BioShock: The Collection

by Λεωνίδας Πάτρας on 18 Σεπτεμβρίου 2016

Μου είναι άγνωστο αν και πόσοι αναγνώστες του Review υπάρχουν ανάμεσά μας που δεν έχουν ασχοληθεί έστω με ένα παιχνίδι της τριλογίας του BioShock. Τρεις υπέροχες ιστορίες, τρία παιχνίδια «σταθμοί» στην ιστορία του Gaming, τρεις διαφορετικές αιτίες που μας καθήλωσαν για ώρες στον καναπέ μας, κοιτάζοντας με απορία, θαυμασμό και τρόμο τα δημιουργήματα του Ken Levine και της ομάδας του. Πέρασαν αρκετά χρόνια από το πρώτο BioShock και λιγότερα από το BioShock Infinite, όμως αυτά τα παιχνίδια δεσπόζουν ως και σήμερα σαν κάτι το ξεχωριστό, κάτι το πολύ «φιλοσοφημένο», αλλά ταυτόχρονα κάτι το παρανοϊκό με όλη την σημασία της λέξεως.

H 2K Games σε συνεργασία με την Blind Squirrel Games ανέλαβαν τη μεταφορά των BioShock, BioShock 2 και BioShock Infinite στις κονσόλες νέας γενιάς, ενώ τα δύο πρώτα παιχνίδια θα αναβαθμιστούν και για τα PC (δωρεάν για τους κατόχους των αρχικών παιχνιδιών). Όλοι οι παραπάνω τίτλοι καθώς και το έξτρα περιεχόμενό τους βρίσκονται εντός της συλλογής, η οποία αριθμεί δύο Blu-ray Discs τόσο στο PlayStation 4, όσο και στο Xbox One. Η αρχική τιμή κυκλοφορίας του BioShock: The Collection είναι στα 49,99 ευρώ, δηλαδή λίγο κάτω από ένα full price παιχνίδι και θα σας προσφέρει τουλάχιστον 40 ώρες gameplay συνολικά. Σαν περιεχόμενο τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά δεν τίθεται θέμα ότι είναι ένα εξαιρετικό deal, όμως στο Review μας θα χρειαστεί να αναλύσουμε και τις τυχόν βελτιώσεις των τριών αυτών τίτλων, ώστε να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

bioshock_-the-collection_20160916090752

Σκοπός του Review δεν είναι η λεπτομερής ανάλυση και των τριών παιχνιδιών ξεχωριστά, καθώς υπάρχουν άπειρα Reviews ήδη για τα παιχνίδια αυτά, όμως θα αφιερώσουμε τις επόμενες δύο παραγράφους, ώστε να πάρουν όλοι μια γεύση περί τίνος πρόκειται. Όλα τα παιχνίδια είναι πρώτου προσώπου με στοιχεία Shooter, εξερεύνησης αλλά και πολύ μικρές «δόσεις» RPG. Το στοιχείο του τρόμου είναι φανερό, ιδιαίτερα στα δύο πρώτα παιχνίδια, που διαδραματίζονται στην Rapture, μια φανταστική και σκοτεινή υποθαλάσσια πόλη που καταρρέει. Κάτι που έμοιαζε σαν ένα τεχνολογικά θαύμα και ένας υπόγειος παράδεισος, πλέον έχει μετατραπεί σε «στέγη» γενετικά μεταλλαγμένων ανθρώπων, που έχουν χάσει κάθε είδους λογικής και είναι φυσικά εχθρικοί προς τον πρωταγωνιστή. Μιλώντας για τα δύο πρώτα παιχνίδια μπορούμε να ξεχωρίσουμε τόσο την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όσο και το πολύ ενδιαφέρον Story τους, που μας κρατά σε αγωνία μέχρι τέλους και περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα Plot twists που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε Video Games. Στο BioShock Infinite μάλιστα τίθενται λεπτά θέματα όπως η θρησκεία, ο ρατσισμός και η δουλεία.

