ARK: Survival Evolved

Survival of the fittest...
by Νίκος Λυμπέριος on 28 Οκτωβρίου 2018

Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φέρει στον κόσμο του gaming καινοτομίες και αλλαγές που μερικά χρόνια πριν δε θα μπορούσαμε ποτέ να είχαμε φανταστεί. Πέρα από την πρόοδο στην τεχνολογία των γραφικών, χρόνο με τον χρόνο βλέπουμε τίτλους που προσφέρουν στους παίκτες μεγαλύτερους και πιο ζωντανούς κόσμους. Κόσμους στους οποίους ο ίδιος ο παίκτης πλέον μπορεί να συνεισφέρει με τις δικές του δημιουργίες και να χτίσει ένα διαδραστικό σύμπαν που ξεπερνά τη φαντασία και τις προσδοκίες του δημιουργού του παιχνιδιού. Σίγουρα παρθενογένεση δεν υπάρχει πουθενά και οι καινοτομίες τείνουν να εκλείψουν, όμως σε έναν χώρο που απαντά την ύπαρξή του δεκαετίες πίσω η συγκέντρωση πολλών στοιχείων μαζί και η εκτέλεσή τους αρμονικά αποτελεί από μόνη της μια υπέροχη ουτοπία.

Μια τέτοια ουτοπία θέλησε να δημιουργήσει το Studio Wildcard με το ARK: Survival Evolved, ένα παιχνίδι που θέλει να ταράξει τα νερά στο χώρο των Survival MMO παιχνιδιών. Ένας χώρος που πολιορκείται ασφυκτικά από τίτλους όπως το Minecraft, Elder Scrolls Online, H1Z1, το Fortnite και πολλούς ακόμα. Μια δημιουργία που η Wildcard χτίζει από το 2015 και παρουσίασε ως τίτλο Early Access στο Steam και αργότερα στις κονσόλες νέας γενιάς επίσης ως Early Access τίτλο πριν την κυκλοφορία του στις 29 Αυγούστου 2017 και μετά από αρκετές αναβολές. Το ARK: Survival Evolved είναι ένα αχανές και πολύπλοκο παιχνίδι και στο παρόν review θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα συστήματα που πλαισιώνουν αυτό το παιχνίδι. Δεν θα μπούμε εις βάθος σε ανάλυση κάποιων συστημάτων μιας και αυτή η ανάλυση είναι εφικτή μόνο σε έναν οδηγό επιβίωσης και όχι σε μια κριτική.

Στην παρούσα φάση του ακόμα και μετά την πλήρη κυκλοφορία του παιχνιδιού, το ARK: Survival Evolved δεν διαθέτει κάποιο ουσιώδες story mode. Η λειτουργία ενός παίκτη είναι επί της ουσίας ένας custom server που τρέχει τοπικά με τις ρυθμίσεις παιχνιδιού που έχουμε επιλέξει εμείς και απλά μας δίνει την ευκολία της εκμάθησης του. Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από το περιβάλλον του τίτλου, μιας και το διαθέσιμο lore είναι τεράστιο, έχουν δημιουργηθεί κάποιες θεωρίες. Η πιο βάσιμη από αυτές θέλει το ARK: Survival Evolved να είναι ένα πείραμα που διεξάγεται από μια ομάδα οντοτήτων και θέλει να ανακαλύψει τον απόλυτο ζωντανό οργανισμό. Ο κόσμος του παιχνιδιού έχει άπειρες δυνατότητες και η ομάδα ανάπτυξης με σωστή διαχείριση μπορεί να δημιουργήσει κάτι εκπληκτικό. Οι δεινόσαυροι άλλωστε από μόνοι τους αποτελούν κάτι το συναρπαστικό.

Στο ARK: Survival Evolved ο παίκτης έχει έναν και μόνο στόχο: την επιβίωση. Το πώς θα επιλέξει ο παίχτης να το καταφέρει αυτό είναι στο δικό του χέρι. Το παιχνίδι μάς δίνει την ελευθερία να κινηθούμε όπως ακριβώς θέλουμε εμείς. Μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας, να κυνηγήσουμε μόνοι μας, ακόμα και να σκοτώσουμε μόνοι μας. Από την άλλη έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε φιλίες, να χτίσουμε κοινότητες και να γίνουμε μέρος μιας μεγάλης ομάδας που μπορεί είτε να λειτουργεί ως ένας φρικτός τύραννος για όσους είναι έξω αυτής ή μια φιλήσυχη ομάδα ανθρώπων. Φυσικά χρειάζεται χρόνος και κόπος για να φτάσει κανείς σε αυτό το σημείο. Ξεκινάμε διαλέγοντας τον server που θέλουμε (αν επιλέξουμε να παίξουμε στο online του παιχνιδιού και όχι στη single player λειτουργία). Οι servers χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες. Τους PVP και τους PVE. Οι PVP ή αλλιώς PvPvE servers θέτουν όλους τους παίκτες εναντίον όλων. Δεν υπάρχουν φίλοι, δεν υπάρχει ασφαλές μέρος. Όλα είναι εναντίον μας. Οι PVE servers προστέθηκαν στο παιχνίδι πολύ αργότερα, μετά από απαίτηση πολλών χρηστών ότι ήθελαν ένα ήσυχο περιβάλλον μακριά από διαμάχες με άλλους ανθρώπους. Στους PVE servers δεν μπορούν οι παίχτες να πολεμήσουν μεταξύ τους. Μόνος εχθρός το περιβάλλον. Σκοπός των παιχτών σε αυτό το mode είναι το χτίσιμο μιας υγειούς κοινότητας και η συγκομιδή... δεινοσαύρων.

