αστροναυτών του πληρώματός, όπως και το τι ακριβώς συνέβη στον διαστημικό σταθμό μέσα στον οποίο προσπαθείτε να επιβιώσετε, ψάχνοντας παράλληλα τρόπο διαφυγής.

GAMEPLAY

Το ADR1FT χρησιμοποιεί την οπτική πρώτου προσώπου (first-person perspective), κάνοντας τη διαστημική εξερεύνησή σας άμεση και ζωντανή. Κατά τη διάρκεια ολόκληρου του παιχνιδιού θα περιπλανηθείτε ανάμεσα στα συντρίμμια του διαστημικού σταθμού, αλλά και έξω από αυτόν, χρησιμοποιώντας το EVA space suit. Η διαστημική αυτή στολή διαθέτει thrusters, που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κινηθείτε προς την κατεύθυνση που θέλετε, ενώ βρίσκεστε σε μηδενική βαρύτητα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως η παραμικρή χρήση των thrusters αλλάζει δραματικά την κατεύθυνση και την ταχύτητα με την οποία κινείστε. Ο χειρισμός του χαρακτήρα απαιτεί λίγη εξάσκηση, καθώς έχετε τη δυνατότητα να κινείστε στον οριζόντιο και κάθετο άξονα, αλλά και περιστροφικά, την ίδια στιγμή. Επιπλέον, το φρενάρισμα και η εξισορρόπηση διευκολύνουν αρκετά για τις στιγμές, στις οποίες θα αναρωτιέστε από πού ήρθατε, πού κατευθύνεστε και αν βρίσκεστε ανάποδα ή όχι σε σχέση με τον χώρο που είσαστε. Επιπλέον, η διαστημική αυτή στολή διαθέτει scan που θα εντοπίσει για εσάς αντικείμενα που μπορεί να χρειάζεστε ή την κατεύθυνση κατά την  οποία πρέπει να κινηθείτε. Όσο προχωράτε το παιχνίδι, η στολή αναβαθμίζεται προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία και άνεση. Τέλος, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η στολή χρησιμοποιεί τα αποθέματα οξυγόνου που έχετε, οδηγώντας σε θανάτους από ασφυξία με την κατάχρηση των thrusters.

Καθώς αναζητάτε τρόπο διαφυγής, θα πρέπει να ακολουθήσετε μία σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να αποκτήσετε πρόσβαση και να επιδιορθώσετε ορισμένους τομείς του διαστημικού σταθμού. Για να τα καταφέρετε, θα αιωρηθείτε για μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα σε συντρίμμια, μέρη του σταθμού, αλλά και στο αχανές διάστημα. Απαραίτητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας είναι η αναζήτηση και η χρήση των oxygen tank, που βρίσκονται ευτυχώς σε πολλά σημεία του σταθμού. Με αυτόν τον τρόπο, έχετε τη δυνατότητα να αναπληρώσετε το χαμένο οξυγόνο και να συνεχίσετε ακάθεκτοι προς τον προορισμό σας. Επιπρόσθετα, θα συναντήσετε σε συγκεκριμένα μέρη του διαστημικού σταθμού μηχανήματα που θα επιδιορθώσουν τη ζημιά που έχει υποστεί η στολή σας από τα χτυπήματα. Εκτός από τα oxygen tanks, που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στο παιχνίδι, θα συναντήσετε και collectible αντικείμενα, τα οποία θα σας δώσουν περαιτέρω πληροφορίες για τον χαρακτήρα και την ιστορία των ανθρώπων του πληρώματος σας, όπως και τα γεγονότα που οδήγησαν στη μεγάλη αυτή καταστροφή. Ορισμένα από αυτά είχαν ενδιαφέρον, αλλά τα περισσότερα ήταν αδιάφορα ή ακόμα και βαρετά.

