Assassin's Creed Chronicles

Mother Russia saves the day
by Παύλος Κρούστης on 29 Φεβρουαρίου 2016

Για το παρόν Review εξετάζουμε τη retail έκδοση του Assassin's Creed Chronicles που πωλείται στα καταστήματα με προτεινόμενη λιανική τιμή: 29,99€

Το Assassin's Creed Chronicles είναι μια spin-off σειρά πλάι στη βασική ναυαρχίδα της Ubisoft που διατηρεί κάποια κοινά χαρακτηριστικά για τα 3 παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει γι' αυτήν. Πρόκειται για 2D side-scroll platformers με έντονο το stealth στοιχείο και κάποιες χρήσεις των 2,5 διαστάσεων, που σημαίνει ότι μπορείτε σε κάποιες περιστάσεις να χρησιμοποιήσετε και το βάθος της οθόνης, χωρίς όμως να μετατρέπεται ποτέ σε αυτό που όλοι γνωρίζουμε από τη βασική Assassin's Creed σειρά των τριών διαστάσεων. Τα τρία Chronicles παιχνίδια έχουν διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και εκτυλίσσονται σε διαφορετικές εποχές, ενώ υπάρχει ένα κοινό στοιχείο (το κουτί του Ezio) που θα αναλύσουμε και στην πορεία, όπως φυσικά και το κλασικό background της υπόθεσης, όπου οι Ασσασσίνοι αλληλο-κυνηγιούνται με τους Ναΐτες Ιππότες.

To πρώτο παιχνίδι, China, κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015, ενώ το India το είδαμε μόλις τον Ιανουάριο που μας πέρασε με το Russia να μας έρχεται μόλις ένα μήνα μετά. Το κάθε παιχνίδι μπορείτε να το αγοράσετε ψηφιακά στα 9,99€, είτε και τα 3 μαζί στο retail πακέτο που εξετάζουμε, με κάποια μικρή έκπτωση (σε κάποια καταστήματα). Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο τίτλος, στο εξώφυλλό του αναφέρεται ως Assassin's Creed Chronicles, ενώ εντός του παιχνιδιού (μενού και trophy/achievement list) θα το δείτε να αναφέρεται ως Assassin's Creed Chronicles: Trilogy Pack. Επίσης, η trophy/achievement list του Trilogy Pack είναι διαφορετική από αυτή των ψηφιακών, με αποτέλεσμα, αν έχετε κερδίσει κάποια trophies/achievements από τις άλλες εκδόσεις, να πρέπει να τα ξεκλειδώσετε ξανά για το Trilogy Pack. Βέβαια πρέπει να αναφέρουμε ότι στην retail έκδοση για PS4 θα βρείτε και Platinum Trophy. Ας δούμε λίγο συνοπτικά τι έχουμε αναφέρει στο παρελθόν για τα δύο πρώτα παιχνίδια, προτού περάσουμε στην ανάλυση του Russia, που πιάσαμε για πρώτη φορά στα χέρια μας, αλλά και μια συνολική κριτική για το Trilogy Pack.

Assassin's Creed Chronicles: China
Διαβάστε ολόκληρο το Review

acc-china-banner

Το Assassin's Creed Chronicles: China αποτελεί ένα αρκετά διασκεδαστικό αυτόνομο παιχνίδι, που περιλαμβάνει πολλά στοιχεία του gameplay της βασικής σειράς στην απλοποιημένη (και 2,5D) μορφή τους. Έχει σημεία που δεν πατά καλά στα πόδια του και άλλα στα οποία η δράση είναι ρευστή. Θα το προτείναμε στους fans της σειράς, καθώς θα νιώσουν γνώριμο το περιβάλλον, όπως και θα γνωρίσουν τους Assassins της Κίνας, αλλά στο είδος του έχουμε δει και καλύτερες προσπάθειες, όπως το Mark of the Ninja της Klei Entertainment.

 

Δεν είναι ιδιαίτερα βαθύ και αυτό του αφαιρεί πόντους δυστυχώς, όπως και η απλή A.I., που θα σας βοηθήσει εύκολα να βρείτε "τρύπες". Για όποιον όμως θέλει να δει πώς μεταφέρθηκε η σειρά στις 2,5 διαστάσεις, τότε τα 10 ευρώ που κοστίζει φαίνονται ελάχιστα και δίνει αρκετά καλή αξία στα χρήματά σας.

 

6/10

το VG24 λέει

Assassin's Creed Chronicles: India
Διαβάστε ολόκληρο το Review

acc-india-banner

Για όσους έχουν ήδη δει το China και τους άρεσε, θα προτείναμε και το India. Διαφέρει σε μερικά σημεία κλειδιά, έχει μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay του και αυτή τη φορά θυμίζει και λίγο Prince of Persia. Από την άλλη, έχει πιο... αναποφάσιστο upgrade σύστημα, ακόμα πιο αδιάφορο story και πολύ περισσότερα σημεία, όπου θα χάσετε αυτομάτως.

