Among the Sleep

Ο μπόμπιρας ξεπόρτισε...
by Κώστας Βλάχος on 7 Δεκεμβρίου 2015

Ξεκινώντας, θα κάνουμε ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν στα παιδικά μας χρόνια και σε ηλικία περίπου 2-3 χρονών. Μόλις που μπορούσαμε να περπατήσουμε, ενώ σιγά σιγά λέγαμε τις πρώτες μας λέξεις. Προφανώς δε θυμόμαστε τίποτα από αυτά, όμως οι στενοί συγγενείς μας φρόντιζαν πάντα να μας φρεσκάρουν τις αναμνήσεις, φέρνοντας στο φως όμορφες στιγμές των χρόνων αυτών. Είναι σίγουρο πως πολλοί από εμάς απέκτησαν ένα φίλο τότε. Ένα φίλο, ο οποίος μας κρατούσε παρέα και μας «προστάτευε» απ’ ό,τι φοβόμασταν. Ο φίλος αυτός, ήταν ένας αρκούδος, ο γνωστός Teddy Bear. Φυσικά του δίναμε διαφορετικό όνομα, αλλά πάντα τον είχαμε μαζί μας και δεν τον αφήναμε από τα μάτια μας. Έτσι λοιπόν, το Among the Sleep, αναλαμβάνει να μας ξυπνήσει εκείνες τις στιγμές, μ’ ένα ιδιαίτερα τρομακτικό τρόπο. Το σκοτάδι μάς έκανε να τρομάζουμε εύκολα και το μυαλό μας δημιουργούσε διάφορες τρομακτικές μορφές που συνήθως ήταν απλές σκιές από έπιπλα, παιχνίδια κτλ. Εκεί λοιπόν πατάει ο τίτλος αυτός, οπότε ας δούμε πώς ακριβώς καταφέρνει να δημιουργήσει μια creepy ατμόσφαιρα των παιδικών μας χρόνων.

Αρχικά, το παιχνίδι μας τοποθετεί στο οικογενειακό τραπέζι όπου είναι η μέρα των γενεθλίων μας. Παρατηρήσαμε πως τα κεράκια είναι 2, οπότε πιθανότατα κλείσαμε 2 έτη ζωής με τη μαμά να μας προσφέρει μια ωραιότατη τούρτα. So… Happy Birthday to you, Happy Birthday to you…Και μετά την τούρτα πήραμε τα δώρο μας. Ο φίλος μας ο αρκούδος βρισκόταν εκεί και μέλει να είναι εκείνος που θα μας καθοδηγεί και θα μας προστατεύει σε όλο το παιχνίδι. Αυτό που βλέπουμε στην αρχή, είναι ένα καλοσχεδιασμένο σπίτι κι ένα παιδάκι στο δωμάτιό του, που μπορεί να το εκμεταλλευτεί πλήρως ώστε να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Μπορεί να πετάει μπάλες, να βάζει σε λειτουργία ένα τρενάκι, να ανεβαίνει στα έπιπλα, να κρύβεται κάτω από τα κρεβάτια και μέσα στις ντουλάπες και να «μιλάει» στον αρκούδο. Ναι καλά ακούσατε, ο αρκούδος είναι ζωντανός και μας πιάνει την κουβέντα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Εμείς δεν μπορούμε να του πούμε κάτι, όμως του δείχνουμε την αγάπη μας κρατώντας τον και αγκαλιάζοντάς τον.

