Battletoads - Review

Φιλόδοξη αναβίωση του κλασικού Battletoads
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 23 Αυγούστου 2020

Φέτος ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τους λάτρεις των κλασικών beat ‘em up παιχνιδιών, αφού επέστρεψε το Streets of Rage με την τέταρτη και καλύτερη προσθήκη της σειράς. Τώρα, οι fans μπορούν να είναι ακόμα περισσότερο χαρούμενοι, αφού αναβιώνει ένα άλλο ξεχασμένο franchise, αλλά όχι λιγότερο αγαπημένο, το Battletoads. Ή, τουλάχιστον, αυτή θα ήταν η εισαγωγή για το review μου, αν το Battletoads ήταν πράγματι beat ‘em up.

Βεβαίως, από την αρχή της η σειρά Battletoads ήταν παράξενη και περιείχε πειραματισμούς με διάφορα είδη παιχνιδιού. Στη μία πίστα παίζαμε καθαρόαιμο ξύλο, στην επόμενη είχαμε φρενήρεις ταχύτητες με μηχανές ή σκαρφαλώναμε σε σχοινιά αποφεύγοντας εχθρούς, παίζαμε platforming και γενικά υπήρχε περισσότερη από τη συνηθισμένη ποικιλία και μια τάση αποφυγής της παραμονής σε ένα είδος αυστηρά.

Τώρα, 26 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία εμφάνιση των Battletoads, έρχεται το… Battletoads, τηρώντας τους άγραφους κανόνες των sequels/reboots που κυκλοφορούν μετά από πολύ καιρό και απαρνούνται αριθμήσεις και υπότιτλους.

Το νέο Battletoads, λοιπόν, δεν είναι beat ‘em. Και τι είναι; Λίγο απ’ όλα. Είναι platformer, παιχνίδι γρίφων, racing, twin stick space shooter… Κάθε πίστα αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν έχεις ιδέα τι σου επιφυλάσσει. Συνήθως, όσο ενδιαφέρον κι αν έχει μια συνεχόμενη εναλλαγή του είδους, τα παιχνίδια που επιχειρούν κάτι τέτοιο δεν κατορθώνουν να διατηρούν ένα σταθερά υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Συνηθίζεται οι εναλλαγές να μην είναι συνειδητή, ολοκληρωμένη σχεδιαστική επιλογή, αλλά μια ημιτελής τάση, μια έλλειψη focus, ένας αχταρμάς.

Όχι όμως στο Battletoads. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως ό,τι κάνει, το κάνει πολύ καλά, σχεδόν άψογα σε σημεία, και μπορεί να κοντράρει πολλούς τίτλους του εκάστοτε είδους με το οποίο καταπιάνεται. Σαν arcade twin stick shooter είναι εξαιρετικό, γεμάτο έξυπνες ιδέες, υλοποιημένες με απόλυτα λειτουργικό και άμεσο σύστημα χειρισμού και πολύ όμορφο οπτικό τομέα. Σαν platformer δίνει καλοσχεδιασμένες πίστες, απαιτητικές, διασκεδαστικές και ευχάριστες στο μάτι και το αυτί. Οι γρίφοι είναι πράγματι γρίφοι, και όχι απλώς mini-games για να σπάει η ρουτίνα. Το ξύλο είναι επίσης φοβερό. Ελέγχουμε και τους τρεις Battletoads εναλλάξ, αλλάζοντας όποτε θέλουμε μεταξύ τους και ο καθένας έχει εντελώς διαφορετική αίσθηση και ξεχωριστές ιδιότητες.

Οι κινήσεις που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πολλές, τόσες μάλιστα που αρκετές φορές προκαλούνται μπερδέματα, αφού οι συνδυασμοί πλήκτρων πασχίζουν να συμπεριλάβουν κάθε πιθανή ικανότητα των χαρακτήρων με λειτουργικούς τρόπους –και στο μεγαλύτερο μέρος το πετυχαίνουν. Οι μάχες είναι γρήγορες, απαιτούν σκέψη και αντανακλαστικά, γνώση των συστημάτων και των –αρκετών- τύπων εχθρών, εκμετάλλευση του περιβάλλοντα χώρου και χρήση του εξαιρετικά διασκεδαστικού μηχανισμού αποφυγής. Όταν αντιμετωπίζουμε πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα, πραγματικά επικρατεί χάος. Κάθε αντίπαλος έχει άλλες ιδιότητες· άλλος εκτοξεύει πυρά εναντίον μας, άλλος κάνει ηλεκτροσόκ τριγύρω του, ένας ρίχνει μπουνιές από κοντά και ούτω καθεξής, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να παρατηρούμε τους εχθρούς για να αναγνωρίζουμε το είδος τους αλλά και το πότε είναι έτοιμοι να επιτεθούν.

