Age of Empires III: Definitive Edition - Review

Ένα κλασικό παιχνίδι στρατηγικής στην καλύτερη μορφή του
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 14 Οκτωβρίου 2020

Το τρίτο παιχνίδι της σειράς Age of Empires παραμένει ένας παρεξηγημένος τίτλος, που προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από το προηγούμενο, το δεύτερο, που είναι κοινώς αποδεκτό ως η πιο πετυχημένη προσθήκη του franchise και ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια στρατηγικής όλων των εποχών. Το Age of Empires 3 δεν αρκέστηκε στο να ανανεώσει τα γραφικά του προκατόχου του και να παραμείνει ίδιο κατά τα’ άλλα, και έτσι έφερε κάποιες αλλαγές που δεν άρεσαν σε όλους τους fans.

Από την πρώτη φορά που έπαιξα το Age of Empires 3 και μέχρι σήμερα, επιμένω πως πρόκειται για υποτιμημένο παιχνίδι. Μάλιστα, κατά μεγάλο μέρος για την αντίδραση αυτή ευθύνεται η εποχή την οποία αναπαριστά ο τίτλος, που έφυγε από τα σπαθιά και τα τόξα και πήγε στην εποχή του αποικισμού της Αμερικής με μπαρούτι και πυροβόλα όπλα. Η στροφή αυτή ξένισε αρκετό κόσμο, ιδίως με τον τρόπο που εκφράστηκε μέσω της δομής και των mechanics.

Υπήρξαν παράπονα για διάφορες πτυχές του gameplay, όπως για παράδειγμα για την ομοιότητα μεταξύ των μονάδων των στρατών όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, σε σημείο που δύσκολα μπορούσε κανείς να τις ξεχωρίσει. Επίσης, το τρίτο Age of Empires είχε ως βασικό mechanic τη δημιουργία και την ανάπτυξη μίας πόλης, εκτός του κλασικού στρατηγικού gameplay, που στηριζόταν αρκετά σε χτίσιμο decks καρτών. Τα παράπονα που ακούστηκαν περισσότερο, πάντως, σχετίζονταν με τα resources και τον τρόπο που συλλέγονται, με το περιορισμένο micromanagement και τα στοιχεία φαντασίας στο story mode.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ενόχλησαν και απομάκρυναν ένα μέρος του κοινού. Ωστόσο, το Age of Empires 3 είναι παιχνίδι που θέλει τον χρόνο του και πρέπει κανείς να ασχοληθεί μαζί του αρκετά για να εκτιμήσει το βάθος του. Εν αναμονή για το επόμενο μεγάλο Age of Empires, είδαμε επανεκδόσεις των δύο πρώτων, με τον υπότιτλο “definitive edition”, που έκαναν αρκετά καλή δουλειά και ανανέωσαν τα κλασικά παιχνίδια όπου έπρεπε.

Το Age of Empires 3, όμως, δεν έχει δει ποτέ κάποια επανακυκλοφορία, αντίθετα για παράδειγμα με το δεύτερο που κυκλοφόρησε σε HD έκδοση, βελτιωμένο οπτικά, το 2013, πριν από την definitive edition του. Τώρα, ήρθε η σειρά του τρίτου τίτλου, του «μαύρου πρόβατου» εν είδει, να δεχτεί τη δική του ανανέωση, 15 χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία.

Και, προσέξτε, δεν μιλάμε για τυπικό remaster «του κιλού», που απλώς ανεβάζει μερικά νούμερα και κάνει τα γραφικά πιο γυαλιστερά. Προς τιμήν της, η developer Tantalus Media έκανε μερικές ουσιαστικές προσθήκες και αλλαγές. Ακόμα και στον οπτικό τομέα, οι βελτιώσεις δεν είναι επιφανειακές, καθώς το Age of Empires 3 έχει υποστεί ανανέωση σε βασικά του τμήματα.

Συγκεκριμένα, στην definitive έκδοση του Age of Empires 3 θα δείτε μεταξύ άλλων: μοντέλα χαρακτήρων που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή και είναι αισθητά υψηλότερης ποιότητας, ανανεωμένα textures και σκιές ώστε να έρχονται πιο κοντά στα σημερινά δεδομένα, πιο σύγχρονο φωτισμό, νέα animations σε αντικείμενα όπως φυλλωσιές και θάμνους, καλύτερα physics, καινούργια οπτικά εφέ -όπως για παράδειγμα τον παγωμένο άνεμο στην ατμόσφαιρα, πιο εντυπωσιακές εκρήξεις και καταστροφές κτηρίων.

