Alienation

Η Γη αντεπιτίθεται
by Κώστας Νικολούζος on 30 Απριλίου 2016

"Ημέρα Ανεξαρτησίας", "H Πόλη των Καταραμένων", "Άλιεν"... ονόματα διάσημων, κομβικών  κινηματογραφικών ταινιών του περασμένου αιώνα με αναφορά στις εξωγήινες εισβολές κατά του ανθρώπινου είδους. Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας που μαζί με αυτό της "Αποκάλυψης" των ζόμπι επικράτησαν στον ανθρώπινο νου. Στο πέρασμα των χρόνων το σενάριο αυτό πέρασε από την "μεγάλη" οθόνη του σινεμά στην "μικρή" και τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Την εισβολή των εξωγήινων στη γη θέλησε να αγγίξει αυτή τη φορά ως θεματολογία και η Housemarque στο Alienation σε συνεργασία με την Sony. Το φινλανδικό ανεξάρτητο στούντιο έφερε στο PlayStation 4 τον πνευματικό διάδοχο του Dead Nation, του top-down Shooter με αναφορά στην "Αποκάλυψη" των ζόμπι, που κυκλοφόρησε το 2010 στο PlayStation 3 και αργότερα στο PlayStation 4.

Στο Alienation, η Γη έχει ήδη καταβληθεί από αδίστακτες -με δολοφονικά ένστικτα- εξωγήινες μορφές ζωής. Τελευταία ελπίδα της ανθρωπότητας είναι οι UNX. Πρόκειται για την επίλεκτη ομάδα πεζοναυτών και επιστημόνων που με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και του προηγμένου εξοπλισμού στις ειδικά διαμορφωμένες στολές τους θα προσπαθήσουν να πάρουν πίσω τον πλανήτη τους.

ALIENATION™_20160429100104

Όπως με το Dead Nation, έτσι και στο Alienation έχουμε να κάνουμε με ένα Shooter παιχνίδι με θέα από ψηλά χάρη στην top-down κάμερα από την οποία παρακολουθούμε τον κόσμο του παιχνιδιού κι ελέγχουμε τον χαρακτήρα μας. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, το Alienation έχει αδιαμφισβήτητα περισσότερο "βάθος". Αρχικά, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρία διαφορετικά classes. Αυτά των Tank, Bio-Specialist και Saboteur. Και οι τρεις κατηγορίες μαχητών μοιράζονται τις ίδιες βασικές επιθέσεις, melee και shooting, αλλά κάθε μία ξεχωρίζει για τις μοναδικές ειδικές ικανότητες και χαρακτηριστικά της. Ο Tank αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της ομάδας, με την Bio-Specialist να διαθέτει θεραπευτικές ικανότητες και τον Saboteur ικανό να εξαφανίζεται αιφνιδιάζοντας -ή αποφεύγοντας- τον εχθρό. Και τα τρία classes έχουν σημαντικά και αξιόλογα skills, με την Bio-Specialist, ωστόσο, να είναι πρώτη επιλογή για τους περισσότερους παίκτες όπως παρατηρήσαμε.

Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται από έντονη δράση και ασταμάτητο shooting με μόνο λίγες στιγμές ηρεμίας. H οθόνη συχνά-πυκνά γεμίζει από εχθρικά aliens κάνοντας κάποιον να φανταστεί πως είναι αδύνατον ένας παίκτης μόνος να επιβιώσει. Όμως, η δομή της δράσης είναι τέτοια που με σωστή στρατηγική αλλά και χρήση των ικανοτήτων κάθε χαρακτήρα κάνει την επιβίωση εφικτή. Η στόχευση γίνεται με τη χρήση της γραμμής laser των όπλων του παίκτη με το μήκος της καθεμίας να καθορίζεται από τον τύπο του όπλου. Ο χειρισμός βασίζεται στους δύο αναλογικούς μοχλούς με τον έναν να καθορίζει την πορεία του παίκτη και τον άλλον την πλευρά προς την οποία στοχεύει με δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών.

