Batman: The Telltale Series - Episode 1: Realm of Shadows

I am vengeance, I am the night, I am Batman
by Νίκος Λυμπέριος on 9 Αυγούστου 2016
Προσοχή: Ακολουθούν spoilers για την μέχρι τώρα εξέλιξη της ιστορίας.

Όπως συμβαίνει με κάθε σούπερ ήρωα έτσι και ο Batman έχει δει πολλές εκδοχές παιχνιδιών μέσα στα χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε ως franchise. Είναι μάλιστα από τους ήρωες που το μεγαλύτερο πλήθος των παιχνιδιών που βασίζονται σε αυτόν διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα και την μεγάλη τους απήχηση. Τα παιχνίδια που βασίζονται στον Batman ακολουθούν τη βασική ροή της ιστορίας (αναλόγως arc) που γνωρίζουμε είτε μέσα από τα comic, είτε μέσω των τηλεοπτικών animation. Η Telltale Games θα μπορούσε να κάνει την εύκολη δουλειά και να διαλέξει μια από όλες αυτές τις ιστορίες και να χτίσει τον τίτλο της στο σύμπαν αυτό. Αντ' αυτού το στούντιο επέλεξε την δύσκολη οδό να φτιάξει τον δικό της Batman και να δώσει μέσω του νέου της παιχνιδιού τη δική της υπογραφή στον μασκοφόρο εκδικητή.

Είναι η οικογένεια Wayne ένα λαμπρό παράδειγμα που συγκεντρώνει όλα τα καλά που έχουν χαθεί από το Gotham City και που αποτελούν βασικό οδηγό για τις επιλογές του μασκοφόρου εκδικητή; Ήταν οι Waynes οι τέλειοι ανθρωπιστές; Κάνει ο Bruce το σωστό με το να είναι ο Batman; Αυτά είναι τα διλήμματα που φέρνει στο τραπέζι το 1ο κεφάλαιο της Telltale Games.

το VG24 λέει

Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα σχετικά νωρίς στην καριέρα του Batman, με αρκετούς από τους γνωστούς χαρακτήρες να μην έχουν φτάσει στις γνωστές τους θέσεις. Ο Harvey Dent είναι ακόμα ο καλύτερος φίλος του Bruce Wayne, που προσπαθεί μέσα από την δίκαιη εισαγγελική του δραστηριότητα να γίνει δήμαρχος της Gotham City, με απώτερο σκοπό τον καθαρισμό της και την επιστροφή της στις παλιές λαμπρές της μέρες. Η Selina Kyle αποτελεί όπως φαίνεται ταίρι του Harvey και ένα νέο μέλος στην οικογένεια του Gotham, αφού από το παιχνίδι φαίνεται ότι Σκοτεινός Ιππότης και Catwoman συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο James Gordon είναι ακόμα ένας απλός αξιωματικός της αστυνομίας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα του Batman και να δεχθεί την παρουσία του ως εκδικητής του εγκλήματος. Τέλος, ο Carmine Falcone εξακολουθεί να είναι ο αρχηγός της μαφίας και βασικός εγκληματίας που κινεί τα νήματα στο Gotham City.

Οι λάτρεις του σύμπαντος του Batman ίσως απογοητευτούν από την έλλειψη αναφορών σε μεγάλους κακούς, θα πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η Telltale Games προσπαθεί να πει μια ιδιαίτερη ιστορία και για να την πει σωστά πρέπει να πάρει τα πράγματα από την αρχή. Στο πρώτο επεισόδιο του Batman: The Telltale Series είχαμε μια αναπάντεχη εμφάνιση ενός από τους μεγάλους κακούς του παιχνιδιού με πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτήν που έχουμε συνηθίσει, ως προς την εμφάνισή του αλλά και την σχέση του με τον Bruce. Η προσέγγιση αυτή μας κάνει ακόμα πιο ανυπόμονους για το πώς θα συνεχίσει το studio τη σειρά αυτή.