Οι πρώτες ώρες παιχνιδιού στο ARK: Survival Evolved είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος σε παιχνίδι. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αν κάποιος επιλέξει την PvPvE κατηγορία των servers. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να προσαρμοστεί κανείς στις απαιτήσεις του παιχνιδιού και το πώς δουλεύουν τα διάφορα συστήματα που αυτό περιέχει. Το βασικότερο πρόβλημα που συναντάμε στις πρώτες ώρες παιχνιδιού είναι η παντελής έλλειψη κάποιου tutorial ή μερικών εύκολων οδηγιών για αρχάριους. Με την επιλογή του server και της δημιουργίας του χαρακτήρα μας ξυπνάμε σε ένα νησί χωρίς φαγητό, όπλα ή γνώση του τι χρειάζεται να κάνουμε. Οι πρώτες μας απόπειρες για εξερεύνηση διακόπτονται απότομα από την επίθεση κάποιου δεινοσαύρου ή κάποιου παίκτη. Ο θάνατος στις πρώτες ώρες του ARK: Survival Evolved έχει μικρή σημασία. Όταν πεθάνουμε εμφανιζόμαστε ξανά στον χάρτη με μόνες απώλειες τα αντικείμενα που είχαμε στην κατοχή μας. Αφού ανακαλύψουμε μετά από αρκετό κόπο, ψάξιμο και ενδεχομένως εκνευρισμό το κουμπί συλλογής προμηθειών από το περιβάλλον μας ξεκινάμε για ένα τεράστιο farming που θα μας επιτρέψει να κατασκευάσουμε ρουχισμό, όπλα και στη συνέχεια ένα μικρό σπιτικό για να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Πέρα όμως από την κατασκευή κτιρίων, όπλων και εργαλείων το ARK: Survival Evolved περιέχει ακόμα περισσότερα συστήματα που ο παίκτης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει αν θέλει να επιβιώσει και να εξελιχθεί. Αυτά τα συστήματα πάνω στα οποία στηρίζεται όλο το παιχνίδι, πέρα από το crafting που αναφέραμε, περισσότερο είναι το leveling του χαρακτήρα μας, το building, το taming δεινοσαύρων, το breeding και φυσικά η δημιουργία συμμαχιών. Παρακάτω θα δούμε τι είναι το κάθε ένα από αυτά.

Το ARK: Survival Evolved είναι όπως και τα περισσότερα MMO στον πυρήνα του ένα παιχνίδι ρόλων. Αυτό σημαίνει ότι ο χαρακτήρας μας εξελίσσεται όσο παίζουμε το παιχνίδι και εκτελούμε διάφορες εργασίες. Η συγκομιδή πρώτων υλών, η ανεύρεση διαφόρων σημειώσεων από τον χάρτη ή το χτίσιμο κτιρίων μας δίνουν πόντους εμπειρίας. Όσο συγκεντρώνουμε πόντους εμπειρίας, ο χαρακτήρας μας ανεβαίνει levels. Με κάθε level που κερδίζουμε ξεκλειδώνουμε πόντους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης όπως είναι η υγεία, η αντοχή, το οξυγόνο, το βάρος για να αναφέρουμε μερικά από αυτά.

Το βάρος είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα στατιστικά που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού όλα τα αντικείμενα που διαθέτουμε στην κατοχή μας έχουν κάποιο βάρος. Αν ξεπεράσουμε το επιτρεπτό βάρος του χαρακτήρα μας, αυτός δε θα μπορεί να κινηθεί. Ο χαρακτήρας μας έχει ανάγκες σε κατανάλωση τροφής και νερού. Κάθε φορά που εκτελούμε μια διεργασία που καταναλώνει την μπάρα αντοχής, ο χαρακτήρας μας ξοδεύει νερό και φαγητό. Όταν αυτές οι μπάρες αδειάσουν θα πρέπει να τις αναπληρώσουμε. Τρόφιμα βρίσκουμε σε πολλές μορφές. Από απλά μούρα και κρέατα που χρειάζονται ψήσιμο μέχρι και ειδικά engrams για την δημιουργία πιο χορταστικών γευμάτων που καλύπτουν τις ανάγκες μας σε μεγαλύτερο φάσμα της ημέρας. Με κάθε level που ανεβαίνουμε κερδίζουμε και κάποια engram points. Τα engrams είναι στο ARK: Survival Evolved τα blueprints των αντικειμένων. Όσο ανεβαίνουμε επίπεδα μαθαίνουμε να δημιουργούμε όλο και περισσότερα πράγματα. Τα αρχικά engrams επιτρέπουν την κατασκευή απλών αντικειμένων μέχρι και πολυσύνθετων κατασκευών.