Δυστυχώς, όσο κι αν σε γενικές γραμμές η μάχη είναι από τα πολύ δυνατά σημεία του Battletoads, υπάρχει ένα πρόβλημα, που προκαλείται από ένα άλλο ιδιαίτερα δυνατό σημείο του τίτλου, τα απίθανα καρτουνίστικα εικαστικά του. Οι κινήσεις των χαρακτήρων, ο σχεδιασμός τους, οι αντιδράσεις των σωμάτων και των προσώπων τους, εν μέσω gameplay αλλά και στα cutscenes, ικανοποιούν υπέρ το δέον και θυμίζουν άλλες περιπτώσεις όπου είδαμε εκφραστικά καρτούν, όπως το Cuphead. Ωστόσο, τα φανταχτερά χρώματα και η λεπτομερής απεικόνιση κάθε στοιχείου της οθόνης, σε σημεία όπου γίνεται χαμός, πολλαπλασιάζουν τον πανικό, αφού καθιστούν δύσκολη την ανάγνωση των όσων συμβαίνουν μπροστά μας. Έτσι, αρκετές φορές είναι δυσανάγνωστες οι κινήσεις των αντιπάλων και δεν μπορούμε να καταλάβουμε εγκαίρως ότι επιτίθενται για να τους αποφύγουμε. Εκτός από το εξαιρετικό animation, το Battletoads θα σας κερδίσει και με το φανταστικό του soundtrack που θυμίζει επίσης καρτούν που βλέπαμε σε παλιότερες δεκαετίες, με ξύλο, αλυσίδες, εξωγήινους και μηχανές.

Πάντως, όσο κι αν εμένα μου άρεσε το Battletoads σε όλες του τις εκφάνσεις, κατανοώ πως δεν θα ικανοποιήσει τους πάντες· έχει να κάνει με το τι θέλει ο κάθε παίκτης από το παιχνίδι. Οι συνεχείς εναλλαγές του στιλ είναι μια απόλυτα εσκεμμένη επιλογή, γίνεται με προσοχή και κάθε σημείο είναι καλοσχεδιασμένο, όμως δεν παύει να είναι μια παράξενη απόφαση που θα ξενίσει αρκετούς. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή παίζοντας θα συνειδητοποιήσετε ότι έχει περάσει μία ώρα και δεν έχετε ρίξει ούτε μία μπουνιά… Όπως και να ‘χει, πριν ασχοληθείτε, πρέπει να ξέρετε περί τίνος πρόκειται.

Εκτός από τις εναλλαγές, ένα άλλο κομμάτι του Battletoads που δεν θα ικανοποιήσει τους πάντες, είναι το σενάριο. Και ναι, έχει πράγματι πλοκή, όχι απλώς ένα υπόβαθρο όπως τα περισσότερα παιχνίδια του είδους. Βεβαίως, μην φανταστείτε καμιά επική ιστορία, καθώς στην ουσία το σενάριο είναι το μέσο με το οποίο το παιχνίδι προσπαθεί να μας κάνει να γελάσουμε με αλλεπάλληλα αστεία, πολλά από τα οποία είναι «εφηβικά». Η ιστορία, πάντως, έχει ενδιαφέρον και είναι στημένη με εξαιρετικά cutscenes που θυμίζουν σειρά κινουμένων σχεδίων. Το χιούμορ είναι συνεχώς στο επίκεντρο και σίγουρα θα γελάσετε με αρκετά αστεία, όμως άλλα τόσα θα σας αφήσουν αδιάφορους ή θα σας προξενήσουν cringe… Πάντως, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, το writing καταφέρνει να κρατήσει κάποιο επίπεδο ποιοτικά, ενώ το voice acting είναι ιδανικό.

Η ιστορία διαρκεί 4-5 ώρες και το αν είναι μικρή η διάρκεια η μεγάλη, εξαρτάται από το πόσο θα σας αρέσουν οι διαρκείς εναλλαγές, αν θα βρείτε αστείο το χιούμορ και πόσο θα σας κρατήσει το ενδιαφέρον η αφήγηση: μερικοί θα κουραστείτε γρήγορα και θα ελπίζετε να τελειώσει, άλλοι θα αναρωτιέστε γιατί δεν έχει άλλη τόση διάρκεια, με άλλα τόσα είδη παιχνιδιού… Δυστυχώς, ακόμα και αν σας αρέσει γενικά το παράξενο εγχείρημα, υπάρχουν κάποια τμήματα που πλήττουν τη ροή: το ένα είναι η τεράστια διάρκεια μερικών επιπέδων και το άλλο κάποια mini-games που επαναλαμβάνονται αρκετές φορές ενώ δεν είναι καν ιδιαίτερα διασκεδαστικά την πρώτη. Όσον αφορά τη δυσκολία, σαφέστατα πρόκειται για ένα απαιτητικό παιχνίδι, όμως όχι όσο ήταν το παλιό, ενώ υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις για να επιλέξετε, που ομαλοποιούν την κατάσταση.

