Agents of Mayhem

by Βασίλης Τατσιόπουλος on 11 Σεπτεμβρίου 2017

Η εταιρεία Volition είναι γνωστή για τις σειρές παιχνιδιών Red Faction και Saints Row. Στην περίπτωση του Agents of Mayhem επικεντρωνόμαστε περισσότερο στο Saints Row, αφού ο τίτλος αποτελεί ένα είδος διαδόχου του. Η σχέση μεταξύ των δύο έγκειται στην επανεμφάνιση κάποιων χαρακτήρων (ακόμη και αν τους βλέπουμε με άλλη ονομασία) που πρωτοείδαμε στο σύμπαν του Saints, καθώς και στο ύφος, το οποίο τα δύο παιχνίδια μοιράζονται. Το Agents of Mayhem βασίζεται σε έναν από τους εναλλακτικούς τερματισμούς του Saints Row: Gat out of Hell και, όπως και στη σειρά Saints Row και εδώ κυριαρχούν η υπερβολή, το χιούμορ και οι καταστροφές.

Το Agents of Mayhem από τις πρώτες στιγμές του μάς φέρνει στο νου παλιότερες εποχές. Το σενάριό του θυμίζει σειρά κινουμένων σχεδίων ή παιχνίδι δράσης της δεκαετίας του '90, με τον στερεοτυπικό ''κακό'' που θέλει να ''κατακτήσει τον κόσμο'' και την ομάδα κρούσης εν είδει G.I. Joe να είναι η μόνη που μπορεί να του εναντιωθεί. Στην προκειμένη περίπτωση ο κακός είναι ο Dr. Babylon και η ομάδα LEGION, τους οποίους μάχονται οι πράκτορες της ομάδας MAYHEM, εμείς δηλαδή. Οι πράκτορες που απαρτίζουν τη MAYHEM προσθέτουν στην καρτουνίστικη αισθητική του παιχνιδιού, με υπερβολικές ατάκες, όπλα και επιθέσεις καθώς και πολυάριθμες αναφορές σε παιχνίδια, comics και ταινίες.

Το σενάριο του Agents of Mayhem είναι τετριμμένο, προβλέψιμο και γεμάτο στερεότυπα. Το γράψιμο των διαλόγων κινείται σε επίπεδα κάτω του μετρίου και στηρίζεται πολύ στις αναφορές στα κινούμενα σχέδια που βλέπαμε 2 δεκαετίες πριν και στις ατάκες αντίστοιχου ύφους, οι οποίες όμως δεν προκαλούν γέλιο. Να σημειωθεί πως αναλόγως με τον χαρακτήρα που χειριζόμαστε κάποια δεδομένη στιγμή αλλάζει και ο διάλογος, όμως οι ατάκες του κάθε πράκτορα μοιάζουν βεβιασμένες. Σε γενικές γραμμές το χιούμορ δεν ικανοποιεί και αποτελεί ένα βήμα πίσω σε σχέση με το Saints Row και ειδικά με τα δύο τελευταία παιχνίδια της σειράς.

Η Mayhem απαρτίζεται από πράκτορες ποικίλου πολιτισμικού υπόβαθρου, αφού έχουμε στη διάθεσή μας χαρακτήρες από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι μιλούν με την αντίστοιχη προφορά, με το voice-acting να κάνει σωστά τη δουλειά του. Το πρόβλημα είναι πως η απεικόνιση των χαρακτήρων δεν ξεφεύγει από τα στερεότυπα. Έχουμε το Σκωτσέζο οπαδό ποδοσφαίρου που βρίζει και τσακώνεται, τον Ιάπωνα συμμορίτη που μιλάει συνεχώς για την τιμή, το μεγαλόσωμο και φωνακλά Ρώσσο στρατιώτη που πίνει συνεχώς και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Το σενάριο του παιχνιδιού και οι χαρακτήρες του μας αφήνουν στην καλύτερη περίπτωση παγερά αδιάφορους, με μερικές μικρές εξαιρέσεις οι οποίες βρίσκονται σε side-missions (όπου είτε ξεκλειδώνεται κάποιος νέος πράκτορας, είτε βλέπουμε την ιστορία κάποιου που έχουμε ήδη στην κατοχή μας μέσα από solo αποστολές). Αυτές οι αποστολές έχουν μερικές καλές στιγμές και ξεφεύγουν από το μονότονο κεντρικό σενάριο.

