
Το Battlefield V κυκλοφορεί πλέον στα μέσα του ερχόμενου Νοεμβρίου. Ο προκάτοχός του, το Battlefield 1, μπορεί να είχε μια επιτυχημένη οικονομικά πορεία, αφού οι πωλήσεις του κινήθηκαν σε υγιή επίπεδα, όμως η έλλειψη υποστήριξής του με patches ή/και DLC, έκαναν πολύ κόσμο να σταματήσει να ασχολείται. Το τελευταίο μάλιστα παιχνίδι της σειράς το οποίο πραγματικά «αγκάλιασε» η κοινότητα ήταν το Battlefield 4, το οποίο κυκλοφόρησε το μακρινό πλέον 2013. Με την επιστροφή λοιπόν της σειράς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσω του Battlefield V, DICE και EA, ελπίζουν να μπορέσουν να ξανακερδίσουν τους οπαδούς του franchise, αλλά και να προσελκύσουν νέους. Οι πρώτες ανακοινώσεις μίλησαν για πιο ακριβή όπλα, μειωμένο suppression (όποιοι ασχολούνται με το franchise από το Battlefield 3 και έπειτα γνωρίζουν την μάστιγα αυτή) και περισσότερες επιλογές στο gunplay και στο customization. Αυτές οι αλλαγές, σε συνδυασμό με τον ανώτερο τεχνικό τομέα σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνισμό, το Call of Duty: Black Ops 4, φαντάζουν αρκετές για να συνθέσουν την συνταγή της επιτυχίας. Μόνο που ορισμένες φορές, λίγα λάθος συστατικά μπορούν να χαλάσουν όλη την τούρτα.
Το πρώτο trailer του Battlefield V ήταν η αρχή του δράματος, αφού σε αυτό περιλαμβάνονταν λούτρινα αρκουδάκια ως διακοσμητικά ενός τανκ, γυναίκες στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, στρατιώτες με μπλε face paint σαν τον Mel Gibson στο Braveheart και με ξίφη katana στην πλάτη. Το combo ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση της προαναφερθείσας στρατιώτη ξανά, στο τέλος του trailer, όπου είναι εμφανές το τεχνητό χέρι της. Προφανέστατα, τίποτα από αυτά τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και η DICE φαίνεται για πρώτη φορά να αφήνει πίσω την αίσθηση του ρεαλισμού. Οι γυναίκες σε μάχιμες θέσεις ήταν ελάχιστες σε όλα τα μέτωπα και όλες τις παρατάξεις του πολέμου και κανείς δεν φορούσε μπλε face paint, κυρίως γιατί αυτό θα ακύρωνε τον σκοπό του καμουφλάζ. Ακόμη, δεν υπήρχε κανένας στρατιώτης ο οποίος όχι μόνο να είχε λάβει τεχνητό χέρι μετά από απώλεια του δικού του, αλλά και να επέστρεψε στα πεδία της μάχης. Όσο για το katana, είναι πασιφανές ότι κάποιος μαχόμενος στην Ευρώπη δεν θα μπορούσε να έχει στην κατοχή του ένα ξίφος το οποίο μπορούσε να υπάρχει μόνο στο άλλο μέτωπο του πολέμου. Έχουμε επομένως πολλές ιστορικές ανακρίβειες μέσα σε μόλις λίγα λεπτά πλάνων. Και οι gamers προφανώς δεν τις άφησαν ασχολίαστες.
Είναι πλέον γεγονός ότι τα περισσότερα παιχνίδια τα οποία χαρακτηρίζονται ως ΑΑΑ και στοχεύουν να πουλήσουν κάποια εκατομμύρια στους πρώτους τρεις μήνες, δεν θέλουν να παίρνουν ρίσκα. Στο 2018, ένα τέτοιο ρίσκο είναι να εκνευρίσεις τους social justice warriors, ή SJWs εν συντομία. Καθώς το internet έχει δώσει βήμα σε πολλά άτομα τα οποία μεταδίδουν σεξιστικά, ρατσιστικά ή άλλα αρνητικά μηνύματα ακόμα και προς ανθρώπους με κάποια αναπηρία, οι αποδέκτες αυτής της συμπεριφοράς έχουν πλέον φτάσει στα ίδια επίπεδα τοξικότητας. Το λυπηρό αποτέλεσμα αυτού του κοινωνικοπολιτικού σάντουιτς βρίσκει όσους δεν έχουν το ίδιο ακραίες απόψεις στη μέση αυτής της κατάστασης και οι διάφορες μορφές του digital entertainment, συμπεριλαμβανομένων και των videogames, έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Πλέον εάν ένα παιχνίδι δεν περιλαμβάνει επιλογές ως προς το φύλο ή την φυλή του χαρακτήρα του παίκτη, ή εάν δεν περιλαμβάνει χαρακτήρες οι οποίοι είναι μέλη της LGBTQ κοινότητας, δέχεται κριτική από τους SJWs οι οποίοι μιλάνε για αποκλεισμό των μειονοτήτων αυτών και για μια βιομηχανία η οποία φροντίζει μόνο να φουσκώνει τον εγωισμό του straight, συντηρητικού, λευκού gamer.
Η DICE, δεχόμενη πιθανώς πιέσεις από την ΕΑ, τροποποίησε κάπως το presentation του Battlefield V, με αποτέλεσμα τα παραπάνω. Καθώς η παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο του Battlefield, αλλά των gamers γενικότερα, συμμετείχε σε άσκοπους τσακωμούς σε Facebook, Twitter, Reddit και YouTube, υπήρξε απάντηση εκ μέρους της EA DICE - όπως είναι ο επίσημος τίτλος του studio εδώ και κάποια χρόνια μετά την εξαγορά του από την ΕΑ – στην οποία ο παγκόσμιος πληθυσμός κλήθηκε να μην αγοράσει το Battlefield V αν δεν του αρέσει. Ο συγκεκριμένος παράγοντας συνέχισε προσθέτοντας κάτι στα πλαίσια του «πώς θα μπορούσα να κοιτάξω την κόρη μου στα μάτια και να της εξηγήσω γιατί δεν μπορεί να φτιάξει έναν χαρακτήρα που να της μοιάζει στο παιχνίδι;».
