Beyond Blue - Review

Ένα σύντομο και επιμορφωτικό ταξίδι στον βυθό της θάλασσας
by Ελένη Δρίβα on 6 Ιουλίου 2020

Ο ωκεανός αποτελεί μέρος του κόσμου που κατοικούμε. Ένα πολύτιμο και πανέμορφο κομμάτι του που, παρά την εξέλιξη που έχουμε σημειώσει σε δεκάδες τομείς, ακόμα παραμένει ένα μυστήριο για το είδος μας σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αμέτρητα ψάρια και οργανισμοί έχουν βρει καταφύγιο σε αυτόν, δημιουργώντας τους δικούς του μικρόκοσμους κάτω από την επιφάνεια του νερού και σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο βαθιά που ούτε το φως του ήλιου δεν μπορεί να φτάσει.

Από πολύ μικρή ηλικία, έβρισκα ιδιαίτερα γοητευτικό το μυστήριο που περικλείει τη θάλασσα, παρακολουθώντας ευλαβικά τα ντοκιμαντέρ που τύχαινε να παίζει η τηλεόραση, με τον Ζακ-Υβ Κουστώ να μου έχει μείνει αξέχαστος τόσα χρόνια μετά. Τώρα, η E-Line Media με το Beyond Blue δίνει την ευκαιρία σε όλους τους λάτρεις του ωκεανού να γίνουν μέρος μιας θαλάσσιας περιπέτειας που έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει και παράλληλα, να μορφώσει.

Το Beyond Blue μας βάζει στον ρόλο της ερευνήτριας Mirai, η οποία μαζί με δύο ακόμα επιστήμονες εξερευνά τον βυθό και μελετά τα πλάσματα που κατοικούν εκεί και τη συμπεριφορά τους. Παράλληλα, προσπαθεί να "επικοινωνήσει" με τις φάλαινες της περιοχής, δημιουργώντας ήχους στη δική τους διάλεκτο. Εν ολίγοις, πρόκειται για μια σύντομη περιπέτεια των περίπου 2 ωρών που έχει επιμορφωτικό χαρακτήρα.

Χτίζοντας μια στοιχειώδη πλοκή, η E-Line Media μας βοηθάει να μάθουμε περισσότερα για τον ωκεανό και ορισμένα από τα πλάσματα που ζουν εκεί και τίποτα παραπάνω. Το σενάριο σίγουρα δεν είναι το δυνατό του σημείο. Οι χαρακτήρες αναπτύσσονται ελάχιστα, όπως και αρκετά από τα (πραγματικά) θέματα που θίγει. Γίνονται αναφορές σε πολλά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την καταστροφή και την αλλοίωση του, καθώς και πως όλα αυτά μπορούν να ανατραπούν, όμως το παιχνίδι δεν εμβαθύνει αρκετά ή μάλλον, δεν εμβαθύνει τόσο όσο είναι προφανές ότι θα μπορούσε. Το backstory της πρωταγωνίστριας κυμαίνεται στα ίδια βασικά επίπεδα και παρότι δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε τις απαντήσεις της Mirai σε αρκετούς διαλόγους, ό,τι και να διαλέξετε δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Είναι κρίμα κυρίως γιατί το voice acting είναι αξιοπρεπέστατο και οι βάσεις που υπάρχουν θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί σε κάτι με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Ανεξάρτητα από την πλοκή, όλη η μαγεία του τίτλου κρύβεται, μεταφορικά και κυριολεκτικά, στον ωκεανό. Το Beyond Blue σάς επιτρέπει να εξερευνήσετε διάφορες τοποθεσίες κάτω από το νερό και καταφέρνει να προσφέρει μια αίσθηση γαλήνης τόσο μέσα από τα όμορφα περιβάλλοντα, όσο και από τα αξιοθαύμαστα πλάσματα, δίπλα στα οποία θα κολυμπήσετε. Είναι δύσκολο να μην ενθουσιαστεί κάποιος καθώς περνάει από δίπλα του ένα κοπάδι από δελφίνια ή φάλαινες, κάνοντας κόλπα.

