Age of Empires: Definitive Edition

Ο παππούς σας σε 4Κ
by Άρης Φουρναράκης on 5 Μαρτίου 2018

Δυο δεκαετίες έχουν περάσει από την πρώτη φορά που η Microsoft συνεργάστηκε με την Ensemble Studios για να φέρουν στις οθόνες των οικιακών υπολογιστών το καλύτερο, μέχρι το επόμενο, ιστορικό Real-Time Strategy, το Age of Empires.

O πρώτος τίτλος που έφερε το «Age» στο όνομα του δημιούργησε ένα νέο κίνημα καθώς μέχρι τότε τα ιστορικά RTS ήταν ελάχιστα και τα περισσότερα άγνωστα. Από εκείνη την μέρα και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει επτά τίτλοι και τρία spin-offs, κάνοντας τη σειρά Age of Empires μια από τις πιο γνωστές strategy στην gaming βιομηχανία.

Το 1999 ακολούθησε το Αge of Empires II, το οποίο μας ταξίδευε στον Μεσαίωνα και έχει χαρακτηριστεί από κοινό και κριτικούς ως το καλύτερο της σειράς, αφού βελτίωσε σχεδόν όλα τα μειονεκτήματα του πρώτου τίτλου, ενώ είναι ο τίτλος με τα πιο πολλά expansions, ενώ μάλιστα από το 2013 και μετά έχουν κυκλοφορήσει τρία.

Το 2005 κυκλοφόρησε το τρίτο και τελευταίο μέρος της σειράς, μέχρι σήμερα, το οποίο μας παρουσίαζε τις ευρωπαϊκές αποικίες στην Αμερική, από το 1492 έως το 1876 μ.Χ. Ακολούθησαν δυο expansions, τα οποία πρόσθεσαν τρεις νέες φυλές ιθαγενών και Ασιατών.

Το Age of Empires: Definitive Edition αποτελεί τη δεύτερη remastered έκδοση της σειράς, καθώς το 2013 κυκλοφόρησε το Age of Empires II: HD Edition, το οποίο απέσπασε αρκετά μέτριες κριτικές, λόγω των προβλημάτων που δεν κατάφερε να ξεπεράσει, αφού το 1999 μπορεί να μην υφίσταντο αλλά εν έτει 2013 σίγουρα ενόχλησαν αρκετούς.

Πέντε χρόνια μετά είμαστε πολύ περίεργοι να δούμε αν η Microsoft έμαθε από τα λάθη της ή μας παρουσιάζει πάλι έναν remastered τίτλο με βαρύ όνομα, αλλά που δεν μπορεί να σταθεί στο παρόν.

Στο Age of Empires: Definitive Edition ταξιδεύουμε σε γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία από την εποχή του Λίθου μέχρι και την εποχή του Σιδήρου, ενώ μπορούμε να βιώσουμε από πρώτο χέρι τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε μια σειρά από campaign σενάρια. Γενικά η σειρά Age of Empires μάς ταξιδεύει σε διαφορετική ιστορική εποχή με κάθε τίτλο και δεν προσπαθεί να χωρέσει όλη την ιστορία σε ένα παιχνίδι, όπως έκαναν και κάνουν ακόμα άλλοι strategy τίτλοι.

Συνολικά υπάρχουν 10 campaign σενάρια, αφού το Definitive Edition περιλαμβάνει και το expansion pack The Rise of Rome με την διάρκεια όλων των campaigns να ξεπερνάει τις 80 ώρες. Kάθε campaign ασχολείται με διαφορετικές φυλές με την Αρχαία Αίγυπτο να χρησιμοποιείται σαν το tutorial ώστε να μάθετε το παιχνίδι. Στην συνέχεια θα επισκεφθείτε την Ελλάδα και θα ακολουθήσετε τον Περικλή, τον Αχιλλέα, τον Ξενοφώντα και τον Μέγα Αλέξανδρο καθώς η Ελληνική Αυτοκρατορία εξαπλωνόταν μέχρι την Ινδία.

Βαβυλώνιοι, Yamato και Χετταίοι αποτελούν ενδιάμεσες στάσεις πριν ασχοληθείτε με τα τέσσερα campaigns της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο. Σε όσους αρέσει εκείνη η εποχή και γενικά η ιστορία, θα απολαύσετε τα campaigns καθώς καλύπτουν τα πεπραγμένα αρκετών φυλών και με μεγάλη ιστορική ακρίβεια, ενώ σε κάθε chapter έχετε έναν συγκεκριμένο ιστορικό στόχο και όχι μόνο το farm και τη δημιουργία στρατού.

Όσον αφορά το gameplay, το Age of Empires: Definitive Edition είναι ένα κλασσικό Real-Time Strategy όπου σκοπός σας είναι να μαζέψετε resources (φαγητό, ξύλο, πέτρα, χρυσό), ώστε να δημιουργήσετε και να αναπτύξετε την πόλη και τον στρατό σας και να υπερκεράσετε τους αντιπάλους σας.

