Berserk and the Band of the Hawk

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση
by Αλέξανδρος Παπαγεωργίου on 6 Μαρτίου 2017

Το Berserk and the Band of the Hawk είναι ένας action / hack and slash τίτλος από την Koei Tecmo με στοιχεία gameplay από τη σειρά Dynasty Warriors, ο οποίος βασίζεται πάνω στο ομώνυμο manga από τον δημιουργό Kentaro Miura, Berserk. Το παιχνίδι ακολουθεί την ιστορία του πρωταγωνιστή Guts όπως αναγράφεται στο manga από τη πρώτη έκδοση το 1992 έως και σήμερα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία εναλλακτική fantasy μεσαιωνική εποχή και το παιχνίδι εξιστορεί τα γεγονότα όπως συνέβησαν από την αρχή στο Golden Age Arc μέχρι και το Falcon of the Millenium Empire Arc. Ελέγχετε τον Guts, ένα μισθοφόρο με σκοτεινό παρελθόν ο οποίος ενδιαφέρεται μόνο για λεφτά ώστε να επιβιώσει και ψάχνει δυνατούς αντιπάλους για να δοκιμάσει τον εαυτό του. Δεν έχει αρχές και ούτε πιστεύει σε κάτι παρά μόνο στο γεγονός οτι το σπαθί του θα κόψει και θα τραυματίσει οτιδήποτε βρεθεί στο πέρασμά του. Αυτές του οι ενέργειες είναι που τον φέρανε σε επαφή με τον Griffith, τον αρχηγό ενός μικρού στρατού μισθοφόρων. Εδώ ο Guts για πρώτη φορά θα συναντήσει κάποιον ισάξιό του και, κατ'επέκταση, θα καταστρέψει το δικό του μέλλον αλλά και το μέλλον των γύρω του.

Πρόκειται για μία αρκετά σκοτεινή ιστορία γεμάτη δράμα, αίμα, δάκρυα και πολλά, πολλά πτώματα. Τίποτα από αυτά όμως δεν γίνεται χάρη στο παιχνίδι, καθώς η ιστορία αυτή υπάρχει και εξελίσσεται εδώ και 25 χρόνια υπό τη μορφή manga, anime και ταινιών επομένως το παιχνίδι απλά αφηγείται μία ήδη υπάρχουσα ιστορία. Πώς το κάνει αυτό; Με τη χρήση in-game cutscenes, με γεγονότα που εξελίσσονται κατά τη διάρκεια του gameplay, με CG cutscenes, με διάλογο και events τοποθετημένα σε μενού και με τη χρήση σκηνών από τα OVA του Berserk (anime ταινίες υψηλής ποιότητας).

Ως φαν το Berserk και γνώριμος καθώς είμαι με την ιστορία, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ακολουθήσω τα γεγονότα, καθώς αυτά εξελίσσονται. Ο συνδυασμός όμως των πολλών διαφορετικών μέσων εξιστόρησης των γεγονότων μπορεί να αποσυντονίσουν και να μπερδέψουν κάποιον αμύητο στην ιστορία του Berserk.

Πρόκειται για παιχνίδι δύο κουμπιών. To σύστημα μάχης ταιριάζει στο παιχνίδι και στον Guts αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι είναι επαναλαμβανόμενο

Το VG24 λέει

Το παιχνίδι έχει συνολικά 46 αποστολές, κάποιες από τις οποίες θα σας διαρκέσουν μεταξύ 6 και 20 λεπτών. Αυτές, σε συνδυασμό με τα πολυπληθή cutscenes σε διαφορετικές μορφές καταλήγουν σε ένα Story Mode που διαρκεί πάνω από 10 ώρες. Οι αποστολές ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: Ξεκινάτε την αποστολή, ολοκληρώνετε τα objectives, σκοτώνετε μερικές χιλιάδες εχθρούς και τελειώνει η αποστολή.

