A.W. : Phoenix Festa

aka βαράτε ενέσεις...
by Σταύρος Ζήσης on 5 Αυγούστου 2016

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως από την προηγούμενη γενιά ξεκίνησε το φαινόμενο του ερχομού πολλών παιχνιδιών βασισμένων σε ιαπωνικά anime και στο δυτικό κόσμο και τη σήμερον ημέρα δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν χρειάζεται πλέον να κάνεις import παιχνίδια από το εξωτερικό, αφού αργά ή γρήγορα θα έρθουν εδώ με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Εδώ κατάφερε να έρθει το Senran Kagura που μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν θα το περίμενε κανείς και με καμία δύναμη. Πολλά από αυτά τα παιχνίδια, όπως τα Naruto Ultimate Ninja και τα One Piece αποδείχθηκαν τελικά από αξιοπρεπή έως και πολύ καλά παιχνίδια και σίγουρα must-buy για τους fans τους. Το Asterisk War: Phoenix Festa λοιπόν, είναι ένα παιχνίδι βασισμένο στο ομώνυμο anime και βιβλίο, αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία που περιγράψαμε παραπάνω. Δεδομένου ότι είμαι γνώστης του anime, ήξερα περίπου τι με περιμένει...

2016-07-27-015746

Πριν αρχίσω με το οτιδήποτε, θα πω ότι το παιχνίδι δεν είναι action με dating sim στοιχεία, όπως το διαφήμιζε η Bandai Namco, αλλά dating sim με action στοιχεία. Το concept του Asterisk War είναι το εξής: Μετά από ένα τραγικό συμβάν, ένα μεγάλο ποσοστό από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν έκτοτε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το prana της Γης, αποκτώντας υπεράνθρωπες δυνάμεις. Αν σας φάνηκε ενδιαφέρον το concept, τότε αφήστε κάθε ελπίδα σας στην άκρη πριν αρχίσετε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως exposition μέσα στο παιχνίδι που να εξηγεί τα γεγονότα ή έστω κάποια άλλα βασικά πράγματα για τον κόσμο. Τα πάντα (ακόμα και η βασική περιγραφή παραπάνω) βασίζονται στο να έχετε ήδη δει το anime. Αν δεν το έχετε κάνει, τότε κρίμα για σας.

Στην αρχή σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε είτε να αρχίσετε το παιχνίδι με τον original πρωταγωνιστή του anime, τον Ayato Amagiri, είτε με έναν δικό σας χαρακτήρα, ο οποίος ξεκινάει κυριολεκτικά από το μηδέν. Όποιον πρωταγωνιστή και να επιλέξετε, θα μπείτε στην ακαδημία Seidoukan και θα πρέπει μέχρι να ξεκινήσει το τουρνουά Phoenix Festa να βρείτε κάποιον συνέταιρο για να ενταχθείτε. Η μόνη διαφορά είναι ότι με τον Ayato θα κερδίσετε λίγη παραπάνω “ιστορία” σε σύγκριση με το δικό σας δημιούργημα.

2016-07-31-142025

Ελπίζω μόνο να σας αρέσει το διάβασμα γιατί αυτό είναι το βασικό στοιχείο του gameplay, αφού σχεδόν όλο το χρόνο σας θα τον περνάτε διαβάζοντας πολλαπλά παράθυρα διαλόγων με τα sprites των χαρακτήρων που μιλάνε και μαθαίνοντας κάποια ελάχιστα πράγματα για την κάθε ηρωίδα από τις τέσσερις διαθέσιμες. Και αυτό το "ελάχιστα" δυστυχώς δεν αποτελεί υπερβολή! Όχι μόνο ο κόσμος του Asterisk War είναι εξαιρετικά φτωχός, αλλά ΟΛΟΙ οι χαρακτήρες υποφέρουν από την ίδια ένδεια. Ειλικρινά, πιάστε το τεφτέρι και αρχίστε να γράφετε ό,τι κλισέ συναντήσετε στην πορεία: μια tsundere (googlάρετε το, δεν θα το εξηγήσω εδώ), μια ότι να ’ναι και σαρκαστική, μια ντροπαλή που ζητάει συνέχεια “συγγνώμη” και πάει λέγοντας... Καθεμιά χαρακτηρίζεται από μια εντελώς μονοδιάστατη προσωπικότητα και από τα απολύτως στερεοτυπικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στο κλισέ που αντιπροσωπεύουν. Ακόμα και σε μια στιγμή που ίσως δείξουν ότι έχουν κάποιο σκοπό ζωής, δεν ξαναμιλούν ποτέ γι' αυτόν και κάπως έτσι τέτοια plot points δεν πάνε πουθενά. Ο ίδιος ο Ayato είναι ένας εξίσου αδιάφορος και generic χαρακτήρας που τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι: 1) γυναικομαγνήτης, 2) απίστευτα overpowered. Αυτό το φτωχό χτίσιμο του χαρακτήρα του Ayato είναι ιδιαίτερα εμφανές άμα παίξετε με τον custom χαρακτήρα γιατί θα παρατηρήσετε ότι οι διάλογοί τους και οι αντιδράσεις τους είναι πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα.

