Ancestors Legacy

Η πιο απλή στρατηγική καμιά φορά είναι και η καλύτερη
by Άρης Φουρναράκης on 26 Ιουλίου 2019

Τη σειρά παιχνιδιών Company of Heroes όσοι ασχολείστε με παιχνίδια στρατηγικής λογικά τη γνωρίζετε. Προσωπικά αποτελεί μια από τις δυο αγαπημένες μου σειρές στην κατηγορία, με την άλλη να είναι η σειρά Age of Empires. To Company of Heroes παρόλο που άνηκε στην κατηγορία των RTS (real time strategy) πρόσεθεσε μερικές φρέσκες ιδέες στο είδος και έθεσε τις βάσεις ώστε να εξελιχθούν τπαραπάνω τα παιχνίδια στρατηγικής. Παρόλο που αγαπήθηκε -και το πρώτο αλλά και το δεύτερο παιχνίδι εξίσου, δεν βρέθηκε μέχρι σήμερα κανένας άλλος τίτλος στρατηγικής, που να υιοθέτησε μερικά στοιχεία του. Μέχρι που πήραμε στα χέρια μας το Ancestors Legacy.

To Ancestors Legacy μας έρχεται από τη Destructive Creations, μια πολωνική εταιρία η οποία δεν έχει ιδιαίτερους τίτλους στο παλμαρέ της. Ίσως την θυμάστε από το αμφιλεγόμενο Hatred, καθώς το παιχνίδι είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση πριν μερικά χρόνια. Με το Ancestors Legacy η Destructive Creations μπαίνει για πρώτη φορά σε strategy μονοπάτια, οπότε στην αρχή το αντιμετωπίσαμε κάπως επιφυλακτικά. Στην συνέχεια βέβαια αλλάξαμε γνώμη.

Ξεκινώντας το Ancestors Legacy θα παρατηρήσετε ότι περιέχει τέσσερις διαφορετικές φυλές με τα δικά τους αυτοτελή campaigns, ενώ με το ένα και μοναδικό DLC που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή μπορείτε να αποκτήσετε μια ακόμη φυλή, άρα ένα ακόμη campaign. Πιο συγκεκριμένα στο βασικό παιχνίδι θα βρείτε τους Vikings, τους Άγγλους, τους Γερμανούς και τους Σλάβους, ενώ με το DLC προσθέτετε στην συλλογή σας και τους Σαρακινούς. Κάθε φυλή (εκτός από τους Σαρακινούς) περιέχει δυο διαφορετικούς αρχηγούς με τους οποίους μπορείτε να παίξετε πέντε διαφορετικές αποστολές. Οπότε στο σύνολο το single-player του Ancestors Legacy θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον για 40-45 αποστολές και περίπου 35-40 ώρες gameplay ανάλογα με τη δυσκολία που θα διαλέξετε, διάρκεια που κρίνεται αρκετά ικανοποιητική.

Όσον αφορά το gameplay του Ancestors Legacy, που είναι και το βασικό στοιχείο σε ένα παιχνίδι στρατηγικής, θα δείτε ότι τα πράγματα διαφέρουν κάπως από έναν κλασσικό RTS τίτλο. Καταρχάς δεν μπορείτε να χτίσετε από το μηδέν την πόλη σας καθώς τα σημεία που χτίζονται τα κτήρια που επιλέγετε είναι προκαθορισμένα. Τα χωριά βρίσκονται έτοιμα στον χάρτη και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα καταλάβετε και να τα αναβαθμίσετε, ενώ οι χωρικοί μοιράζονται στις δουλείες αυτόματα. Κάποιοι μαζεύουν resources ενώ άλλοι χτίζουν τα κτήρια που επιθυμείτε. Αυτό μπορεί να ξενίσει μερικούς που έχουν συνηθίσει να διαμορφώνουν την πόλη τους όπως την έχουν φανταστεί, όμως από την άλλη δίνει την ευκαιρία στον παίκτη να μην ασχολείται με το κομμάτι των resources, αλλά αποκλειστικά με τον στρατό και τις μάχες του.

Φτάνοντας στις μάχες, το Ancestors Legacy έχει υιοθετήσει την τακτική των squads. Κάθε squad αποτελεί μια ομάδα στρατιωτών (πχ τοξότες ή πεζικό) και μπορείτε να την χειριστείτε ξεχωριστά. Επίσης μπορείτε να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό κάθε squad, ενώ διαθέτουν και διάφορα skills τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της μάχης. Στην κατοχή σας μπορείτε να έχετε μέχρι και δέκα squads ενώ ο αρχηγός του στρατού συνήθως καταλαμβάνει μια από τις δέκα θέσεις.

