AOC CQ32G2SE- Tech Review

by Βαγγέλης Λερός on 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η επιλογή της κατάλληλης οθόνης για gaming έχει γίνει πλέον πονοκέφαλος για πολλούς gamers, καθώς ολοένα και περισσότεροι παράγοντες έρχονται να προστεθούν στην πολυσύνθετη εξίσωση της απόλυτα μυαλωμένης απόφασης, που θα αναβαθμίσει την εμπειρία τους.

Η εύρεση ενός monitor που θα πληροί όλες τις προδιαγραφές για τη βέλτιστη απεικόνιση και απόδοση σε μια συνεδρία παιχνιδιού, καταλήγει συχνά σε απογοήτευση, όταν το σφιχτό budget του μέσου καταναλωτή συναντήσει τη σκληρή πραγματικότητα της αγοράς των "enthusiasts".

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και οι λεγόμενες "vfm" (value for money) λύσεις, που με μικρούς συμβιβασμούς, μπορούν να ανεβάσουν επίπεδο το παιχνίδι μας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Δείτε το video review.

Η AOC είναι μια εταιρία που έχει εδραιωθεί στον χώρο του gaming ως ένας σίγουρος προορισμός για αγορά περιφερειακών, ενώ ειδικά στον τομέα της εικόνας, διακρίνεται διαχρονικά για τις προτάσεις της που μπαλαντζάρουν ικανοποιητικά την ποιότητα με την τιμή σε όλες τις κατηγορίες budget.

Το monitor CQ32G2SE αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για gaming σε υψηλούς ρυθμούς καρέ. Απευθύνεται κυρίως σε PC gamers, παρότι διαθέτει αρκετές λειτουργίες που μπορούν να εκτιμηθούν και από εκείνους που προτιμούν τις κονσόλες. Παράλληλα, αποδίδει εξαίσια και σε περιβάλλον εργασίας, όντας ικανό να βγάλει εις πέρας το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς ενός Media Creator. Δοκιμάσαμε το μοντέλο σε συνθήκες έντονου gaming, μοντάραμε τις εκπομπές του site και γράψαμε reviews σε αυτό, με τις τελικές μας εντυπώσεις να είναι κάτι παραπάνω από θετικές. Φυσικά, δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε και στα αρνητικά σημεία που εντοπίσαμε, στην ανάλυση που ακολουθεί:

Το πάνελ

Η AOC CQ32G2SE, όπως υποδηλώνει η κωδική ονομασία, είναι μια κυρτή οθόνη 32 ιντσών (31.5 για την ακρίβεια), ανάλυσης 1440p, με ρυθμό ανανέωσης που μπορεί να φτάσει τα 165Hz. Διαθέτει Variable Refresh Rate λειτουργία τύπου FreeSync της AMD, ενώ μέσω των τελευταίων drivers της Nvidia θα μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την αντίστοιχη πατέντα της πράσινης εταιρίας, το G-SYNC, παρότι, επισήμως, δεν υποστηρίζεται.

Ο τύπος του πάνελ είναι Vertical Alignment (VA), μια κατηγορία που εμπίπτει στις LCD, κατέχοντας τον ρόλο της χρυσής τομής μεταξύ TN και IPS, διατηρώντας τα πλεονεκτήματα του καθενός. Έχουμε, δηλαδή, ένα πάνελ με υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, με μεγάλη ζωντάνια και ακρίβεια χρωματικής απεικόνισης. Την ίδια στιγμή, το αποκλειστικό προτέρημα συγκριτικά με τις υπόλοιπες LCD είναι οι υψηλές τιμές contrast που πετυχαίνει, προσφέροντας καλύτερα «μαύρα». Τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν τα VA panels τον απόλυτο προορισμό για χρήστες που θέλουν μια οθόνη με εύρος δυνατοτήτων, όμως δεν έρχονται χωρίς αδυναμίες.