Διαχωρίζοντας τη δημιουργία της η Telltale Games από τα υπόλοιπα παιχνίδια Batman, ο Bruce Wayne, κατέχει αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο αφήνοντας το σκοτεινό ιππότη σε δεύτερο ρόλο. Χειριζόμαστε τον πλούσιο επιχειρηματία καθώς συναναστρέφεται με τον κόσμο γύρω του και ασχολείται με την πολιτική, τις φιλίες του αλλά και την αναζήτηση της προέλευσης της οικογένειάς του. Αυτό που προσπαθεί να δείξει το 1ο επεισόδιο της σειράς Batman της Telltale Games είναι το ποιος είναι ο Bruce Wayne, η οικογένεια του και τι σημαίνουν για την πόλη του Gotham και τους πολίτες της. Είναι η οικογένεια Wayne ένα λαμπρό παράδειγμα που συγκεντρώνει όλα τα καλά που έχουν χαθεί από το Gotham City και που αποτελούν βασικό οδηγό για τις επιλογές του μασκοφόρου εκδικητή; Ήταν οι Waynes οι τέλειοι ανθρωπιστές; Κάνει ο Bruce το σωστό με το να είναι ο Batman; Αυτά είναι τα διλήμματα που φέρνει στο τραπέζι το 1ο κεφάλαιο της Telltale Games. O Batman φυσικά δίνει το παρόν και σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι εκτός από τον έλεγχο του Bruce Wayne θα πάρουμε και τον έλεγχο του Batman. Η διαφορά είναι ότι με το παιχνίδι αυτό έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, να έρθουμε πιο κοντά με την ψυχή και το πνεύμα του Batman και ως αλλαγή να δούμε πίσω από τη δράση και τη βία.

Batman_20160804184930

Η δράση του παιχνιδιού εκτυλίσσεται με την ίδια λογική που έχουμε συνηθίσει και από τους παλιότερους τίτλους της Telltale Games, με τη χρήση δηλαδή QTE's (quick time events). Αυτή τη φορά τα σκηνικά έχουν μεγαλώσει περισσότερο, οι σκηνές δράσης είναι πιο έντονες και κάνουν και την εμφάνισή τους καινούριοι μηχανισμοί. Ο Batman εκτός από δεινός μαχητής είναι και ως γνωστόν εκπληκτικός ντετέκτιβ. Παίρνοντας ιδέες από τις υλοποιήσεις της Rocksteady, η Telltale Games έχει ενσωματώσει έναν μηχανισμό ανίχνευσης στοιχείων και σύνδεσης αυτών μεταξύ τους για τη δημιουργία μιας κατάληξης. Ο ίδιος μηχανισμός βρίσκει χρήση και στις μάχες, όπου σε κάποιες από αυτές σχεδιάζουμε την τακτική εφόδου μας συνδυάζοντας στοιχεία του χώρου με τους κακούς για την καλύτερη εξουδετέρωσή τους. Χωρίς να είναι κάτι πρωτοποριακό, φέρνει μια ωραία φρεσκάδα στο είδος. Από το παιχνίδι φυσικά δε λείπει και το αγαπημένο κρησφύγετο του Σκοτεινού Ιππότη, που δεν είναι άλλο από την Batcave. Σε αυτήν υπάρχει διαθέσιμος για χρήση ο υπολογιστής του Batman που μας δίνει πρόσβαση σε αρκετές πληροφορίες του παιχνιδιού, όπως διάφορες ειδήσεις που αφορούν τα γεγονότα που τρέχουν στο Gotham City και το Codex. Το Codex αποτελεί έναν πλήρη κατάλογο των προσώπων που συναντάμε δίνοντας μας μια μεγάλη λίστα πληροφοριών για αυτούς.

To Batman: The Telltale Series οπτικά και ηχητικά κυμαίνεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα για το είδος του. Ακολουθεί το γνωστό μοτίβο που ακολουθεί η Telltale Games στα τελευταία της παιχνίδια, βελτιώνοντας όμως σχεδόν όλους τους τομείς. Τα γραφικά ακολουθούν πιστά το ύφος που έχουμε συνηθίσει από τα comic του Batman. Ηχητικά ο τίτλος βασίζεται σε αρκετές παραλλαγές των μουσικών που ακούσαμε στην τριλογία The Dark Knight. Το voice acting των ηθοποιών είναι εξαιρετικό, με τον Troy Baker να δίνει την δική του ξεχωριστή και συνάμα εκπληκτική πινελιά στην ερμηνεία του Bruce Wayne και του Batman. Το μελανό σημείο του τεχνικού τομέα είναι το κομμάτι του ρυθμού ανανέωσης που για ακόμα μια φορά σε τίτλο του studio έχει σοβαρό πρόβλημα. Σε σκηνές με έντονη δράση παρατηρείται μεγάλη και αδικαιολόγητη πτώση.