 

Για όσους δεν έχουν δει ακόμα κανένα Chronicles και είναι fans της σειράς, θα προτείναμε να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους και να δοκιμάσουν αυτήν την 2.5D σειρά, η οποία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο stealth, τιμωρεί την επιλογή του παίκτη για μάχη σώμα με σώμα και συνοδεύεται από τόσο βαρετό σενάριο, όσο και πίστες. Ευτυχώς, η μεγαλύτερη ποικιλία στο gameplay αυτή τη φορά σε συνδυασμό με την τιμή του το κάνουν αρκετά... μέτριο ώστε να το δοκιμάσει κάποιος, που έχει την περιέργεια. Αν τα καταφέρετε και τελικά σας αρέσει, έχει και κάποιο replayability με τα extra modes.

 

6/10

το VG24 λέει

Assassin's Creed Chronicles: Russia

acc-russia-banner

Το τρίτο παιχνίδι Chronicles έρχεται στο πιο πρόσφατο setting, που είχαμε ποτέ για Assassin's Creed, στη Ρωσία, το 1918. με ένα από τα πιο ενδιαφέροντα backgrounds, που είχε η σειρά, αυτό της Ρωσικής Επανάστασης. Πρωταγωνιστής αυτή τη φορά ο Nikolai Orelov. Ο Nikolai είναι ένας άνδρας μέσης ηλικίας (απίστευτα ευκίνητος όμως), ο οποίος θέλει να φύγει μακριά με την οικογένειά του. ενώ του αναθέτουν από την Assassin Order μια τελευταία αποστολή: Να μπει κρυφά στο σπίτι των Τσάρων και να πάρει ένα αντικείμενο, για το οποίο μάχονται οι Assasins με τους Templars για αιώνες, το κουτί του Ezio. Την ίδια ώρα στο σπίτι των Τσάρων εισβάλλουν οι Μπολσεβίκοι, οι οποίοι σφαγιάζουν τα παιδιά του Τσάρου, ενώ ο Nikolai καταφέρνει να σώσει την πριγκίπισσα Anastasia, η οποία έχει στην κατοχή της το κουτί.

Το ACC: Russia ευτυχώς προσφέρει μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα ιστορία από το India και το China, τόσο λόγω του setting, όσο και λόγω του πρωταγωνιστή, των κίνητρών του, αλλά και της σχέσης του με την Anastasia. Μπορεί οι Τσάροι να εμφανίζονται ως κακόμοιροι σφαγηθέντες και να μην διατηρείται η αμεροληψία στα ιστορικά γεγονότα, που βλέπουμε σε άλλους τίτλους της σειράς, όμως ο Nikolai έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σαν χαρακτήρας, ενώ επιπρόσθετα θα αναλάβετε και το ρόλο της Anastasia, με τη βοήθεια της... Shao Jun από το China. Χωρίς να σας το χαλάσουμε, καλύτερα να παίξετε το παιχνίδι για να δείτε μόνοι σας.

Δυστυχώς, η Οκτωβριανή Επανάσταση δε χρησιμοποιείται καθόλου, καθώς στο προσκήνιο θα είναι πάντα ο Nikolai με την Anastasia, που θα προσπαθούν να ξεφύγουν από τους κυνηγούς τους, ενώ κάπου θα πεταχτεί ως φιλική συμμετοχή ο Τρότσκι. Θα θέλαμε πάρα πολύ να δούμε έναν πιο βαθύ τίτλο (όπως κάποια από τα "μεγάλα" μέλη της σειράς) σε αυτό το setting, καθώς θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω χρονικής τοποθέτησης. Δυστυχώς αρκούμαστε και πάλι στο απλό κυνηγητών μεταξύ Assassins/Templars. Αυτό που έχει όμως ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε τελικά τι περιλαμβάνει το κουτί του Ezio, που κυνηγάμε από το πρώτο παιχνίδι (China), ενώ βλέπουμε και τη συσχέτιση των Chronicles με τα άλλα παιχνίδια της σειράς. Το περίεργο του θέματος είναι ότι για να δείτε αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να ξεκλειδώσετε μια μυστική σκηνή, που μπορείτε να δείτε μόνο αν εισάγετε κάποιους κωδικούς που θα βρείτε εντός των τριών παιχνιδιών. Από τη μία πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο meta-puzzle, αλλά από την άλλη αφήνει ξεκρέμαστους όσους δεν ψάξουν για τη μυστική σκηνή, καθώς ο απλός τερματισμός δε δείχνει σχεδόν τίποτα... Το Russia πάντως αφήνει πιο "γεμάτη γεύση" σαν ιστορία σε σχέση με τα προηγούμενα.