Η νέμεσις των VA είναι το αργό response time που οφείλεται στη μέθοδο σάρωσης σε υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται οπτικά στο λεγόμενο «ghosting», ένα αχνό αποτύπωμα που μένει στα pixels υπό συγκεκριμένες συνθήκες για κλάσματα του δευτερολέπτου. Ευτυχώς, υπάρχει τρόπος να σωθούμε από αυτό και λέγεται «overdrive». Στο μενού της οθόνης θα βρείτε τη συγκεκριμένη λειτουργία που εξαλείφει το πρόβλημα σε έναν βαθμό, ωστόσο κρατήστε στο μυαλό σας ότι τα αποτελέσματα διαφέρουν από πάνελ σε πάνελ. Το ίδιο ισχύει και για το θόλωμα της κίνησης, που βελτιώνεται με την επιλογή Motion Blur Reduction (MBR), που απαιτεί τη θυσία της απενεργοποίησης του FreeSync. Δεν μπορείτε, πάντως, να βρείτε εύκολα VA panel με αρκετά χαμηλό response time για να το αποφύγετε εντελώς, ενώ ακόμα πιο δύσκολα θα βρείτε μοντέλο αντίστοιχης κατηγορίας με καλύτερη απόδοση.

Στο κουτί της CQ32G2SE θα δείτε να αναγράφεται με τεράστια γράμματα «1ms», αναφορικά με το response time της οθόνης, κάτι που για να είμαστε ακριβείς δεν ισχύει στο ακέραιο. Βλέπετε, ενώ η χρήσιμη μέτρηση αφορά τη μετάβαση του pixel από λευκό σε μαύρο και το αντίστροφο, οι εταιρίες (όλες τους) έχουν βρει ένα marketing trick για να παρουσιάζουν πιο εντυπωσιακά νούμερα στις καμπάνιες τους, μετρώντας ουσιαστικά τον χρόνο μετάβασης από τον ανοιχτό τόνο του γκρι σε κλειστό (gray to gray) ή την απόκριση στην κίνηση (MPRT). Παρόλα αυτά, το monitor της AOC τα πηγαίνει εξαιρετικά σε ρεαλιστικά σενάρια χρήσης, με «πραγματικό» response time ~4-5ms.

Το input lag, το διάστημα δηλαδή μεταξύ της εντολής από το πληκτρολόγιο και της εμφάνισης στην οθόνη, είναι επίσης σε ικανοποιητικό επίπεδο και κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 millisecond, τη στιγμή που στο gaming θεωρούμε αποδεκτό οτιδήποτε κάτω από τα 15ms.

Αν ξεχωρίζει κάπου η οθόνη, αναμενόμενα, είναι η φωτεινότητα και το contrast της, που πετυχαίνει εντυπωσιακά νούμερα και αποτελέσματα που φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Με λόγο αντίθεσης 3000:1 και φωτεινότητα που αγγίζει τα 300 nits, μας εντυπωσίασε και έκλεψε την παράσταση με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Παραδόξως, παρά τον τύπο του πάνελ, μπορεί να γίνει εκτυφλωτικά φωτεινή, ενώ τα καταφέρνει περίφημα στα… σκοτεινά σενάρια, έχοντας βέβαια απόσταση από το «απόλυτο» των OLED, οι οποίες βρίσκονται σε άλλη κατηγορία budget.

Φανταστική είναι και η χρωματική απεικόνιση, με την κάλυψη στο color space του sRGB και Adobe να είναι στο 121% και 90%, αντίστοιχα, με 16,7 εκ. χρώματα. Για να δείτε το τέλειο αποτέλεσμα σε θερμοκρασία χρωμάτων, εν συναρτήσει με τη φωτεινότητα και το contrast, θα πρέπει να «παίξετε» λίγο με τις ρυθμίσεις, όμως είναι σίγουρο πως θα φέρετε το monitor στα μέτρα σας.

Κατασκευή – Design – Εργονομία


Με την κυρτότητά της, η CQ32G2SE πετυχαίνει το επιπλέον immersion που υπόσχεται ο συγκεκριμένος τύπος οθονών, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη οπτική αντίληψη. Έρευνες έχουν δείξει πως οι κυρτές οθόνες, όχι μόνο μας βάζουν πιο… μέσα στο παιχνίδι, αλλά είναι και πιο ξεκούραστες για τα μάτια, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται λιγότερες παραμορφώσεις στα άκρα της, σε σχέση με τις επίπεδες.