Η διαφοροποίηση έρχεται με τις boss μάχες όπου και γίνονται εμφανή τα προβλήματα του gameplay. Τις περισσότερες φορές οι boss μάχες αποτελούνται από εσάς να πατάτε δύο κουμπιά για να του ρίξετε τη ζωή, το boss κάνει μία επίθεση που σας πετάει πίσω, σηκώνεστε και τρέχετε προς το boss για να σας πετάξει πάλι πίσω και να επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ένας από τους δύο σας να πέσει πρώτος. Μπορείτε να αποφύγετε τις περισσότερες επιθέσεις των bosses κάνοντας dodge την κατάλληλη στιγμή αλλά ακόμα και στη Hard δυσκολία δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα εκτός της κάμερας όταν βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο.

Στο τέλος κάθε αποστολής θα λαμβάνετε τα Spoils of War, αντικείμενα δηλαδή που βρήκατε στο πεδίο μάχης και τα οποία μπορείτε να κάνετε equip στο Battle Preparation. Τα αντικείμενα αυτά διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Equipped Items και Accessory. Στα Equipped Items τοποθετείτε μέχρι τέσσερα αντικείμενα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μέσα στη μάχη όπως για να γεμίσετε τη μπάρα ζωής σας και να αποκτήσετε περισσότερο defense για κάποια δευτερόλεπτα, μεταξύ άλλων.

Τα Accessories δίνουν μόνιμα boosts στα στατιστικά του χαρακτήρα σας όπως μεγαλύτερο vitality, περισσότερο damage ή μεγαλύτερο range στο όπλο ώστε να χτυπάτε εχθρούς που βρίσκονται πιο μακριά.

Τα Accessories όμως μπορείτε να τα κάνετε και customize. Στο Batle Preparation έχετε την επιλογή Shop όπου μπορείτε φυσικά να αγοράσετε και να πουλήσετε Accessories, αλλά και να βελτιώσετε τα Accessories σας κάνοντάς τα Enhance με διάφορα materials. Επίσης υπάρχει η επιλογή Amalgamate, όπου ενδυναμώνετε τα Accessories σας με άλλα Accessories που πλέον δεν χρησιμοποιείτε.

Ορισμένες αποστολές έχουν κάποια challenges τα όποια λέγονται Behelit. Ολοκληρώνοντας τα challenges κερδίζετε Behelits τα οποία ξεκλειδώνουν panels στο Gallery σε 6 scenes. Ξεκλειδώνοντας όλα τα panels σε κάποιο scene εμφανίζεται η πλήρη εικόνα.

 

Το παιχνίδι παρόλα αυτά δεν στοχεύει αποκλειστικά σε άτομα που γνωρίζουν την ιστορία του Berserk αλλά σε ένα ευρύτερο κοινό και αυτό φαίνεται από το εξαιρετικά προσβάσιμο και επαναλαμβανόμενο gameplay. Το Berserk and the Band of the Hawk είναι ένα παιχνίδι δύο κουμπιών.

Ακολουθεί το στυλ gameplay των Dynasty Warriors, τοποθετεί δηλαδή - κυριολεκτικά - χιλιάδες αντιπάλους μπροστά σας και εσείς χρησιμοποιείτε καταστροφικές επιθέσεις, σκοτώνοντας δεκάδες αντιπάλους σε δευτερόλεπτα. Για να το κάνετε αυτό συνδυάζετε το 18px-PlayStationSquare.svg και το 18px-PlayStationTriangle.svg και τα combos δουλεύουν ως εξής: Μπορείτε να κάνετε ένα απλό chain 18px-PlayStationSquare.svg>18px-PlayStationSquare.svg>18px-PlayStationSquare.svg>18px-PlayStationSquare.svg ή να σπάσετε το chain σε οποιαδήποτε επίθεση και να τελειώσετε με 18px-PlayStationTriangle.svg, για παράδειγμα 18px-PlayStationSquare.svg>18px-PlayStationSquare.svg>18px-PlayStationTriangle.svg>18px-PlayStationTriangle.svg και έτσι θα πραγματοποιήσετε ένα διαφορετικό, πιο δυνατό finisher. Επίσης, έχετε την επιλογή block με το L1, dash με το 18px-PlayStationX.svg το οποίο σας βοηθάει να ξεκινήσετε sprint πιο γρήγορα και μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε  18px-PlayStationTriangle.svg επιθέσεις ώστε να κάνετε reset το combo ή να ακυρώσετε μία αργή κίνηση.

