Atelier Lulua: The Scion of Arland

by Σταύρος Ζήσης on 17 Ιουνίου 2019

Άλλος ένας χρόνος ξημέρωσε στην gaming κοινότητα και πλέον εγώ ξέρω τι άλλο να περιμένω μαζί με τον ερχομό των ετήσιων Call of Duty, Fifa, PES κλπ: άλλο ένα παιχνίδι για τη σειρά Atelier της Gust. Βέβαια, νωρίτερα μέσα στη χρονιά είχαμε και το Nelke and The Legendary Alchemists, αλλά αυτό είναι πιο πολύ spin-off που βασίζεται περισσότερο στη διαχείριση της πόλης σας παρά στα τυπικά της αλχημείας της σειράς Atelier. Με το Atelier Lydie & Suelle να έχει κλείσει πολύ καλά τη Mysterious τριλογία και με το Atelier Ryza να καταφθάνει του χρόνου, η Gust αποφάσισε ότι η τριλογία για το Arland δεν ήταν αρκετή και χρειαζόταν κάτι παραπάνω.

Ο λόγος αυτή τη φορά γίνεται για το Atelier Lulua, με πρωταγωνίστρια την Elmerulia (aka Lulua) Frixell, κόρη της Rorona Frixell, της πρωταγωνίστριας από το Atelier Rorona. Η Lulua έχει τη μάνα της σαν το είδωλό της και θέλει να γίνει και αυτή μια εξίσου ταλαντούχα και άπταιστη αλχημίστρια, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να τα καταφέρει. Μια μέρα όμως, εκεί που αγχώνεται για το πώς θα βγάλει εις πέρας μια ανάθεση και προσπαθεί να μην αμαυρώσει το όνομα της μαμάς της, της πέφτει στο κεφάλι ένα βιβλίο, το Alchemyriddle, το οποίο κάνει φανερά τα περιεχόμενά του μόνο στην ίδια τη Lulua. Και κάπως έτσι ξεκινάει η Lulua στα σοβαρά το ταξίδι της για να γίνει η καλύτερη αλχημίστρια που υπάρχει, μαζεύοντας και τα 150+ υλικά για σύνθεση. Ουπς, λάθος franchise...

Αν δεν έχετε παίξει κανένα άλλο παιχνίδι της σειράς Atelier, μην ανησυχείτε καθόλου. Παρόλο που μιλάμε για το 4ο παιχνίδι της σειράς Arland, το Atelier Lulua αποτελεί ένα ιδανικό μέρος για να ξεκινήσετε. Ό,τι γνώσεις θα χρειαστείτε σχετικά με τους χαρακτήρες ή τα γεγονότα σάς τις προσφέρει απλόχερα το παιχνίδι, ενώ για τους ήδη γνώστες των παιχνιδιών, οι αναφορές σε χαρακτήρες και σε γεγονότα αποτελούν ένα καλό bonus. Όπως και στα υπόλοιπα Atelier, έτσι κι εδώ δεν υπάρχει καμιά περίπλοκη ή με βάθος ιστορία, αλλά ένα καθαρά προσωπικό ταξίδι για την πρωταγωνίστρια και τις συναναστροφές της με άλλα άτομα, πολλές δόσεις χαριτωμενιάς και χρώματα.

Το κακό της υπόθεσης είναι ότι η ιστορία της Lulua κινείται με απίστευτα αργούς ρυθμούς και για αρκετά κεφάλαια από την αρχή του παιχνιδιού δεν θα κάνετε κάτι συνταρακτικό, παρά μόνο θα πηγαίνετε από το ένα μέρος στο άλλο (για να σας θυμίζει το παιχνίδι ότι βρισκόμαστε ξανά στο Arland) θα παλεύετε τέρατα και θα γεμίζετε τις σελίδες του Alchemyriddle. Μόνο προς τα πολύ αργότερα κεφάλαια αρχίζει η ιστορία να αποκτά κάποια σημαντική εξέλιξη, αλλά ακόμα και τότε, χωρίς να μπω σε spoilers, κάποιοι δεσμοί μεταξύ των χαρακτήρων δεν δουλεύουν λόγω σοβαρού χτισίματος, αλλά μόνο επειδή το θέλει η πλοκή.