Ο τρόπος κίνησης χρησιμοποιώντας το EVA space suit σε μηδενική βαρύτητα, θα σας κάνει πραγματικά να αισθάνεστε πως βρίσκεστε στο διάστημα, και το γεγονός ότι οι κινήσεις σας μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο του χαρακτήρα σας, ίσως να σας κάνει λίγο πιο προσεκτικούς. Όταν όμως αντιληφθείτε ότι η μόνη επίπτωση είναι να χάσετε λίγα λεπτά, γυρνώντας στο προηγούμενο checkpoint, ίσως ορισμένες φορές να αδιαφορήσετε για τα επίπεδα οξυγόνου και να τολμήσετε για αποστάσεις που είναι ακατόρθωτες εκείνη τη στιγμή. Τέλος, η ταχύτητα του χαρακτήρα σας μέσα στο αχανές διάστημα πολύ συχνά φαίνεται εξωφρενικά αργή. Υπήρξαν φορές, που αιωρηθήκαμε από ένα μέρος του κατεστραμμένου διαστημικού σταθμού σε ένα άλλο, για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό κάνει το ADR1FT να χάνει το αίσθημα της αγωνίας και να καταλήγει μια ολιγόλεπτη αναμονή, ταξιδεύοντας από τον ένα χώρο στον άλλο. Υπάρχουν στιγμές που καλείστε να διασχίσετε κινούμενα αντικείμενα ή ηλεκτροφόρα καλώδια, αλλά ακόμα και αυτό δεν αποτελεί δύσκολη πρόκληση.

ΕΙΚΟΝΑ / ΗΧΟΣ

Η εικόνα της Γης από το διάστημα είναι ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό θέαμα. Το ADR1FT κατάφερε να μας αφήσει άφωνους, με την υπέροχη και άκρως ρεαλιστική αναπαράσταση του πλανήτη μας. Αισθάνεσαι πραγματικά ότι πρόκειται για αληθινή φωτογραφία, τραβηγμένη από κάποιον δορυφόρο. Θα περιπλανηθείτε στο διάστημα για αρκετή ώρα και η εικόνα της Γης στο παρασκήνιο δίνει μία πολύ όμορφη πινελιά στο περιβάλλον του, ειδικά όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα φώτα που εκπέμπουν οι μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τα πολλά και διαφορετικά αντικείμενα, τα οποία αιωρούνται ακανόνιστα μετά την καταστροφή του διαστημικού σταθμού είναι καλοφτιαγμένα και προσθέτουν ακόμα περισσότερο στην αληθοφάνεια του παιχνιδιού. Ειδικότερα, οι σταγόνες νερού που θα συναντήσετε σε ορισμένους χώρους, δημιουργούν ανακλάσεις τόσο πραγματικές, που ίσως να μην έχετε ξαναδεί σε άλλο παιχνίδι. Από την άλλη, οι εσωτερικοί χώροι του διαστημικού σταθμού, παρ’ όλο που μοιάζουν ρεαλιστικοί, είναι εξαιρετικά επαναλαμβανόμενοι. Υπήρχαν πολλές στιγμές, που αναρωτηθήκαμε αν έχουμε ξαναπεράσει από το συγκεκριμένο σημείο, ή απλά είναι τόσο όμοιο με τα υπόλοιπα. Μοιάζει σαν να δημιούργησαν οι developers ορισμένους, μοναδικούς χώρους του σταθμού και απλά να τους επανέλαβαν για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό ήταν απογοητευτικό, καθώς αν δεν θυμόμασταν το όνομα του κάθε μέρους του διαστημικού σταθμού (που ακόμα και τα ονόματα έμοιαζαν μεταξύ τους) δεν ήμασταν σίγουροι για το αν εξερευνούμε μία νέα περιοχή ή όχι. Τα γραφικά του ADR1FT είναι πολύ καλά και το περιβάλλον εντυπωσιακό. Οι εσωτερικοί χώροι του διαστημικού σταθμού από την άλλη, επαναλαμβανόμενοι και βαρετοί.

