Asterix & Obelix XXL 2 Remastered

Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι!
by Αντώνης Κοντοδήμας on 21 Φεβρουαρίου 2019

Οι ατρόμητοι Γαλάτες επιστρέφουν! Το δίδυμο Asterix & Obelix έρχεται, μετά από 10 περίπου χρόνια απουσίας, στις οικιακές κονσόλες και PC με τη remastered έκδοση του Asterix & Obelix XXL 2. Αρχικά, το παιχνίδι κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2006 ως Asterix & Obelix XXL 2: Mission: Las Vegum, με ομάδα ανάπτυξης την Etranges Libellules και εκδότρια εταιρία την Atari. Το Καλοκαίρι του 2018, η Γαλλική εκδότρια Microids ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει μια remastered έκδοση του παιχνιδιού, ενώ κάποια στιγμή μέσα στο 2019, οι θρυλικοί χαρακτήρες των René Goscinny και Albert Uderzo θα επιστρέψουν με το ολοκαίνουργιο Asterix & Obelix XXL 3, με developer την OSome Studio. Αν κρίνουμε από το πέρας του χρόνου, θα έχουν πολλά να μας πουν και πολλά παιχνίδια να κάψουν ακόμα.

Όσοι κάνουν την πρώτη γνωριμία τους με τη σειρά Asterix & Obelix XXL, θα πρέπει να γνωρίζουν πως παρωδεί χαρακτήρες και καταστάσεις από άλλα videogame franchises, για αυτό να είστε προετοιμασμένοι για άπειρα αστεία, easter eggs και αναφορές σε άλλα παιχνίδια.

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο αρχηγός του μοναδικού Γαλατικού χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους στέλνει τους ήρωές μας και το σκύλο τους, Idefix, να πάρουν κατά πόδας τον Getafix (ή όπως τον γνωρίζουμε εμείς, Πανοραμίξ), ο οποίος με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως πρόδωσε τους Γαλάτες στον Καίσαρα. Ο γνώριμος Λεγεωνάριος, Sam Shieffer, πληροφόρησε τους Γαλάτες, προδίδοντας τη Ρώμη και τον Ιούλιο Καίσαρα. Έτσι, οι Asterix & Obelix τον ακολουθούν στη Ρώμη και στο νέο θέρετρο του Καίσαρα, το Las Vegum. Η ιστορία ξετυλίγεται με αρκετά ευτράπελα και φυσικά, πολλές φάπες στην πορεία.

Το Asterix & Obelix XXL 2 είναι ένα κλασικό 3D platform-adventure παιχνίδι, από εκείνα που λείπουν στη σημερινή εποχή. Φιλικό στον χειρισμό, με εύκολους γρίφους και απλοϊκό gameplay που είναι αρκετά διασκεδαστικό και απευθύνεται προς όλους. Για να προοδεύσουμε στο παιχνίδι θα πρέπει να ανοίξουμε δρόμο με πάρα πολλές φάπες σε Ρωμαίους στρατιώτες, ενώ πρέπει να λύσουμε κάποιους γρίφους ώστε να ανοίξουν οι πόρτες για την επόμενη περιοχή. Στην πορεία θα πρέπει να συλλέξουμε ρωμαϊκά κράνη, τα οποία δουλεύουν ως συνάλλαγμα μέσα στο παιχνίδι για upgrade στους πόντους ζωής, σε κινήσεις ή σε collectible φιγούρες, οι οποίες θυμίζουν χαρακτήρες από άλλα videogames και είναι μια νέα προσθήκη στο παιχνίδι. Επίσης, μπορείτε να εξερευνήσετε πιθαμή προς πιθαμή το Las Vegum, να ανακαλύψετε κρυμμένα μονοπάτια και να συλλέξετε cartes-postales.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στον Asterix ή τον Obelix, ενώ με το πάτημα ενός πλήκτρου, το πιστό λευκό τεριέ σας, Idefix, θα επιτεθεί σε στρατιώτες ή θα σας δείξει το επόμενο στοιχείο για την επίλυση ενός γρίφου. Αν κάποιος από τους γρίφους το απαιτεί, τότε θα σας περιορίσει σε έναν από τους δύο ήρωες, αφού μερικά levels είναι για τον μικρόσωμο Asterix και άλλα για τον μεγαλόσωμο και δυνατό Obelix. Για παράδειγμα, υπάρχουν οι βάσεις αναπήδησης (bouncing pads) για τον Asterix και ένας εκτοξευτήρας για τον Obelix. Επίσης, ο Asterix μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μαγικό ζωμό, κάνοντας τη μάχη πιο εύκολη.

