Back 4 Blood - Review

Το Back 4 Blood θα σάς κάνει να ξεχάσετε το Left 4 Dead 3
by Άρης Φουρναράκης on 1 Νοεμβρίου 2021

H σειρά Left 4 Dead θεωρείται από τις καλύτερες co-op εμπειρίες και έχει αγαπηθεί όσο καμία άλλη από το κοινό. Τα χρόνια πέρασαν, ο κόσμος που έλιωνε τα δυο Left 4 Dead στα ίντερνετ καφέ μεγάλωσε, αλλά η Valve δεν φιλοτιμήθηκε να κυκλοφορήσει ένα τρίτο παιχνίδι της διάσημης σειράς.

Η Turtle Rock Studios από την άλλη, έχοντας κυκλοφορήσει το πρώτο Left 4 Dead και έχοντας αποσπαστεί από τη μαμά Valve αρκετά χρόνια τώρα, αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα. Όχι για ένα ακόμα sequel, αλλά έναν πνευματικό διάδοχο που θα ένωνε και πάλι εκείνες τις παρέες που έσφαζαν με τις ώρες ζόμπια, σε κάποιο ίντερνετ καφέ. Είχε έρθει η ώρα, για το Back 4 Blood.

Όσοι έχετε παίξει έστω και μια ώρα Left 4 Dead γνωρίζετε ακριβώς τι να περιμένετε από το Back 4 Blood. Για τους υπόλοιπους, έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό survival FPS σε zombie apocalypse setting, με εσάς και τους φίλους σας να χειρίζεστε μέχρι 4 διαφορετικούς επιζώντες, με τους οποίους προσπαθείτε να ξεπεράσετε ορδές από ζόμπι μέχρι να φτάσετε στο τέλος της εκάστοτε πίστας. Ο κάθε χαρακτήρας είναι καλός σε κάτι συγκεκριμένο και παράλληλα δίνει κάποιο ξεχωριστό passive στην ομάδα. Συνολικά υπάρχουν 8 διαφορετικοί χαρακτήρες, οι οποίοι ξεκλειδώνονται σταδιακά.

Σε αυτό το σημείο βρίσκεται και όλη η μαγεία του παιχνιδιού. Το Back 4 Blood προσφέρει cross-play μεταξύ όλων των formats, ενώ διατίθεται δωρεάν μέσω game pass από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του. Έτσι, είναι σχεδόν απίθανο να μην βρείτε παρέα να παίξετε, κάτι που προτείνουμε να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Τόσο γιατί η ΑΙ των bots δεν τα πάει ιδιαίτερα καλά, όσο και γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από τέσσερεις φίλους να ουρλιάζουν στα μικρόφωνά τους, μακελεύοντας ζόμπια ασταμάτητα.

Μιλώντας για διασκέδαση, το Back 4 Blood προσφέρει ένα από τα πιο διασκεδαστικά gunplays που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα. Κάθε όπλο προσφέρει μια διαφορετική “αίσθηση”, ενώ ο αριθμός τους είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός. Παράλληλα, τα όπλα δέχονται upgrades, τα οποία μπορεί να προσφέρουν κάποια διαφορετική αναβάθμιση. Με αυτό τον τρόπο το παιχνίδι γίνεται πιο στρατηγικό, καθώς μπορείτε να φτιάξετε διαφορετικά τελείως όπλα και σίγουρα είναι και πιο απαιτητικό (ειδικά στις μεγάλες δυσκολίες). Αν νομίζετε ότι θα πάρετε μια καραμπίνα και θα πηγαίνετε ευθεία, καλύτερα να το ξεχάσετε.

Σε αυτό βοηθάει και η πληθώρα από διαφορετικά ζόμπι, όλα με τις δικές τους διαφορετικές “δυνάμεις” και ιδιαίτερα οι special εχθροί που μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή την έκβαση της μάχης. Κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί στη “σειρά”, είναι η προσθήκη των bosses, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν αν πάσα στιγμή, να καλύψουν όλη σας την οθόνη και να σας προκαλέσουν τεράστιο πονοκέφαλο μέχρι να τα σκοτώσετε.

