Atelier Escha & Logy Plus: Alchemists of the Dusk Sky

by Σταύρος Ζήσης on 19 Ιανουαρίου 2016

Τι είναι η σειρά Atelier; Είναι μια σειρά από JRPGs, που υπάρχει από την εποχή του PS1 και το βασικό concept είναι ότι μπορείς να φτιάχνεις πολλά πράγματα χρησιμοποιώντας αλχημεία. Το πραγματικό πνεύμα του παιχνιδιού είναι ότι δεν είσαι ο κλασσικός εκλεκτός ήρωας που πρέπει να σταματήσεις τον μεγάλο κακούργο από το να καταστρέψει τον κόσμο, αλλά ένας σχετικά καθημερινός άνθρωπος που έχει να συντηρήσει ένα Atelier και μπλέκει και σε μικροπεριπέτειες. Το Atelier Escha & Logy Plus είναι ένα port του αντίστοιχου παιχνιδιού (χωρίς το Plus) του PS3 και αποτελεί το 2ο μέρος της τριλογίας Dusk μετά το Ayesha Plus και πραγματικά, η Gust επιτέλους μπήκε στο νόημα.

Η μεγάλη διαφορά που κάνει το Escha & Logy Plus σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι ότι πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε έναν από τους 2 πρωταγωνιστές του τίτλου για να παίξετε και όταν τελειώσετε το 1ο playthrough να ξεκινήσετε με τον άλλο σε μορφή New Game+. Θα χρειαστεί όμως να τερματίσετε το παιχνίδι και με την Escha και με τον Logy για να δείτε το True Ending του παιχνιδιού. Στο θέμα της ιστορίας, το παιχνίδι δεν λέει και πολλά πράγματα δυστυχώς. Η κύρια πλοκή είναι ότι οι 2 χαρακτήρες μας θέλουν να γίνουν οι καλύτεροι στη δουλειά τους και ψάχνουν τρόπους για να εξερευνήσουν κάποια ερείπια που βρίσκονται στον ουρανό. Ναι, είναι όντως κάπως αδιάφορο, αλλά οι ίδιοι οι χαρακτήρες είναι πολύ αρεστοί και θα σας κάνουν να θέλετε να παίζετε κι άλλο για να δείτε κι άλλους διαλόγους τους και events. H Escha είναι μια νεαρή αλχημίστρια σε μια μικρή πόλη ονόματι Colceit, όπου έχει προσληφθεί στο τμήμα R&D λόγω των ικανοτήτων της. Ο Logy από την άλλη μεριά είναι ο τύπος που πήρε μετάθεση από το Κολονάκι (Central City) και ήρθε στον Κορυδαλλό (Colceit) και ενώ είναι συνηθισμένος με όλη την τελευταία τεχνολογία γύρω από τον τομέα της αλχημείας, τώρα θα πρέπει να δουλέψει με το “αρχαίϊκο” τσουκάλι και νιώθει σαν το ψάρι έξω από το νερό. Το κύριο story είναι το ίδιο μεν, αλλά όλα τα events γίνονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες και υπάρχουν κάποια που είναι αποκλειστικά για κάθε χαρακτήρα. Αν δεν έχετε παίξει ήδη το Ayesha, μην ανησυχείτε και πολύ για το θέμα των spoilers για την κατάληξη της πρωταγωνίστριας του προηγούμενου παιχνιδιού. Κατά τα άλλα όμως εμφανίζονται πολλοί χαρακτήρες από το προηγούμενο παιχνίδι, όπως η Nio, η Wilbel και η Marion και κάμποσοι άλλοι. Στην Plus έκδοση όμως όλοι οι χαρακτήρες που ήταν DLC στην έκδοση του PS3 τώρα είναι διαθέσιμοι κανονικά και θα γίνουν playable μετά από κάποια σημεία, ενώ υπάρχει και ένα extra σενάριο αποκλειστικά για την έκδοση του PS Vita όπου επικεντρώνεται στη Nio. Μια επιπλέον αλλαγή που φέρνει το Escha & Logy Plus είναι ότι σε κάποια σημεία σας δίνεται η δυνατότητα να κάνετε κάποιες επιλογές σε διάφορους διαλόγους, οι οποίοι αλλάζουν διάφορες εκβάσεις στα events.