Αναφέραμε περιληπτικά προηγουμένως πως ο χαρακτήρας μας συγκεντρώνει πρώτες ύλες από το περιβάλλον του για να δημιουργήσει διάφορα αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά μπορεί να είναι απλά ρούχα για την προστασία του χαρακτήρα μας, όπλα ή εργαλεία για την καλύτερη συγκομιδή πρώτων υλών αλλά και υλικά για την κατασκευή κτηρίων. Το σύστημα crafting στηρίζεται πάνω στην ύπαρξη των engrams που αναφέραμε προηγουμένως. Κάθε engram αντικειμένου αναφέρει τις ανάγκες σε πρώτες ύλες που πρέπει να έχουμε στην κατοχή μας για να το κατασκευάσουμε. Υπάρχουν αντικείμενα που απαιτούν απλές πρώτες ύλες και που μπορούμε να συλλέξουμε είτε δια χειρός είτε με τη χρήση απλών εργαλείων. Αργότερα όμως συναντάμε αντικείμενα που χρειάζονται σύνθετες πρώτες ύλες και που εμείς δεν μπορούμε να συλλέξουμε. Τέτοιες πρώτες ύλες είναι ο πηλός, τα μαργαριτάρια, το λάδι, το prime meat που χρειάζεται για το taming και το breeding δεινοσαύρων και πάρα πολλά ακόμη.

Η πολυπλοκότητα του συστήματος αυτού εκτείνεται και σε σημείο που απαιτείται για διάφορα υλικά να τα παράξουμε μέσω άλλων υλικών. Για παράδειγμα το μέταλλο που βρίσκουμε από διάφορα πετρώματα μπορεί να μετασκευαστεί σε ράβδο μετάλλου για την κατασκευή άλλων αντικειμένων. Τα κρέατα μπορούν να ψηθούν για να γίνουν φαγώσιμα και να αποθηκευτούν σε συσκευές που λειτουργούν σαν ψυγεία.

Αντικείμενα όπως τα όπλα και οι πανοπλίες διαθέτουν και διαβαθμίσεις ποιότητας. Η ποιότητα τους είναι διακριτή από τα διαφορετικά χρώματα που αυτά έχουν. Τα πιο απλά είναι τα μπλε και φτάνουν μέχρι και τα μοβ που είναι τα κορυφαία. Αυτά τα όπλα είτε τα βρίσκουμε τυχαία στο χάρτη σε διάφορα drops που εμφανίζονται τυχαία, σε δεινόσαυρους μεγάλων επιπέδων ή και σε σεντούκια που βρίσκονται σε διάφορα σπήλαια που μπορούμε να εξερευνήσουμε.

Φυσικά πάντα υπάρχει η επιλογή να αποκτήσουμε τέτοια όπλα μέσω διαφόρων επιθέσεων σε άλλες φυλές ή και servers.

Μπορεί να καταφέραμε να επιβιώσουμε στις πρώτες ώρες του παιχνιδιού, να μάθαμε πως θα συντηρήσουμε τον χαρακτήρα μας και πως θα αρχίσουμε να μαζεύουμε πρώτες ύλες όμως η επιβίωση τώρα ξεκινά. Όπως και στην πραγματικότητα έτσι και στο ARK: Survival Evolved χρειαζόμαστε μια κατοικία για να μπορέσουμε να μείνουμε ζωντανοί και να προστατέψουμε τα υλικά που συγκεντρώνουμε. Άλλωστε δε γίνεται να τα μεταφέρουμε όλα πάνω μας. Αρκετά από τα διαθέσιμα engrams του χαρακτήρα μας απευθύνονται στην κατασκευή κτιρίων. Υπάρχουν engrams για τοίχους, πατώματα, κολώνες, ταβάνια, πόρτες, οτιδήποτε χρειάζεται για να δημιουργήσουμε ένα σπίτι. Ακόμα και αυτά χωρίζονται σε κατηγορίες και επίπεδα αναλόγως της αντοχής τους. Τοίχοι ψάθινοι, ξύλινοι, πέτρινοι και αργότερα μεταλλικοί προσφέρουν ένα είδος προστασίας στον παίκτη από τους εξωτερικούς κινδύνους. Στην αρχή φτιάχνουμε απλές κατασκευές με υλικά που μας προστατεύουν από τους πολύ βασικούς κινδύνους του παιχνιδιού, όσο εξελισσόμαστε όμως δημιουργούμε μεγάλα φρούρια ικανά να ανταπεξέλθουν στις ισχυρότερες των επιθέσεων ή τουλάχιστον να μας δώσουν χρόνο για να αμυνθούμε. Η δημιουργία ενός χώρου για να προστατευθούμε όμως δεν αρκεί. Μέσα σε αυτές τις κατασκευές μπορούμε να βάλουμε ντουλάπες, συσκευές μαγειρικής, κρεβάτια αλλά και να φτιάξουμε άμυνες που θα μας προστατέψουν από εξωτερικούς κινδύνους.