Ενώ στα campaigns έχετε και objectives, αν θέλετε απλή και καθαρή μάχη χωρίς τέτοια εμπόδια, υπάρχει το custom game, όπου μπορείτε σε ένα χάρτη που θα διαλέξετε εσείς να ξεχυθείτε στην μάχη ενάντια σε έναν ή και παραπάνω εχθρούς. Σε κάθε χάρτη χωράνε μέχρι και 8 φυλές τις οποίες μπορείτε να τις ομαδοποιήσετε όπως νομίζετε, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις, όπως δυσκολία, αριθμός resources κ.λ.π. Αν δεν σας φτάνει το campaign, ετοιμαστείτε να περάσετε ατελείωτες ώρες στα δικά σας σενάρια.

Αν παρόλα αυτά θέλετε να δημιουργήσετε εξολοκλήρου τις δικές σας πίστες, ο editor κάνει την εμφάνιση του, αν και είναι αρκετά περίπλοκος και ίσως σας πάρει αρκετή ώρα μέχρι να τον συνηθίσετε. Ένα καλό στοιχείο του όμως είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δικές σας πίστες στο multiplayer.

Οι αλλαγές που επιφέρει το Definitive Edition όσον αφορά το gameplay είναι αρκετές, όμως κατά την γνώμη μας δεν είναι τόσο σημαντικές. Από τα πιο σημαντικά είναι η αύξηση του population στα 250 units από τα 50 του πρωτότυπου, τα spawn points των units από κάθε κτήριο, η αυξημένη ταχύτητα του παιχνιδιού, επιλογή ανενεργών χωρικών και στρατευμάτων με ένα κουμπί, zoom in και zoom out στον χάρτη και επιλογή περπατήματος πάνω από τις φάρμες και όχι γύρω γύρω όπως το πρωτότυπο. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές άλλα όπως καταλαβαίνετε αυτά τα πράγματα θεωρούνται δεδομένα για ένα strategy του 2018. To core game του Age of Empires μπορεί να κυκλοφόρησε το 1997 και αυτά τα στοιχεία αν υπήρχαν τότε θα ήταν επαναστατικά, αλλά το Definitive Edition είναι τίτλος του 2018 και σαν τέτοιος κρίνεται. Οι αλλαγές σίγουρα είναι καλοδεχούμενες αλλά δεν αλλάζουν σημαντικά την εμπειρία.

Μερικά πράγματα όμως που δεν άλλαξαν είναι σίγουρα το τραγικό pathfinding των units, το οποίο θυμίζει όντως τίτλο του 1997. Τα units κουτουλάνε μεταξύ τους, μπλοκάρει το ένα το άλλο αν πάνε να περάσουν από κάποιο στενό μονοπάτι, καταλήγουν να μένουν ακίνητα, ενώ δεν υπάρχει επιλογή για στοίχιση ώστε να μπορέσουμε να φτιάξουμε έναν στοιχειώδη στρατό. Για παράδειγμα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε έναν στρατό με οπλίτες, τοξότες, αναβάτες και πολιορκητικά οχήματα και ενώ καθόμασταν και στοιχίζαμε μια μια τις ομάδες (άλογα και οπλίτες μπροστά, τοξότες πίσω και οχήματα ακόμα πιο πίσω), στην τελική εντολή για μαζική κίνηση έγινε ένα χάος. Οι τοξότες πέρασαν μπροστά από τους οπλίτες όντας πιο γρήγοροι, οι αναβάτες ξέφυγαν μπροστά και τα οχήματα έμειναν αρκετά πίσω. Το αποτέλεσμα ήταν να μας πετύχει διαλυμένους ο αντίπαλος και να περάσει από πάνω μας.

Ένα άλλο τραγικό κομμάτι του τίτλου είναι τα κτήρια. Από άποψη χώρου υπάρχει σοβαρό θέμα, αφού μπορεί το γραφικό τους να είναι μικρότερο από το block που καταλαμβάνουν, όμως τα units το αντιλαμβάνονται σαν block με αποτέλεσμα να μην μπορούν να περάσουν ανάμεσα από δυο κτήρια ακόμα και αν «γραφικά» υπάρχει χώρος. Πολλές φορές μπλοκαρίστηκαν units την ώρα που μάζευαν ξύλο μεταξύ των δέντρων και του κτηρίου. Επίσης δεν υπάρχει επιλογή καταστροφής ή έστω μετακίνησης των κτηρίων οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί που χτίζετε και τι, καθώς δεν μπορείτε να αναιρέσετε την επιλογή σας ακόμα και αν δεν έχει ξεκινήσει το χτίσιμο. Τέλος δεν υπάρχει επιλογή για πολλαπλή δημιουργία διαφορετικών units στο ίδιο κτήριο, οπότε αν θέλετε να φτιάξετε ταυτόχρονα δυο διαφορετικά units από ένα κτήριο θα πρέπει να έχετε δυο ίδια κτήρια και πάει λέγοντας.