Είναι αυτονόητο, όμως, ότι οι extreme γωνίες θέασης, εκ των πραγμάτων, απορρίπτονται. Λόγω του σχήματος, δεν έχετε καλή ορατότητα υπό γωνία και προτείνεται πάντα να έχετε την οθόνη ακριβώς μπροστά σας και στο ύψος του κεφαλιού σας.

Η επιφάνεια του πάνελ έχει μια matte, anti-glare επίστρωση, ώστε να μην βλέπετε έντονες αντανακλάσεις φωτός καθώς χρησιμοποιείτε το monitor. Στα περισσότερα σενάρια κάνει αυτό που υπόσχεται, όμως δεν θα σας προτείναμε να τη δοκιμάσετε με κάποια πολύ ισχυρή πηγή φωτός πλησίον σας, αφού ακόμα και μετά τη διάχυση, ολόκληρη η οθόνη θα γυαλίζει δυσκολεύοντας τη θέαση.

Η βάση της, δυστυχώς, δίνει μόνο τη δυνατότητα tilt, ρύθμισης της γωνίας δηλαδή, σε οριζόντιο άξονα. Δεν μπορούμε να στρέψουμε την οθόνη προς τα αριστερά ή τα δεξιά, ούτε περιστρέφεται στον άξονά της. Μπορούμε, βέβαια, να την εγκαταστήσουμε σε δική μας βάση, μέσω του VESA mount προτύπου που συναντάμε στο πίσω μέρος της.

Οι διαστάσεις της, αν αναρωτιέστε για τον χώρο που μπορεί να πιάσει, είναι 524.4mm (ύψος μαζί με τη βάση) x 709.9mm (πλάτος) x 244.9mm (βάθος μαζί με τη βάση).

Ποιοτικά, μείναμε πολύ ικανοποιημένοι. Ο οθόνη είναι κατασκευασμένη από πολύ καλής ποιότητας πλαστικό, μαύρο στο χρώμα, με όμορφες κόκκινες λεπτομέρειες στις γραμμές της AOC.Τα κουμπάκια του navigation στο κάτω μέρος της θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα πιο χρηστικό joystick, γλιτώνοντάς μας αρκετό χρόνο προσαρμογής, αν και το application για υπολογιστή πρακτικά τα αντικαθιστά, όντας πολύ πιο ξεκάθαρη και γρήγορη λύση.

Λογισμικό – Features - Inputs


Το On-Screen-Display μενού είναι λίγο αναχρονιστικό και δύσχρηστο, κυρίως εξαιτίας των κουμπιών. Ωστόσο, μπορείτε να κατεβάσετε το εξαιρετικό AOC G-Menu, το λογισμικό της εταιρίας που θα σας λύσει τα χέρια, δίνοντας τη δυνατότητα να πειράξετε όλες τις ρυθμίσεις, να αποθηκεύσετε τις επιλογές σας σε custom profiles και να αξιοποιείτε όλες τις λειτουργίες της οθόνης εύκολα, μέσα από περιβάλλον Windows.

Η CQ32G2SE, εκτός των επιλογών για FreeSync, MBR και λοιπών τεχνολογιών που αναφέραμε ήδη, μας δίνει αρκετές επιλογές σε έτοιμα προφίλ ειδών gaming, με το καθένα να τροποποιεί αντίστοιχα τις ρυθμίσεις. Υπάρχουν προφίλ με χαμηλωμένους μπλε τόνους, για άνετη ανάγνωση και εργασία, οικολογικές ρυθμίσεις χαμηλότερης κατανάλωσης, αλλά και γενικές επιλογές παραμετροποίησης.

Στο πιο πρόσφατο μοντέλο έχει προστεθεί ένα σετ ηχείων για βασική χρήση, ισχύος 5W, που δεν προτείνονται σε καμία περίπτωση για gaming ή για παρακολούθηση μιας ταινίας, αφού το εύρος τους είναι αρκετά περιορισμένο. Για βασικές εργασίες γραφείου όμως, εκτιμούμε το γεγονός ότι υπάρχουν, έστω ως λύση ανάγκης, πριν καταλήξουμε σε σοβαρό ηχοσύστημα ή ακουστικά.