Αν έχει τύχει να έχετε παίξει κάποιο από τα παιχνίδια της σειράς, τότε θα ξέρετε ότι εδώ κυριολεκτικά ο χρόνος είναι χρήμα. Θέλετε να φτιάξετε αντικείμενα; Θα χρειαστούν 2-3 μέρες. Θέλετε να βγείτε από την πόλη για να μαζέψετε αντικείμενα ή να παλέψετε με τέρατα; Άλλες κάμποσες μέρες. Σε κάθε 4μηνο θα σας δίνεται ένα κύριο assignment για να φέρετε εις πέρας και μαζί και κάμποσα πιο μικρά, τα οποία δεν είναι μεν αναγκαίο να τα κάνετε, αλλά σας δίνουν καλά bonuses συμπεριλαμβανομένων και χρημάτων τα οποία, believe me, θα κάνετε αμάν για να τα δείτε! Ίσως να ακούτε τώρα για διαχείριση χρόνου και να σας πέφτουν τα μαλλιά, αλλά μην ανησυχείτε. Τα χρονικά περιθώρια που έχετε είναι πολύ χαλαρά και θα προλάβετε άνετα να τελειώνετε τα κύρια assignments και θα σας μένει και χρόνος για εξερεύνηση, μάχες και να κάνετε ότι θέλετε με το item crafting. Αν και πάλι παραπονιέστε ότι δεν σας φτάνει ο χρόνος, τότε παίζετε λάθος. Κατά τα άλλα θα θέλετε να κάνετε περισσότερα assignments και requests για να βελτιώσετε το ranking σας και να κερδίσετε έναν καλύτερο μισθό.

Το σύστημα μάχης του Escha & Logy Plus είναι κλασσικό turn-based JRPG όπου κάθε πράξη σας επηρεάζει όλη τη ροή της μάχης, σαν του FFX δηλαδή. Δεν είναι όμως όλα ίδια! Εδώ θα έχετε 3 χαρακτήρες στο μπροστινό μέρος της μάχης και 3 στην οπισθοφυλακή. Κάθε χαρακτήρας έχει κάποιες πρωτοτυπίες, οπότε θα κληθείτε να διαχειριστείτε σωστά το θέμα του σχηματισμού. Οι χαρακτήρες σας μπορούν να χρησιμοποιούν ποσοστά από τη support gauge και να σας προστατεύουν από επιθέσεις αντιπάλων αμα έχετε λίγη ζωή ή να κάνουν ένα support attack μετά τη δική σας επίθεση. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μεγάλο βάθος στο σύστημα μάχης που απαιτεί και αρκετή στρατηγική από τη δική σας μεριά και αυτό είναι που αποτρέπει τις μάχες από το να γίνονται βαρετές. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αλλάζετε συχνά τους χαρακτήρες στην ομάδα σας, γιατί κάθε μέρα που περνάτε μαζί τους ανεβάζει και κάποιους πόντους, οι οποίοι ενεργοποιούν διάφορα events. Στην Plus έκδοση θα βρείτε εκτός από τα DLC dungeons και bosses του PS3 και κάποια επιπλέον αποκλειστικά bosses και καλύτερη ισορροπία. Δεν θα νιώθετε πλέον overpowered!

Το άλλο σήμα κατατεθέν της σειράς Atelier είναι φυσικά η κατασκευή αντικειμένων, η οποία έχει γίνει πιο φιλική προς το χρήστη. Στην αρχή απλά θα διαλέγετε τα αντικείμενα από τις κατηγορίες που σας λένε οι συνταγές, αλλά θα πρέπει να προσέχετε τι ιδιότητες έχει το κάθε αντικείμενο και τι θα “κληρονομήσει” τελικά το κατασκεύασμά σας. Όσο προοδεύετε όμως στην αλχημεία, θα αποκτάτε καινούργια skills που θα σας δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο κατασκευής και θα σας ωθούν να δοκιμάζετε πάντα καινούργια πράγματα.

