Aragami

by Βασίλης Καμακάρης on 6 Μαρτίου 2017

Η Ασία σε οποία μορφή τέχνης και να παρουσιαστεί πάντα έχει το τρόπο της να σαγηνεύει τον θεατή με την αρμονία και την δράση, τραβώντας αμέσως τα βλέμματα. Η αρμονία του τοπίου με τα χρώματα, ακόμα και η ένταση της μάχης, τόσο από την χορογραφία και την αισθητική είναι στοιχεία που αποτελούν το "Γιατί" μας αρέσει η κουλτούρα της. Το ίδιο ισχύει και για τα games, σμιλεύοντας την ασιατική κουλτούρα στα μετρά τους, δίνουν τόσο τίτλους που τραβούν τα βλέμματα όσο και μια δική τους εμπειρία. Ένας από αυτούς τους τίτλους που έχουν άρωμα Ασίας είναι και το Aragami.

Το Aragami είναι ένα third-person action παιχνίδι, με stealth στοιχεία, που έρχεται από τα χέρια της Lince Works. Όσον αφορά την ιστορία, το Aragami θεωρείται το πνεύμα της εκδίκησης: ένας νεκρός πολεμιστής που θα επιστρέψει στον κόσμο των ανθρώπων για να υπηρετήσει τον αφέντη του και συγκεκριμένα την Yamiko, μια νεαρή κοπέλα που είναι αιχμάλωτη στα χέρια του στρατού του φωτός.

Οι παίκτες μέσα σε 13 διαφορετικά chapters θα αναλάβουν το Aragami και θα γίνουν οι δαμαστές των σκιών, ξεδιπλώνοντας το ταλέντο τους στο stealth. Κάθε chapter έχει σχετικά επαναλαμβανόμενες αποστολές που μας βάζουν να εντοπίζουμε ορισμένα κειμήλια, προσπαθώντας να περάσουμε απαρατήρητοι από τους εχθρούς μας, καθώς οι μάχες με πρόσωπο με πρόσωπο δεν συνιστώνται. Οι αντίπαλοί μας έχουν την ευκαιρία του one hit, one kill, ωστόσο οι σκιές είναι το κλειδί στο να σκοτώσουμε, αν και εφόσον είναι απαραίτητο.

Το Aragami προσφέρει διαφορετικούς τρόπους για να τελειώσουμε την κάθε αποστολή και αυτοί είναι να σκοτώσουμε ότι υπάρχει μέσα στο παιχνίδι και να κάνουμε την δουλειά μας ή απλά να γίνουμε στην κυριολεξία ένα φάντασμα και να μην μας πάρει κανένας χαμπάρι, χωρίς κάποια αναγκαστική απώλεια. Για να καταφέρουμε τον σκοπό μας, το αρχικό ability μας, βοηθάει στο να γινόμαστε ένα με την σκιά και να δημιουργούμε μικρά μονοπάτια με αυτή, για να μετακινηθούμε πιο εύκολα σε ένα άλλο σημείο είτε περπατώντας, είτε μέσω teleport. Στα abilities εκτός από τα πολύ βασικά και την λεπίδα μας, το Aragami έχει στην κατοχή του διάφορα techniques. Κάθε techniques χωρίζονται σε 3 κατηγορίες Aragami skills, Defensive και Offensive techniques και μας βοηθάνε στο να έχουμε καλύτερες αποδόσεις στις αποστολές, καθώς και κόλπα για να κάνουμε την αποστολή παιχνιδάκι.  Τα techniques για να τα αναβαθμίσουμε θα πρέπει να συλλέξουμε τα διαθέσιμα scrolls που υπάρχουν στο παιχνίδι, δίνοντας μας ως αντάλλαγμα διάφορα skill points.