Μια ακόμα διαφορά που συναντάμε σε σχέση με τα Left 4 Dead είναι τα decks και οι κάρτες. Ξεκινώντας με ένα πολύ αρχάριου τύπου deck, πριν από κάθε πίστα θα διαλέγετε έναν συγκεκριμένο αριθμό καρτών, οι οποίες δίνουν κάποια buffs σε εσάς και την ομάδα σας. Για παράδειγμα, μπορείτε πριν από μια πίστα να διαλέξετε μια κάρτα η οποία σας δίνει 15% έξτρα stamina. Στην επόμενη πίστα κάποια που δίνει έξτρα health. Όσο δεν χάνετε, η ομάδα σας δυναμώνει με τις κάρτες που διαλέγει ο κάθε παίκτης, οπότε αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να παίζετε με άτομα με τα οποία μπορείτε να συνεννοηθείτε και να μην πηγαίνετε απλά ευθεία.

Τελειώνοντας κάθε act (υπάρχουν συνολικά 4), εμφανίζεστε πίσω στον καταυλισμό των επιζώντων, όπου και μπορείτε να αλλάξετε εμφάνιση στους χαρακτήρες και τα όπλα, να ξεκλειδώσετε νέες κάρτες και να φτιάξετε διαφορετικά, για κάθε περίσταση, decks. Βέβαια το παιχνίδι δεν σταματάει να σας βάζει εμπόδια, “παίζοντας” και αυτό κάρτες πριν από κάθε πίστα, οι οποίες γεμίζουν το playthrough σας με εμπόδια. Για παράδειγμα, μπορεί να γεμίσει την πίστα με ομίχλη, να εμφανίσει φλεγόμενα ζόμπι ή ένα boss στα καλά καθούμενα. Τις περισσότερες φορές αυτό αφήνεται στην τύχη και οι κάρτες μπορεί να διαφέρουν αν ξαναπαίξετε την ίδια πίστα, κάτι που αυξάνει αρκετά το replayability.

Η μοναδική παραφωνία που εντοπίσαμε βρίσκεται στο matchmaking. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η επιλογή για να παίξετε μόνο με bot αν είστε λιγότεροι από 4 παίκτες. Το παιχνίδι αναγκαστικά ψάχνει να γεμίσει και τις υπόλοιπες θέσεις της ομάδας και μόνο αν κάποιος αποχωρήσει, αναλαμβάνει στη θέση του ο υπολογιστής.

Όσον αφορά στο online κομμάτι, υπάρχει δυστυχώς μόνο ένα mode. Το swarm, όπως ονομάζεται, χωρίζει τους παίκτες σε δύο ομάδες των τεσσάρων, με τους μεν να χειρίζονται επιζώντες και τους δε να χειρίζονται special ζόμπι, εναλλάξ σε γύρους. Το εν λόγω mode είναι διασκεδαστικό, όμως γρήγορα χάνει το ενδιαφέρον του, ειδικά αν βρεθείτε αντίπαλοι με έμπειρους παίκτες που ξέρουν τις πίστες απέξω και ανακατωτά.

Ένα mode που αγάπησαν όλοι ανεξαιρέτως στα Left 4 Dead ήταν το Versus. Σε εκείνο το mode μπορούσατε να παίξετε κανονικά το campaign, απλά τα special ζόμπι χειρίζονταν κανονικοί παίκτες. Έτσι, η ιστορία αποκτούσε μεγαλύτερο challenge και ενδιαφέρον. Αυτό το mode δυστυχώς απουσιάζει από το Back 4 Blood, με την Turtle Rock Studios να κάνει λόγο για συνειδητή επιλογή, καθώς δεν είχαν βρει τρόπο για να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των δυνάμεων των special ζόμπι και την ίδια στιγμή να παραμείνει διασκεδαστικό το παιχνίδι. Βέβαια, αυτό το mode αποτελούσε την καρδία των προηγούμενων τίτλων και ελπίζουμε να έρθει σε κάποιο μελλοντικό update.