Τουλάχιστον, από τη μεριά του gameplay, τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Το Atelier Lulua χρησιμοποιεί σαν βάση αυτά που είδαμε στην τριλογία Arland και κάνει μια ανάμιξη από τα καλά στοιχεία που ήρθαν στα μετέπειτα παιχνίδια. Δεν υπάρχουν πλέον τα αυστηρά χρονικά περιθώρια για να κάνετε το οτιδήποτε, ούτε και ο χρόνος κυλάει μόνο και μόνο επειδή μαζέψατε κάτι από χάμω. Το παιχνίδι μπορείτε να το ευχαριστηθείτε όπως θέλετε εσείς. Το μόνο που υπάρχει για να αναδεικνύει την εξέλιξη της ιστορίας είναι το Alchemyriddle και η αποκρυπτογράφηση των σελίδων του. Οχι, δεν μπορείτε να τα έχετε όλα στο πιάτο. Το Alchemyriddle έχει ανολοκλήρωτες σελίδες και σας παρέχει κάποιες λέξεις κλειδιά για να τις αποκρυπτογραφήσετε και να φανερώσετε τα περιεχόμενά του. Αυτές οι λέξεις κλειδιά μπορεί είτε να αναφέρονται σε απλά πράγματα όπως το να ταξιδέψετε σε κάποια περιοχή, είτε σε πιο περίπλοκα όπως το να συνθέσετε κάποιο αντικείμενο, να το χρησιμοποιήσετε σε μάχη ή απλά να νικήσετε έναν συγκεκριμένο εχθρό. Ομολογουμένως, μου φάνηκε διασκεδαστικό το να πρέπει να σκέφτεσαι στην κυριολεξία το “τι μπορεί να εννοεί ο ποιητής;” και να ψάχνεις ενεργά για τη λύση του γρίφου, και είναι ίσως η πιο αξιόλογη προσθήκη στο παιχνίδι.

Στα της αλχημείας, τα πράγματα ευτυχώς είναι πιο απλουστευμένα και αποτελεσματικά. Δεν υπάρχει πια ο πίνακας σύνθεσης των αντικειμένων από τα Mysterious παιχνίδια και έχουμε επιστρέψει στα βασικά. Έχετε μια συνταγή για τη σύνθεση ενός αντικειμένου και, όσο πιο υψηλής ποιότητας αντικείμενα βάλετε στο τσουκάλι σας, τόσο καλύτερης ποιότητας θα είναι και το παρασκεύασμά σας και ανάλογα με το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο αλχημείας σας, τόσο περισσότερα ειδικά χαρακτηριστικά θα μπορείτε να του μεταφέρετε από τα πηγαία υλικά. That’s it! Η αλχημεία είναι από τις γοητείες της σειράς και εδώ δεν αποτελεί εξαίρεση. Μπορείτε να φτιάξετε όλων των ειδών τα πράγματα και έχετε διάφορες δευτερεύουσες ικανότητες για να σας βοηθήσουν στην περιπέτειά σας.

Οι μάχες ακολουθούν επίσης το κλασσικό turn-based μοτίβο της σειράς, όπου οι πράξεις σας έχουν επιπτώσεις στο πότε θα έχετε ξανά την ευκαιρία να δράσετε, αλλά εδώ προστίθεται και ο μηχανισμός Interrupt που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από αλχημιστές. Αν έχετε εξοπλισμένο κάποιο ανάλογο αντικείμενο στην αλχημίστριά σας, είτε είναι κάποιο γιατρικό είτε κάποια βόμβα, τότε όταν γεμίσει η μπάρα Interrupt μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αντικείμενο ανεξάρτητα από το αν είναι ο γύρος σας ή όχι. Αν εκμεταλλευτείτε καλά αυτή τη δυνατότητα και τα πράγματα που μπορείτε να φτιάξετε μέσω της αλχημείας, όπως πχ να φτιάξετε μια βόμβα που προκαλεί τύφλωση και δηλητηρίαση, τότε μπορείτε πολύ εύκολα να φέρετε με το μέρος σας τις πιθανότητες επιβίωσης από μια δύσκολη μάχη. Το κακό είναι ότι επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν τόσα πράγματα για να πειραματιστείτε, οι μάχες καταλήγουν σχετικά γρήγορα να γίνονται μια ρουτίνα που θα αναγκαστείτε να υπομένετε για να μαζέψετε υλικά ή απλά επειδή πρέπει να σκοτώσετε κάποια πλάσματα.