Παρόλο που υπάρχουν 16 διαφορετικές φυλές, η κάθε μια με τα δυνατά της σημεία και τα πλεονεκτήματά της εναντίον κάποιας άλλης, οι διαφορές μεταξύ των units είναι ανεπαίσθητες και πολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι παίζετε και την ίδια φυλή. Εξαιρείται βέβαια το γραφικό στα κτήρια και κάποια special units κάθε φυλής.

Όσον αφορά το multiplayer κομμάτι υπάρχει η δυνατότητα μέσω lan ώστε να παίξετε με φίλους σας στον ίδιο χώρο, αλλά και η δυνατότητα παιχνιδιού με άλλους παίκτες μέσω διαδικτύου. Βέβαια και αυτή η εφαρμογή προβληματίζει μερικές φορές καθώς υπάρχουν λίγοι παίκτες και το κάθε παιχνίδι δημιουργείται με host κάποιου παίκτη. Καταλαβαίνετε ότι αν η σύνδεση του host δεν είναι καλή, το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο. Επίσης το interface των lobbies μοιάζει απαρχαιωμένο.

Ο τεχνικός τομέας είναι σίγουρα η μεγαλύτερη διαφορά του Definitive Edition με το πρωτότυπο. Πραγματικά μιλάμε για τελείως διαφορετικό παιχνίδι, καθώς τα textures είναι πιο καθαρά και έχουν μεγαλύτερη ανάλυση. Σε 4Κ αναλύσεις το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Σίγουρα δεν είναι επιπέδου 2018, όμως κάνουν ένα παιχνίδι 20 χρόνων να ξανανιώνει ενώ πλέον δεν είναι απωθητικά για κάποιο παίκτη μικρότερης ηλικίας που θέλει να ασχοληθεί με την σειρά από την αρχή.

Ο ηχητικός τομέας του παιχνιδιού είναι καταπληκτικός, καθώς από το πρώτο intro μέχρι και τις μουσικές μέσα στο παιχνίδι, η νοσταλγία θα σας χτυπάει συνεχώς την πόρτα. Το soundtrack έχει υποστεί ολικό remaster για να μην ακούγεται ξύλινο και σίγουρα αποτελεί το κορυφαίο στοιχείο του τίτλου, μαζί με τα γραφικά.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Age of Empires: Definitive Edition

Συντάκτης
5 Μαρτίου 2018
Developer

Ensemble Studios / Forgotten Empires

Publisher

Microsoft

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC

Κυκλοφορία

20 Φεβρουαρίου 2018

Είδος

Real-Time Strategy

PEGI

12

Θετικά

- Επιστροφή ενός μεγάλου τίτλου στην καλύτερη του μορφή
- Τρομερό soundtrack
- Remastered γραφικά και 4K αναλύσεις
- Η διάρκεια στο Campaign
- Αρκετές αλλαγές στο gameplay σε σχέση με το πρωτότυπο

Αρνητικά

- Οι αλλαγές στο gameplay δεν ήταν αρκετές
- Τραγικό pathfinding και απουσία στοίχισης των μονάδων
- Δεν έχει λυθεί σχεδόν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα του πρωτότυπου
- Προβληματικό Multiplayer

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Age of Empires: Definitive Edition δεν είναι τίτλος που στέκεται επάξια απέναντι στα άλλα RTS της εποχής, καθώς αρκετά στοιχεία που του λείπουν πλέον θεωρούνται δεδομένα για ένα καλό strategy game. H Microsoft προχώρησε σε μικρές αλλαγές που δεν κάνουν μεγάλη διαφορά και έφερε πίσω αυτούσια τα προβλήματα που είχε το παιχνίδι πριν 20 χρόνια. Δεν είναι λάθος της Definitive Edition αυτό, αλλά προβλήματα του original τίτλου.

Παρ’ όλα αυτά το Definitive Edition είναι ένα remaster ενός τίτλου 20ετίας, που πολλοί μπορεί να μην έχουν παίξει για διάφορους λόγους. Πλέον δεν έχετε καμία δικαιολογία, καθώς παρά τα προβλήματα του, αυτή η έκδοση αποτελεί την καλύτερη του εν λόγω τίτλου και αν θέλετε να δείτε από πού ξεκίνησαν όλα, τότε μπορείτε να επενδύσετε άφοβα. Η τιμή των 20€ είναι πολύ καλή γι’ αυτά που προσφέρει ο τίτλος, αφού πλέον μπορεί να προσελκύσει παίκτες όλων των ηλικιών, ενώ σε gamers μεγαλύτερης ηλικίας θα προσφέρει ρίγη συγκίνησης, από την πρώτο δευτερόλεπτο.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1