Τέτοιες άμυνες αποτελούν διάφορα φυτά της παλαιολιθικής εποχής με ικανότητες επίθεσης ή στα πιο σύγχρονα engrams με αυτόματα πολυβόλα.

Οι άμυνες και τα κτίρια όπως και ο χαρακτήρας μας χρειάζονται συντήρηση. Τα φυτά ανά διαστήματα χρειάζονται συμπλήρωμα στο λίπασμα τους ενώ τα κτίρια με το πέρασμα του καιρού φθείρονται και χρειάζονται επιδιόρθωση.

Ένας άνθρωπος από μόνος του μπορεί να κάνει μόνο μερικά πράγματα. Τα ζώα που βρίσκονται γύρω μας πέρα από το να θέλουν να μας δολοφονήσουν μπορούν να γίνουν και ο καλύτερός μας σύμμαχος. Μια από τις βασικές λειτουργίες του παιχνιδιού είναι αυτή της εξημέρωσης των ζώων. Η διαδικασία είναι όσο απλή μπορεί να ακούγεται και όσο δύσκολη μπορεί να φανταστεί κανείς. Στην ουσία αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ναρκώσουμε το ζώο που θέλουμε να εξημερώσουμε και στη συνέχεια να το ταΐσουμε με φαγητό της προτίμησής του. Δυστυχώς όπως είπαμε και στην αρχή, το παιχνίδι δεν διαθέτει κάποιο είδος βοήθειας οπότε και η ανεύρεση των τροφών που χρειάζονται τα ζώα αφήνεται είτε στην τύχη ή στην διαδικτυακή αναζήτηση. Τα ζώα στο σύνολό τους χωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες. Τα σαρκοφάγα και τα χορτοφάγα. Με μια πολύ απλή εξήγηση αναλόγως είδους τα ταΐζουμε και την ανάλογη τροφή. Το παιχνίδι σεβόμενο τις RPG ρίζες του έχει εισάγει κάποιους μηχανισμούς στην διαδικασία του taming.

Οι δεινόσαυροι που βρίσκουμε στον κόσμο του παιχνιδιού έχουν όπως και ο χαρακτήρας μας κάποιο level. Το επίπεδο αυτό είναι τυχαίο, όμως για την καλύτερη επιβίωση του χαρακτήρα μας, είναι σοφό το taming να αφορά ισχυρότερα ζώα αφού αυτά όπως είναι προφανές έχουν καλύτερες δυνατότητες. Όσο περισσότερα είναι τα Level του ζώου που θέλουμε τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται για την εξημέρωση του. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε πως ο Therizinosaurus στο μέγιστο level του -150 για τα άγρια ζώα- απαιτεί 10 πραγματικές ώρες. Το πρόβλημα με το taming δεν είναι η διάρκεια που απαιτείται για την εξημέρωση κάποιων ζώων αλλά ότι όλα τα ζώα διαθέτουν μια μπάρα που δείχνει το ποσοστό νάρκωσης τους - Torpidity - και που φυσικά πρέπει να έχουμε υπόψιν μας για να μην ξυπνήσουν και χαλάσει η διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι για ζώα όπως αυτό που αναφέραμε προηγουμένως και που η μπάρα ύπνου τους πέφτει γρήγορα θα πρέπει ουσιαστικά να είμαστε 10 ώρες πάνω από το δεινόσαυρο. Αν σκεφτούμε το περιβάλλον που ζούμε και ότι ανά πάσα στιγμή κάτι μπορεί να συμβεί και να χάσουμε 9 από τις 10 ώρες αντιλαμβανόμαστε το επίπεδο των απαιτήσεων που έχει το παιχνίδι από τον παίκτη.