Έντονο στο Alienation είναι το RPG στοιχείο. Καθώς εξοντώνουμε κατά μήκος και πλάτος του χάρτη εξωγήινους ανταμειβόμαστε με XP τα οποία ανεβάζουν το Level του χαρακτήρα μας. Κάθε Level προσφέρει και ένα Point, το οποίο χρησιμοποιείται στο ξεκλείδωμα και την ενδυνάμωση των skills μας. Το παιχνίδι ανταμείβει, μάλιστα, τους προσεκτικούς παίκτες που δεν πεθαίνουν συχνά, αφού όσο περισσότερους εχθρούς αφανίζουμε μένοντας ζωντανοί τόσο αυξάνεται ο πολλαπλασιαστής των XP που κερδίζουμε κάνοντας σαφώς ταχύτερη την άνοδο του Level μας.

Σημαντικό ρόλο στο Gameplay έχει το looting. Σε αντίθεση με το Dead Nation, όπου με χρήματα που συλλέγαμε αγοράζαμε και βελτιώναμε τον οπλισμό μας στα checkpoints κάθε πίστας, εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει κάποιο είδος Shop. O οπλισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς προέρχεται είτε από crates που βρίσκουμε διάσπαρτα στον χάρτη, είτε από ισχυρά aliens που μόλις έχουμε κερδίσει. Ταυτόχρονα κάθε χαρακτήρας μπορεί να είναι εξοπλισμένος με έως και τέσσερα διαφορετικά όπλα. Υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσά τους από άποψη σπανιότητας αλλά και Level. Χωρίζονται σε κατηγορίες από common μέχρι και Legendary. Όσο αυξάνουμε το επίπεδο δυσκολίας στους χάρτες τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να βρούμε καλύτερο εξοπλισμό.

Κάτι παράδοξο που διαπιστώσαμε όσο παίζαμε ήταν πως στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας (Professional) κερδίσαμε περισσότερα Legendary όπλα από ότι στο αμέσως επόμενο πιο δύσκολο επίπεδο του παιχνιδιού (Veteran). Μπορεί κανείς να πως ήταν απλά θέμα τύχης ή να βασιστεί στη θεωρία των πιθανοτήτων. Το θέμα είναι πως κατά κύριο λόγο ασχοληθήκαμε με το Veteran, παίζοντας μόνο δύο ή τρεις χάρτες στο Professional. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ζήτημα λανθασμένης κατανομής από πλευράς Housemarque ή... απλά έτυχε. Είναι όμως σίγουρα κάτι που θέλαμε να αναφέρουμε. Μία λεπτομέρεια ακόμη που διαπιστώσαμε σχετικά με τα όπλα και είναι άξια αναφοράς έχει να κάνει με το damage τους, τη ζημιά που προκαλούν δηλαδή. Στην αρχή του παιχνιδιού θα παρατηρήσει κανείς ότι ο αριθμός του Damage για ένα όπλο κατηγορίας Heavy είναι γύρω στο 100 με 200. Η συγκεκριμένη τιμή όμως μπορεί να φτάσει πολύ υψηλότερα. Χαρακτηριστικά, πριν καλά-καλά πλησιάσουμε κοντά στο τέλος του Campaign καταφέραμε να έχουμε όπλο κατηγορίας Heavy και Legendary σπανιότητας με τη ζημιά του να ξεπερνάει σε τιμή τις 30.000 ανά δευτερόλεπτο. Το σίγουρο είναι πως αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ. Η διαφορά των τιμών στη ζημιά, μάλιστα, μεταξύ των οπλισμών είναι ευδιάκριτη και οι υψηλοί αριθμοί δείχνουν πως δεν υπάρχουν απλά για τις εντυπώσεις. Πραγματικά, πάντως, εντυπωσιαστήκαμε!

