Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book

Atelier Stagnation
by Σταύρος Ζήσης on 27 Ιουνίου 2016

Μια ερώτηση στα γρήγορα: Όταν βγαίνει ένα sequel ενός παιχνιδιού, τι περιμένετε πιο πολύ από αυτό; Να βελτιώσει πράγματα, στα οποία δεν τα πήγε τόσο καλά ο προκάτοχός του; Να κάνει ένα βήμα μπροστά και να φέρει κάτι καινούργιο; Κάτι τέτοια κάνει και η Gust με τη σειρά Atelier, η οποία κάθε χρόνο αποκτά και ένα νέο παιχνίδι και καθένα φέρνει κάτι διαφορετικό, ενώ κρατάει τα πράγματα που αρέσουν πιο πολύ στο κοινό. Το Atelier Sophie στα παραπάνω πράγματα πετυχαίνει και αποτυγχάνει ταυτόχρονα και όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, θα το αναλύσουμε παρακάτω και αν διαβάσετε το review θα καταλάβετε τι εννοούμε. Η αλήθεια είναι ότι το Atelier Escha & Logy Plus προσωπικά με άφησε πάρα πολύ ευχαριστημένο, όπως και κάποια από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς και περίμενα να δω πόσο πιο μπροστά θα πήγαινε το νέο τέκνο της και αν όντως μπορεί να κάνει κάτι αξιέπαινο, τώρα που έκανε και το άλμα στην επόμενη γενιά.

Το πρώτο μεγάλο συν του παιχνιδιού και οφείλω να αναγνωρίσω στην Gust είναι το γεγονός ότι όπως και στο Atelier Shallie, δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως χρονικό περιθώριο για να φέρετε εις πέρας την ανάθεσή σας. Μπορείτε να κάνετε ό,τι αλχημείες θέλετε, να μαζεύετε υλικά και να παλεύετε τέρατα με το πάσο σας και χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε σε κάποιο guide για το πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας. Αν αυτό είναι που σας αποθάρρυνε από το να μπείτε στη σειρά, τώρα έχετε άλλη μια ευκαιρία να το ξανασκεφτείτε.

2016-06-09-141534

Κατά τα άλλα, το concept του παιχνιδιού θα φανεί πολύ γνώριμο σε όσους ξέρουν τι εστί Atelier. Στη διάθεσή σας έχετε τη Sophie, μια νεαρή και αρχάρια αλχημίστρια που έχει κληρονομήσει ένα atelier από τη γιαγιά της και σκοπός της είναι να βελτιώσει τις ικανότητές της και να κάνει τον κόσμο του Kirchen Bell να βασίζεται πιο πολύ πάνω της. Στη ζωή της όμως μπαίνει και η Plachta, ένα ζωντανό βιβλίο που κληρονόμησε επίσης από τη γιαγιά της και το οποίο έχει χάσει τη μνήμη του, κάτι σαν τον Grimoire Weiss. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού θα αναλάβετε να γράφετε recipes για αλχημείες μέσα στην Plachta και σιγά σιγά θα ανανεώνετε τη μνήμη της. Μέσα στο cast βρίσκονται και πολλοί ευχάριστοι χαρακτήρες με ξεχωριστές προσωπικότητες και ο καθένας με τα δικά του όνειρα και στόχους. Η σειρά Atelier ανέκαθεν δεν είχε να κάνει ποτέ με κάποιο κακό που πλησιάζει και θα προκαλέσει το τέλος του κόσμου, όπως το ξέρουμε και το Atelier Sophie δεν αποτελεί εξαίρεση. Το παιχνίδι είναι κυρίως character-driven και είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα το να βλέπεις κάποιους χαρακτήρες να παλεύουν να πραγματοποιήσουν τα δικά τους όνειρα σε σχέση με την πλειοψηφία των υπολοίπων παιχνιδιών. Δυστυχώς όμως, όπως είπα και πριν, αυτό είναι μάλλον πολύ γνώριμο για τη σειρά.