Για να σπάσει κάπως η μονοτονία, το Aragami περιλαμβάνει μερικά boss fights, που δυστυχώς δεν ξεχωρίζουν όσο θα έπρεπε από τα αλλά objectives. Στο μεγαλύτερο κομμάτι θα πρέπει να καταστρέψουμε ορισμένες σφαίρες ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω ή να δώσουμε ένα χτύπημα στο boss, χωρίς έχει όντως ουσιώδη διαφορά. Φυσικά, πέρα από την αρνητική πλευρά, υπάρχει και το κομμάτι που ο τίτλος λάμπει: Εκτός από τα stealth στοιχεία που είναι αξιοπρεπή, όλες οι αποστολές μπορούν να ολοκληρωθούν και σε co-op mode και μάλιστα με υποστήριξη cross-platform multiplayer μαζί με το PlayStation 4.

Κάτι ακόμα που λάτρεψα στο παιχνίδι ήταν η αισθητική του. Το Aragami ακολουθεί μια anime και μινιμαλιστική αισθητική στον οπτικό τομέα, με την μουσική υπόκρουση να δίνει το πάτημα που χρειάζεται, ακόμα και με μικρές ατέλειες που ήταν περιστασιακές, η αισθητική κρατιόταν στα πόδια της χωρίς άμεσα να τσαλακωθεί η εμπειρία. Ωστόσο δεν σταματά εκεί. Ένα ακόμα δυνατό κομμάτι που έχει ο τίτλος είναι και το Steam Workshop, στο οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε τα δικά μας maps με τα διαθέσιμα modes να είναι τα Infiltration, Heist και Target Hunt, διαμορφώνοντας το μέγεθος, τις συνθήκες και παράλληλα να τα μοιραστούμε με άλλους χρήστες.

Ακόμα και να μπορεί να δώσει κάποια πράγματα, δυστυχώς το Aragami δεν τα καταφέρνει πολύ καλά στο campaign. Αν και έχει όμορφους stealth μηχανισμούς και αισθητική που τραβάει τα βλέμματα αμέσως, το campaign είναι υπερβολικά επαναλαμβανόμενο και οι 5 ώρες του, που διαρκεί, το κάνουν να φαίνεται τεράστιο. Δυστυχώς ακόμα και η πλοκή, παρόλο που μας εξιτάρει με τα οράματα του Aragami για το παρελθόν του, δε δίνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ανασάνει και να δώσει την έκπληξη όπως πρέπει, μπερδεύοντας τον παίκτη. Αυτά που σίγουρα μπορεί να καταφέρει είναι να δώσει μια αξιοπρεπή stealth εμπειρία ή μια γρήγορη περιπέτεια με κάποιον φίλο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Lince Works για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Aragami

Συντάκτης
6 Μαρτίου 2017
Developer

Lince Works

Publisher

Lince Works / Merge Games

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4

Tested on

PC

Κυκλοφορία

4 Οκτωβρίου 2016

Είδος

Action Adventure, Stealth

PEGI

16

Θετικά

+ Όμορφοι stealth μηχανισμοί
+ Οπτικός και μουσικός τομέας
+ Μπόλικα skills
+ Co-op μέσω Cross-Platform
+ Level Editor

Αρνητικά

- Αδύναμο Story
- Υπερβολικά επαναλαμβανόμενο
- Αδιάφορα Boss fights
- Μικρές ατέλειες στον σχεδιασμό

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
0.0
Συνοψίζοντας

Αν πρέπει να περιγράψω το παιχνίδι με μια λέξη, θα το έλεγα "επιφανειακό". Το Aragami ποντάρει αρκετά στην αισθητική του, καταφέρνοντας να τραβήξει το ενδιαφέρον και να δώσει ένα ευχάριστο stealth παιχνίδι, χωρίς ωστόσο αυτό να μπορεί να στηριχθεί πάνω στο βασικό story, που... "μπάζει". Το multiplayer και ο Level Editor μπορεί να είναι οι extra πινελιές, όμως το campaign δεν λάμπει όσο τα υπόλοιπα.

6.5
Βαθμός
0.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1