Μέσα στον μηχανισμό της εξημέρωσης υπάρχει και μια μπάρα στατιστικών που δείχνει πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή. Το effectiveness της εξημέρωσης καθορίζει τα level που θα κερδίσει ο δεινόσαυρος αφού γίνει δικός μας και εξαρτάται από δυο παράγοντες. 1) αν θα δεχθεί ζημιά κατά την διαδικασία του taming και 2) αναλόγως της τροφής που θα τον ταΐσουμε. Οι τροφές όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι είτε κρέας είτε μούρα. Όλοι οι δεινόσαυροι όμως έχουν και ένα αγαπημένο φαγητό που ονομάζεται kibble και για να παραχθεί έχει κάποιες απαιτήσεις σε υλικά. Η βασικότερη απαίτηση είναι ότι χρειάζονται αυγά από όλους τους δεινόσαυρους του παιχνιδιού οπότε ιδανικά πρέπει σε πρώτη φάση να προετοιμάσουμε μια φάρμα αυγών με δεινόσαυρους όλων των ειδών προτού ξεκινήσουμε σοβαρά το κομμάτι του taming για ισχυρούς δεινόσαυρους. Γιατί κάνουμε taming; Όπως είπαμε τις περισσότερες από τις εργασίες του παιχνιδιού τις κάνουμε και μόνοι μας. Η διαφορά είναι ότι οι δεινόσαυροι αυτές τις δουλειές τις κάνουν πολύ καλύτερα. Για παράδειγμα το Doedicurus έχει την ικανότητα να συλλέγει πέτρες. Ένα πολύ καλό Doedicurus μπορεί να μαζέψει σε διάστημα 4 λεπτών γύρω στις 1500 πέτρες ενώ ένας απλός χαρακτήρας μέχρι 600 το πολύ αναλόγως βάρους.

Μαχητικά ισχύει η ίδια λογική. Έχοντας έναν δυνατό τυραννόσαυρο, έχεις καλύτερες αμυντικές και επιθετικές ικανότητες. Όπως όλα στο παιχνίδι έτσι και οι δεινόσαυροι έχουν ευθύνες που ο παίκτης οφείλει να εξυπηρετεί καθημερινά. Η διατήρησή τους απαιτεί την τακτική επιμέλειά τους με συνεχόμενη παροχή φαγητού. Αυτό μπορεί είτε να τοποθετηθεί μέσα στο inventory τους είτε σε ειδικές ταΐστρες που καλύπτουν τα ζώα που βρίσκονται σε κοντινή από αυτήν απόσταση.

Το breeding είναι μια από τις διαδικασίες που θα κληθούν να αναλάβουν οι παίκτες του ARK: Survival Evolved έχοντας πλέον φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα τον χαρακτήρα τους και αφού έχει στηθεί μια αρκετά δυνατή φυλή. Επίσης το breeding είναι μια ασχολία που αναλαμβάνουν φυλές με σκοπό τη δημιουργία ισχυρών δεινοσαύρων ή που το έχουν σαν χόμπι στο PVE. Σκοπός μας μέσω της διαδικασίας του breeding είναι η δημιουργία ισχυρών δεινοσαύρων που δεν γίνεται να πιάσουμε ενώ είναι άγριοι στο περιβάλλον. Για να κάνουμε breed χρειαζόμαστε όπως είναι λογικό έναν αρσενικό και έναν θηλυκό δεινόσαυρο του ίδιου είδους. Για την ώρα δεν είναι εφικτό το cross breeding. Η διαδικασία ξεκινάει με το ζευγάρωμα των δυο ζώων, την εκκόλαψη του αυγού ή την γέννηση του μωρού για τα θηλαστικά και στη συνέχεια την φροντίδα του βρέφους.

Κάθε στάδιο στη γονιμοποίηση έχει τις δικές του δυσκολίες κυρίως για τα αυγά. Όταν πάρουμε το αυγό μας από την γονιμοποίηση των δυο δεινοσαύρων αυτό για να εκκολαφτεί θα πρέπει να το αφήσουμε στο πάτωμα σε ένα σημείο της βάσης μας που να πληροί κάποιες προϋποθέσεις θερμοκρασίας. Δυστυχώς όπως και όλα τα άλλα ούτε αυτό αναγράφεται πουθενά οπότε για ακόμα μια φορά η λύση είναι η αναζήτηση ή ο πειραματισμός. Η δημιουργία ιδανικής θερμοκρασίας γίνεται είτε με τη χρήση πυρσών είτε με τη χρήση ενός συγκεκριμένου δεινοσαύρου που έχει την ικανότητα να δημιουργεί το κατάλληλο για τα αυγά περιβάλλον.

