Beholder - Complete Edition

Η ελευθερία είναι σκλαβιά και η άγνοια δύναμη
by Ελένη Δρίβα on 16 Ιανουαρίου 2018

Κατά το παρελθόν έχουν υπάρξει αμέτρητα βιβλία, έργα και βιντεοπαιχνίδια που παρουσιάζουν μια απόλυτη και αλάνθαστη Αρχή, που βλέπει και γνωρίζει τα πάντα. Το πιο γνωστό από αυτά τα δημιουργήματα είναι ίσως το 1984 του George Orwell, με τον περίφημο Μεγάλο Αδερφό.

Το Beholder, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2016 στα PC, αποτελεί την εκδοχή της Warm Lamp Games για αυτήν την απόλυτη δικτατορία, με εμφανείς επιρροές από το έργο του Orwell και όχι μόνο. Τώρα, σχεδόν 14 μήνες αργότερα, κυκλοφορεί το Beholder - Complete Edition, η ολοκληρωμένη έκδοση του τίτλου, που μεταφέρει την αποπνικτική περιπέτεια στο PlayStation 4 και στο Xbox One.

Σενάριο

Η σκοτεινή ιστορία της Warm Lamp Games ξεκινάει με τον Carl Stein όταν το Ministry of Allocation (Υπουργείο Κατανομής) τον διατάζει να μετακομίσει σε μια πολυκατοικία, ώστε να αναλάβει καθήκοντα διαχειριστή και επόπτη. Σύντομα όμως, ο Carl καταλαβαίνει πως η λέξη "επόπτης" είναι συνώνυμη του "σπιούνου" και πως αν η δικτατορική κυβέρνηση δεν μείνει ικανοποιημένη από την απόδοση του, ο ίδιος και η οικογένεια του θα καταλήξουν… στα αζήτητα.

Ο πρωταγωνιστής έρχεται αντιμέτωπος με διάφορες επιλογές. Μπορεί να κάνει ό,τι του ζητάει η απόλυτη Αρχή στο όνομα του Μεγάλου Ηγέτη ή μπορεί να βοηθήσει τους ενοίκους και την Αντίσταση και να ελπίζει για το καλύτερο. Η επιλογές είναι πραγματικά αμέτρητες και όλες τους έχουν τις δικές τους ανταμοιβές και επιπτώσεις, ενώ διαμορφώνουν την εξέλιξη και κατάληξη της ιστορίας της οικογένειας Stein.

Αυτό που κάνει το Beholder και το κάνει αποτελεσματικά είναι να σας βάζει σε πραγματικά δύσκολα διλήμματα, που προκαλούν έντονα συναισθήματα και να εξαλείφει την αίσθηση της ελευθερίας, κάνοντάς σας να νιώσετε πως είστε σε αδιέξοδο πολύ συχνά. Παράλληλα, η έντονη απεικόνιση της δικτατορικής κοινωνίας τα κάνει όλα πιο ρεαλιστικά.

Blissful Sleep

Το Complete Edition, εκτός από το κεντρικό παιχνίδι, περιέχει και ένα prequel DLC, το Blissful Sleep, που μας βάζει στο ρόλο του Hector Medina, του προηγούμενου διαχειριστή της ίδιας πολυκατοικίας, στην οποία θα εργαστεί αργότερα ο Carl. Το επιπλέον κεφάλαιο μάς επιτρέπει να επιλέξουμε, πάλι μέσω των αποφάσεων μας, ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας του Medina, ο οποίος μετά από έναν νέο νόμο που όρισε η απολυταρχία, έχει μερικές μέρες για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του, πριν οδηγηθεί σε ένα κέντρο ευθανασίας για ηλικιωμένους.

Ο νόμος ορίζει ότι σε κάθε ηλικιωμένο και ηλικιωμένη που θα μπει στα 85 του/της χρόνια, θα του/της χορηγηθεί η θεραπεία του γαλήνιου ύπνου (Blissful Sleep), δηλαδή θα θανατωθεί, ώστε να μην επιβαρύνει το κράτος. Ο Medina, παρόλα αυτά, δεν είναι ούτε 65 και προσπαθώντας να λύσει τη παρεξήγηση, συνειδητοποιεί ότι το λάθος ήταν του καθεστώτος, το οποίο είναι φυσικά “αλάνθαστο”.