Όσον αφορά τον ήχο, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να πούμε. Η απόλυτη ησυχία του διαστήματος κάνει την εμφάνισή της και στο ADR1FT. Τα ηχητικά εφέ από τα thrusters της στολής, τα κινούμενα μέρη του σκάφους και ορισμένα μηχανήματα που υπολειτουργούν, προσθέτουν πολύ στην ατμόσφαιρα αλλά και το ρεαλισμό του παιχνιδιού. Οι ηχογραφήσεις των υπόλοιπων ατόμων της αποστολής είναι εξαιρετικά φτιαγμένα και έχουν ενδιαφέρον, γιατί εκτός από τα γεγονότα ή τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά το διαστημικό αυτό ταξίδι, ίσως ακούσετε και πράγματα από την προσωπική ζωή τους. Είναι πολύ προσεγμένα και είναι ιδανικά για να σπάνε την μονοτονία της σιγής. Αναμενόμενο είναι, επίσης, πως όταν βρίσκεσαι τελείως μόνος σου, σε έναν κατεστραμμένο διαστημικό σταθμό, ψάχνοντας τρόπο διαφυγής, να μην έχεις κάποιον σημαντικό λόγο να μιλήσεις. Ένας μονόλογος, όμως, θα ήταν ιδανικός, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για την πλοκή του παιχνιδιού και τα συναισθήματα του χαρακτήρα, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ηχητική ατμόσφαιρα. Το χειρότερο, πιθανότατα, είναι το γεγονός ότι το κέντρο ελέγχου από τη Γη καταφέρνει τακτικά να επικοινωνήσει, δίχως όμως να λαμβάνει ποτέ απάντηση. Τέλος, υπάρχουν στιγμές, αν και είναι ελάχιστες, που θα ακούσετε την μελωδία ενός πιάνου στο παρασκήνιο. Αυτό ήταν μία πολύ ωραία προσθήκη, στο ήρεμο αυτό παιχνίδι, που θα μπορούσε να είναι συχνότερη, βελτιώνοντας πολύ την ακουστική εμπειρία του ADR1FT, η οποία πάσχει σχετικά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την 505 Games για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ADR1FT

Author

Σπύρος Σελλάς

Developer

Three One Zero

Publisher

505 Games

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

15 Ιουλίου 2016 (PS4)
28 Μαρτίου 2016 (PC)
2016 (Xbox One)

Είδος

Adventure / Walking Sim

PEGI

12

Θετικά

+ Εντυπωσιακό περιβάλλον και ατμόσφαιρα
+ Εξαιρετικά γραφικά
+ Καλοφτιαγμένα audio logs και ηχητικά εφέ

Αρνητικά

- Αργή και βαρετή κίνηση στον χώρο
- Επαναλαμβανόμενο
- Έλλειψη σωστής ανάπτυξης σεναρίου και πλοκής
- Αρκετά εύκολο και δίχως αίσθηση κινδύνου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.0
Συνοψίζοντας

Η ιδέα πίσω από το ADR1FT είναι σίγουρα έξυπνη και πρωτοποριακή. Στην πράξη όμως, είναι ένα κουραστικό και επαναλαμβανόμενο παιχνίδι, καθώς παρ' όλο που διαθέτει εξαιρετικά γραφικά και καλοσχεδιασμένο περιβάλλον, η περιπλάνηση μέσα στον κατεστραμμένο διαστημικό σταθμό συχνά μοιάζει άσκοπη.

Η κίνηση του χαρακτήρα είναι αρκετά αργή για τις πολύ μεγάλες αποστάσεις, που καλείστε να διανύσετε και το σενάριο είναι σχεδόν ανύπαρκτο, εκτός και αν αποφασίσετε να δαπανήσετε αρκετά λεπτά διαβάζοντας κάθε ημερολογιακή καταχώρηση και ακούγοντας τα audio logs που θα συναντήσετε. Μπορεί η θέα της Γης από το διάστημα να είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αρκεί.

5.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1