Τα νέα 3D assets αλλάζουν εντελώς την εικόνα του τίτλου, και τον κάνουν να αψηφά τον χρόνο και να δείχνει πολύ νεότερος από όσο πραγματικά είναι. Τα περιβάλλοντα, σε συνδυασμό με τους φωτισμούς και τα εφέ, δείχνουν πολύ πιο ρεαλιστικά και η ανανέωση της οπτικής αποτύπωσης των καταστροφών κάνει το gameplay πιο ελκυστικό και βοηθά πολύ τις μάχες να έχουν μεγαλειώδη αίσθηση. Οι εκρήξεις πλέον φωτίζουν τα διπλανά τους textures, τα κομμάτια των κτηρίων πέφτουν με πιο πιστευτό τρόπο και τα χτυπήματα των στρατιωτών πάνω σε τοίχους και κτίσματα φαίνεται σαν να βρίσκουν πράγματι στόχο και να τον επηρεάζουν, ενώ εμφανίζονται και particles -και όλα αυτά τα στοιχεία καταφέρνουν να κάνουν την αίσθηση της πολιορκίας ενός εχθρού πιο συναρπαστική από ό,τι τη θυμόμασταν. Τα cutscenes είναι αυτήν τη φορά πολύ πιο καλοστημένα και εντυπωσιακά, αν και δεν είναι επαρκώς σύγχρονα, όσο και αν έχουν βελτιωθεί σε σχέση με του πρωτότυπου παιχνιδιού. Επίσης, ανανεωμένος ποιοτικά και καθαρότερος έρχεται ο ήχος, με remastered μελωδίες και ηχητικά εφέ. Τέλος, φυσικά, η ανάλυση δίνει σύγχρονη εικόνα, καθώς μπορεί να φτάσει μέχρι και σε 4Κ.

Ωστόσο, παρά τη μεγάλη αναβάθμιση που έχει δεχτεί το Age of Empires 3, είναι αναγκασμένο να ζει κάτω από τη σκιά των προηγούμενων definitive editions της σειράς. Η ανανέωση των πρώτων δύο παιχνιδιών ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή, καθώς υπήρχε τεράστια διαφορά σε σχέση με το πρωτότυπο υλικό. Με το Age of Empires 3 η αλλαγή δεν είναι τόσο εκθαμβωτική, επειδή ο τίτλος ήταν ήδη σε καλύτερη μοίρα, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα καλοδουλεμένο remaster.

Η ανανέωση δεν μένει στα γραφικά, καθώς υπάρχουν διαφοροποιήσεις και σε άλλα τμήματα του Age of Empires 3. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή της εταιρείας να αλλάξει την αναπαράσταση των πληθυσμών της Αμερικής που ζούσαν εκεί πριν από την ανακάλυψη και κατάκτησή τους από τους Ευρωπαίους. Οι συντελεστές του Age of Empires θεωρούν –και ορθώς- πως η ιστορική ακρίβεια και οι βάσεις που αντλεί η σειρά από πραγματικά γεγονότα είναι σημαντικοί πυλώνες του franchise και έτσι αποφασίστηκε η αλλαγή ονομάτων και χαρακτηριστικών των πληθυσμών αυτών, ώστε να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα πιο σωστά, ύστερα φυσικά από έρευνα και συμβουλές επί του θέματος από ειδικούς και απογόνους των πληθυσμών αυτών. Μάλιστα, οι αλλαγές δεν μένουν στην επιφάνεια, καθώς έχουν αλλάξει ακόμα και μηχανισμοί του gameplay ώστε να ταιριάζουν με τις παραδόσεις των συγκεκριμένων πληθυσμών, αλλά και σημεία του campaign. Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα παρέμβαση στο πρωτότυπο υλικό, και σίγουρα κίνηση με θετικό πρόσημο που βελτιώνει τη συνολική εικόνα του τίτλου.