Αφού εκκολαφτεί το αυγό ή γεννηθεί το μωρό έρχεται η διαδικασία της συντήρησης του μικρού για το διάστημα των ημερών που αυτό χρειάζεται ώστε να φτάσει στην πλήρη ενηλικίωσή του. Αναλόγως ζώου αυτό μπορεί να πάρει από 2 έως και 14 πραγματικές μέρες. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τα ζώα να έχουν διαρκώς φαγητό στο inventory τους και να βρισκόμαστε παρών όταν αυτά θέλουν μια ειδική φροντίδα που ζητάνε ανά τρεις ώρες. Η φροντίδα αυτή δημιουργεί ένα είδος δεσίματος με το ζώο και εμάς που ανεβάζει ελάχιστα τα στατιστικά του αφενός και αφετέρου όταν το χρησιμοποιούμε εμείς κερδίζει ένα boost +30% σε άμυνα και επίθεση. Η επιτυχία των breeds εξαρτάται καθαρά από τους δεινόσαυρους που έχουμε χρησιμοποιήσει ως γονείς (σε αυτό το σημείο απαιτείται το καλό taming) και κατά πόσο έχουμε ασχοληθεί με τη φροντίδα τους.

Μέσα στο μηχανισμό του breeding το παιχνίδι διαθέτει και έναν τυχαίο αλγόριθμο που καθορίζει κάποιες μεταλλάξεις που θα υποστούν τα μωρά. Οι μεταλλάξεις αφορούν κυρίως κάποιες χρωματικές ιδιαιτερότητες που παίρνουν τα μικρά από τους γονείς και σε σπανιότερες των περιπτώσεων μια μεγάλη μετάλλαξη ενός από τα στατιστικά τους.

Το μυστικό της επιβίωσης και της μετέπειτα εξέλιξης των παιχτών στο ARK: Survival Evolved είναι η κοινωνικοποίηση. Μετά την αρχική δημιουργία του χαρακτήρα μας την πρώτη φορά που κάνουμε join σε κάποιον server έχουμε την επιλογή να δημιουργήσουμε μια φυλή. Η φυλή αυτή αποτελεί ουσιαστικά την ομάδα μας. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των μελών. Η δημιουργία της φυλής μας δίνει την ικανότητα να πάρουμε νέα μέλη με το μέρος μας και να μας βοηθήσουν στο δύσκολο έργο της επιβίωσης, δημιουργώντας μεγάλες κοινωνικές ομάδες εντός του παιχνιδιού. Συνήθως μια φυλή είναι πιο λογικό να απαρτίζεται από φίλους ώστε να μπορεί να υπάρξει σωστή επικοινωνία και εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών.

Η εμπιστοσύνη στο Ark είναι το παν. Είναι πολύ πιθανό να βάλουμε ως μέλος στη φυλή μας κάποιον άγνωστο χρήστη που παίζει μόνος στον ίδιο server με εμάς και μερικές μέρες αργότερα να ανακαλύψουμε ότι μας έχει ληστέψει όλα τα αγαθά και έχει εξαφανιστεί. Μπορεί να ανοίξει όλες μας τις πόρτες και να φωνάξει τυχόν φιλικές με αυτόν αλλά εχθρικές με εμάς φυλές για ένα γρήγορο raid. Εδώ έρχονται οι διαβαθμίσεις στα επίπεδα δικαιωμάτων των χρηστών. Μπορούμε ως αρχηγοί της φυλής να ορίσουμε τι μπορεί το κάθε μέλος να κάνει ώστε να διατηρήσουμε μια ιεραρχία και να διασφαλίσουμε την βάση μας.

Raid σε εχθρικό server

Επιπλέον δίνεται η ικανότητα να συνάψουμε συμμαχίες με άλλες φυλές του παιχνιδιού. Εδώ έρχεται το κομμάτι της κοινωνικοποίησης του τίτλου και το πως αυτό μιμείται συμπεριφορές που συναντάμε και στην πραγματικότητα. Ανταλλαγές αγαθών, διπλωματία και ήρεμες συζητήσεις βοηθούν στην σύναψη συμμαχιών που θα μας βοηθήσουν να εξελιχτούμε ακόμα περισσότερο και θα μας προστατέψουν από τυχόν εχθρικές εισβολές άλλων φυλών ή και ολόκληρων εχθρικών servers.

Σε πολλούς από τους PvPvE servers γίνονται παιχνίδια πολιτικής για το ποιες φυλές θα κερδίσουν το αξίωμα Alpha και ποιοι θα είναι οι σύμμαχοι τους. Όπως ισχύει και στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να ανέβεις στην κορυφή είναι όμως ακόμα πιο εύκολο να βρεθείς στο μηδέν αν κάνεις λάθος χειρισμούς και λάθος φιλίες. Θα λέγαμε πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που έχει ο τίτλος έρχεται αποκλειστικά και μόνο από το γεγονός της δημιουργίας σχέσεων με τους παίκτες γύρω σου. Είναι αυτή η δυνατότητα που δίνει το παιχνίδι στους παίκτες να συνάψουν φιλίες και ταυτόχρονα να αποκτήσουν εμπειρίες που θα συζητάνε για καιρό.

*Για όσους θελήσουν να ασχοληθούν με τον τίτλο διατίθεται δωρεάν εφαρμογή για smartphones (iOS, Android) που δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τα breeding - taming. Η εφαρμογή ονομάζεται Dododex.