Όπως και να ‘χει πάντως, πέρα από τις αναμφίβολα αμφιλεγόμενες επιλογές, το Battletoads καταφέρνει πολλά και είναι συνεχώς ενδιαφέρον όσον αφορά την προσέγγιση των σχεδιαστών του. Δεν έχει πολλά, ούτε σημαντικά ελαττώματα και το αν θα σας αρέσει είναι περισσότερο θέμα γούστου και προσδοκιών. Ένα μελανό σημείο ωστόσο που δεν χωράει αμφισβήτηση, είναι η έλλειψη online multiplayer. Αν θέλετε να παίξετε με φίλους σας, θα πρέπει να βρεθείτε στο ίδιο σπίτι για να απολαύσετε το τριπλό co-op που έχει προσαρμόσει όλες τις διαφορετικές πίστες για να λειτουργούν στο multiplayer. Ωστόσο, αν δεν έχετε φίλους που ενδιαφέρονται, αν δεν έχετε δεύτερο χειριστήριο, ή αν, για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να φέρετε άτομα στο σπίτι σας, θα παίξετε αναγκαστικά μόνοι· μια χαρά είναι το single-player βεβαίως, αλλά είναι παιχνίδι που «σηκώνει» παρεΐστικο multiplayer.

Προτείνεται σίγουρα σε λάτρεις και νοσταλγούς της σειράς, αλλά και σε όσους βρίσκουν ελκυστικά τα παιχνίδια που πειραματίζονται με πολλά είδη και στιλ –και δύσκολα θα βρουν άλλο που να τα κάνει όλα τόσο καλά. Επίσης, προτείνεται σε όλους τους χρήστες του Game Pass, μιας και βρίσκεται στη λίστα των παιχνιδιών της συνδρομής από την ημέρα κυκλοφορίας του και είναι κρίμα να μην το δοκιμάσετε. Ένα φιλόδοξο project που ως επί το πλείστον πετυχαίνει τον σκοπό του, αν και αναμένεται να διχάσει τους παίκτες με κάποιες ιδιόμορφες σχεδιαστικές επιλογές και με το χιούμορ του.

Το review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση που κατεβάσαμε μέσω του Xbox Game Pass.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Battletoads - Review

Συντάκτης
23 Αυγούστου 2020
Developer

Dlala Studios
Rare

Publisher

Xbox Game Studios

Πλατφόρμες

Xbox One, PC

Tested on

Xbox One

Κυκλοφορία

20 Αυγούστου 2020

Είδος

Beat 'em up

PEGI

7

Θετικά

+ Εξαιρετικό καρτουνίστικο animation
+ Απροσδόκητα εκτενές σενάριο
+ Πολλές ιδέες, ενδιαφέροντα κόλπα, άρτια υλοποίηση
+ Ιδανικό voice acting, τρομερή μουσική
+ Χορταστικό ξύλο, διασκεδαστικοί γρίφοι, απαιτητικό platforming

Αρνητικά

- Έλλειψη online multiplayer
- Μερικές πίστες είναι τεράστιες σε διάρκεια και κουράζουν
- Κάποια mini-games είναι ανούσια
- Το έντονο εικαστικό στιλ μπερδεύει εν μέσω μάχης
- Το χιούμορ και οι εναλλαγές του είδους του gameplay αναμένεται να διχάσουν

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Προτείνεται σίγουρα σε λάτρεις και νοσταλγούς της σειράς, αλλά και σε όσους βρίσκουν ελκυστικά τα παιχνίδια που πειραματίζονται με πολλά είδη και στιλ –και δύσκολα θα βρουν άλλο που να τα κάνει όλα τόσο καλά. Επίσης, προτείνεται σε όλους τους χρήστες του Game Pass, μιας και βρίσκεται στη λίστα των παιχνιδιών της συνδρομής από την ημέρα κυκλοφορίας του και είναι κρίμα να μην το δοκιμάσετε. Ένα φιλόδοξο project που ως επί το πλείστον πετυχαίνει τον σκοπό του, αν και αναμένεται να διχάσει τους παίκτες με κάποιες ιδιόμορφες σχεδιαστικές επιλογές και με το χιούμορ του.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1