Ο... εκσυγχρονισμός του setting φυσικά φέρνει και αλλαγές στο gameplay. Βασικό όπλο του Nikolai είναι η καραμπίνα του. Ένα δείγμα από το shooting gameplay είδαμε στο προηγούμενο παιχνίδι, India, όπου βρίσκοντας κάποια sniping points μπορείτε να ακροβολίσετε τους εχθρούς σας στο απέναντι κτίριο. Μάλιστα ο τίτλος συμπεριλαμβάνει και ένα κλασικό sniping section, όπου θα πρέπει να προστατέψετε την Anastasia, καθώς το παιχνίδι θα εναλλάσσει τους χαρακτήρες που χειρίζεστε. Ναι, αυτή τη φορά είναι δύο. Η καραμπίνα φυσικά χρησιμοποιείται και εντός "κανονικού" gameplay με μειωμένες σφαίρες φυσικά (ισορροπία), όπου μπορείτε είτε να σκοτώσετε κάποιον, είτε να προκαλέσετε αντιπερισπασμό. Εκτός από αυτήν, θα έχετε στην κατοχή σας και ένα πολύ χρήσιμο winch (σαν βαρούλκο - σκεφθείτε το γάντζο του Batman από τη σειρά Arkham), το οποίο σας βοηθά να τραβάτε αντικείμενα προς το μέρος σας, ηλεκτρίζει, ανοίγει αεραγωγούς, κλπ.

Ο Nikolai θα περάσει σε αυτό το παιχνίδι πολύ πιο "ευθείες" καταστάσεις, απ' ότι η Shao Jun για παράδειγμα στο China, χωρίς να σας δίνονται επιλογές και μάλιστα είναι αρκετά πιο δύσκολες από τις αντίστοιχες του India, όσον αφορά το stealth του τίτλου. Από το δεύτερο παιχνίδι και μετά είδαμε ήδη μια τροπή προς το "μονόδρομο", για να αποφευχθεί η εύκολη μεταχείριση των αντιπάλων που είχαμε στο China. Θα λέγαμε όμως ότι το India είχε πιο καλές ισορροπίες. Πολλά τα insta-deaths και το trial and error και πάλι κυριαρχεί, καθώς θα χρειαστεί να δοκιμάσετε κάποια πράγματα πολλές φορές μέχρι να δείτε τι δουλεύει. Πάντα θα 'ναι όμως μόνο μία επιλογή. Για παράδειγμα να περιμένετε τον φρουρό να επιστρέψει ή να προσπαθήσετε να τρέξετε από τώρα στην κρυψώνα; Η μία επιλογή θα σημαίνει θάνατο ή συναγερμό και η άλλη θα είναι η λύση.

Τα εικαστικά του τίτλου, όπως και στους προηγούμενους, διατηρούν μια μοναδική ατμόσφαιρα, που σας βάζει κατευθείαν στο mood. Από τα trailers ήμασταν επιφυλακτικοί για τα γκρίζα χρώματα του Russia, αλλά η Climax "έντυσε" και τον τρίτο τίτλο πολύ όμορφα με διάφορες ποικιλίες του κόκκινου χρώματος να επικρατούν. Αυτό που δε μας άρεσε είναι ότι είδαμε μεγαλύτερα loading times από το India, το οποίο είχε βελτιωθεί ιδιαίτερα σε σχέση με το China, ενώ για πρώτη φορά είδαμε και ενοχλητικά framedrops, στα σημεία δράσης κυρίως του παιχνιδιού. Όταν φτάνει να επηρεάζεται ο χειρισμός και μάλιστα συνδυάζεται και με ακαριαίους θανάτους που περιγράψαμε πιο πάνω, τότε έχουμε πρόβλημα.

Συνολικά, το Russia θα λέγαμε είναι το καλύτερο εκ των τριών, αν και όχι με μεγάλη διαφορά. Βασικό κριτήριο για αυτό είναι το σενάριο και λίγο μικρότερο βάρος πέφτει στο gameplay με τα νέα gadgets. Τα τεχνικά θέματα του τίτλου δυστυχώς δε βοηθούν την ψαλίδα να ανοίξει περισσότερο προς όφελός του. Η ύπαρξη της Shao Jun, ο έλεγχος δύο χαρακτήρων και η κρυφή σκηνή παίξανε το ρόλο τους στη διαμόρφωση της γνώμης μας όμως, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψιν και το εξαιρετικό ρωσικό setting. Αν πρόκειται να αγοράσετε μόνο έναν από τους τρεις τίτλους, ας είναι το Russia.