Ύστερα, υπάρχουν δύο νέα modes: το Historical Battles που μας βάζει να παίξουμε σε μεγάλες ιστορικές μάχες, και το Art of War που είναι μία εξαιρετική σειρά από μίνι προκλήσεις που λειτουργούν άψογα ως tutorial αλλά και διασκεδάζουν πολύ. Μάλιστα, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της νέας έκδοσης του παιχνιδιού καθώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε ικανοποιητικός τρόπος εκμάθησης των πιο εκλεπτυσμένων του συστημάτων. Εδώ έρχεται και το ανανεωμένο interface να συμπληρώσει το πακέτο και να κάνει την εικόνα πιο καθαρή και την πρόσβαση στις απαραίτητες πληροφορίες πιο εύκολη και άμεση.

Τέλος, βλέπουμε και κάποιες quality of life βελτιώσεις που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, όπως για παράδειγμα κάποιες διευκολύνσεις στον τρόπο επιλογής των μονάδων με drag του κέρσορα, αλλά και ένα mode δυσκολίας, το extreme, που, σύμφωνα με τους developers, μας βάζει αντιμέτωπους με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ΑΙ. Οι επιλογές εξατομίκευσης και προσβασιμότητας είναι αρκετές και μπορεί ο κάθε παίκτης να προσαρμόσει την εμπειρία όπως του ταιριάζει, είτε προτιμά πιο σύγχρονη προσέγγιση είτε μία που πλησιάζει ή εξομοιώνει το κλασικό παιχνίδι.

Επιπλέον, υπάρχουν δύο νέοι πολιτισμοί για να διαλέξουμε, που είναι καλοστημένοι και ταιριαστοί με τα συστήματα, και φαίνεται να προσπαθούν να ισορροπήσουν με τους ήδη υπάρχοντες. Φυσικά στην definitive edition βρίσκονται όλα τα campaigns του πρωτότυπου, η δυνατότητα για skirmish, το scenario editor και επίσημο support για mods, εννοείται μπορούμε να παίξουμε multiplayer (χωρίς grinding, αφού μας δίνονται γεμάτα decks από την αρχή), και γενικά δίνεται όλο το περιεχόμενο του Age of Empires 3 και των expansions του, μαζί με τις νέες προσθήκες. Έτσι, το πακέτο είναι απόλυτα επαρκές, γεμάτο ενδιαφέρουσες ιστορίες, εθιστικές μάχες στρατηγικής σε single ή multiplayer και, γενικά, δεν πρόκειται να βαρεθείτε εύκολα.

Το campaign του τρίτου Age of Empires περιλαμβάνει κάποια στοιχεία φαντασίας που ξένισαν αρκετό κόσμο, αλλά ο τρόπος που το κάνει τουλάχιστον είναι καλοστημένος και πατάει στις ρίζες της σειράς. Πρόκειται για story mode που έχει χτιστεί προσεκτικά και τα επιμέρους τμήματά του είναι καλοδουλεμένα, όμως δεν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, ιδίως σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ιστορίες άλλων παιχνιδιών του είδους. Τα Historical Battles κάπως γεμίζουν το κενό αυτό, καθώς πρόκειται για αναπαραστάσεις μεγάλων μαχών, στημένες με τρόπο που θυμίζουν αποστολές από campaign.

Τα χαρακτηριστικά του gameplay που οι επικριτές του Age of Empires 3 στόχευσαν περισσότερο, παραμένουν και στην definitive edition πάντως, και μερικά από αυτά πράγματι είναι αμφιλεγόμενου τύπου επιλογές που εύκολα διχάζουν. Τα resources συνεχίζουν να μαζεύονται με απλοποιημένο τρόπο, χωρίς δηλαδή την ανάγκη να δημιουργήσουμε κτίσμα για τη συλλογή τους, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάξουμε πηγές για απεριόριστα υλικά. Ο τρόπος που έχουν στηθεί τα resources, σε συνδυασμό με ένα από τα βασικά mechanics του τίτλου, το experience που, όταν έχουμε αρκετό, μπορεί να αξιοποιηθεί για να στείλουμε έξτρα βοήθειες στην πόλη μας, στρέφουν γρήγορα την προσοχή στις μάχες. Έτσι, το χτίσιμο της πόλης, η ανάπτυξή της από εποχή σε εποχή, οι αναβαθμίσεις κτηρίων και τα λοιπά στοιχεία του gameplay, παίρνουν λιγότερο χρόνο και δεν είναι αρκετά εκτενή, ενώ οι Home Cities δείχνουν πλέον πανέμορφες.