Όσον αφορά τις υποδοχές, έχουμε Audio In/Out των 3.5 χιλιοστών, ένα DisplayPort 1.2 και δύο θύρες HDMI 2.0.

Παίζοντας σε κονσόλα


Η συγκεκριμένη οθόνη μπορεί να αγαπηθεί και από console gamers, λαμβάνοντας υπόψη πως το πακέτο εμπειρίας που οραματίζονται για τις ναυαρχίδες τους η Sony και η Microsoft στοχεύει σε διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Η CQ32G2SE δεν διαθέτει λειτουργία HDR, ενώ η ανώτερη ανάλυσή της φτάνει τα 2560x1440. Πρακτικά, η νέα γενιά παγιώνει το 4K και το HDR, ανοίγοντας, παράλληλα, την πόρτα στον απάτητο από τις κονσόλες δρόμο των 120Hz. Αν, λοιπόν, ενδιαφέρεστε περισσότερο για το frame rate και λιγότερο για την ανάλυση, η συγκεκριμένη οθόνη μπορεί να σας εξυπηρετήσει. Αν συμβιβαστείτε με την 2Κ ανάλυση και το Standard Dynamic Range στο contrast, θα βρείτε στην οθόνη της AOC μια καλή λύση που συνδυάζει την κονσόλα σας με το PC σας, μιας και δεν είναι λίγοι οι gamers με set-up γραφείου, που συγκεντρώνουν όλες τις πλατφόρμες τους εκεί.

Ειδικά αν παίζετε σε Series S, παλιότερη έκδοση του Xbox ή του PlayStation, η εμπειρία σας θα είναι ιδανική. Μπορείτε, μάλιστα, (ακόμα και μέσω HDMI 2.0) να τρέξετε παιχνίδια στα 120Hz, απλώς όχι σε ανάλυση 4K, αν το επιτρέπει η πλατφόρμα σας, ενώ οι κάτοχοι Xbox θα αξιοποιήσετε και το FreeSync που υποστηρίζεται από τη Microsoft.

Συνοψίζοντας


Η CQ32G2SE της AOC είναι μια ποιοτική οθόνη με πολύ ελκυστική τιμή. Προσφέρει ένα πλήρες πακέτο σε κάθε PC gamer που επιθυμεί να κάνει το άλμα στα 165Hz, ενώ βρίσκει κοινό και στην κατηγορία του console gaming αλλά και του Media Creation. Με ελάχιστες υποχωρήσεις, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ικανότατο monitor, που θα σας συντροφεύσει σε κάθε είδους ασχολία, αναβαθμίζοντας την εμπειρία σας στα νέα standards των υψηλών ρυθμών ανανέωσης.

 

Η οθόνη μάς παραχωρήθηκε από την εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

AOC CQ32G2SE

Συντάκτης
23 Σεπτεμβρίου 2021
Είδος

Curved VA Monitor

Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής

€389,00

Θετικά

+ Μοναδική εμπειρία gaming στα 165Hz
+ Φοβερό contrast και χρωματική απόδοση
+ Ποιοτική και όμορφη
+ Αρκετές επιλογές από inputs
+ Ελκυστική τιμή

Αρνητικά

- Τα "άσχημα" των VA panels, με το ghosting και το smearing υπό συνθήκες
- Τα ηχεία δεν αρκούν για κάτι παραπάνω από δουλειά γραφείου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Η CQ32G2SE της AOC είναι μια ποιοτική οθόνη με πολύ ελκυστική τιμή. Προσφέρει ένα πλήρες πακέτο σε κάθε PC gamer που επιθυμεί να κάνει το άλμα στα 165Hz, ενώ βρίσκει κοινό και στην κατηγορία του console gaming αλλά και του Media Creation. Με ελάχιστες υποχωρήσεις, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ικανότατο monitor, που θα σας συντροφεύσει σε κάθε είδους ασχολία, αναβαθμίζοντας την εμπειρία σας στα νέα standards των υψηλών ρυθμών ανανέωσης.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1