Τα γραφικά αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει, ικανοποιούν πλήρως για το είδος του παιχνιδιού. Οι φωτισμοί και οι αντανακλάσεις είναι εντυπωσιακά λεπτομερείς, ενώ προσφέρεται και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως DLSS. Σε υπολογιστή τριετίας το παιχνίδι “έτρεξε” εξαιρετικά σε 2K/60FPS, χωρίς την παραμικρή πτώση, ακόμα και σε στιγμές που η οθόνη ήταν γεμάτη εχθρούς.

Ηχητικά, το παιχνίδι βρίσκεται επίσης σε ικανοποιητικό επίπεδο και προτείνεται να το παίξετε φορώντας ακουστικά, για να ακούτε παντού γύρω σας γρυλίσματα (α, και μόλις φτάσετε στην πίστα 2-1 του ACT 1, θα λατρέψετε το παιχνίδι λίγο παραπάνω).

Το Back 4 Blood καλύπτει άψογα την ανάγκη για σφάξιμο απέθαντων, που είχε αφήσει κενή εδώ και 13 χρόνια η σειρά Left 4 Dead. Αν και η solo εμπειρία δεν είναι το ίδιο δυνατή, οι online επιλογές είναι ελάχιστες και κάποιες φορές θα παίξετε τις ίδιες πίστες, πρόκειται για ένα co-op shooter με εξαιρετικό gunplay και ατμόσφαιρα, που παράλληλα προσφέρει κάποια νέα πράγματα, όπως τα decks, που αυξάνουν το replayability του.

Η cross-play επιλογή και η προσθήκη του στο game pass από την πρώτη μέρα, έχουν φέρει 6 εκατομμύρια ικανοποιημένους ενεργούς παίκτες στους servers του, κάτι που μιλάει από μόνο του για την ποιότητα του τίτλου της Turtle Rock Studios.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού που είναι διαθέσιμη μέσω της Xbox Game Pass συνδρομής.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Back 4 Blood - Review

Συντάκτης
1 Νοεμβρίου 2021
Developer

Turtle Rock Studios

Publisher

Warner Bros. Interactive Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S

Tested on

PC

Κυκλοφορία

12 Οκτωβρίου 2021

Είδος

First-person shooter, survival horror

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετικό gunplay
+ Τρομερά διασκεδαστικό με παρέα
+ Υψηλό replayability
+ Η προσθήκη των decks
+ Cross-play μεταξύ όλων των formats
+ Πληθώρα από εχθρούς και bosses
+ Bρίσκεται στο game pass από την πρώτη μέρα

Αρνητικά

- Αδύναμη solo εμπειρία
- Κακή AI των bots
- Ένα μόνο online mode
- Προβληματικό matchmaking αν δεν συμπληρώνετε τετράδα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
Συνοψίζοντας

Το Back 4 Blood καλύπτει άψογα την ανάγκη για σφάξιμο απέθαντων, που είχε αφήσει κενή εδώ και 13 χρόνια η σειρά Left 4 Dead. Αν και η solo εμπειρία δεν είναι το ίδιο δυνατή, οι online επιλογές είναι ελάχιστες και κάποιες φορές θα παίξετε τις ίδιες πίστες, πρόκειται για ένα co-op shooter με εξαιρετικό gunplay και ατμόσφαιρα, που παράλληλα προσφέρει κάποια νέα πράγματα, όπως τα decks, που αυξάνουν το replayability του.

Η cross-play επιλογή και η προσθήκη του στο game pass από την πρώτη μέρα, έχουν φέρει 6 εκατομμύρια ικανοποιημένους ενεργούς παίκτες στους servers του, κάτι που μιλάει από μόνο του για την ποιότητα του τίτλου της Turtle Rock Studios.

8.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1