Δυστυχώς, όπως και με τα υπόλοιπα παιχνίδια της Gust, ο τεχνικός τομέας δεν είναι το δυνατό χαρτί του παιχνιδιού. Το μόνο θετικό του κόσμου του Atelier Lulua είναι ότι έχει μια μεγάλη γκάμα από χρώματα που αναπαριστούν ένα βασίλειο που έχει ακμάσει και όλα κυλούν όμορφα, αλλά το ίδιο το παιχνίδι είναι άσχημο. Οι γεωμετρίες των κτιρίων και των περιβάλλοντων φαίνεται να έχουν έρθει κατευθείαν από τα παιχνίδια της αρχικής τριλογίας που είχε κυκλοφορήσει στην προηγούμενη γενιά και δεν έχουν γεράσει καλά. Και δυστυχώς τώρα δεν υπάρχει το cell-shading φίλτρο, που υπήρχε μέχρι και στο Atelier Meruru, για να προσπαθήσει να μασκαρέψει κάπως τα περιβάλλοντα. Ακόμα και στις αντιδράσεις των χαρακτήρων έχει γίνει αρκετή οικονομία στα animations και πολλές φορές αυτή η έλλειψη εκφραστικότητας που αντικατοπτρίζεται από κάποιον χαρακτήρα έρχεται σε αντίθεση με αυτό που φαίνεται από τον διάλογο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το frame-rate του παιχνιδιού έχει όριο τα 30fps, κάτι που δεν δικαιολογείται για κανέναν λόγο από το υπόλοιπο σύνολο. Ακόμα κι έτσι όμως, το frame-rate φαίνεται συχνά να αγκομαχάει και μας δίνει πιο πολύ ένα αποτέλεσμα από κάτι που θα περιμέναμε αν παίζαμε στο PS Vita, παρά σε κονσόλα τωρινής γενιάς.

 

 

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Atelier Lulua: The Scion of Arland

Συντάκτης
17 Ιουνίου 2019
Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Gust

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC/ PS4/ Switch

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

24 Μαΐου 2019

Είδος

JRPG

PEGI

12+

Θετικά

+ Οι γρίφοι του Alchemyriddle προσφέρουν διασκεδαστική αποκρυπτογράφηση
+ Απλό και αποτελεσματικό σύστημα μάχης και αλχημείας
+ Ένα πολύ καλό παιχνίδι για να ξεκινήσει κάποιος τη σειρά
+ Ευχάριστοι χαρακτήρες

Αρνητικά

- Δεν κάνει τίποτα για να ξεχωρίσει από τα άλλα παιχνίδια της σειράς
- Απαρχαιωμένος τεχνικός τομέας
- Η ιστορία αργεί πάρα πολύ να αποκτήσει ενδιαφέρον

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Νομίζω αυτό που περιγράφει πλήρως την εμπειρία μου με το Atelier Lulua είναι ότι το παίζει υπερβολικά πολύ εκ του ασφαλούς. Πέρα από το τεχνικό κομμάτι, δεν υπάρχει κάτι κακό-κακό στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά δεν υπάρχει και τίποτα συνταρακτικό για να το κάνει να ξεχωρίσει και να έχει τη δική του ταυτότητα. Μαζί με το Mana Khemia, η τριλογία του Arland ήταν που προσωπικά με έβαλε για τα καλά να ασχοληθώ με τη σειρά Atelier, αλλά στην τελική μπορώ να πω ότι, ενώ δεν πέρασα άσχημα, θα ζούσα άνετα και χωρίς το Atelier Lulua. Ωραία τα puzzles με το Alchemyriddle και οι συνθέσεις αντικειμένων μέσα από την αλχημεία, αλλά δεν αρκούν για να σταθεί μόνο του το παιχνίδι όπως τα κατάφερε το Atelier Lydie & Suelle. Εναποθέτουμε τώρα τις ελπίδες μας να κάνει κάτι καλύτερο το Atelier Ryza.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1