Στις μάχες, επίσης, παραμένουν κάποια προβλήματα, όπως οι περιορισμένες δυνατότητες όσον αφορά τη συμπεριφορά των μονάδων, ιδίως σε σύγκριση με σύγχρονα παιχνίδια του είδους, αλλά και με παλιότερα, δυστυχώς. Το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί στοιχείο υπάρχει ακόμη, με τύπους στρατιωτών που είναι πιο ισχυροί απέναντι σε ορισμένους και πιο αδύναμοι μπροστά σε άλλους, όμως το περιορισμένο micromanagement και κάποιες δυσκολίες στην κίνηση, ειδικά σε στενά μονοπάτια ή όταν έχει μαζευτεί μεγάλος αριθμός μονάδων, πλήττουν την εμπειρία. Επίσης, οι αντιδράσεις των μονάδων είναι κάπως απογοητευτικές σε σημεία, όπως για παράδειγμα όταν ένας ολόκληρος λόχος πυροβολεί έναν χωρικό που κόβει ξύλα και εκείνος συνεχίζει απτόητος τη δουλειά του μέχρι θανάτου. Δεν παύει, ωστόσο, στο τέλος, να είναι ένα συνολικά εξαιρετικό παιχνίδι στρατηγικής, με αρκετό βάθος, δύσκολο, χορταστικό και εύστοχα στημένο.

Το Age of Empires 3 έρχεται γεμάτο περιεχόμενο, πιο ανανεωμένο από ποτέ, με ουσιαστικές αλλαγές σε διάφορες πτυχές του. Προτείνεται σε όλους όσοι αγάπησαν το πρωτότυπο ενώ είναι πιθανό να καταφέρει να κερδίσει και νέους fans που θα δουν επιτέλους πόσο παρεξηγημένο είναι το τρίτο παιχνίδι της κλασικής σειράς στρατηγικής. Μερικά προβλήματα παραμένουν και κάποιες πτυχές του gameplay δεν έχουν «μεγαλώσει» ομαλά, ενώ το remaster είναι πιο αχρείαστο σε σύγκριση με εκείνα των δύο προηγούμενων τίτλων του franchise. Όμως, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους το έχασαν, να γνωρίσουν το Age of Empires 3 στην καλύτερη μορφή του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Developer

Tantalus Media

Publisher

Xbox Game Studios

Διανομή

Microsoft Hellas

Πλατφόρμες

PC

Tested on

PC (Steam)

Κυκλοφορία

15 Οκτωβρίου 2020

Είδος

Real-time strategy

PEGI

16

Θετικά

+ Αισθητή ανανέωση σε γραφικά και ήχο
+ Η καλύτερη μορφή του κλασικού τίτλου
+ Αρκετό περιεχόμενο, με νέες προσθήκες
+ Απαραίτητες βελτιώσεις σε multiplayer, interface και σενάριο

Αρνητικά

- Πιο αχρείαστη αναβάθμιση σε σχέση με εκείνη των δύο πρώτων τίτλων
- Παραμένουν κάποια σοβαρά δομικά προβλήματα
- Ορισμένα χαρακτηριστικά του gameplay είναι ξεπερασμένα
- Τα campaigns δεν κλέβουν την παράσταση

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Age of Empires 3 έρχεται γεμάτο περιεχόμενο, πιο ανανεωμένο από ποτέ, με ουσιαστικές αλλαγές σε διάφορες πτυχές του. Προτείνεται σε όλους όσοι αγάπησαν το πρωτότυπο ενώ είναι πιθανό να καταφέρει να κερδίσει και νέους fans που θα δουν επιτέλους πόσο παρεξηγημένο είναι το τρίτο παιχνίδι της κλασικής σειράς στρατηγικής. Μερικά προβλήματα παραμένουν και κάποιες πτυχές του gameplay δεν έχουν «μεγαλώσει» ομαλά, ενώ το remaster είναι πιο αχρείαστο σε σύγκριση με εκείνα των δύο προηγούμενων τίτλων του franchise. Όμως, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους το έχασαν, να γνωρίσουν το Age of Empires 3 στην καλύτερη μορφή του.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1