Το BioShock Infinite ξεφεύγει από τον σκοτεινό κόσμο της Rapture, πηγαίνοντας μας στην «ουράνια» Columbia. Μπορεί να χάνει ελαφρώς σε ατμόσφαιρα, αλλά κερδίζει σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα, αφού καταφέρνει να τελειοποιήσει τους ήδη δυνατούς μηχανισμούς των προηγούμενων τίτλων. Μεγαλύτερο σε διάρκεια, περισσότερα όπλα, περισσότερες δυνάμεις, μεγαλύτερα περιθώρια για εξερεύνηση και ακόμη πιο καλογραμμένο σενάριο. Όλα τα παιχνίδια σε θέματα χειρισμού και gameplay λειτουργούν σχεδόν άψογα, ενώ υπήρχαν μικρά περιθώρια για βελτιώσεις που δυστυχώς σε αυτόν τον τομέα το Collection δεν πρόσφερε κάτι, μιας και η μεταφορά των παιχνιδιών είναι εντελώς «ατόφια» χωρίς την παραμικρή αλλαγή. Με λίγα λόγια, όπως παιζόταν τα παιχνίδια στην αρχική τους κυκλοφορία, ακριβώς το ίδιο παίζονται και τώρα. Αξίζει να αναφέρουμε όμως ότι τα 60 fps βοηθούν βέβαια αρκετά στην ροή του gameplay και ειδικά σε κομμάτια, όπως η στόχευση και η αποφυγή αντικειμένων από τους εχθρούς.

Πηγαίνοντας καθαρά στις βελτιώσεις του gameplay και παρότι όπως αναφέραμε δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια γιατί και τα τρία παιχνίδια ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο, απογοητευτήκαμε μιας και κάποιες μικρές ενοχλητικές λεπτομέρειες δεν διορθώθηκαν. Το animation των εχθρών, οι υπότιτλοι (ειδικά στο BioShock Infinite) αλλά και η περίεργη AI μερικών NPCs, παρέμειναν όπως είχαν. Σε καμία περίπτωση κάτι εξ αυτών δε χαλάει την συνολική εικόνα, αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μικρά αυτά «πταίσματα» παραμένουν. Και τα τρία παιχνίδια πλέον συνοδεύονται από τον σχολιασμό των παραγωγών, τόσο του Ken Levine αλλά και του Shawn Robertson και ξεκλειδώνονται με την συλλογή νέων Collectibles εντός των τίτλων (Bioshock 1).

Ο τεχνικός τομέας και οι οπτικές αναβαθμίσεις στο BioShock: The Collection «σηκώνουν» μεγάλη κουβέντα και ίσως δεν είναι τόσο αντικειμενικό το αν θα ικανοποιήσουν γενικά η όχι, αλλά είναι στην κρίση του καθενός. Ξεκινώντας από τα βασικά: και τα τρία παιχνίδια έχουν βελτιωμένη ανάλυση και 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με το BioShock Infinite δυστυχώς αρκετές φορές να έχει κάποια μικρά «σπασίματα» (Stuttering) στην εικόνα και να μη μπορεί να κρατήσει σταθερό το framerate των 60 fps. Τα δύο πρώτα παιχνίδια που είναι ηλικιακά παλαιότερα και οπτικά παρόμοια έχουν ένα υποστεί ένα ελαφρύ «ρετουσάρισμα» με λίγο βελτιωμένα textures και εφέ. Το BioShock Infinite -το οποίο είναι ένα port της PC έκδοσης- είναι και πάλι ξεκάθαρα το πιο όμορφο και εντυπωσιακότερο, τόσο γιατί είναι το πιο πρόσφατο αλλά και γιατί σχεδιαστικά προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε τοποθεσίες με μεγαλύτερη παλέτα χρωμάτων από τους προηγούμενους τίτλους. Πεντακάθαρα σε όλους τους τίτλους είναι αντικείμενα όπως διαφημιστικά ποστ, πίνακες ζωγραφικής, και άλλα κάδρα που δίνουν πληροφορίες για τον κόσμο του παιχνιδιού, ενώ γενικά σε ικανοποιητικό επίπεδο είναι οι λεπτομέρειες των εχθρών και μερικών NPCs.