Εσείς έχετε στη διάθεσή σας ολόκληρο το Kirchen Bell, που αποτελεί το hub σας, για να αναλώσετε το χρόνο σας σε ότι δραστηριότητες δεν έχουν να κάνουν με εξερεύνηση, όπως το να πιάνετε κουβέντα με τους διάφορους NPCs, να βλέπετε events με τους διάφορους χαρακτήρες, να αναλαμβάνετε requests και να ασχολείστε με την αλχημεία. Τα events υπάρχουν κυρίως για να μπορέσετε να γνωρίσετε λίγο παραπάνω τους διάφορους χαρακτήρες του παιχνιδιού, και αυτό είναι πολύ καλό διότι δεν έχουν αρκετό focus στη διάρκεια της κύριας ιστορίας. Η απουσία του χρονικού περιθωρίου είναι ευπρόσδεκτη στο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί πλέον δε χρειάζεται να ανησυχείτε μην τυχόν και χάσετε ένα event, λόγω του ότι έχει περάσει το διάστημα, στο οποίο μπορούσατε να το δείτε. Από την άλλη μεριά, τα προηγούμενα παιχνίδια σάς έδειχναν και σε ποια μέρη της πόλης υπήρχαν events για να δείτε, αλλά στο συγκεκριμένο τίτλο το συγκεκριμένο feature λείπει για κάποιον ανεξήγητο λόγο.

Το μέρος όμως που σίγουρα θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο είναι το ατελιέ σας, η βάση σας. Όπως προαναφέρθηκε, κύριος στόχος σας είναι να γράφετε καινούργια recipes για αλχημείες και να γεμίσετε της σελίδες της Plachta για να επαναφέρετε τη μνήμη της. Το καινούργιο σύστημα με τα recipe ideas αντικαθιστά τις αναθέσεις και τα life tasks από τα προηγούμενα παιχνίδια και είναι μια καλή αλλαγή. Ο τρόπος που δουλεύει είναι ότι με το που ξεκλειδώνετε ένα καινούργιο recipe, σας δείχνει σαν αλυσίδα τι χρειάζεται να κάνετε για να ξεκλειδώσετε κάποια επόμενα recipes. Το τι πρέπει να κάνετε κυμαίνεται από τα πολύ απλά, όπως το να μιλήσετε με κάποιο πρόσωπο ή να μαζέψετε συγκεκριμένα αντικείμενα, μέχρι και σε πιο περίπλοκα, όπως το να ολοκληρώσετε πολλαπλά requests ή να νικήσετε πιο δυνατά τέρατα. Η σειρά Atelier είναι γνωστή για το πόσο βάθος έχει στο σύστημα της αλχημείας, όπου ανάλογα με την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιείτε και τις ιδιότητες που έχει η καθεμιά, θα αλλάξει και το τελικό προϊόν και αυτό είναι που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Στο Atelier Sophie η διαδικασία παραμένει πάνω-κάτω ίδια, με μόνη εξαίρεση ένα mini-game τύπου Tetris, όπου εσείς διαλέγετε τη σειρά, με την οποία ρίχνετε κάθε υλικό στο καζάνι και σε ποια θέση, έτσι ώστε να κερδίσετε όσα περισσότερα bonuses μπορείτε καλύπτοντας τετραγωνάκια. Τα bonuses που κερδίζετε στις αρχές του παιχνιδιού ίσως να σας δώσουν την εντύπωση ότι δεν είναι και τίποτα άξιο, αλλά στα μετέπειτα στάδια, που αυξάνεται η δυσκολία, θα τα κυνηγάτε με την καραμπίνα.