Οι μάχες είναι μεγάλες και ίσως κουραστικές, όμως τα αινίγματα που θα πρέπει να λύσετε είναι ενθαρρυντικά για να συνεχίσετε το παιχνίδι. Ένα μειονέκτημα, ως προς το gameplay, είναι πως αν παραμελήσετε το παιχνίδι, όταν επιστρέψετε δεν θα υπάρχουν υποδείξεις για το ποιο είναι το επόμενο σας βήμα. Θα αναγκαστείτε να χάσετε χρόνο ωσότου να μπείτε ξανά στον ίσιο δρόμο, περνώντας πάλι από περιοχές που περάσατε ήδη ή και αντιμετωπίζοντας ορδές Ρωμαίων για ακόμη μια φορά. Οι υποδείξεις απουσίαζαν και στο αρχικό παιχνίδι, ωστόσο η ομάδα ανάπτυξης πρόσθεσε τη δυνατότητα fast travel, ανάμεσα σε άλλα.

Ακόμη μια προσθήκη στο παιχνίδι είναι τα challenges, τα οποία μας καλούν σε τεράστιες μάχες ανά κύματα. Τα challenges ορίζουν τη δυσκολία τους με ranks· όσο πιο μεγάλο το rank, τόσο μεγαλύτερο το έπαθλο. Φυσικά, η κατάκτηση του χρυσού θα χρειαστεί αρκετές μπούφλες και μαγικά φίλτρα, αφού είναι αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Όσον αφορά τον τεχνικό τομέα, το Asterix & Obelix XXL 2 Remastered μάς αφήνει με μια πικρία, αφού δεν βλέπουμε τις αλλαγές που θα θέλαμε, τουλάχιστον. Το παιχνίδι υπέστη αναβάθμιση στα textures και στον φωτισμό, όμως σίγουρα περιμέναμε κάτι παραπάνω, παρόλο που εξυπηρετεί τον σκοπό της. Τα cinematics δεν έχουν υποστεί καμία απολύτως αλλαγή, αφού φαίνεται πως η εταιρία δεν μπήκε καν στον κόπο να ασχοληθεί μαζί τους. Τα cinematics προβάλλονται μέσα σε ένα μικρότερο πλαίσιο για να μην χαλάσει η ανάλυση, σχεδόν χωρίς καμία αναβάθμιση και με τον πρωταρχικό ήχο, ο οποίος "γρατζουνίζει" τα αυτιά. Όσο για τον ήχο σαν σύνολο; Πολλά εφέ και μουσικά κομμάτια είναι επαναλαμβανόμενα, με αποτέλεσμα να καταντούν εκνευριστικά, ειδικά όταν διεξάγεται κάποια μεγάλη μάχη.

Τέλος, ένα ακόμη μικρό πρόβλημα που υπάρχει στο παιχνίδι είναι ο χειρισμός της κάμερας, ο οποίος δυστυχώς έχει μείνει στα παλιά πρότυπα. Πολλές φορές θα βρείτε την κάμερα να κινείται αντίθετα από τους δύο χαρακτήρες ή να επικεντρώνεται αλλού τη χειρότερη χρονική στιγμή.

Το Asterix & Obelix XXL 2 Remastered παρά τα προβλήματα, τα οποία και συγχωρούμε, μας θύμισε τις παλιές καλές εποχές που όλα ήταν πιο απλά και το gameplay και η διασκέδαση ήταν αυτό που είχαν σημασία. Ελπίζουμε πως η Microids στο επόμενο παιχνίδι της σειράς θα εκμοντερνήσει τον τεχνικό και οπτικό τομέα, αλλά θα κρατήσει το ίδιο ατόφιο και απλοϊκό gameplay που τόσο πολύ αγαπήσαμε. Θα θέλαμε να δούμε και πάλι παιχνίδια όπως το Asterix & Obelix XXL 2, αφού τα τελευταία χρόνια το είδος του αργοσβήνει.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Asterix & Obelix XXL 2 Remastered

Συντάκτης
21 Φεβρουαρίου 2019
Developer

OSome Studio

Publisher

Microids

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

29 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Action-adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Τo gameplay μάς ταξιδεύει μερικές δεκαετίες πίσω
+ Άκρως χιουμοριστικό
+ Νέο περιεχόμενο

Αρνητικά

- Θέλαμε καλύτερη ποιότητα γραφικών και περισσότερες ανανεώσεις
- Απουσία ενδείξεων των objectives
- Ο χειρισμός και η κάμερα δεν αποδίδουν
- Οι μάχες πολλές φορές κουράζουν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Asterix & Obelix XXL 2 είναι ένας κλασικός old school τίτλος. Ευχόμαστε η remastered έκδοση του να είναι μια πρόγευση για το επόμενο παιχνίδι της σειράς. Θα σας θυμίσει τη χρυσή εποχή του gaming και αν όχι, είναι σίγουρο ότι θα σας διασκεδάσει με το χιούμορ του, ακόμη και 13 χρόνια μετά από την αρχική κυκλοφορία του. Μα τον Τουτάτη!

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1