Αρνητική εντύπωση μας έδωσαν κάποια πολύ ξεπερασμένα και θολά textures που έμειναν απαράλλαχτα και στα τρία παιχνίδια. Μπορεί να έχουμε μπροστά μας έναν πανέμορφο λεπτομερή πίνακα και ακριβώς δίπλα του να είναι ένα θολό και χαμηλής ανάλυσης άγαλμα. Γενικά δίνεται η εντύπωση ότι οι παραγωγοί αρκέστηκαν στο 1080p/60fps και δεν φαίνεται να «δούλεψαν» παραπάνω κάποιες οπτικές αδυναμίες. Να ξεκαθαρίσουμε όμως ότι και οι τρεις τίτλοι, παρότι σε σημεία δείχνουν την ηλικία τους, στέκονται αξιοπρεπέστατα ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα και ιδιαίτερα το BioShock Infinite. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε οπτικές βελτιώσεις επιπέδου Uncharted: The Nathan Drake Collection ή Metro Redux αλλά την «παρτίδα» σώζει το γεγονός ότι και τα τρία παιχνίδια ήταν εξ αρχής οπτικά αριστουργήματα.

Ένα από τα πιο δυνατά σημεία όλων των BioShock ήταν αδιαμφισβήτητα ο τομέας του ήχου. Από το Voice Acting, τα εφέ, τις ηχογραφήσεις των Collectibles μέχρι τις μελαγχολικές μελωδίες που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα, όλα λειτουργούν άψογα και συνθέτουν ένα όμορφο παζλ και μένουν απαράλλακτα όπως είναι λογικό και στις νέες εκδόσεις. Κεντρική θεματολογία των μουσικών κομματιών είναι η Αμερικάνικη κυρίως μουσική των 50's και των 60's η οποία "δένει" αρκετά με το όλο consept της σειράς Bioshock.

Το πακέτο των τριών αυτών τίτλων όπως αναφέραμε περιλαμβάνει όλο το έξτρα υλικό, πλην όμως του Multiplayer mode που υπήρχε στο BioShock 2. Ξεχωρίζουν τα DLC’s «Minerva’s Den» και «Burial at the Sea» σε BioShock 2 και BioShock Infinite αντίστοιχα. Όλα τα παιχνίδια περιέχουν ξεχωριστή Trophy/Achievement list και 3 διαφορετικά Platinum Trophies (για το PS4). Σα σημείωση να τονίσουμε ότι το BioShock Infinite δεν υπάρχει σαν αναβαθμισμένη έκδοση, καθώς η τρέχουσα έκδοση καλύπτεται οπτικά και ένα Remaster θα ήταν περιττό. Τέλος, κανένα από τα αρχικά παιχνίδια δεν είχε θέματα με bugs/glitches και φυσικά το ίδιο ισχύει και για το BioShock: The Collection.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

BioShock: The Collection

Author

Λεωνίδας Πάτρας

Developer

Blind Squirrel Games (Remaster)
2K Boston / 2K Australia / 2K Marin / Irrational Games

Publisher

2K Games / Take-Two Interactive

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

15 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

First-Person Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Τρία από τα ποιοτικότερα παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς
+ Η Rapture και η Columbia είναι σχεδιαστικά αριστουργήματα
+ Το σενάριο είναι «ψαγμένο» και καλογραμμένο
+ Σαν πακέτο είναι πολύ καλό «Value for Money»
+ Όλα τα παιχνίδια στέκονται οπτικά αρκετά καλά μέχρι και σήμερα

Αρνητικά

- Δεν υπάρχει ούτε μια αλλαγή/διόρθωση στο κομμάτι του gameplay
- Κάποια textures απαιτούσαν ξεκάθαρα βελτίωση
- Το Bioshock Infinite "πάσχει" ελαφρώς στο Framerate

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
9.8
Συνοψίζοντας

Το Bioshock: The Collection είναι περισσότερο μια συλλογή τριών τίτλων με όλο το επιπρόσθετο υλικό και λιγότερο μια μεγάλη οπτική αναβάθμιση. Οι νέοι στον κόσμο της τριλογίας θα τα εκτιμήσουν περισσότερο, ενώ οι παλαιότεροι ή οι πιο απαιτητικοί ίσως θα περιμένουν μεγαλύτερες οπτικές βελτιώσεις για να προβούν σε δεύτερη αγορά.

Σαν πακέτο όμως αυτά που προσφέρει και στην τιμή που τα προσφέρει, μπορούμε να το προτείνουμε άνετα σε όλους. Είτε είναι η πρώτη σας επαφή με τα παιχνίδια, είτε τα έχετε ξαναπαίξει και θέλετε να «χαθείτε» πάλι στον σκοτεινό κόσμο της Rapture και τον παρανοϊκό κόσμο της Columbia, τότε δεν έχετε παρά να το αποκτήσετε.

8.0
Βαθμός
9.8
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1