Batman: The Telltale Series

It's not who I am underneath, but what I do that defines me
by Νίκος Λυμπέριος on 16 Ιανουαρίου 2017

Η σχέση του Batman με τα βιντεοπαιχνίδια για πολλά χρόνια ήταν αρκετά δύσκολη μοιράζοντας την τύχη που έχουν ακόμα και σήμερα πολλοί τίτλοι με υπέρ-ήρωες. Ο βασικότερος λόγος που τα παιχνίδια εκείνα δεν πέτυχαν ήταν το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν ποτέ να συλλάβουν αυτό που έκανε τους χαρακτήρες τόσο ξεχωριστούς στις comic κυκλοφορίες τους. Με την έλευση των κονσολών της προηγούμενης γενιάς, η μοίρα του Σκοτεινού Ιππότη της DC στο χώρο των video games άλλαξε με τις κυκλοφορίες των παιχνιδιών της Rocksteady. Με το κλείσιμο της σειράς Arkham Knight και την αποχώρηση της Rocksteady από τη σειρά, η σκυτάλη για την δημιουργία των επόμενων Batman παιχνιδιών έπεσε στα χέρια της Telltale Games. Η Telltale Games είναι γνωστή για τις δημιουργίες επεισοδιακών παιχνιδιών, χωρισμένα σε επεισόδια/σεζόν που εστιάζουν στο αφηγηματικό κομμάτι και λιγότερο στο gameplay. Τα παιχνίδια που βασίζονται στον Batman ακολουθούν τη βασική ροή της ιστορίας (αναλόγως arc) που γνωρίζουμε είτε μέσα από τα comic, είτε μέσω των τηλεοπτικών animation. Η Telltale Games θα μπορούσε να κάνει την εύκολη δουλειά και να διαλέξει μια από όλες αυτές τις ιστορίες και να χτίσει τον τίτλο της στο σύμπαν αυτό. Αντ' αυτού το στούντιο επέλεξε την δύσκολη οδό: να φτιάξει τον δικό της Batman και να δώσει μέσω του νέου της παιχνιδιού τη δική της υπογραφή στον μασκοφόρο εκδικητή.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Telltale Games δημιουργεί παιχνίδια που έχουν ως βασικό τους οδηγό την ιστορία, την εξέλιξη των χαρακτήρων και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που έχουν αυτά τα παιχνίδια είναι ότι την ροή της ιστορίας την καθορίζει ο παίκτης και όχι κάποιος αυτοματισμός του παιχνιδιού. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα η Telltale Games πήρε την γενναία απόφαση να φτιάξει μια ιστορία κομμένη και ραμμένη στα δικά της μέτρα, αλλάζοντας αρκετά το παρελθόν του Bruce Wayne, αλλά και των εχθρών του σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι και σήμερα. Κατά την γνώμη μας αυτές οι αλλαγές είναι προς το καλύτερο, αφού συνέθεσαν μια πιο προσωπική και ιδιαίτερη ιστορία γύρω από τον Batman με κεντρικό στόχο την οικογένεια Wayne.

Batman_20170115014022

Η ιστορία του παιχνιδιού λαμβάνει χώρα σχετικά νωρίς στην καριέρα του Batman, με πολλούς από τους γνώριμους χαρακτήρες του σύμπαντος να μην έχουν εμφανιστεί ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για μια σειρά που βρίσκεται στην πρώτη της σεζόν και πρόκειται στο μέλλον να συνεχιστεί. Ο Harvey Dent είναι ακόμα ο καλύτερος φίλος του Bruce Wayne, που προσπαθεί μέσα από την δίκαιη εισαγγελική του δραστηριότητα να γίνει δήμαρχος της Gotham City, με απώτερο σκοπό τον καθαρισμό της και την επιστροφή της στις παλιές λαμπρές της μέρες. Η Selina Kyle αποτελεί όπως φαίνεται ταίρι του Harvey και ένα νέο μέλος στην οικογένεια του Gotham, αφού από το παιχνίδι φαίνεται ότι Σκοτεινός Ιππότης και Catwoman συναντιούνται για πρώτη φορά. Ο James Gordon είναι ακόμα ένας απλός αξιωματικός της αστυνομίας που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα του Batman και να δεχθεί την παρουσία του ως εκδικητής του εγκλήματος. Οι λάτρεις του σύμπαντος του Batman ίσως απογοητευτούν από την έλλειψη αναφορών σε μεγάλους κακούς, θα πρέπει όμως να κατανοήσουν ότι η Telltale Games προσπαθεί να πει μια ιδιαίτερη ιστορία και για να την πει σωστά πρέπει να πάρει τα πράγματα από την αρχή.