Αυτό που θα παρατηρήσετε εξαρχής είναι ότι δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μέγεθος του στρατού όσο η τοποθέτηση των στρατευμάτων σε σωστά σημεία. Στο Ancestors Legacy οι στρατιώτες σας μπορούν να κρυφτούν μέσα στα χόρτα, να στήσουν παγίδες -είτε κρυφές είτε φανερές- αναγκάζοντας τον αντίπαλο να αλλάξει το δρομολόγιό του, πέφτοντας κατευθείαν πάνω στους κρυμμένους στρατιώτες σας. Επίσης αν εφορμήσετε στον αντίπαλο από τα πλάγια ή από το πίσω μέρος του, τότε μπορείτε να του καταφέρετε μεγαλύτερη ζημιά απ’ ό,τι αν κάνατε επίθεση από μπροστά του. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ εύκολο να στήσετε ενέδρες και θα σας βοηθήσει αρκετά σε σημεία που ο αντίπαλος θα υπερτερεί σημαντικά σε αριθμό.

Κάτι που σίγουρα δεν μας άρεσε στις μάχες έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι στρατιώτες σας με το που δουν κάποιον αντίπαλο επιτίθενται αυτόματα σε όποιον είναι πιο κοντά τους, χωρίς να έχετε τη δυνατότητα να τους αλλάξετε στόχο. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν το ιππικό σας είναι κοντά στους αντίπαλους τοξότες, θα επιτεθούν αυτόματα ανεξάρτητα αν έχουν αδυναμία απέναντι τους. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πατήσετε το κουμπί της υποχώρησης που αναγκάζει το squad να τρέξει πίσω στο κοντινότερο safe base σας, μόνο που ίσως να μην προλάβουν καθώς οι αντίπαλοι τοξότες πάντα παραμονεύουν.

Τέλος, καλοδεχούμενες πινελιές η δυναμική αλλαγή του καιρού και η εναλλαγή μέρας-νύχτας που επηρεάζουν την ψυχολογία και την αποτελεσματικότητα του στρατού σας.

Εκτός από το single-player κομμάτι μπορείτε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας και online, δημιουργώντας τα δικά σας παιχνίδια με τους δικούς σας κανόνες ή μπορείτε να κάνετε join το παιχνίδια κάποιου άλλου παίκτη.

Τεχνικά στο Ancestors Legacy δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Τα γραφικά του παιχνιδιού έχουν δημιουργηθεί με την Unreal Engine 4 και μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε απλά ικανοποιητικά. Δεν υπάρχει κάτι που θα σας κάνει να αναφωνήσετε, όμως τα εφέ του αίματος και τα animations των χαρακτήρων είναι αρκετά όμορφα.

Στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται και ο ακουστικός τομέας που, αν και οι ήχοι δένουν αρκετά με τις εκάστοτε αποστολές, το soundtrack είναι αρκετά αδύναμο. Λόγω της εποχής και των φυλών που έχουμε να χειριστούμε θα περιμέναμε κάτι πιο δυναμικό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Ancestors Legacy

Συντάκτης
26 Ιουλίου 2019
Developer

Destructive Creations

Publisher

1C Company

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

22 Μαΐου 2018 (PC)
13 Αυγούστου 2019 (PS4 / Xbox One)

Είδος

Real-time strategy (RTS)

PEGI

18

Θετικά

+ Μεγάλη διάρκεια και πέντε διαφορετικές φυλές
+ Το σύστημα των squads προσφέρει πολλές εναλλακτικές στις μάχες
+ Το κατάλληλο entry point για αρχάριους
+ Αρκετές στρατηγικές για να ακολουθήσετε σε κάθε μάχη

Αρνητικά

- Κάποια στοιχεία που έχουν απλοποιηθεί ίσως ξενίσουν τους πιο hardcore παίκτες
- Μέτριος οπτικοακουστικός τομέας
- Δεν υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξετε τον στόχο του κάθε squad

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
8.0
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι το Ancestors Legacy είναι ένα RTS που απευθύνεται σε όλους. Μπορεί σε κάποια σημεία να γίνεται αρκετά απλοϊκό, όμως με αυτόν τον τρόπο καταφέρνει να γίνει προσιτό σε όλον τον κόσμο. Τόσο οι casual όσο και οι πιο hardcore παίκτες θα το απολαύσουν εξίσου, καθώς δανείζεται αρκετά στοιχεία από το Company of Heroes, ενώ με μερικές μικρές και έξυπνες προσθήκες, η Destructive Creations μας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στρατηγικής.

Με την επερχόμενη κυκλοφορία του δε, τόσο σε PS4 όσο και Xbox One μπορούν να το απολαύσουν όλοι οι λάτρεις των παιχνιδιών στρατηγικής, ανεξαρτήτως format.

7.5
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1