Το ARK: Survival Evolved είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί αρκετό χρόνο από τους χρήστες του. Χρειάζεται αφοσίωση και υπομονή. Η αχίλλειος πτέρνα του είναι το γεγονός ότι για τις περισσότερες από τις δραστηριότητες που παίρνουμε μέρος χρειάζονται πάρα πολλές ώρες από τον πραγματικό μας χρόνο. Επιπρόσθετα, μιας και ο κόσμος του Ark είναι συνεχώς ενεργός, η βάση μας είναι πάντα εκτεθειμένη σε εξωτερικές επιθέσεις. Αυτό και μόνο βάζει ένα επιπλέον άγχος στους παίκτες που θα πρέπει αναγκαστικά ή να μοιράζουν το χρόνο τους με πολλά μέλη της φυλής τους ή να πρέπει να αφιερώνουν πολύ προσωπικό χρόνο. Το taming και ακόμα περισσότερο το breeding χρειάζονται υπερβολικά πολλές ώρες για να αποδώσουν με αποτέλεσμα παίκτες με ελάχιστο χρόνο να μην μπορούν να δουν όσα το παιχνίδι έχει να τους δώσει.

Οι 14 ώρες που χρειάζεται ένας Giganotosaurus για να γίνει breed με διαστήματα 3 ωρών ειδικής φροντίδας είναι απαγορευτική ασχολία για το 99% των παικτών. Σίγουρα υπάρχουν dedicated servers που έχουν ρυθμίσεις με πολλαπλασιαστές για αυτές τις ασχολίες μειώνοντας τους χρόνους για αυτές τις εργασίες. Οι servers όμως αυτοί είναι μη επίσημοι και δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη που θεωρητικά παρέχει ένας επίσημος. Λέμε θεωρητικά γιατί δυστυχώς η Studio Wildcard από την ημέρα της ανακοίνωσης του παιχνιδιού μέχρι και την τελική επίσημη κυκλοφορία έχει δείξει προβλήματα στην περαίωση των υποχρεώσεών της. Πολλές ξαφνικές επανεκινήσεις των servers χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ή με μήνυμα ενημέρωσης 15 λεπτών πριν γίνει αυτή. Υποσχέσεις για τη λύση προβλημάτων που δεν ήρθαν ποτέ ή που ήρθαν με πολύ κακό χειρισμό (item dupe fix). Το τελικό χτύπημα ήταν η λάθος διαχείριση της διαδικασίας μεταφοράς από τους παλαιούς servers που θα διαγράφονταν σε αυτούς που θα παρέμεναν ως Legacy. Το πλάνο ήθελε ένα μήνα πριν την κυκλοφορία να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μεταφοράς από τους χρήστες με τον τελικό διαθέσιμο χρόνο που δόθηκε να είναι μια εβδομάδα. Τεράστιες φυλές έμειναν απ'έξω από την μεταφορά λόγω κακής επικοινωνίας και χειρισμού με αποτέλεσμα χιλιάδες ώρες παικτών να πάνε χαμένες.

Το ARK: Survival Evolved έχει υλοποιηθεί με την μηχανή γραφικών Unreal Engine 4. Μάλιστα είναι από τους πρώτους τίτλους που ανακοινώθηκαν ότι θα την χρησιμοποιούν. Οπτικά είναι ένα υπέροχο παιχνίδι με μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια του κόσμου του και κυρίως στους δεινόσαυρους. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και στην λεπτομέρεια των κτιρίων που κατασκευάζουν οι παίκτες. Η ανάλυση του παιχνιδιού είναι στα 1080p με τον ρυθμό ανανέωσης να έχει στόχο τα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στην πλατφόρμα (PlayStation 4 Pro) που δοκιμάσαμε εμείς η απόδοση του παιχνιδιού εξαρτιόταν από αρκετούς παράγοντες. Ο κυριότερος ήταν το πλήθος των παικτών που βρίσκονταν στον εκάστοτε server και ο αριθμός των κτιρίων - δεινοσαύρων που η κάθε φυλή διαθέτει. Για την έκδοση των κονσολών υπάρχει όριο 2500 τοίχων και 500 δεινοσαύρων ανά φυλή. Υπήρξαν στιγμές που σε raids η απόδοση του παιχνιδιού μας έπεφτε σε μονοψήφια νούμερα ενώ το lag αντίστοιχα καθιστούσε το gameplay αδύνατο και σε πολλές των περιπτώσεων αποσυνδέσεις. Η σταθερότητα του παιχνιδιού είναι από τα μεγάλα θέματα του τεχνικού τομέα. Πέρα από το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις δεινόσαυροι κολλάνε στο έδαφος, τα κεφάλια τους ξεχωρίζουν από τα κτίρια και διάφορα άλλα θέματα με το collision detection υπάρχουν στιγμές που το παιχνίδι παγώνει τελείως. Εκτιμήσαμε το γεγονός πως στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουμε την ποιότητα των γραφικών αλλά και το είδος του v-sync που θέλουμε. Ο ήχος του τίτλου είναι προσεγμένος και δημιουργεί ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για να βυθίσει τον παίκτη στο εχθρικό περιβάλλον της ζούγκλας. Οι ήχοι από τους περισσότερους δεινόσαυρους ακούγονται πειστικοί (τουλάχιστον στα χνάρια που μας έχουν συνηθίσει οι γνωστές ταινίες) ενώ το συνοδευτικό soundtrack που ακούγεται σε στιγμές μαχών είναι παρά πολύ καλό και σε εισάγει στην ένταση της στιγμής.