Διαχωρίζοντας τη δημιουργία της η Telltale Games από τα υπόλοιπα παιχνίδια Batman, μας δίνει έναν Bruce Wayne, ο οποίος κατέχει αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο, αφήνοντας το Σκοτεινό Ιππότη σε δεύτερο ρόλο. Χειριζόμαστε τον πλούσιο επιχειρηματία, καθώς συναναστρέφεται με τον κόσμο γύρω του και ασχολείται με την πολιτική, τις φιλίες του αλλά και την αναζήτηση της προέλευσης της οικογένειάς του. Αυτό που προσπαθεί να δείξει η σειρά Batman της Telltale Games είναι το ποιος είναι ο Bruce Wayne, η οικογένεια του και τι σημαίνουν για την πόλη του Gotham και τους πολίτες της. Είναι η οικογένεια Wayne ένα λαμπρό παράδειγμα που συγκεντρώνει όλα τα καλά που έχουν χαθεί από το Gotham City και που αποτελούν βασικό οδηγό για τις επιλογές του μασκοφόρου εκδικητή; Ήταν οι Waynes οι τέλειοι ανθρωπιστές; Κάνει ο Bruce το σωστό με το να είναι ο Batman; Αυτά είναι τα διλήμματα που φέρνει στο τραπέζι η πρώτη σεζόν της Telltale Games.

O Batman φυσικά δίνει το παρών και σε αυτό το παιχνίδι. Έτσι εκτός από τον έλεγχο του Bruce Wayne θα πάρουμε και τον έλεγχο του alter ego του. Η διαφορά είναι ότι με το παιχνίδι αυτό έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, να έρθουμε πιο κοντά με την ψυχή και το πνεύμα του Batman και ως αλλαγή να δούμε πίσω από τη δράση και τη βία. Το voice acting των χαρακτήρων φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ιστορίας με μερικούς από τους πιο γνωστούς ηθοποιούς της βιομηχανίας να δίνουν το παρών τους.

Η επιλογή του στούντιο να εστιάσει και στον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα έφερε μια από τις πιο ιδιαίτερες μορφές του Bruce που έχουμε δει ποτέ σε κάποιο μέσο και κάνει τις συχνές επιλογές της αντιμετώπισης των εχθρών ως Bruce ή ως Batman πολύ πιο δύσκολες από ότι πραγματικά είναι, προσφέροντας ξεχωριστά αποτελέσματα κάθε φορά. Αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν την ιδιαίτερη βαρύτητα που είδαμε στη σειρά The Walking Dead, οι διάλογοι κάθε χαρακτήρα κάνουν πολύ καλή δουλειά στο να απεικονίζουν την σχέση του παίκτη – Bruce – με τον εκάστοτε χαρακτήρα, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε μας, να πλάσουμε τον Batman που θα θέλαμε το Gotham να έχει.

Batman_20170115014239

Η σειρά εισάγει επίσης και έναν νέο μηχανισμό με την ονομασία Crowd Play, επιτρέποντας σε φίλους που είναι παρόντες να έχουν την επιλογή των δικών τους αποφάσεων. Αν και το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι έξυπνο νομίζουμε ότι θα είχε καλύτερη εφαρμογή στο κοινό που παρακολουθεί μέσω stream τέτοιου είδους παιχνίδια.

Η σειρά Batman της Telltale είναι χτισμένη γύρω από μια νέα μηχανή γραφικών, με αποτέλεσμα να έχει μια πιο ρεαλιστική οπτική σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του στούντιο. Δυστυχώς παραμένουν και τα προβλήματα που έχουν κάνει γνωστή την Telltale Games, όπως τα έντονα framedrops και μετέπειτα τα κολλήματα του παιχνιδιού. Για κάποιον περίεργο λόγο όσο παίζουμε και προχωράμε στα κεφάλαια, τα προβλήματα γίνονται όλο και πιο έντονα με αποκορύφωμα το 5ο κεφάλαιο. Τα προβλήματα αυτά κατά την γνώμη μας είναι αδικαιολόγητα, αφού η σειρά και όλα τα παιχνίδια της Telltale Games δεν προσφέρουν κάτι τρομερό τεχνικά και θεωρούμε πως αφού ένας τίτλος είναι χτισμένος να τρέχει σε κινητές συσκευές, θα έπρεπε τουλάχιστον σε κονσόλες με πολλαπλάσια δύναμη και ισχύ να λειτουργεί απροβλημάτιστα, ειδικά όταν κάποια από τα κολλήματα προκαλούν απώλεια προόδου, σε ένα παιχνίδι που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην ιστορία του.

