Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

by Αντώνης Κοντοδήμας on 9 Μαρτίου 2020

Το κωμικό δίδυμο που δημιούργησε ο Γάλλος συγγραφέας René Goscinny επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια απουσίας με ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Ο λόγος για τους Γαλάτες Αστερίξ και Οβελιξ οι οποίοι επιστρέφουν έπειτα από 15 χρόνια με ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Τελευταία φορά που είδαμε τους ατρόμητους Γαλάτες ήταν πριν από έναν χρόνο με τη remastered έκδοση του Asterix & Obelix XXL 2. Η σειρά XXL συνεχίζεται με το νέο παιχνίδι που έχει τον υπότιτλο The Crystal Menhir και βάζει τους ήρωές μας σε μια νέα περιπέτεια στην οποία θα ρίξουν... φάπες σε Ρωμαίους σε όλη την Ευρώπη.

Η ιστορία μας ξεκινάει όταν ο δρυΐδης του χωριού, ο Πανοραμίξ, λαμβάνει έκκληση βοηθείας από μια παλιά του επαφή και στέλνει αμέσως τους ήρωες του χωριού Αστερίξ και Οβελίξ να σώσουν την κατάσταση. Πρώτα όμως, το αγαπημένο δίδυμο θα πρέπει να βρει το κρυστάλλινο μενίρ και τα κομμάτια του που είναι διάσπαρτα στον κόσμο, και τα οποία ξεκλειδώνουν τις μαγικές δυνάμεις του μυθικού αντικειμένου, αλλά και να εντοπίσει τη δημιουργό του, η οποία και είναι το άτομο που βρίσκεται σε ανάγκη. Φυσικά πίσω από αυτό κρύβονται οι αδίστακτοι Ρωμαίοι, οι οποίοι πολιορκούν τους Γαλάτες καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Περιμέναμε πιο ενδιαφέρουσα πλοκή με άφθονο γέλιο, όμως το σενάριο του παιχνιδιού δεν είναι τίποτα το σπουδαίο και μας απογοητεύει. Δυστυχώς, το χιούμορ για το οποίο είναι τρανοί αυτοί οι χαρακτήρες τα τελευταία 60 χρόνια, απουσιάζει(!) με τους σεναριογράφους να αφαιρούν τη ραχοκοκαλιά που καθόρισε το κόμικ και κατά συνέπεια τα παιχνίδια όλα αυτά τα χρόνια. Τέλος, περιττό να αναφερθεί πως, αντίθετα με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς, δεν γίνονται αναφορές σε άλλα παιχνίδια, με το XXL 3 να αλλάζει ρότα προς το χειρότερο αφού δεν βλέπουμε πουθενά τη σάτιρα που θεμελίωσε αυτή τη σειρά.

Το Asterix & Obelix XXL 3 εκμοντερνίζει το gameplay του φέρνοντας αρκετές αλλαγές στη σειρά. Οι αλλαγές αυτές είναι αταίριαστες και ανεπιθύμητες αφού οι περισσότερες λειτουργίες δεν ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε, με πολλά bugs και glitches να είναι απλωμένα παντού. Τα στοιχεία που βλέπουμε είναι επαναλαμβανόμενα, απλά και χαλασμένα. Πλέον, ο παίκτης δεν έχει έλεγχο στη κάμερα αφού το παιχνίδι κλειδώνει στις κινήσεις των χαρακτήρων. Η νέα προοπτική είναι άβολη και προκαλεί προβλήματα στο gameplay. Ο κορμός παραμένει ίδιος, με τον παίκτη να αλλάζει σε πραγματικό χρόνο ανάμεσα στους δύο Γαλάτες -υποτίθεται πως κάθε ένας έχει τον δικό του τρόπο παιχνιδιού όμως οι διαφορές είναι πραγματικά μηδαμινές. Ο Αστερίξ ως πιο αθλητικός μπορεί να περάσει εμπόδια για να φτάσει σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ από την άλλη ο Οβελίξ, που ως γνωστόν έχει πέσει στη μαρμίτα με τον μαγικό ζωμό μικρός, σηκώνει στην πλάτη του και χειρίζεται το κρυστάλινο μενίρ το οποίο χρησιμεύει κυρίως στην επίλυση γρίφων. Φυσικά υπάρχει και ο πιστός τους σύντροφος, Ιντεφίξ, ο οποίος δέχεται εντολές από τον Οβελίξ να επιτεθεί σε Ρωμαίους όμως τελικά ο χαριτωμένος σκυλάκος δεν είναι αποτελεσματικός και καταλήγει να είναι απλώς κομπάρσος. Η δυσκολία του παιχνιδιού ακόμη και στο μεγαλύτερο επίπεδο δεν προκαλεί απολύτως καμία αίσθηση με τα χτυπήματα που δεχόμαστε να είναι άδικα και τα bugs να μην μας ευνοούν.