Η Telltale Games έχοντας πλέον τελειοποιήσει το κομμάτι της αφήγησης μέσα από τις προηγούμενες δημιουργίες της δημιούργησε το δικό της παιχνίδι Batman, που ταυτόχρονα φέρει και τη δική της αποκλειστική σεναριακή πινελιά. Φέρνοντας στο προσκήνιο τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, αφήνει τον παίκτη να έρθει πιο κοντά με το πρόσωπο που πραγματικά κινεί τα νήματα του Σκοτεινού Ιππότη, δίνοντας έτσι την ανθρώπινη υπόσταση που χρειάζεται η έννοια "ήρωας". Η δυνατή ιστορία του πρώτου κεφαλαίου μας άφησε να ζητάμε ακόμα περισσότερο, μας άφησε να περιμένουμε για τη συνέχεια της εξέλιξης του χαρακτήρα του Bruce και την αγωνία για να δούμε που θα μας οδηγήσει το ταξίδι αυτό.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.


Το Batman: The Telltale Series - Episode 1: Realm of Shadows διαθέτει 31 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 1/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
I'm Batman
Complete Batman (3)
Welcome to Gotham
Completed Chapter 1 of Episode 1
The One that Got Away
Completed Chapter 2 of Episode 1
Meet the Press
Completed Chapter 3 of Episode 1
World's Greatest Detective
Completed Chapter 4 of Episode 1
Room with a View
Completed Chapter 5 of Episode 1
Family Secrets
Completed Chapter 6 of Episode 1
Broken Memories
Completed Chapter 1 of Episode 2
The Children
Completed Chapter 2 of Episode 2
A Big Fan
Completed Chapter 3 of Episode 2
Two of a Kind
Completed Chapter 4 of Episode 2
The Incumbent
Completed Chapter 5 of Episode 2
Narrow Margins
Completed Chapter 6 of Episode 2
State of the Union
Completed Chapter 1 of Episode 3
A Man Unhinged
Completed Chapter 2 of Episode 3
Hostile Takeover
Completed Chapter 3 of Episode 3
Off the Rails
Completed Chapter 4 of Episode 3
Third Wheel
Completed Chapter 5 of Episode 3
The Best of Us
Completed Chapter 6 of Episode 3
Price of Admission
Completed Chapter 1 of Episode 4
A Serious House
Completed Chapter 2 of Episode 4
Home Sweet Home
Completed Chapter 3 of Episode 4
Back to Business
Completed Chapter 4 of Episode 4
Another Night at the Office
Completed Chapter 5 of Episode 4
The Good, the Bat, and the Ugly
Completed Chapter 6 of Episode 4
Loose Ends
Completed Chapter 1 of Episode 5
Revelations
Completed Chapter 2 of Episode 5
On the Trail
Completed Chapter 3 of Episode 5
The Legacy
Completed Chapter 4 of Episode 5
Executive Decision
Completed Chapter 5 of Episode 5
A New Day in Gotham
Completed Chapter 6 of Episode 5

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Batman: The Telltale Series - Episode 1: Realm of Shadows

Author

Νίκος Λυμπέριος

Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

Warner Bros. Interactive Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / OS X / Android / iOS

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

2 Αυγούστου 2016 (PC / PS4 / Xbox One)
Αύγουστος 2016 (PS3 / Xbox 360 / OS X)
13 Σεπτεμβρίου 2016 (Android / iOS)

Είδος

Graphic Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Πρωτότυπο και καλογραμμένο σενάριο πάνω στον ήρωα
+ Όμορφος οπτικός τομέας για το είδος του
+ Πολύ καλός ηχητικός τομέας (soundtrack, voice acting)

Αρνητικά

- Το framerate απογοητεύει

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

To Batman: The Telltale Series – Episode 1: Realm of Shadows προσφέρει μια υπέροχη εναλλακτική στο σύμπαν του Batman με ένα καλογραμμένο και φρέσκο σενάριο που θα φέρει τον παίκτη πιο κοντά στον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίσει πτυχές του Bruce και της οικογένειας Wayne γενικότερα, που πριν δε γνώριζε. Το πρώτο κεφάλαιο της νέας σειράς της Telltale Games μας άφησε μια υπέροχη γεύση και την αγωνία να δούμε σύντομα περισσότερα.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
33%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1