Όπως είπαμε παραπάνω, ο κύριος σκοπός σας για το πρώτο μέρος του παιχνιδιού είναι να καταφέρετε να κάνετε μια από τις διαθέσιμες ηρωίδες (τη Julis, την Claudia, τη Saya και την Kirin) να θέλει να συνεργαστεί μαζί σας για να νικήσετε στο τουρνουά, αποκτώντας intimacy points με αυτήν. Αν είστε λίγο γνωστικοί με το είδος των visual novels ή τα dating sims, πιθανότατα θα περιμένετε να υπάρχουν επιλογές που να αλλάζουν κάπως την ιστορία ή να δίνουν ξεχωριστούς πόντους στην κάθε ηρωίδα, αλλά αυτό δεν ισχύει εδώ. Η μόνη καθοριστική επιλογή που θα κάνετε είναι στην αρχή μετά από μια μάχη με τη Julis, η οποία θα δώσει ένα προβάδισμα σε μία από τις ηρωίδες σε όλη τη διάρκεια του κομματιού. Κατά τα άλλα, intimacy points ανεβάζετε βγάζοντας τις ηρωίδες σε ραντεβού ή δίνοντάς τους δώρα που τους αρέσουν. Ίσως οι developers να ήθελαν να δώσουν μια ψευτοποικιλία στο παιχνίδι, αλλά όλες οι προσπάθειές τους έχουν πέσει στο κενό. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ξοδέψετε τα χρήματά σας σε δώρα από τη στιγμή που το να βγάλετε τα κορίτσια σε ραντεβού δίνει ακριβώς τους ίδιους πόντους που θα έδινε ένα δώρο, είτε αυτό είναι κάτι φτηνιάρικο είτε κάτι πανάκριβο. Δηλαδή, τη βγάζετε καθαρή και με πασατέμπο! Με τα ραντεβού όμως υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν μόνο 3 μέρη για να βγάλετε τα κορίτσια και οι διάλογοι και οι επιλογές είναι πανομοιότυποι για όλες, το μόνο που αλλάζει είναι το όνομα. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσα από τα ραντεβού, ούτε κάποια εξέλιξη με τις προσωπικές τους ιστορίες. Θα μπορούσε να μπει και μια τελείως ασήμαντη side-χαρακτήρας και δεν θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Το 2ο πρόβλημα είναι αυτό:

2016-08-01-140245

Όλοι οι χαρακτήρες μπορούν να απορρίψουν τις αιτήσεις για ραντεβού και για μονομαχίες και αν το κάνουν αυτό, τότε εσείς ουσιαστικά θα έχετε χαλάσει το πολύτιμο πρωί ή απόγευμά σας. Σαν επιπλέον αγκάθι στο παραπάνω πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει manual save και το παιχνίδι σε σχεδόν κάθε σας βήμα κάνει auto-save για να μην μπορείτε να κάνετε load σε ένα προηγούμενο σημείο μήπως και πάνε καλύτερα τα πράγματα. Οπότε λοιπόν, αρχίστε να κάνετε τάματα και ολονυχτίες μπας και σας λυπηθεί ο Random Number God.

Αυτό που κάνει το Asterisk War να διαφέρει από τα υπόλοιπα dating sims είναι ότι έχει αναμίξει και κάποια στοιχεία από RPG, όπως τη δυνατότητα να αναλαμβάνετε δουλειές για να βγάλετε λεφτά, τη δυνατότητα εκτός από σπαθιά να επιλέξετε κι άλλα όπλα, ή να εξασκείστε για να ανεβάσετε διάφορες παραμέτρους του χαρακτήρα σας που πιστεύετε ότι θα βοηθήσουν στη μάχη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας υπάρχει περίπτωση κάποιοι χαρακτήρες να σας δώσουν κάποιο skill που θα σας βοηθήσει σε διάφορα πράγματα π.χ. πιο αποτελεσματική εκπαίδευση ή έκπτωση στα μαγαζιά, αλλά δυστυχώς και αυτό είναι εντελώς τυχαίο. Γενικά όλο το παιχνίδι στηρίζεται πολύ περισσότερο απ’ όσο θα ‘πρεπε στον παράγοντα “τύχη”. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να κάνετε και αναβαθμίσεις στα όπλα, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να το κάνετε γιατί αν έχετε αρκετά λεφτά για τις γελοιωδώς ακριβές αναβαθμίσεις, μπορείτε να αγοράσετε κατευθείαν ένα πολύ ακριβό και πολύ πιο δυνατό όπλο και τελείωσε η υπόθεση.