Οι παλαίμαχοι θα βρουν γνώριμο και το τεχνικό κομμάτι του τίτλου. Ήδη με την πρώτη ματιά γίνεται φανερό ότι η Gust δε δημιούργησε το παιχνίδι και στο PS4 για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της κονσόλας (μόνη διαφορά είναι το καλύτερο frame-rate), αλλά απλά για να υπάρχει σε όσες περισσότερες πλατφόρμες επιτρέπει το budget. Τα γραφικά του συγκεκριμένου τίτλου είναι κυριολεκτικά ίδια με τα προηγούμενα παιχνίδια Atelier και με το Nights of Azure που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα, ενώ πολλά animations είναι εξίσου απαρχαιωμένα και κάνουν το συγκεκριμένο παιχνίδι να φαίνεται ακόμα πιο γερασμένο απ’ όσο θα ‘πρεπε. Στο σχεδιασμό των χαρακτήρων ήξερα τι να περιμένω από τη Gust, πάντα άψογοι σε αυτό το κομμάτι και δεν έχω κανένα παράπονο. Αυτό που δυστυχώς δεν μπορώ να δικαιολογήσω είναι τα περιβάλλοντα, τα οποία είναι και επαναλαμβανόμενα και χωρίς ιδιαίτερη δημιουργικότητα ή έστω κάτι που να τα κάνει να ξεχωρίσουν και μεταξύ τους, αλλά και από τους άλλους τίτλους της σειράς, ειδικά σε σύγκριση με του Atelier Meruru Plus. Τουλάχιστον, στο θέμα του soundtrack η Gust όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απογοήτευσε καθόλου. Ταιριάζει με όλο το υπόλοιπο κλίμα του παιχνιδιού και τουλάχιστον έχει αρκετή ποικιλία. Μόνο για τις μάχες υπάρχουν διαφορετικά themes, ανάλογα με το πόσο δυνατοί σε σχέση με σας είναι η αντίπαλοι που πολεμάτε και έχουν το ανάλογο “βάρος”.

Μιας και είπαμε για τη μάχη, σε αυτόν τον τομέα το παιχνίδι εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το κλασσικό turn-based μοτίβο της σειράς, με μόνη εξαίρεση ότι πλέον έχει αφαιρεθεί τελείως η πίσω σειρά όπου βάζατε κι άλλους χαρακτήρες και τις support κινήσεις (attack και defend) τώρα τις διαλέγετε από την αρχή του γύρου για κάθε χαρακτήρα. Από προσωπικής άποψης θεωρώ ότι αυτές οι κινήσεις είναι ένα βήμα πίσω σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, όπου μπορούσατε να διαλέξετε στη στιγμή πότε και σε ποιον χαρακτήρα θα αναλώσετε το support.


Το Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book διαθέτει 45 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 3/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
The Alchemist of the Wonder Book
Unlock all trophies. Congraturations! Thank you for playing! (1)
Κρυφά Trophies
Meeting A Wonder Book
Meet a living book whose name is Plachta.
The project failed!?
The plan to transform Plachta into a human girl fell through.
Close Friendship
Succeed to transform Plachta into a doll.
Alchemical Intelligence Pot
Meklet and Atomina take the Alchemical Intelligence Pot before others at "wisdom gate".
After A Battle
Return to the atelier, after a fight against Luard.
Chllenge from Plachta
Accept a challenge from Plachta.
A New Self
Dress in a new costume.
Monika Singing on The Stage
Enjoy Monika's concert.
Reliable guy, Osker
See Oskar carrying Monika in his arms to nurse her.
Drastic Slash
Be saved by a mystery man.
It Is An Orgel
Find out that the mechanical box is actually an music box.
Recreation at The Lake
Have a good time with Leon at the Lake.
The Repaired Clock
See the clock repaired by Harol.
Owner of The Voice
Make out what was causing the mysterious voice from the hut.
Without Glasses
See Elise without her glasses.
Horst's Surprising Talent
See Horst playing the piano proficiently.
Date with Tess
Enjoy a date with Tess.
Sister's Smile
The donation to church reach the target figure which makes Pamela very happy.
Logy's Firm Will
See Logy setting his goal in life.
Barrel!
Touch a barrel which is a traditional item in Atelier Series.
The Best Pianist
Become proficient in playing the piano.
True or Not
Buy a rumor.
I can do anything!
Reach the highest quest rank.
Change A Mood
Change form of Plachta.
Plachta With Delight
Please Plachta by "Dollmake".
A Happy Present
Be given a present.
Good Friend!
Raise the friendship point to the maximum of all party characters.
A Total Disaster
Have a terrible experience while moving on the worldmap.
Please Colneria!
Consign goods to Corneria's shop.
Custom-Made Equipments
Make a weapon or a protection.
Suitable and Strong Equipments
Strenghten a weapon or a protection.
Sleepyhead
Keep sleeping for three days.
Saving Entthusiast
Save 100,000 Kohl.
The Expert Adventurer
Reach the maximum adventurer level.
The Expert Alchemist
Reach the maximum alchemist level.
The Master of Inspiration
Come up with all recipes.
Punipuni!
Experience your first battle and defeat Puni.
A Deadly Blow
Execute "Special Attack" to monsters.
The Sunlight Dragon
Defeat Yashik.
The Shadow Dragon
Defeat Durak.
The Incarnation of Shine
Defeat the shinning elemental.
The Monstrous Left Hand
Defeat Nasars.
The Cruel Violator
Defeat Evilking.
The Alchemist of Exhaustion
Defeat Luard.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book