6.5/10

Το Assassin's Creed Chronicles είναι ένα πακέτο της Ubisoft για τους fans της σειράς, που διψούν για περισσότερο AC. Έχει ενδιαφέρον η "μετάφραση" του gameplay στις 2,5 διαστάσεις, ενώ σας δίνει και αρκετούς λόγους με achievements/trophies, collectibles και έξτρα modes για να ακονίσετε τις stealth ικανότητές σας. Οι μάχες δυστυχώς δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους και καλό θα είναι να τις αποφεύγετε. Μην περιμένετε κάποια αντίστοιχη εμπειρία με τα "μεγάλα αδελφάκια" της σειράς. Η σειρά πάσχει κυρίως για την πολύ απλή A.I. που προδίδεται στο China, ενώ στα επόμενα παιχνίδια η Climax προσπαθεί να μπαλώσει αυτό το κενό με το να σας πετάξει σε καταστάσεις με περισσότερους εχθρούς και παγίδες.

Οπτικά ο τίτλος ξεχωρίζει για το πανέμορφο art direction του και την ποικιλία στα περιβάλλοντα. Η κάθε εποχή έχει το δικό της στυλ, δικές της γραμμές/σχέδια και δικά της χρώματα. Οι ομιλίες και οι ήχοι ικανοποιητικοί. Τεχνικά, δεν πρόκειται για επίτευγμα, αν και ξεχωρίζουν τα πολύ καλοφτιαγμένα animations. Δυστυχώς, το Russia έχει κάποια θέματα με τις επιδόσεις του. Γενικά, το Chronicles γεμίζει απλά το χρόνο, παραδίδοντας τρεις Assassins που ψάχνουν ένα Precursor αντικείμενο, ενώ ο καθένας έχει τα δικά του gadgets και setting. Η ιστορία δεν έχει να πει πολλά, όμως η τιμή του είναι αρκετά καλή για τις ώρες gameplay που προσφέρει.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Assassin's Creed Chronicles

Author

Παύλος Κρούστης

Developer

Climax Studios
Ubisoft Montreal

Publisher

Ubisoft

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / PS Vita

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

9 Φεβρουαρίου 2016

Είδος

Side-Scrolling / Action-Adventure / Stealth / Platform

PEGI

16

Θετικά

+ Ιδιαίτερα όμορφο art direction
+ Η τιμή του
+ Μπόλικες ώρες gameplay
+ Αρκετά καλή ποικιλία gameplay

Αρνητικά

- H Α.Ι. και στους τρεις τίτλους είναι απελπιστικά κακή
- Δεν αφήνει περιθώρια για ελευθερία κινήσεων/επιλογών
- Οι επιδόσεις του Russia
- Αδιάφορα τα σενάρια των China και India
- Χωρίς την κρυφή σκηνή, δεν παίρνετε κάποιο κλείσιμο της ιστορίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Το ολοκληρωμένο πακέτο είναι ένα καλύτερο παιχνίδι από τα επιμέρους κομμάτια του. Αφενός βλέπετε ένα πιο ολοκληρωμένο story, το οποίο αν και αρκετά αδιάφορο βελτιώνεται αισθητά με το τρίτο μέρος, ενώ παρουσιάζονται και τα στοιχεία που ενώνουν τη σειρά Chronicles, όπως η μυστική σκηνή, που κρύβεται πίσω από τους κωδικούς. Το gameplay κατά βάση είναι ίδιο διατηρώντας τα καλά, αλλά και τα κακά στοιχεία ανάμεσα στους τρεις τίτλους, ενώ όσο προχωράμε βλέπουμε και μια σταδιακή αποκοπή της ελευθερίας κινήσεων και τον αναγκαστικό μονόδρομο του stealth. To trial and error θα σας κουράσει και στα τρία παιχνίδια, ενώ στα τεχνικά έχουμε τα προβληματικά loading σε κάποια σημεία σε συνδυασμό με τις μέτριες επιδόσεις του Russia.

Το Chronicles ξεχωρίζει για το πανέμορφο art που συνοδεύει ιδιαίτερα ταιριαστά την εκάστοτε θεματολογία, ενώ οι συνολικές ώρες gameplay που θα πάρετε από τα 30 ευρώ είναι πολύ περισσότερες από αρκετές. Αν καταφέρετε και μπείτε στη νοοτροπία του, το Chronicles θα σας μοιράσει αρκετές δόσεις ικανοποίησης. ενώ ταυτόχρονα καλύπτει κάπως και τους fans της σειράς που δε θα δουν άλλο τίτλο AC για φέτος. Σίγουρα έχει αρκετά προβληματάκια, όπως η A.I. και τα framedrops του Russia, που θα σας κάνουν να θέλετε να τσιρίξετε. Σε εκείνο το σημείο απλά θυμηθείτε ξανά την τιμή του.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
100%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1