Στο θέμα των γραφικών το παιχνίδι μου έδωσε λίγο ανάμεικτα συναισθήματα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων είναι φανταστικά σχεδιασμένα και ειδικά στην οθόνη του PS Vita φαίνονται πανέμορφα. Τα σκηνικά από την άλλη μεριά είναι λίγο μουντά, αλλά υπάρχει λόγος γι αυτό. Η τριλογία Arland σου έδειχνε έναν κόσμο γεμάτο χρώματα που είναι στις δόξες του, ενώ το θέμα της τριλογίας Dusk είναι να σου δείξει έναν κόσμο ο οποίος είναι στα τελευταία του (λόγω του ότι όπως λέει και ο τίτλος, κυριαρχεί παντού το σούρουπο) χωρίς το σενάριο να είναι post-apocalyptic. To frame-rate δυστυχώς δεν είναι σε αυτά τα επίπεδα. Ήδη η έκδοση του PS3 δεν ήταν κανένα φοβερό επίτευγμα σε αυτό το θέμα, αλλά η έκδοση του φορητού είναι ένα κλικ πιο κάτω. Αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι unplayable, κάθε άλλο μάλιστα. Αμα ήταν παιχνίδι δράσης που βασίζεται πολύ στα υψηλά αντανακλαστικά, τότε θα ήταν ασυγχώρητο, αλλά εδώ δεν χαλάει τίποτα στο gameplay και δεν θα σας πειράξει και πολύ. Η μουσική του παιχνιδιού πρέπει να πω ότι είναι μεν πολύ καλή εξ αρχής, αλλά όσο να ‘ναι δεν φτάνει τα επικά επίπεδα του Mana Khemia. To αγγλικό voice-acting δίνει εξίσου ανάμεικτα συναισθήματα με κάποιους χαρακτήρες να το έχουν πετύχει ακριβώς το θέμα, ενώ κάποιων άλλων χρειαζόταν λίγη δουλειά παραπάνω. Αν σας ανησυχεί αυτό το θέμα, υπάρχει και το ιαπωνικό voice-over σαν (πιθανότατα δωρεάν) DLC, το οποίο δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω λόγω του ότι δεν έχει ανέβει ακόμα στο PSN.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπεία της Koei Tecmo στη χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Atelier Escha & Logy Plus: Alchemists of the Dusk Sky

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Gust Co. Ltd.

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

20 Ιανουαρίου 2016

Είδος

JRPG

PEGI

12

Θετικά

- Απολαυστικοί κύριοι και δευτερεύοντες χαρακτήρες
- Το σύστημα μάχης είναι πολύ διασκεδαστικό
- Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή αντικειμένων
- Τα χρονικά όρια είναι πιο ισορροπημένα
- Ένας τόνος από περιεχόμενο και replay value
- Πολύ όμορφα σχεδιασμένοι χαρακτήρες, αλλά...

Αρνητικά

- ...τα περιβάλλοντα είναι κάπως μουντά
- Κάπως αδιάφορο σενάριο
- Το frame-rate θα μπορούσε να είναι λίγο καλύτερο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

To Escha & Logy Plus είναι pretty much το καλύτερο Atelier παιχνίδι που έχει δει η σειρά από όταν βγήκε το Meruru Plus. Οι 2 κύριοι χαρακτήρες που δίνουν τα διαφορετικά points of view στην ίδια ιστορία είναι μια πολύ ευχάριστη αλλαγή, ενώ οι ίδιοι μαζί με τους δευτερεύοντες, όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν είναι καρικατούρες στερεοτύπων, αλλά έχουν δικές τους αναζωογονητικές προσωπικότητες. Όλα τα υπο-τμήματα του παιχνιδιού, όπως οι μάχες, η κατασκευή αντικειμένων και το όλο gameplay είναι πολύ βελτιωμένα, κάτι που κάνει το συγκεκριμένο ένα πολύ καλό starting point για όσους δεν έχουν ξανασχοληθεί με τη σειρά.

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο. Άμα ξεκινήσετε με αυτό, ίσως μετά να μη θέλετε να παίξετε τα προηγούμενα. Οι fans της σειράς που ήθελαν ουσιαστικές αλλαγές από τη σειρά, θα το χαρούν πάρα πολύ το συγκεκριμένο. Αμα θέλετε να ξεκοκαλίσετε πλήρως το παιχνίδι από ότι έχει να σας προσφέρει, τότε σίγουρα θα του αφιερώσετε πάνω από 60ωρο και θα το ευχαριστηθείτε πλήρως! Και μην ξεχνάτε ότι περιέχονται μέσα όλα τα DLCs που είχαν βγει στην έκδοση του PS3, μαζί με πολλά extras.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1