Και εδώ μπορείτε να επιλέξετε αν θα ακολουθήσετε κατά γράμμα τις εντολές του υπουργείου ή αν θα κάνετε αυτό που θεωρείτε εσείς σωστό, όμως οι επιλογές σας έχουν και τον αντίστοιχο αντίκτυπο. Ευτυχώς και δυστυχώς, τα πράγματα εδώ είναι πιο εύκολα και πιο σύντομα, αν και πάλι θα παγιδευτείτε σε σκληρά διλήμματα. Σίγουρα το Blissful Sleep ήταν μια πολύ ικανοποιητική προσθήκη, διατηρώντας την ποιότητα του κεντρικού σεναρίου, όμως δεν κατάφερε να προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον.

Gameplay

Το Beholder Complete Edition είναι ένα παιχνίδι επιλογών, με απρόσμενα αποτελέσματα και δύσκολες επιλογές. Για να δείτε κάθε πιθανό τέλος, θα χρειαστεί να σχεδιάσετε το πώς θα κινηθείτε και τι αποφάσεις θα πάρετε, γεγονός που δίνει έντονο replayability στον τίτλο. Η διάρκεια του κάθε playthrough μπορεί να ποικίλει από 10 λεπτά μέχρι 8 ώρες, και αυτό γιατί μια λάθος επιλογή μπορεί να σας οδηγήσει στη φυλακή ή σε μια σφαίρα στο κεφάλι, κάτι πολύ πιο πιθανό από ότι φαντάζεστε.

Ο κύριος σκοπός σας είναι να έχετε χρήματα ώστε να συντηρήσετε την οικογένεια σας, να διατηρείτε (τουλάχιστον επιφανειακά) καλές σχέσεις με τους ενοίκους σας και να μην δυσαρεστήσετε τη κυβέρνηση. Αν και τα πράγματα ξεκινάνε αρκετά απλά, είναι ζήτημα μερικών λεπτών μέχρι να βρεθείτε στο πρώτο σας δίλημμα, το οποίο μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ή την ελευθερία κάποιου.

Για να αποκτήσετε χρήματα πρέπει να εκπληρώσετε τα αιτήματα της κυβέρνησης (σε μορφή main quest), τα οποία μπορεί να σας ζητούν να εισβάλετε στα διαμερίσματα των ενοίκων σας για να δείτε αν κατέχουν υπάρχοντα που έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση, να κάνετε έξωση σε κάποιον από αυτούς ή να νοικιάσετε κάποιο διαμέρισμα σε ένα συγκεκριμένο άτομο.

Φυσικά, αν θέλετε να επιζήσετε θα χρειαστεί να στείλετε αναφορές με τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των ενοίκων στις Αρχές, να πουλήσετε τα υπάρχοντα σας ή να κλέψετε από τα άλλα διαμερίσματα, ακόμα και να “φυτέψετε” ενοχοποιητικά στοιχειά στα διαμερίσματα ώστε να εκβιάσετε τους ενοίκους σας ή να τους καταγγείλετε στην αστυνομία για να πάνε φυλακή.

Στη διάθεση σας έχετε κάμερες παρακολούθησης για να εγκαταστήσετε κρυφά στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, ένα ημερολόγιο με: όλες τις πληροφορίες που έχετε για τους νοικάρηδες, όλες τις ανακοινώσεις για τα παράνομα υπάρχοντα, τους λογαριασμούς που πρέπει να εξοφλήσετε, καθώς και μια λίστα με όλα τα quests.

Τα quests χωρίζονται σε main και side. Τα main έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο και συνήθως προέρχονται από τηn κυβέρνηση, την Αντίσταση και την οικογένεια του Stein, ενώ θα είναι αυτά που θα σας διχάσουν και περισσότερο. Τα side έχουν μικρότερο αντίκτυπο και συνήθως αφορούν χάρες που σας ζητούν οι ένοικοι. Μπορείτε να τα αγνοήσετε ή να τα φέρετε εις πέρας, κάποια όμως θα μείνουν ανεκπλήρωτα, όσο και αν προσπαθήσετε.

