Battle Chasers: Nightwar

Όταν τα μικρά studios κάνουν θαύματα
by Άρης Φουρναράκης on 21 Ιουλίου 2018

To Battle Chasers: Nightwar ήρθε για να προστεθεί στη μακριά λίστα των παιχνιδιών που είναι βασισμένα σε comics. Όλα ξεκίνησαν πριν από 19 χρόνια και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 1998, όταν ο Joe Madureira, βασικός σχεδιαστής αρκετών X-Men comics, παρουσίασε στο αμερικάνικο κοινό ένα νέο fantasy comic, με τίτλο Battle Chasers. H σειρά αγαπήθηκε αρκετά, αλλά διακόπηκε το 2001, μετά από μόλις εννιά τεύχη, καθώς στο κοινό δεν άρεσε καθόλου το πόσο καθυστερούσε ο Joe να κυκλοφορήσει το επόμενο τεύχος.

Φτάνοντας στο 2015, ο Madureira ξεκίνησε ένα 30ημερο campaign στο Kickstarter, με στόχο τα 500.000 δολάρια, ώστε να μπορέσει να αναβιώσει το αγαπημένο του comic, αλλά αυτή τη φορά ως βιντεοπαιχνίδι. Ο στόχος ξεπεράστηκε μέσα σε 72 ώρες και συνολικά από την εκστρατεία συγκεντρώθηκαν 856.354 δολάρια, από 14.175 άτομα.

Την ανάπτυξη του παιχνιδιού ανέλαβε η Aiship Syndicate, μια μικρή και σχετικά άπειρη εταιρία με έδρα το Τέξας, τα μέλη της οποίας όμως έχουν δουλέψει σε μεγάλα projects, όπως τα Darksiders 1 και 2, Diablo 3, LoL, Warframe και άλλα. Μένει να δούμε αν αυτό που μας παρέδωσαν είναι αντάξιο των εμπειριών τους.

Το σενάριο του παιχνιδιού συνεχίζει από το σημείο που τελειώνει το ένατο και τελευταίο τεύχος του comic, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το έχετε διαβάσει για να καταλάβετε τι συμβαίνει, καθώς το Battle Chasers: Nightwar λειτουργεί σαν αυτοτελής ιστορία.

Στο εισαγωγικό cutscene του τίτλου μαθαίνουμε ότι η βασική πρωταγωνίστρια του παιχνιδιού, η Gully, έχει χάσει τον πατέρα της, τον Aramus, σε μια αποστολή. Ο σκοπός της Gully και της πενταμελής ομάδας της είναι να βρουν τι απέγινε ο Aramus. H μοναδική κληρονομιά που της έχει αφήσει ο πατέρα της είναι ένα ζευγάρι μαγικά γάντια, τα οποία τη βοηθάνε να πολεμάει, ενώ παράλληλα της δίνουν μαγικές ικανότητες.

Στη διάρκεια της αποστολής τους λοιπόν, το αερόπλοιο τους δέχεται επίθεση από πειρατές, με αποτέλεσμα να καταρριφθεί και τα μέλη της ομάδας να διασκορπιστούν σε ένα μυστηριώδες νησί. Σκοπός σας είναι να βρείτε την ομάδα σας και να αποδράσετε από αυτόν τον αφιλόξενο τόπο, κάτι το οποίο ίσως αποδειχθεί δυσκολότερο απ’ όσο φαντάζεστε.

Το σενάριο του παιχνιδιού μπορεί να μην διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, αλλά είναι όμορφα δοσμένο, χωρίς plot holes και σίγουρα μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης με το παιχνίδι, θα πιάσετε τον εαυτό σας να θέλει να ανακαλύψει παραπάνω στοιχεία, τόσο για τους πρωταγωνιστές, όσο και για το νησί και τους κακούς που κρύβονται σε αυτό.

To Battle Chasers: Nightwar είναι ένα turn-based JRPG, στο οποίο η ομάδα σας αποτελείται από τρία άτομα. Συνολικά, υπάρχουν έξι διαθέσιμοι χαρακτήρες, τους οποίους θα ανακαλύψετε σταδιακά. Στην αρχή θα ξεκινήσετε με την Gully, η οποία είναι το tank της ομάδας, τον Calibretto, ένα καλόκαρδο ρομπότ, το οποίο είναι healer/dps και τον Garrison, τον warrior που έχει ορκιστεί να προστατεύει την Gully. Στη συνέχεια θα ανακαλύψετε τους: Knolan (κάθε ομάδα χρειάζεται έναν μάγο!), Red Monika (την femme fatale - bounty hunter της ομάδας) και Alumon, ένας νέος χαρακτήρας που δεν υπήρχε στα comics (heals και blood damage).