Στον τομέα της μάχης είναι που καλυτερεύουν ελάχιστα τα πράγματα για το Asterisk War. Ο χειρισμός είναι εξαιρετικά απλός, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να μπει μέσα στη δράση χωρίς να χρειάζεται να διαβάζει πολλές οδηγίες. Υπάρχει ο κλασσικός συνδυασμός από μέτριες επιθέσεις και μια special κίνηση, ενώ αν έχετε ανεβάσει το proficiency level του όπλου σας μπορείτε να εκτελέσετε ένα Meteor Art, δηλαδή μια super κίνηση. Οι μάχες είναι πρακτικά το ίδιο ρηχές και επαναλαμβανόμενες όπως και όλο το υπόλοιπο παιχνίδι, ειδικά αφού στις δουλειές παλεύετε συνέχεια τους ίδιους αντιπάλους στους ίδιους χώρους. Συν τις άλλοις, ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι πολύ άτσαλος, δεν σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε remap όλα τα κουμπιά και η κάμερα και το lock-on είναι απαράδεκτα υλοποιημένα, κάτι που σημαίνει ότι μάλλον δεν έγινε και πολύ playtesting στο παιχνίδι πριν κυκλοφορήσει. Στο τέλος της μάχης σας δίνεται και ένα rating της απόδοσής σας, αλλά ανάθεμα κι αν ξέρω αν χρησιμεύει πουθενά ή απλά είναι μέσα έτσι για να υπάρχει. Τουλάχιστον υπάρχει και ένα Battle mode, στο οποίο μπορείτε να κάνετε μάχες και να ελέγχετε χαρακτήρες τους οποίους δεν μπορούσατε κατά τη διάρκεια της ιστορίας. Υπάρχει μεν μια ποικιλία μεταξύ των χαρακτήρων με τα διαφορετικά όπλα και skills που έχει ο καθένας, αλλά δεν αρκεί για να σώσει όλο το υπόλοιπο σύνολο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Bandai Namco Entertainment Hellas για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

A.W. : Phoenix Festa

Συντάκτης
5 Αυγούστου 2016
Developer

APLUS Co., Ltd.

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

26 Ιουλίου 2016

Είδος

Action / Simulation

PEGI

12

Θετικά

+ Ο συνδυασμός dating sim με τη δράση
+ Το Battle mode

Αρνητικά

- Υπερβολικά πολύ ρηχό και επαναλαμβανόμενο περιεχόμενο
- Δεν υπάρχουν ορατά αποτελέσματα σε κάποιες επιλογές
- Βασίζεται πάρα πολύ στο να είσαι γνώστης της σειράς
- Μεγάλη και άσκοπη χρήση του παράγοντα “τύχη”
- Το auto-save
- Κλισέ και generic ιστορία και χαρακτήρες
- Η δράση θα μπορούσε να έχει παραπάνω πράγματα
- Άτσαλος χειρισμός

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
2.5
Συνοψίζοντας

Ειλικρινά απορώ ποιος λόγος οδήγησε την Bandai Namco στο να κάνει localize το συγκεκριμένο παιχνίδι, την ώρα που υπάρχουν πολύ πιο ποιοτικά πράγματα, που τα θέλει όντως ο κόσμος π.χ. Digimon World -next 0rder-. Ενώ διαφήμιζαν το παιχνίδι σαν action με dating sim στοιχεία, τελικά μας βγήκε dating sim με action στοιχεία, αλλά είναι πενιχρό και στον τομέα του dating sim και στου action.

Βέβαια, ίσως να μπορώ να καταλάβω ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο με το υλικό που είχαν στα χέρια τους χωρίς να κάνουν ένα ολοκληρωτικό rewrite της ιστορίας και των χαρακτήρων. Το Asterisk War: Phoenix Festa δυστυχώς είναι στην καλύτερη περίπτωση αδιάφορο και σίγουρα μοιάζει ακόμα πιο άδειο και μισοτελειωμένο και από το Street Fighter V, όταν πρωτοβγήκε.

Η ιστορία είναι πάρα πολύ ρηχή και οι χαρακτήρες έχουν προσωπικότητα χαρτόκουτου και ενώ το κάθε playthrough θα σας πάρει γύρω στο 4ωρο για να το τελειώσετε και μπορείτε να κρατήσετε τα skills σας για το επόμενο, το όποιο replay value του τίτλου πέφτει στο κενό, εξαιτίας της μεγάλης επαναληψιμότητας. Οι fans του συγκεκριμένου anime πιθανότατα θα αγοράσουν το συγκεκριμένο τίτλο άσχετα με το τι λέω εγώ εδώ, αλλά αν δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε δεν θα σας πρότεινα με τίποτα να το δείτε, εκτός πια κι αν δεν έχετε πραγματικά τίποτα άλλο να κάνετε στη ζωή σας. Αν ψάχνετε για ένα visual novel με ιστορία και χαρακτήρες που αξίζουν, παίξτε καλύτερα το Stein;sGate.

2.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1