Συντάκτης
27 Ιουνίου 2016
Τίτλος

Atelier Sophie: The Alchemist of the Mysterious Book

Author

Σταύρος Ζήσης

Developer

Gust

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / PS Vita

Tested on

PS Vita

Κυκλοφορία

10 Ιουνίου 2016

Είδος

JRPG

PEGI

12

Θετικά

+ Το σύστημα της αλχημείας παραμένει διασκεδαστικό
+ Δεν υπάρχει χρονικό όριο
+ Ωραία γραφικά και χαρακτήρες
+ Πολύ καλό soundtrack

Αρνητικά

- Πανομοιότυπο με τους προηγούμενους τίτλους της σειράς
- Βαρετά και άδεια περιβάλλοντα
- Δεν υπάρχει καμιά σοβαρή εξέλιξη
- Οι side χαρακτήρες δεν έχουν καμιά ανάπτυξη από την ιστορία

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Σε περίπτωση που το point μου δεν έγινε κατανοητό, το Atelier Sophie δυστυχώς δεν έχει κάνει κάτι για να εξελιχθεί ή να ξεχωρίσει από τους προκατόχους του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παιχνίδι είναι αρκετά καλό, αλλά νιώθεις ότι παίζεις το ίδιο παιχνίδι όπως πέρυσι και πρόπερσι, αλλά με διαφορετικούς χαρακτήρες και writing και αυτή η μια αλλαγή που έχει κάνει ίσως να μην χρειαζόταν ολόκληρο sequel. Χίλιες φορές προτιμότερο να κάνανε ένα διάλειμμα για να φέρουν ένα πραγματικά φρέσκο και ξεχωριστό sequel. Αφού ακολούθησε αυτή τη συμβουλή το Assassin’s Creed, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην κάνει κάτι τέτοιο και το Atelier. Το σύστημα της αλχημείας εξακολουθεί να προσφέρει το ίδιο βάθος ώστε να θέλετε να πειραματιστείτε μαζί του και τώρα που δεν υπάρχουν πια χρονικά περιθώρια, έχετε όλο τον καιρό μπροστά σας. Οι υπόλοιποι μηχανισμοί όμως και τα περιβάλλοντα είναι αρκετά παρωχημένα. Αν δεν έχετε πιάσει ποτέ στη ζωή σας ένα από τα παιχνίδια της σειράς και ψάχνετε για μια αρκετά ανάλαφρη περιπέτεια, το Atelier Sophie είναι ίσως το καλύτερο μέρος για να αρχίσετε δεδομένου ότι έχει κάνει ό,τι μπορεί για να είναι προσιτό προς τους νέους παίχτες. Αναμένουμε τώρα να δούμε αν το Atelier Firis θα πρωτοπορίσει καθόλου.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1