Κάθε φορά θα μπορείτε να επιλέξετε μόνο τρεις από αυτούς, οπότε θα πρέπει να σκέφτεστε προσεκτικά την ομάδα που θέλετε να φτιάξετε, καθώς τα classes παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι.

Το combat system του παιχνιδιού είναι το κλασικό που υπάρχει σε όλα τα turn-based RPG. Οι επιθέσεις των χαρακτήρων, τόσο των δικών σας, όσο και των εχθρών, γίνονται σε γύρους και όπως συμβαίνει συνήθως, οι πιο γρήγοροι, ή αυτοί με τα haste buffs, επιτίθενται πρώτοι.

Σε κάθε γύρο μπορείτε να επιλέξετε από μια ευρεία γκάμα επιθέσεων, οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι τα actions, τα οποία είναι οι βασικές επιθέσεις του κάθε χαρακτήρα, γίνονται instant και χαρίζουν overcharge (θα το εξηγήσουμε παρακάτω). Η δεύτερη είναι τα abilities, που είναι οι πιο σύνθετες επιθέσεις (heals/dispels/damage/buffs) και απαιτούν casting time αλλά και mana, ενώ τέλος, έχουμε τις burst επιθέσεις.

Τα burst θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως τα ultimate attacks των χαρακτήρων, τα οποία μπορείτε να κάνετε μόνο όταν γεμίσει η ενδεικτική μπάρα στα αριστερά της οθόνης. Η μπάρα γεμίζει σταδιακά κάθε φόρα που, είτε δέχεστε damage, είτε κάνετε μια ενέργεια, ενώ είναι κοινή και για τους τρεις παίκτες. Αν γεμίσει δηλαδή και κάνετε το burst της Gully, τότε θα πρέπει να περιμένετε να ξαναγεμίσει ώστε να κάνετε το burst κάποιου άλλου χαρακτήρα. Η burst μπάρα μπορεί να αναβαθμιστεί έως τρεις φορές (κοινώς να αποκτήσει τρεις μπάρες), οπότε αργότερα θα μπορείτε να κάνετε, είτε πιο δυνατές επιθέσεις, είτε πιο πολλές.

To overcharge, που αναφέραμε παραπάνω, είναι μια πολύ έξυπνη προσθήκη, η οποία ουσιαστικά προσθέτει mana στον χαρακτήρα σας με κάθε action που κάνετε στα battles και πρώτα εξαντλείται αυτό και μετά το βασικό σας mana. Για παράδειγμα, αν μια επίθεση σας χρειάζεται 20 mana και εσείς έχετε μόνο 10, μπορείτε με ένα βασικό attack να πάρετε 10 overcharge, το οποίο θα προστεθεί στο mana σας, επιτρέποντας σας να κάνετε την επίθεση που θέλετε. Μια πολύ χρήσιμη προσθήκη, ειδικά για τους healers της παρέας, ώστε να μην ξεμένουν από mana, που είναι και το βασικό τους πρόβλημα.

Κάθε χαρακτήρας έχει και μια λίστα από perk points. Με κάθε level θα παίρνετε ορισμένα perk points, με τα οποία θα μπορείτε να αναβαθμίσετε, είτε τα skill σας, είτε τα stats σας, ώστε να γίνετε πιο δυνατοί. Εκτός από τα levels, perk points σας δίνουν και διάφορα books, που υπάρχουν διαθέσιμα για αγορά από τα shops του παιχνιδιού.

Στο Battle Chasers: Nightwar η περιήγηση σας πραγματοποιείται με δυο τρόπους. Ο πρώτος είναι κυριολεκτικά πάνω στον χάρτη του παιχνιδιού, με εσάς να είστε σαν μικρά πιόνια που προχωράνε. Σε κάποια σημεία θα βρίσκετε τέρατα τα οποία μπορείτε να πολεμήσετε, ενώ σε άλλα θα βρίσκετε loot. Στον χάρτη υπάρχουν και portals τα οποία, αφού τα ανακαλύψετε, μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε σε όποιο θέλετε.

Ο δεύτερος είναι τα exploration areas, όπου το παιχνίδι μετατρέπεται σε κλασικό top-down RPG, με εσάς να ελέγχετε έναν από τους παίκτες. Συνήθως αυτό γίνεται στα dungeons του παιχνιδιού, οπού καλείστε να λύσετε κάποιους γρίφους για να προχωρήσετε. Όσο βρίσκεστε σε αυτό το "mode", ο κάθε παίκτης έχει δυο έξτρα skills, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πριν μπείτε σε battle. Κυρίως χρησιμεύουν για να κάνετε damage ή κάποιο debuff στους εχθρούς πριν τη μάχη.