Πολλές φορές θα βρεθούμε ανήμποροι να κουνηθούμε μπροστά από εχθρούς λόγω κάποιου glitch. Από την άλλη τα hitboxes για να επιτεθούμε εμείς είναι δυσλειτουργικά και αν πέσουμε πάνω σε κάποια ορδή, είναι δύσκολο να επιβιώσουμε. Δεν πρόκειται για ένα δύσκολο αλλά για ένα χαλασμένο παιχνίδι. Όσο για τους γρίφους που είναι ελάχιστοι, είναι πάντοτε βατοί. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το level που φέρνει τους Γαλάτες στην Κρήτη και τους ρίχνει μέσα σε έναν λαβύρινθο γεμάτο παγίδες και απαιτητικά puzzles. Το παιχνίδι πηγαίνει τους πρωταγωνιστές μας σε νέες περιοχές, στις οποίες μας ζητά να ανοίξουμε δρόμο, στη συνέχεια μας οδηγεί σε στρατόπεδα Ρωμαίων οι οποίοι μας επιτίθενται σε κύματα με ασταμάτητη ορμή. Αφού καθαρίσουμε τα στρατόπεδα, μπορούμε να προχωρήσουμε σε νέα περιοχή ή να αναλάβουμε κάποια side quests τα οποία μας επιβραβεύουν με helmets για να τα εξαργυρώσουμε σε upgrades. Αυτό συμβαίνει διαρκώς μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού.

Τα προβλήματα που κουβαλάει το παιχνίδι είναι περισσότερα από τις ρίγες που έχει το παντελόνι του Οβελίξ. Αρχικά, η AI είναι κακή, ενώ πολύ συχνά οι χαρακτήρες κολλούν πίσω από τοίχους και ανάμεσα από αντικείμενα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους εχθρούς αλλά και στον παρτενέρ μας από τον οποίο εξαρτόμαστε συνεχώς. Επίσης οι ήρωες γλιστρούν χωρίς λόγο από διάφορα σημεία και δεν μένουν στις θέσεις τους. Ειδικά στη μέση γρίφων, αν ένας χαρακτήρας γλιστρήσει από κάποια πλατφόρμα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ο χειρισμός, αν και απλός, «κολλάει» στις ειδικές ικανότητες κατά τη διάρκεια της μάχης με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας να παγώνει και να δέχεται ζημιά. Τελικά, το μόνο θετικό χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία co-op η οποία εξομαλύνει αρκετά από τα παραπάνω προβλήματα. Φαίνεται πως οι developers είχαν ως στόχο μια αυθεντική co-op εμπειρία και δεν έδωσαν βάση εκεί που θα έπρεπε.

Ο οπτικός τομέας είναι σχετικά ικανοποιητικός. Βλέπουμε για πρώτη φορά τόσο καλογυαλισμένους τους δύο Γαλάτες σε παιχνίδι, ενώ στην απλή έκδοση του PlayStation 4 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα. Από την άλλη, η μουσική είναι ευχάριστη, όμως ο ακουστικός τομέας γενικότερα θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Το μεγαλύτερο παράπονο είναι πως οι ερμηνείες των ηθοποιών που χάρισαν τη φωνή τους στους χαρακτήρες του παιχνιδιού ήταν εντελώς άψυχες, όχι μόνο στην αγγλική γλώσσα αλλά και στη μητρική γλώσσα των Asterix και Obelix που είναι τα Γαλλικά. Θα μπορούσαμε να τους δικαιολογήσουμε όμως αφού δεν βοηθούσαν οι διάλογοι και οι ατάκες εξαρχής.

Παρόλο που μας έλειψε η σειρά, το Asterix & Obelix XXL 3 δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τη νοσταλγία μας καθώς όλα έχουν αλλάξει προς το χειρότερο με την προσπάθεια της ομάδας ανάπτυξης του παιχνιδιού να μοιάζει πρόχειρη παρά τα γυαλισμένα γραφικά που φέρει. Το κοινό που στοχεύει το Asterix & Obelix XXl 3 είναι κατά κύριο λόγο οι φαν του κόμικ, όμως δεν μπορούμε να το προτείνουμε, αφού το παιχνίδι δεν σέβεται την ιστορία που κουβαλούν οι δύο αυτοί εμβληματικοί ήρωες, ενώ τα προβλήματα που έχει στο gameplay και στον τεχνικό τομέα απαιτούν γαϊδουρινή υπομονή και πιο γερό στομάχι από του Οβελίξ.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir

Συντάκτης
9 Μαρτίου 2020
Developer

OSome Studio

Publisher

Anuman

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

21 Νοεμβρίου 2019

Είδος

Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Ύπαρξη λειτουργίας co-op
+ Χαριτωμένη μουσική και αισθητικός τομέας

Αρνητικά

- Κακή A.I.
- Πολλά τεχνικά προβλήματα και bugs
- Φτωχό σενάριο με το κωμικό στοιχείο να απουσιάζει
- Η νέα κάμερα δεν είναι βολική και προκαλεί προβλήματα
- Επαναλαμβανόμενο και γραμμικό gameplay

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
4.0
Συνοψίζοντας

Ο μαγικός ζωμός του δρυΐδη δεν δούλεψε για το Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menhir και ο ουρανός έπεσε στο κεφάλι των Γαλατών εξαιτίας της φτωχής εκτέλεσης. Το XXL 3 αλλάζει πάρα πολλά πράγματα προς το χειρότερο. Το νέο entry δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, αφού το σενάριο εγκατέλειψε το χιούμορ και την αίγλη των κόμικ. Πρόκειται για μια χλιαρή προσπάθεια ενώ δεν θυμίζει σε τίποτα τη σειρά που αγαπήσαμε, η οποία συνήθιζε να παρωδεί άλλα βιντεοπαιχνίδια.

4.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
100%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1