Βέβαια, αυτό που δεν αναφέραμε ακόμη είναι η δυνατότητα παραμετροποίησης των στατιστικών κάθε οπλισμού (Re-roll) οπότε οι παραπάνω τιμές δεν είναι συγκεκριμένες, μοναδικές και αναλλοίωτες για κάθε όπλο.  Στο looting που προαναφέραμε, μαζί με τον οπλισμό συμπεριλαμβάνονται και διάφορα cores και materials που χρησιμοποιούνται στην παραμετροποίηση των όπλων. Τα μεν cores κατηγοριοποιούνται σε ισχύ από το 1 ως το 5 και μπορούν να προστεθούν στα ελεύθερα slots των όπλων (δεν διαθέτουν όλα τα όπλα slots) και βελτιώνουν μεμονωμένα κάποια κατηγορία ενός όπλου. Τα δε materials, τα οποία εξάγονται και από τον περιττό εξοπλισμό που επιλέγουμε να καταστρέψουμε, χρησιμοποιούνται για να αποκτήσει μία νέα τυχαία τιμή το εκάστοτε χαρακτηριστικό ενός όπλου εντός ενός επιτρεπτού ορίου. Για παράδειγμα, ένα SMG μπορεί να διαθέτει γεμιστήρα των 20 σφαιρών και τα όρια του να είναι από 18 έως 23. Ε, λοιπόν με την επιλογή αυτής της αλλαγής και τη χρήση των materials μπορεί από τις 20 σφαίρες να αυξηθεί στις 22 ή και να μειωθεί στις 18. Μη φοβού όμως, ο δυνατός αριθμός παραμετροποιήσεων για κάθε κατηγορία είναι άπειρος.

Αν μας ζητούσατε ένα παιχνίδι ιδανικό για συνεργατικό παιχνίδι τότε θα σας προτείναμε το Alienation. Δίνεται η δυνατότητα διαδικτυακού Co-op με έως και τέσσερις παίκτες, σε αντίθεση με το Dead Nation που επέτρεπε μέχρι δύο άτομα. Το αλλεπάλληλο Shooting με παρέα και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των παικτών με ποικίλους τρόπους ανεβάζουν τη διασκέδαση κατακόρυφα. Οι servers ανταπεξέρχονται αξιοπρεπέστατα στις έως ώρας απαιτήσεις χωρίς να αντιμετωπίσουμε την παραμικρή αποσύνδεση ή το οποιοδήποτε κόλλημα/lag. Από αυτό που απογοητευτήκαμε, δυστυχώς, είναι από το γεγονός πως δεν υπάρχει η δυνατότητα τοπικού συνεργατικού παιχνιδιού. Είναι κρίμα να θες και να μην μπορείς να απολαύσεις μία διασκεδαστική Co-op εμπειρία σαν κι αυτή του Alienation με την παρέα σου στο σπίτι σου. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Έλληνα χρήστη του PSN, Udukal, για τη συμβολή του στο πέρας των αποστολών.

Τεχνικά δεν μπορούμε να πούμε πως μείναμε παραπονεμένοι. Το framerate είναι αξιοπρεπέστατο ακόμη και όταν η οθόνη γεμίζει από εχθρούς και εφέ εκρήξεων. Μόνο μία φορά παρατηρήσαμε κάποια στιγμιαία πτώση, τίποτα περισσότερο. Οπτικά, η λεπτομέρεια στους περιβάλλοντες χώρους βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα ενώ και τα εφέ φωτισμού προσδίδουν ιδανικό βάθος στην άποψη από ψηλά.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Alienation

Author

Κώστας Νικολούζος

Developer

Housemarque

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

26 Απριλίου 2016

Είδος

Twin Stick Shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Συνεχής δράση
+ Oι παραμετροποιήσεις στον οπλισμό
+ Απολαυστικό διαδικτυακό Co-op
+ Αξιόπιστοι Servers
+ Ικανοποιεί τεχνικά

Αρνητικά

- Απουσία τοπικού Co-op
- Ανισότητα στην κατανομή looting βάσει δυσκολίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Σε μία ακόμη συνεργασία των Sony και Housemarque, το αποτέλεσμα ήταν το λιγότερο ικανοποιητικό. Το Alienantion, o πνευματικός διάδοχος του Dead Nation, ήρθε στο PlayStation 4 "προικισμένο" με περισσότερο βάθος.

Έχουμε να κάνουμε με ένα ιδανικό Shooter για Co-op παιχνίδι με άφθονο Shooting, RPG στοιχεία, looting και ένα ενδιαφέρον σύστημα παραμετροποίησης οπλισμού. Διαθέτει αξιόπιστους servers και τεχνικά ικανοποιεί. Παράπονο αποτελεί η απουσία τοπικού Co-op παιχνιδιού. Επενδύστε άφοβα!

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1