Τα dungeons είναι οχτώ στον αριθμό, είναι randomly generated και εκτός από exp, προσφέρουν και progress στο story του παιχνιδιού, καθώς ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε την ιστορία είναι να τα τελειώσετε όλα. Διαθέτουν τρεις δυσκολίες (average, hard, legendary) και ανάλογα ποια θα επιλέξετε θα έχετε καλύτερο exp, loot, αλλά και δυσκολότερους αντιπάλους.

Δυστυχώς, η δυσκολία του παιχνιδιού δεν είναι ισορροπημένη, αφού αυξάνεται απότομα. Για παράδειγμα, ενώ μέχρι και το τρίτο dungeon όλα τα τέρατα θα είναι στο ίδιο level με εσάς και θα τα σκοτώνετε αρκετά εύκολα, από το τέταρτο και έπειτα θα παρατηρήσετε ότι η δυσκολία θα αρχίσει να ανεβαίνει κατακόρυφα, σε σημείο που τέρατα δυο levels μεγαλύτερα από εσάς θα σας σκοτώνουν με τρία χτυπήματα. Πόσο μάλλον τα bosses, στα οποία, μετά από ένα σημείο, δεν θα μπορείτε να προκαλέσετε ιδιαίτερη ζημιά.

Από την άλλη, αν πεθάνετε σε κάποιο dungeon, το μόνο που χάνετε είναι ένα ποσοστό των χρημάτων σας, ενώ το dungeon δεν κάνει reset, εκτός αν το κάνετε εσείς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε grind, να πάρετε μερικά levels και να συνεχίσετε αργότερα από εκεί που είχατε μείνει. Εκτός αν διαλέξατε την legendary δυσκολία, όπου μόλις πεθάνετε όλα γίνονται reset.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε στο Battle Chasers: Nightwar έχει να κάνει με τα exp των χαρακτήρων που δεν χρησιμοποιούνται. Από τη στιγμή που θα πάρετε στα χέρια σας τον Knolan, θα έχετε τέσσερις χαρακτήρες και τρεις θέσεις, άρα θα πρέπει να αποφασίσετε ποιον θα αφήσετε εκτός. Το πρόβλημα θα γίνει ακόμα ακόμα πιο έντονο όταν θα πάρετε και τους άλλους δυο παίκτες, καθώς εκτός από τη βασική τριάδα σας, οι άλλοι παίκτες θα παραμείνουν στα ίδια levels μέχρι να τους ξαναβάλετε στην ομάδα. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, οδηγεί σε ακατάπαυστο grinding, καθώς αν, για παράδειγμα, φτάσετε σε ένα boss 20 level, που είναι vulnerable μόνο σε magic damage και εσείς έχετε αφήσει τον μάγο σας στον «πάγκο» και στα 10 levels, θα χρειαστείτε αρκετές ώρες μέχρι να τον φτάσετε στο επίπεδο των υπόλοιπων παικτών σας. Πόσο μάλλον όταν πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία για όλους τους παίκτες που παραμένουν εκτός.

Ευτυχώς, αν θέλετε να κερδίσετε exp υπάρχει και η αρένα, στην οποία, ανάλογα με τα level σας, πρέπει μέσα σε 20 λεπτά να σκοτώσετε όσο πιο πολλούς εχθρούς μπορείτε. Μόλις πεθάνετε ή τελειώσει το timer, επιβραβεύεστε με exp και loot.

Στη μια και μοναδική πόλη του παιχνιδιού υπάρχουν shops που μπορείτε, είτε να αγοράσετε, είτε να φτιάξετε potions, όπλα και στολές για τους χαρακτήρες σας. Πολλές φορές, μερικοί χαρακτήρες μπορεί να σας δώσουν κάποιο μικρό side quest, ενώ η Beastmaster θα σας προμηθεύσει με οχτώ hunts, τα οποία θα ξεκλειδώσετε σταδιακά. Τα hunts είναι special bosses, τα οποία αν τα σκοτώσετε, θα επιβραβευθείτε με gold.

Επίσης, δυο πολύ καλές ιδέες είναι: το fishing mini game, όπου πρέπει να πιάσετε ψάρια τα οποία μπορείτε να ανταλλάξετε για special coins, ώστε να αγοράσετε αντικείμενα και το ότι, κάθε φορά που κάνετε rest στο πανδοχείο της πόλης, οι χαρακτήρες σας συνομιλούν μεταξύ τους και έτσι μπορείτε να μάθετε πολλά πράγματα για τη σχέση τους ή για τον κόσμο του παιχνιδιού.