Ωραία ως εδώ, όμως τι γίνεται όταν τα φώτα πέφτουν και επικρατεί απόλυτο σκοτάδι; Ξαφνικά όλα γίνονται μαύρα και εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τη βοήθεια πάντα του αρκούδου. Το όλο concept βασίζεται στην εξαφάνιση της μητέρας του παιδιού. Όταν έπεσε το σκοτάδι, προσπαθήσαμε να την αναζητήσουμε σε όλο το σπίτι, αλλά μάταια. Οπότε μετά από μια σειρά μικρών γρίφων, ανακαλύπτουμε διάφορες αναμνήσεις του μικρού παιδιού σχετικά με τη μητέρα του και σιγά σιγά φτάνουμε στα ίχνη της. Όλα αυτά συνδυάζονται με μια ατμόσφαιρα με αυξημένο horror στοιχείο και ένα κακό πνεύμα να παραμονεύει σε πολλά σημεία του παιχνιδιού το οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε διότι αν μας αντιληφθεί, το παιχνίδι τελειώνει κι εμείς επιστρέφουμε σε προηγούμενο checkpoint.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο μαύρα κι αυτό γιατί αν αγκαλιάσουμε τον αρκούδο μας, θα πάρουμε μια υποβοήθηση φωτός και ίσως κι εμείς να νιώσουμε λίγο πιο ανακουφισμένοι. Ταυτόχρονα, η αποφυγή του κακού πνεύματος πραγματοποιείται με το λιγότερο δυνατό sprint στα διάφορα σημεία εμφάνισής του. Θα μας πείτε τώρα, πόσο γρήγορα μπορεί να τρέξει ένα παιδάκι; Κι όμως μπορεί τόσο στα 2 πόδια όσο και μπουσουλώντας. Αξίζει να σημειωθεί, πως το συνεχόμενο τρέξιμο στα 2 πόδια, θα προκαλέσει ξαφνική πτώση και λίγο αστεία ομολογουμένως.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα τώρα, ο χειρισμός δεν είναι κάτι ιδιαίτερο μιας και δεν κάνουμε τίποτε παραπάνω από το να τρέχουμε, να ανεβαίνουμε υψώματα και να διαδρούμε με αντικείμενα. Συνεχίζουμε με τον οπτικό τομέα ο οποίος είναι αρκετά καλός. Αν εξαιρέσουμε κάποια framedrops και το γεγονός ότι πολλά από τα αντικείμενα «εισέρχονται» το ένα μέσα στο άλλο (clipping), είναι ένας συνδυασμός horror/sci-fi ταινίας, που προσθέτει μια όμορφη ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Θυμίζει ελαφρά ένα πιο παιδικό Alice, όμως καταφέρνει εξίσου να παρέχει ένα ικανοποιητικό αίσθημα φόβου. Και φυσικά αυτό επιτυγχάνεται με την πολύ καλή ηχητική υπόκρουση που δίνει πραγματικά τα ρέστα της. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού, αντικείμενα να σέρνονται, πόρτες να κλείνουν ξαφνικά, περίεργοι ήχοι σε πολλά άλλα σημεία και φυσικά η εμφάνιση του κακού πνεύματος, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παιδικά τρομακτική!

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την δημιουργό εταιρεία του παιχνιδιού, Krillbite Studio, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Among the Sleep

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Krillbite Studio

Publisher

Krillbite Studio (PC)
Sony Computer Entertainment (PS4)
Microsoft Studios (Xbox One)

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

9 Δεκεμβρίου 2015 (PS4)

Είδος

Horror, Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Πρωτοποριακό σενάριο
+ Πολύ καλός ήχος
+ Συνδυασμός horror/sci-fi στοιχείων

Αρνητικά

- Πολύ μικρό story
- Απλά και εύκολα puzzles
- Αδικαιολόγητα framedrops

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές, το παιχνίδι δεν έχει βάθος σαν ιστορία, μιας και είναι αρκετά μικρό. Ακολούθως έχει και μικρό μέγεθος στα μόλις 1,8GB. Είναι εύκολο παιχνίδι και οπτικά αδιάφορο. Όμως είναι κάτι διαφορετικό, γιατί παρουσιάζει τον κλασσικό φόβο που είχαμε όλοι κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων και μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μέρος σε μια πρωτόγνωρη περιπέτεια μαζί με ένα αρκουδάκι, ώστε να σώσουμε τη μητέρα μας. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον παντελώς άγνωστο για τις παιδικές ηλικίες και ταυτόχρονα τρομακτικό για όσους νομίζουν πως απλά θα 'ναι μια κλασσική ιστορία με τρομακτικούς κλόουν or something like that.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
67%
Cheers
33%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1