Δυστυχώς, στον τομέα των quests εντοπίσαμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα του τίτλου, καθώς ο ρυθμός μεταξύ τους είναι τελείως άνισος, κάτι που οδηγεί και σε μια γενική ανισότητα στο ενδιαφέρον που προκαλεί το ίδιο το σενάριο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα βομβαρδίζεστε από μικρές και μεγάλες αποστολές με αποτέλεσμα να πελαγώσετε (ειδικά αν έχουν χρονικό περιθώριο), ενώ άλλες φορές περιμένετε για την επόμενη εντολή, χωρίς να έχετε κάτι να κάνετε.

Οπτικοακουστικός Τομέας

Όσον αφορά στον οπτικό τομέα, το Beholder - Complete Edition διατηρεί την αισθητική της πρώτης κυκλοφορίας, με περιβάλλοντα και φιγούρες που φαίνονται σαν να έχουν σχεδιαστεί με μολύβι. Οι χαρακτήρες παρουσιάζονται εσκεμμένα ως σκοτεινές φιγούρες, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ενώ παντού επικρατεί το σκοτάδι και ο αδύναμος φωτισμός. Ακόμα και τα πιο φωτεινά χρώματα είναι επιτηδευμένα “αδύναμα” για να τονίσει περισσότερο την αποπνικτική και φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί. Η απελπισία, ο φόβος και η καταπίεση βασιλεύουν με θράσος, όπως και η δικτατορία που διατάζει τους πολίτες του παιχνιδιού.

Οι ήχοι είναι ικανοποιητικά αληθοφανείς, δίνοντας ρεαλισμό σε ότι κάνετε, ενώ το soundtrack είναι ένα αδιάκοπο διακριτικό μοτίβο, που σε κάθε του νότα συμβαδίζει με ό,τι συμβαίνει στην οθόνη σας.

Το Beholder Complete Edition αποτελεί μια μεγαλύτερη και εξίσου ποιοτική δόση του δημιουργήματος των Warm Lamp Games και Alawar Entertainment, το οποίο θα σας αναγκάσει να έρθετε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα, θα ισοπεδώσει την έννοια της ελευθερίας και θα βάλει το κράτος στη θέση του Μεγάλου Αδερφού, της ανώτατης και αλάνθαστης δύναμης που χειραγωγεί τους πάντες.

Για τους λάτρεις της συγκεκριμένης θεματολογίας, είναι μια απαραίτητη προσθήκη που δίνει άφθονη τροφή για σκέψη. Οι επιλογές είναι δικές σας, όπως και οι τύψεις.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Curve Digital για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Beholder Complete Edition

Συντάκτης
16 Ιανουαρίου 2018
Author

Ελένη Δρίβα

Developer

Warm Lamp Games

Publisher

Alawar Entertainment / Curve Digital

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

16 Ιανουαρίου 2018 (PlayStation 4)
19 Ιανουαρίου 2018 (Xbox One)
9 Νοεμβρίου 2016 (PC)

Είδος

Adventure, Strategy

PEGI

12

Θετικά

+ Δύσκολες επιλογές που προκαλούν έντονα συναισθήματα
+ Η απεικόνιση μιας δικτατορικής κοινωνίας
+ Η ατμόσφαιρα
+ Ηθικά διλήμματα
+ Τροφή για σκέψη
+ Replayability

Αρνητικά

- Ο ρυθμός των quest είναι άνισος
- Το σενάριο μερικές φορές κάνει “κοιλιά”
- Το Blissful Sleep DLC δεν προκαλεί το ίδιο ενδιαφέρον

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Beholder - Complete Edition είναι η απεικόνιση μιας ολοκληρωμένης δυστοπικής κοινωνίας σε ένα κόσμο που κυριαρχεί η δικτατορία. Με εμφανείς επιρροές από τον George Orwell, δύσκολες επιλογές και ηθικά ζητήματα, ο τίτλος θα σας μεταφέρει σε ένα αποπνικτικό και μουντό κόσμο και θα σας γδύσει από κάθε πολυτέλεια, μέχρι να αναγκαστείτε να διαλέξετε την “καλύτερη” επιλογή σε ένα άσχημο σύμπαν.

Το expansion Blissful Sleep θα σας προσφέρει περιεχόμενο της ίδιας ποιότητας, αλλά με λιγότερο ενδιαφέρον, ενώ ο τίτλος σαν ολότητα πλήττεται από μερικές πιο αδιάφορες στιγμές, σε ένα κατά τα άλλα στιβαρό σενάριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, παρόλα αυτά, είναι ο άνισος ρυθμός ανάμεσα στα quests.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1