Ο τομέας του Agents of Mayhem στον οποίο δυσκολευόμαστε να βρούμε καλές στιγμές είναι η δομή των αποστολών και του παιχνιδιού του ίδιου. Οι πρώτες ώρες του μας προδιαθέτουν για κάτι πολύ ενδιαφέρον και αξιόλογο, δυστυχώς όμως αυτή η αίσθηση γρήγορα μετριάζεται. Το gameplay έχει πολλές καλές ιδέες και mechanics, με κύριο άξονα τη δυνατότητα να αλλάζουμε μεταξύ τριών χαρακτήρων ανά πάσα στιγμή. Ο κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του όπλο, gadgets και ειδικές ικανότητες, τα οποία είναι πολύ καλά δουλεμένα, μοναδικά και λειτουργούν υπέροχα και σε συνδυασμό με τον απλό και χρηστικό χειρισμό το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Multiplayer δεν υπάρχει, άρα πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας και να αλλάζουμε χαρακτήρες ανάλογα με τους εχθρούς και τις καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Η αλλαγή χαρακτήρα γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου και συμβαίνει αμέσως, πολύ ομαλά και λειτουργικά θυμίζοντας την εναλλαγή όπλων σε άλλα παιχνίδια.

Οι ήρωες που μπορούμε να χειριστούμε είναι αρκετοί και τα upgrades τους έχουν ποικιλία οπότε σίγουρα βρίσκουμε κάτι που να ταιριάζει στον τρόπο που θέλουμε να παίξουμε το παιχνίδι. Οι ικανότητες που έχει ο κάθε ένας παραπέμπουν σε παιχνίδια τύπου Overwatch και MOBA· είναι διαφορετικές μεταξύ τους και πολύ χαρακτηριστικές. Έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε ως ninja και να πολεμήσουμε σώμα με σώμα χρησιμοποιώντας σπαθί, μπορούμε να φέρουμε την καταστροφή με minigun το οποίο έχει ένα πολύ καλό και ιδιαίτερο mechanic, να παγώσουμε τα πάντα με ένα πολυβόλο που εκτοξεύει πάγο ή να χρησιμοποιήσουμε μικρά turrets, μεταξύ άλλων. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στο UI του παιχνιδιού και έτσι παρόλο που οι αναβαθμίσεις και τα αντικείμενα είναι πολλά και πολύπλοκα, δεν μπερδεύουν ποτέ και είναι ιδιαιτέρως εύχρηστα.

Δυστυχώς, οι αποστολές και ο σχεδιασμός του κόσμου δε βοηθούν καθόλου τον πολύ καλό κορμό του gameplay και γρήγορα κουράζουν. Το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού αποτελείται από επαναλαμβανόμενα τμήματα, τα οποία νιώθουμε πως έχουμε παίξει δεκάδες φορές ήδη. Η φουτουριστική εκδοχή της Σεούλ, της πόλης στην οποία διαδραματίζεται το Agents of Mayhem, είναι πολύ μικρή και καταλήγουμε να κυκλοφορούμε συνεχώς στα ίδια σημεία. Οι αποστολές συνήθως μας βάζουν να πάμε με το αυτοκίνητο σε κάποιο σημείο της πόλης, να σκοτώσουμε μερικούς εχθρούς, να σκαννάρουμε το μέρος ώστε να βρούμε τη μυστική πύλη για τις υπόγειες εγκαταστάσεις της εχθρικής LEGION και να κατέβουμε κάτω μέσα από καταπακτές. Εκεί είναι που η επανάληψη γίνεται πιο έντονη, αφού κάθε υπόγειο καταφύγιο μοιάζει εκπληκτικά με τα υπόλοιπα, όπως πανομοιότυπες είναι και οι δραστηριότητές μας εκεί. ''Μπείτε μέσα, σκοτώστε τους όλους, κάντε hack σε μερικούς υπολογιστές μέσω ενός ανούσιου minigame, βγείτε έξω''. Η διαδικασία αυτή γίνεται τόσες φορές που καταντάει αγγαρεία, όσο και αν οι μάχες παραμένουν διασκεδαστικές και συναντάμε και μερικά καλοφτιαγμένα boss fights. Μία καλή προσθήκη είναι πως πριν από κάθε αποστολή μπορούμε να ρυθμίσουμε τη δυσκολία του παιχνιδιού, με τις υψηλότερες δυσκολίες να δίνουν περισσότερα levels και χρήματα.