Κλείνω το review λέγοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα της σειράς Batman της Telltale, αλλά και όλων των παιχνιδιών που ακολουθούν το επεισοδιακό φορμά είναι η ασυνέχεια στην ποιότητα κάποιων κεφαλαίων που αν τα παίξει κανείς αυτόνομα πριν την ολοκλήρωση της σεζόν κάνουν προφανή κάποια θέματα με τη ροή της ιστορίας. Επιπλέον αρκετά τεχνικά προβλήματα εμποδίζουν από το να γίνει η σειρά η καλύτερη κυκλοφορία της Telltale Games στο είδος και θα θέλαμε στο μέλλον να δούμε από το στούντιο μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα αυτό. Προσπερνώντας όμως αυτά τα προβλήματα, τo Batman: The Telltale Series προσφέρει μια υπέροχη εναλλακτική στο σύμπαν του Batman με ένα καλογραμμένο και φρέσκο σενάριο που θα φέρει τον παίκτη πιο κοντά στον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα, δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίσει πτυχές του Bruce και της οικογένειας Wayne γενικότερα, που πριν δε γνώριζε. Η πρώτη σεζόν της νέας σειράς της Telltale Games μας άφησε μια υπέροχη γεύση και την αγωνία να δούμε σύντομα περισσότερα με τις επόμενες σειρές.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Telltale Games για τις ανάγκες του Review.


Το Batman: The Telltale Series 31 Trophies
Βαθμός δυσκολίας για το Platinum: 1/10
Σύνδεσμος για τον οδηγό
I'm Batman
Complete Batman (3)
Welcome to Gotham
Completed Chapter 1 of Episode 1
The One that Got Away
Completed Chapter 2 of Episode 1
Meet the Press
Completed Chapter 3 of Episode 1
World's Greatest Detective
Completed Chapter 4 of Episode 1
Room with a View
Completed Chapter 5 of Episode 1
Family Secrets
Completed Chapter 6 of Episode 1
Broken Memories
Completed Chapter 1 of Episode 2
The Children
Completed Chapter 2 of Episode 2
A Big Fan
Completed Chapter 3 of Episode 2
Two of a Kind
Completed Chapter 4 of Episode 2
The Incumbent
Completed Chapter 5 of Episode 2
Narrow Margins
Completed Chapter 6 of Episode 2
State of the Union
Completed Chapter 1 of Episode 3
A Man Unhinged
Completed Chapter 2 of Episode 3
Hostile Takeover
Completed Chapter 3 of Episode 3
Off the Rails
Completed Chapter 4 of Episode 3
Third Wheel
Completed Chapter 5 of Episode 3
The Best of Us
Completed Chapter 6 of Episode 3
Price of Admission
Completed Chapter 1 of Episode 4
A Serious House
Completed Chapter 2 of Episode 4
Home Sweet Home
Completed Chapter 3 of Episode 4
Back to Business
Completed Chapter 4 of Episode 4
Another Night at the Office
Completed Chapter 5 of Episode 4
The Good, the Bat, and the Ugly
Completed Chapter 6 of Episode 4
Loose Ends
Completed Chapter 1 of Episode 5
Revelations
Completed Chapter 2 of Episode 5
On the Trail
Completed Chapter 3 of Episode 5
The Legacy
Completed Chapter 4 of Episode 5
Executive Decision
Completed Chapter 5 of Episode 5
A New Day in Gotham
Completed Chapter 6 of Episode 5

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Batman: The Telltale Series

Συντάκτης
16 Ιανουαρίου 2017
Developer

Telltale Games

Publisher

Telltale Games

Διανομή

Warner Bros. Interactive Entertainment

Πλατφόρμες

PC / PS4 / PS3 / Xbox One / Xbox 360 / OS X / Android / iOS

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

2 Αυγούστου 2016 - 13 Δεκεμβρίου (PC / PS4 / Xbox One)
Σεπτέμβριος 2016 - 13 Δεκεμβρίου 2016 (PS3 / Xbox 360 / iOS)
26 Οκτωβρίου 2016 - 13 Δεκεμβρίου 2016 (Android)

Είδος

Graphic Adventure

PEGI

18

Θετικά

+ Πρωτότυπο και καλογραμμένο σενάριο πάνω στον ήρωα
+ Όμορφος οπτικός τομέας για το είδος του
+ Πολύ καλός ηχητικός τομέας (soundtrack, voice acting)

Αρνητικά

- Πολύ κακό framerate
- Κρασαρίσματα του παιχνιδιού και απώλεια της προόδου

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
6.7
Συνοψίζοντας

Η σειρά Batman της Telltale είναι κατά την άποψη μας μια από τις πιο όμορφες παρουσίες στο χώρο των video games, παρουσιάζοντας μια πλευρά του Σκοτεινού Ιππότη που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ. Προσπερνώντας όλα τα κλισέ που διαθέτει ο ήρωας και φέρνοντας στο προσκήνιο πτυχές του χαρακτήρα που δεν έχει αγγίξει σχεδόν ποτέ κανείς, το παιχνίδι διαχωρίζει τον εαυτό του από τις κλασσικές Batman εμπειρίες με τον ίδιο τρόπο που η σειρά Dark Knight του Christopher Nolan ξεχώρισε από τις προηγούμενες ταινίες.

Το μοναδικό της μειονέκτημα και η "Αχίλλειος πτέρνα" της Telltale Games είναι η αδυναμία χτισίματος μιας μηχανής γραφικών που να είναι άρτια στημένη, χωρίς να παρουσιάζει προβλήματα.

7.0
Βαθμός
6.7
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
13%
Cheers
75%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
13%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1