Πατώντας το l2 μπορείτε να καλέσετε το άλογό σας για να μετακινηθείτε πιο γρήγορα και με το R1 μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Sub-Weapon σας και τα Items σας. Διαφορετικοί χαρακτήρες έχουν διαφορετικά Sub-Weapons και items. Καθώς σκοτώνετε εχθρούς θα γεμίζετε το Frenzy Gauge και πατώντας 18px-PlayStationCircle.svg μπαίνετε σε Frenzy Mode όπου κάνετε περισσότερο damage και δεν χάνετε ζωή. Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το Frenzy Mode σας η μπάρα αδειάζει και όταν γεμίσει πάλι θα είναι +1 επίπεδο από τη προηγούμενη φορά με το max επίπεδο να είναι το 5. Ενώ βρίσκεστε σε Frenzy Mode και σκοτώνετε αντιπάλους θα γεμίζετε παράλληλα και το Death Blow Gauge και πατώντας πάλι το 18px-PlayStationCircle.svg αφού γεμίσει, θα πραγματοποιήσετε μία Death Blow κίνηση η οποία θα εξαφανίσει όλους τους αντιπάλους που υπάρχουν γύρω σας εκτός από πολύ δύσκολους αντιπάλους με μεγάλες μπάρες ζωής.

Ορισμένοι χαρακτήρες έχουν τη επιλογή Transformation. Όταν βρίσκεστε σε Frenzy Mode και η Death Blow μπάρα σας είναι γεμάτη μπορείτε να πατήσετε r2 και να μεταμορφωθείτε με το Berserker Armor αν είστε ο Guts ή στην Apostle μορφή του αν είστε ο Zodd.

Το παιχνίδι καταφέρνει να δώσει την αίσθηση του βάρους που έχει το σπαθί του Guts, ένα βαρύ κομμάτι μέταλλο που καταστρέφει οτιδήποτε χτυπήσει. Αυτό ισχύει και σε άλλους χαρακτήρες, μπορούμε να "νιώσουμε" τη ταχύτητα του Serpico και τις ικανότητες του Griffith. Το σύστημα μάχης ταιριάζει στο παιχνίδι και στον Guts αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός οτι είναι εξαιρετικά απλοϊκό και επαναλαμβανόμενο.

Το Endless Eclipse είναι όσο επαναλαμβανόμενο όσο και το υπόλοιπο παιχνίδι αλλά ταυτόχρονα το καλύτερο mode

Το VG24 λέει

Πέρα από το Story Mode το παιχνίδι έχει την επιλογή Free Mode όπου μπορείτε να παίξετε οποιαδήποτε αποστολή της ιστορίας με οποιονδήποτε χαρακτήρα φορώντας οποιοδήποτε κουστούμι έχετε διαθέσιμο για αυτόν. Πέρα από τον Guts μπορείτε να ελέγξετε τους Griffith, Casca, Judeau, Serpico, Schierke, Zodd και Wyald. Κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του combo, τις δικές του special κινήσεις, τα δικά του Sub-Weapons, Equipped Items και Accessories αλλά το gameplay ακόμα περιλαμβάνει τους ίδιους συνδυασμούς μεταξύ 18px-PlayStationSquare.svg και 18px-PlayStationTriangle.svg.

Τέλος, υπάρχει το Endless Eclipse Mode όπου θα βρείτε πολλά ενδιαφέροντα rewards όπως το άλογο του Griffith (White Hawk's Warhorse) και τον χαρακτήρα Wyald. Ορισμένα από τα πιο ωραία rewards βρίσκονται βαθιά σε αυτό το mode, το οποίο αποτελείται από 100 επίπεδα στο σύνολο. Η ζωή σας δεν γεμίζει όσο προχωράτε πιο βαθιά, δεν μπορείτε να ανακτήσετε χρησιμοποιημένα Equipped Items σας αλλά ούτε και να τα αλλάξετε και αν πεθάνετε ή βγείτε από το Mode, θα χάσετε το progress εκτός αν φτάσετε στα checkpoint σημεία που υπάρχουν ανά 25 levels.