Χρησιμοποιώντας ένα σκάνερ, που σιγά, σιγά αναβαθμίζεται με έξτρα εξαρτήματα, θα σας ζητηθεί να αναλύσετε τα πλάσματα που θα βρείτε, να καταγράψετε τους ήχους που βγάζουν και ορισμένες φορές να τους βάλετε μηχανισμούς παρακολούθησης. Μιας και η ιστορία εξελίσσεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του κόσμου, τα είδη ζώων που θα συναντήσετε είναι συγκεκριμένα, ανάμεσα τους οι φάλαινες, τα δελφίνια, οι καρχαρίες, οι χελώνες και διάφορα είδη ψαριών. Παρ' όλα αυτά, αν και ο εν λόγω περιορισμός δικαιολογείται, ακόμα και τα πλάσματα που υπάρχουν στο παιχνίδι δεν διαφοροποιούνται. Παραδείγματος χάρη, υποτίθεται ότι συναντάμε διαφόρων ηλικιών δελφίνια, όμως όλα είναι πανομοιότυπα, δεν διαφέρουν σε μέγεθος ή οτιδήποτε άλλο. Οι μοναδικές εξαιρέσεις είναι κυριολεκτικά δύο φάλαινες που έχουν διαφορετική εμφάνιση ή μέγεθος λόγω πλοκής.

Έλλειψη πρωτοτυπίας παρατηρείται και στη δομή των 8, όλων και όλων, καταδύσεων που έχει το παιχνίδι, αφού συνήθως σας ζητάνε να πάτε σε ένα beacon, να σκανάρετε τον χώρο και έπειτα να πάτε σε δύο με τέσσερα άλλα σημεία για να σκανάρετε και πάλι κάτι άλλο, είτε κάποιο βυθισμένο αντικείμενο, είτε κάποιο ζώο.

Η E-Line Media έχει εξηγήσει πως η έμπνευση της για το Beyond Blue πηγάζει από το Blue Planet II του BBC Studios και εκτός από τον επιμορφωτικό χαρακτήρα του παιχνιδιού, αυτό είναι εμφανές και από τα σύντομα κλιπς που ξεκλειδώνετε σταδιακά, με πλάνα από πραγματικές εξορμήσεις που έχουν γίνει στον βυθό και τα οποία σχολιάζουν επαγγελματίες επιστήμονες και ερευνητές.

Το soundtrack προσθέτει το δικό του λιθαράκι στην όλη εμπειρία, με ήρεμα και ζωηρά ακούσματα να εναλλάσσονται όσο βρίσκεστε μέσα στο υποβρύχιο σας, μαθαίνοντας περισσότερα για τους χαρακτήρες, διαβάζοντας πληροφορίες για τα πλάσματα που έχετε αναλύσει και σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις σας.

Τεχνικά, το Beyond Blue μαστίζεται από μικρές ατέλειες. Μεταξύ άλλων, ο χαρακτήρας σας περνάει μέσα από ορισμένα μέλη των ζώων που συναντάτε, όπως η ουρά. Κατά την ενασχόλησή μας με τον τίτλο καταστράφηκε και το save file μας μια φορά όταν πήγαμε να αποθηκεύσουμε την πρόοδο μας και το παιχνίδι κόλλησε, οδηγώντας μας πίσω στο μενού της κονσόλας.

Το Beyond Blue είναι μια σύντομη περιπέτεια, με στοιχειώδες σενάριο και ελαττώματα. Παρ' όλα αυτά, η E-Line Media έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια όμορφη υποβρύχια εμπειρία που κατορθώνει, έστω και για λίγο, να σας κάνει να νιώσετε λες και πραγματικά κολυμπάτε στον μαγευτικό βυθό της θάλασσας, παρέα με τα ακίνδυνα και τα επικίνδυνα πλάσματα που κατοικούν εκεί, ενώ και οι πληροφορίες που προσφέρει είναι ενδιαφέρουσες και πολύτιμες.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Beyond Blue - Review

Συντάκτης
6 Ιουλίου 2020
Developer

E-Line Media

Publisher

E-Line Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch / iOS

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

11 Ιουνίου 2020

Είδος

Adventure

PEGI

7

Θετικά

+ Μια υπέροχη εμπειρία για τους λάτρεις του ωκεανού
+ Όμορφα περιβάλλοντα και μαγευτική ατμόσφαιρα
+ Προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον βυθό και τους "κατοίκους" του
+ Ταιριαστό soundtrack

Αρνητικά

- Μερικές τεχνικές απροσεξίες
- Η στοιχειώδη πλοκή και η μικρή διάρκεια
- Η μηδενική διαφοροποίηση ανάμεσα στα ζώα του κάθε είδους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Beyond Blue είναι μια σύντομη περιπέτεια, με στοιχειώδες σενάριο και ελαττώματα. Παρ'όλα αυτά, η E-Line Media έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια όμορφη υποβρύχια εμπειρία που κατορθώνει, έστω και για λίγο, να σας κάνει να νιώσετε λες και πραγματικά κολυμπάτε στον μαγευτικό βυθό της θάλασσας, παρέα με τα ακίνδυνα και τα επικίνδυνα πλάσματα που κατοικούν εκεί, ενώ και οι πληροφορίες που προσφέρει είναι ενδιαφέρουσες και πολύτιμες.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1