Η διάρκεια του Battle Chasers: Nightwar είναι περίπου 40 με 45 ώρες gameplay, εφόσον θελήσετε να κάνετε όλα όσα έχει να προσφέρει, ενώ αν το τελειώσετε θα ξεκλειδώσετε την επιλογή NG+, όπου ξεκινάτε από το πρώτο level, με όλα τα perks, αλλά χωρίς τα items και τα λεφτά σας. Επιπλέον, το NG+ περιέχει μια ακόμη επιλογή δυσκολίας για τα dungeons, την mythical. Όπως καταλαβαίνετε, το replayability του τίτλου είναι αρκετά μεγάλο, αφού τη δεύτερη φορά μπορείτε να φτιάξετε διαφορετική ομάδα και να προχωρήσετε το παιχνίδι με άλλον τρόπο.

Όσον αφορά τους εχθρούς, υπάρχει μεγάλη ποικιλία, αφού θα συναντήσετε από σκελετούς, αράχνες και slimes, μέχρι λυκανθρώπους, thieves, πειρατές και άλλα. Το παιχνίδι περιέχει και ένα bestiary, όπου κάθε φορά που συναντάτε έναν καινούργιο εχθρό, καταγράφεται εκεί. Μόλις σκοτώσετε έναν συγκεκριμένο αριθμό εχθρών, θα μπορείτε να βλέπετε την ώρα της μάχης, τόσο τα hit points τους, όσο και τις επιθέσεις που κάνουν cast. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα τα βλέπετε όλα με ερωτηματικά.

Τα γραφικά του Battle Chasers: Nightwar έχουν δημιουργηθεί με την Unity, έχουν αισθητική καρτούν και θυμίζουν Torchlight. Αν και δεν είναι η τελευταία "λέξη" της τεχνολογίας οπτικά, οι χαρακτήρες είναι καλοσχεδιασμένοι και ειδικά τα bosses είναι ιδιαίτερα επιβλητικά. Τα special effects είναι αρκετά καλής ποιότητας, ενώ τα dungeons παρουσιάζουν ποικιλία, ώστε να μην βαρεθείτε ποτέ. Από την άλλη, σε ορισμένα dungeons, παρατηρήσαμε μερικά "κολλήματα" στους εχθρούς, αφού ενώ τους είχαμε σκοτώσει, όταν ξαναμπαίναμε σε μερικά dungeons, η μηχανή γραφικών τους εμφάνιζε και τους εξαφάνιζε κατά την είσοδο μας σε κάθε δωμάτιο.

Το soundtrack αποτελεί ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του τίτλου. Οι ταλαντούχοι Jesper Kyd και Clark Powell έχουν επιμεληθεί τη δημιουργία του και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Πότε ambient και πότε rock ύφος, που ταιριάζει καταπληκτικά σε όλες τις μάχες και ειδικά στα boss fights. Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε το τραγούδι των τίτλων τέλους, αφού το ακούγαμε για αρκετή ώρα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

 

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Battle Chasers: Nightwar

Συντάκτης
21 Ιουλίου 2018
Developer

Airship Syndicate

Publisher

THQ Nordic

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PC

Κυκλοφορία

3 Οκτωβρίου 2017 (PS4, Xbox One, PC)
15 Μαΐου 2018 (Switch)

Είδος

Role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Εξαιρετικό soundtrack
+ Ενδιαφέρον σενάριο και χαρακτήρες
+ Μεγάλη διάρκεια και επιλογή για NG+
+ Η ιδέα του overcharge
+ Φιλικό και κατανοητό σύστημα μάχης
+ Πληθώρα in-game επιλογών

Αρνητικά

- Απότομη άνοδος της δυσκολίας
- Υπερβολικό grinding μετά από ένα σημείο
- Μικρά κολλήματα στη μηχανή γραφικών

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.5
9.0
Συνοψίζοντας

Το Battle Chasers: Nightwar είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει ένα studio με πολύ ταλέντο και λίγα χρήματα. Ενώ έχει τα προβληματάκια του, καταφέρνει να απορροφήσει τον παίκτη στον κόσμο του, τόσο με το βάθος των χαρακτήρων του, όσο και με το, όχι τόσο απλό όσο φαίνεται στην αρχή, story του.

Με πάνω από 45 ώρες βασικού παιχνιδιού, επιλογή για NG+, επιβλητικά bosses και dungeons, ποιοτικό τεχνικό τομέα, απλό και εθιστικό combat system, βαθύ και πλήρες crafting, το Battle Chasers: Nightwar αξίζει και με το παραπάνω να βρίσκεται στη συλλογή σας. Αν και πάλι δεν "χορτάσετε", τότε μπορείτε πάντα να διαβάσετε τα comics.

8.5
Βαθμός
9.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1