Δυστυχώς από την ποιότητα της μάχης αφαιρούνται πόντοι λόγω τεχνικών προβλημάτων όπως η πτώση του frame rate, κυρίως σε σημεία όπου συμβαίνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα στην οθόνη, αλλά και μερικών bugs. Τα bugs αυτά μας αναγκάζουν να ξεκινήσουμε μία αποστολή από την αρχή επειδή κάποιος εχθρός κόλλησε μέσα σε έναν τοίχο ή ένα αντικείμενο δεν εμφανίστηκε και έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Ευτυχώς, όσο δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα, ο τίτλος οπτικοακουστικά είναι ικανοποιητικός, με τη cel-shaded αισθητική να παραπέμπει και εκείνη σε κινούμενα σχέδια και τη μουσική υπόκρουση να μην είναι αξιομνημόνευτη, να ταιριάζει όμως στο ύφος και την εκάστοτε σκηνή του παιχνιδιού. Το σενάριο το βλέπουμε μέσα από cut-scenes (μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο συχνά από όσο θα θέλαμε) τα οποία είναι animated σε ύφος καρτούν και, αν και καλή ιδέα, χάνει στην εκτέλεση αφού τα σχέδια είναι μέτρια και μερικές φορές δεν υπάρχει καν κίνηση.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, το παιχνίδι μάς δίνει πολλά να κάνουμε, με τις κεντρικές αποστολές και τις παράπλευρες να είναι αρκετές σε αριθμό. Εκτός από αυτές, η πόλη μάς παρέχει μερικές ακόμη ασχολίες όπως αγώνες δρόμου ή συλλογή αντικειμένων. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι αρκετά για να μας κάνουν να ξεχάσουμε την συνεχόμενη επανάληψη εχθρών και αποστολών. Η πόλη μοιάζει εντελώς άδεια και άψυχη οπτικά καθώς και σε περιεχόμενο.

Είτε είναι άδικη μία σύγκριση του Agents of Mayhem με το Saints Row είτε όχι, οι ομοιότητες είναι τόσες πολλές που είναι αναπόφευκτη. Είναι κρίμα που ο νέος τίτλος της Volition είναι ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενος και πάσχει από τεχνικά προβλήματα και προβλήματα σχεδιασμού, γιατί η βάση του είναι πολύ δυνατή. Εν κατακλείδι μιλάμε για ένα παιχνίδι που είναι αδιαμφισβήτητα διασκεδαστικό και έχει μερικές πετυχημένες ιδέες, όμως καταντάει κουραστικό γρήγορα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Agents of Mayhem

Συντάκτης
11 Σεπτεμβρίου 2017
Developer

Volition

Publisher

Deep Silver

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

18 Αυγούστου 2017

Είδος

Action-adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Το σύστημα εναλλαγής χαρακτήρων δουλεύει άρτια
+ Πολύ διασκεδαστικές μάχες
+ Οι ικανότητες και τα όπλα
+ Πετυχημένη cel-shaded αισθητική

Αρνητικά

- Πολύ επαναλαμβανόμενες αποστολές
- Τεχνικά προβλήματα
- Τετριμμένο σενάριο δοσμένο μέσα από κακοφτιαγμένα cut-scenes
- Μικρός και άδειος κόσμος

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
6.3
Συνοψίζοντας

Για όσους ζητούν μερικές ώρες διασκέδασης, αγνή δράση και καταιγιστικές μάχες με τη χρήση μερικών πολύ πετυχημένων mechanics, το Agents of Mayhem αποτελεί καλή επιλογή. Με καλύτερο σχεδιασμό, πιο εμπνευσμένο γράψιμο και χωρίς τεχνικά προβλήματα, θα μπορούσε να ξεφύγει από τη σκιά του Saints Row, να σταθεί μόνο του ως ένα ξεχωριστό παιχνίδι και να μας δώσει ακόμη περισσότερα.

6.0
Βαθμός
6.3
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1