Η διάρκεια του παιχνιδιού είναι στη θεωρία ατελείωτη και εξαρτάται από το πότε θα κουραστεί ο κάθε παίκτης να επαναλαμβάνει κάποια πράγματα. Χωρίς βασικές αποστολές ένα παιχνίδι αυτού του είδους βασίζεται στο γεγονός ότι κάποιες από τις ασχολίες που σας προσφέρει θα γίνουν καθημερινότητα σας. Σαν πακέτο το ARK: Survival Evolved έρχεται με τρεις χάρτες: The Central, The Island και το Ragnarok, ενώ είναι διαθέσιμα τα DLC: Scorched Earth (επί πληρωμή, που περιέχει έναν ακόμα χάρτη και κάποιους δεινόσαυρους που μπορείτε να βρείτε μόνο εκεί) και το Extinction. Μέχρι και σήμερα όλες οι προσθήκες αντικειμένων και δεινοσαύρων που γίνονται είναι δωρεάν και συμπεριλαμβάνονται στα updates του τίτλου. Όσον αφορά τα game modes πέρα από τα PVP και PVE που αναφέραμε μπορείτε να παίξετε σε modes που αφαιρούν τη δυνατότητα εξημέρωσης δεινοσαύρων ή με λιγότερα blueprints τεχνολογίας.

Έχοντας περισσότερες από 2500 ώρες στο συγκεκριμένο παιχνίδι μπορώ με σιγουριά να πω πως η Studio Wildcard έφτιαξε ένα παιχνίδι που κατά βάση αποτελεί το πλαίσιο πάνω στο οποίο οι παίκτες θα δημιουργήσουν τις δικές τους εμπειρίες, τον δικό τους κόσμο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια αυτόνομη οντότητα και απαιτεί αρκετή αφοσίωση και υπομονή. Είναι γεμάτο πράγματα για τους παίκτες να κάνουν και στιβαρούς μηχανισμούς που όμως έχουν χτιστεί πάνω σε ένα άγριο περιβάλλον με ελάχιστη βοήθεια και αρκετά προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη συνέπειας του δημιουργού.

Το Review βασίστηκε σε αντίτυπο που αγοράστηκε από την ομάδα του VG24.gr.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

ARK: Survival Evolved

Συντάκτης
28 Οκτωβρίου 2018
Developer

Studio Wildcard

Publisher

Studio Wildcard

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Mac OS / Linux

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

29 Αυγούστου 2017

Είδος

Massively Multiplayer Online

PEGI

18

Θετικά

+ Πολύ καλός οπτικός τομέας
+ Τεράστιος ενδιαφέρων κόσμος
+ Η λεπτομέερεια των δεινοσαύρων
+ Οι παίκτες που θα αφοσιωθούν θα βιώσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία...

Αρνητικά

- ... που όμως χρειάζεται πάρα πολύ ελεύθερο χρόνο
- Η έλλειψη οδηγιών για τα βασικά του παιχνιδιού
- Οι πρώτες ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες
- Οι PvP servers είναι συνήθως γεμάτοι "κακούς" παίχτες
- Το single player είναι βαρετό αφού δεν υπάρχει story mode
- Υπάρχουν αρκετά bugs

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Το ARK: Survival Evolved είναι ένα από τα παιχνίδια που πραγματικά θα γεμίσουν με πολλές εντυπωσιακές στιγμές τους παίχτες που θα θελήσουν να του δώσουν την αφοσίωση που αυτό απαιτεί. Είναι όμως επίσης και ένα παιχνίδι γεμάτο με αρκετά προβλήματα. Είναι από τις εμπειρίες παιχνιδιών που μέσα της περιλαμβάνει αρκετή επανάληψη, ένταση και φυσικά προβλήματα. Η Studio Wildcard έχει φτιάξει χωρίς αμφιβολία ένα παιχνίδι που έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε κάτι εντυπωσιακό. Είναι το είδος της εμπειρίας που για να σε κρατήσει στον κόσμο της θα πρέπει πρώτα εσύ να αφεθείς σε αυτήν.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1