Η απάντηση, εκτός του ότι δεν καλύπτει κανέναν και δεν έχει λογική βάση, δεν συνάδει με την ιδιότητα του παράγοντα ενός παγκοσμίου φήμης dev studio. Πλέον η βιομηχανία των ΑΑΑ έχει αναδείξει σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιους απλούς υπαλλήλους σε προσωπικότητες-ντίβες, οι οποίοι έχουν μόνιμο τουπέ στα social media και αραδιάζουν ό,τι θέλουν στις συνεντεύξεις σαν να κάνουν χάρη στους εκάστοτε δημοσιογράφους. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της εκθετικής ανάπτυξης της βιομηχανίας και των χρημάτων τα οποία αυτή διαχειρίζεται, αλλά και του πόσο ευρέως διαδεδομένα είναι τα games στην σημερινή ποπ κουλτούρα. Είναι πολύ εύκολο για τον οποιοδήποτε να καταλάβει ότι ακόμα και αν πραγματικά πιστεύεις κάτι που θα εκνευρίσει το αγοραστικό σου κοινό, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται άτομα τα οποία σε έχουν πληρώσει πλέον δεκάδες φορές τα τελευταία 15 χρόνια, δεν το εκφράζεις ανοικτά… γιατί θα τους εκνευρίσεις.
Αποτέλεσμα αυτής της δήλωσης ήταν μια ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση από τους gamers και κάπως έτσι οι προπαραγγελίες του BFV είναι πάρα πολύ λιγότερες από εκείνες του Black Ops 4 την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο. Υπενθυμίζουμε ότι το BO4 έχει διχάσει και εκείνο με την σειρά του, κυρίως λόγω του τι θα προσφέρει και σε ποια τιμή. Θα κυκλοφορήσει χωρίς campaign, ίδιο multiplayer μέρος με το Black Ops 3, ένα απλουστευμένο battle royale mode και με season pass, στην τιμή των $60 (ή €70 στην Ελλαδίτσα μας).
Προφανώς όλο το ζήτημα έχει ως βάση του το ότι το Battlefield είχε τις ρίζες του στον ρεαλισμό και την ιστορική αληθοφάνεια (προσοχή, όχι ιστορική αυθεντικότητα), τουλάχιστον όταν τα installments του διαδραματίζονταν στο παρελθόν. Καθώς όμως η παγκόσμια κοινωνία έχει μεταβληθεί σε ένα περίεργο συνονθύλευμα προσωπικοτήτων, πολλές πληροφορίες διαστρεβλώνονται προκειμένου κάποια άτομα να αισθάνονται καλύτερα ή να ευνοούνται συγκεκριμένα συμφέροντα. Στον αντίποδα, το Wolfenstein διαδραματίζεται σε ένα alternate-reality σκηνικό, όπου οι Ναζί κέρδισαν τον Β’ ΠΠ και έχουν καταλάβει ακόμα και τις ΗΠΑ στο 2ο installment, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα. Εκεί, δεν υπάρχει ανάγκη για ιστορικές ακρίβειες και έτσι το σενάριο και οι χαρακτήρες έχουν πολλή ελευθερία ως προς τον τρόπο που μπορούν να αναπτυχθούν. Το Wolfenstein 2: The New Colossus μάλιστα, θίγει θέματα όπως ο ρατσισμός εναντίων των Εβραίων και τον αφροαμερικανών και η ενδοοικογενειακή βία, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Είναι όμως κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτο, καθώς τα videogames έχουν εδώ και είκοσι χρόνια περίπου αναδειχθεί σε κάτι πολύ βαθύτερο από απλό «πίου, πίου», τουλάχιστον όσοι τίτλοι στοχεύουν στο story-telling. Πλέον τα περισσότερα παιχνίδια είναι σε θέση να θίξουν προβλήματα της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας, όπως κάνουν τα Grand Theft Auto για τον υπερκαταναλωτισμό, την «ψευτιά» των social media, την υπερβολική αξία που δίνεται στους celebrities κτλ. ή την φρίκη του πολέμου όπως το Spec Ops: The Line.
Εν κατακλείδι, δεν είναι απαραίτητο τα ιστορικά γεγονότα να αλλάζουν, ώστε να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι απανταχού SJWs, ειδικά όσον αφορά έναν τίτλο όπως το Battlefield V. Το να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπροσώπησης των διαφόρων φυλετικών μειονοτήτων ή των γυναικών εκεί που συνήθως βρίσκεται ο λευκός, straight άνδρας, δεν θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης παιδείας που οδηγεί στις αρνητικές συμπεριφορές προς τα άτομα αυτά. Αν ο μικρός Χρήστος κάνει bullying στον μικρό Σταύρο επειδή αυτός είναι gay, δεν καλούμαστε να δώσουμε μια ψεύτικη χείρα βοηθείας στον Σταύρο, λέγοντας του εμμέσως πλην σαφώς ψέματα, αλλά καλούμαστε να κάνουμε τον Χρήστο να καταλάβει ότι όλοι γεννιόμαστε ίσοι και αξίζουμε σεβασμό. Και τα videogames μπορούν να συνεισβάλουν ουσιαστικά, εάν και όταν το κάνουν με το σωστό τρόπο.