Για να προχωρήσετε στα επίπεδα θα πρέπει να επιλέξετε και να ολοκληρώσετε desires, αποστολές δηλαδή με κάποιο objective. Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστά rewards και δικές του ξεχωριστές αποστολές και κάπου εδώ αποκτάει το παιχνίδι ένα ίχνος replayability αλλά, όπως και το gameplay του παιχνιδιού, πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο mode.

***

Το Berserk and the Band of the Hawk είναι ένα παιχνίδι που θα εκτιμήσουν οι φανς του Berserk και θα βρουν γνώριμο οι φανς του Dynasty Warriors. Παρόλα αυτά, δεν προσφέρει τίποτα από πλευρά ιστορίας καθώς τα γεγονότα αναγράφονται στο manga, στα anime και στις ταινίες και όποιος ενδιαφέρεται για την ιστορία του Berserk, καλύτερα θα είναι να κοιτάξει πρώτα στο manga και στο anime. Το Free Mode είναι επανάληψη της ιστορίας αλλά με διαφορετικούς χαρακτήρες και το Endless Eclipse Mode είναι ένα mode το οποίο προσπαθεί να φέρει κάποια ποικιλία με ξεχωριστά rewards για κάθε χαρακτήρα αλλά καταλήγει να είναι επαναλαμβανόμενο.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί οτι πρόκειται για το τρίτο παιχνίδι Berserk που έχει δημιουργηθεί ποτέ με το πρώτο να λέγεται Sword of Berserk: Guts' Rage και να έχει κυκλοφορήσει το 1999 στο Dreamcast και το δεύτερο Berserk: Millenium Falcon να έχει κυκλοφορήσει στο PlayStation 2 το 2004 αποκλειστικά στην Ιαπωνία.

Επομένως, μιλάμε για το καλύτερο παιχνίδι Berserk που έχει κυκλοφορήσει ποτέ, αλλά σίγουρα όχι για το καλύτερο hack and slash τίτλο.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Berserk and the Band of the Hawk

Συντάκτης
6 Μαρτίου 2017
Developer

Omega Force

Publisher

Koei Tecmo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PlayStation Vita / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

24 Φεβρουαρίου 2017 (PS4 / PS Vita)
21 Φεβρουαρίου 2017 (PC)

Είδος

Action role-playing, hack and slash

PEGI

18

Θετικά

+ Επιτέλους ένα καλό, μοντέρνο παιχνίδι Berserk
+ Σκοτώνοντας δεκάδες εχθρούς με μία δυνατή επίθεση είναι πάντα ικανοποιητικό
+ Εξαιρετικό voice acting
+ Αρκετό replaybility value στο Endless Eclipse Mode

Αρνητικά

- Επαναλαμβανόμενο και υπερβολικά απλοϊκό gameplay όσον αφορά τα combos
- Θολά textures πάνω σε χαρακτήρες και περιβάλλοντα
- Φτωχή κάμερα στα boss fights
- Γνώριμο Story Mode στους φαν του Berserk

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
7.0
Συνοψίζοντας

Το Berserk and the Band of the Hawk είναι το καλύτερο παιχνίδι Berserk που έχει βγει ποτέ, αλλά η λιτότητα σε modes και το επαναλαμβανόμενο gameplay το κρατάνε πίσω. Στο Story Mode ακολουθεί ένα ήδη υπάρχον σενάριο, το Free Mode είναι το ίδιο με το Story Mode με τη διαφορά οτι επιλέγετε εσείς ποιο σενάριο να παίξετε και με ποιο χαρακτήρα και το Endless Eclipse Mode προσπαθεί να φέρει ποικιλία, αλλά αποτυγχάνει.

Οι λίγες στιγμές ευχαρίστησης και ικανοποίησης κατά τη διάρκεια του gameplay, όπου ο Guts χτυπάει το τεράστιο σπαθί του πάνω στα κεφάλια των εχθρών δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν τα αρνητικά στοιχεία του τίτλου.

6.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1