Blues and Bullets - Episode 1: The End of Peace

by Κώστας Βλάχος on 4 Μάϊου 2016

Mέσα σε μια εποχή που τα indie games δίνουν και παίρνουν, μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε τι πραγματικά αξίζει από αυτή τη μεγάλη γκάμα παιχνιδιών. Αυτά που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως από πλευράς story είναι τα Action-Adventure παιχνίδια. Κι εδώ έρχεται το Blues and Bullets να βάλει τη δική του πινελιά. Εν έτει 1955 το παιχνίδι διαδραματίζεται στην πόλη Santa Esperanza, όπου η εγκληματικότητα βρίσκεται στο ζενίθ της. Η μαφία κυριαρχεί και οι απαγωγές παιδιών αυξάνονται δραματικά. Αυτά συνδέονται μεταξύ τους μέσα σε μια vintage ατμόσφαιρα που έχει να προσφέρει πολλά στους gamers.

Blues and Bullets_20160426205243

Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως. Το παιχνίδι προσπαθεί να μας τοποθετήσει για τα καλά στο κλίμα της εποχής και το καταφέρνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Επειδή οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, θα δείτε πως τα κυρίαρχα χρώματα του παιχνιδιού είναι το άσπρο, το μαύρο και το κόκκινο. Όσοι είστε και σε μεγαλύτερες ηλικίες, η νοσταλγία θα σας χτυπήσει την πόρτα και θα θυμηθείτε παλιές ξένες ταινίες που περιμένατε πώς και πώς να δείτε στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο.

O τίτλος της A Crowd of Monsters θα ολοκληρωθεί σε 5 επεισόδια. Το σκηνικό στο Episode 1 ξεκινάει με τον Elliot Ness, έναν αστυνομικό που κατάφερε να κλείσει στη φυλακή τον μεγάλο Al Capone. Μετά την μεγάλη αυτή επιτυχία, ο Ness ανοίγει ένα εστιατόριο και μένει μακριά από τις σκοτεινές υποθέσεις. Τι γίνεται όμως, όταν θ' αποφυλακιστεί ο Αλ Καπόνε και θα χρειαστεί τη βοήθεια του ανθρώπου που τον έκλεισε φυλακή; Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εποχή που οι απαγωγές των παιδιών μαστίζουν την πόλη. Όπως καταλαβαίνετε, η πλοκή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και μας κρατάει μέχρι το τέλος το ενδιαφέρον σε συνδυασμό με το noir στυλ, που κυριαρχεί στο παιχνίδι.

Βασικό χαρακτηριστικό του Blues and Bullets είναι ο αφηγηματικός του χαρακτήρας που προσπαθεί να μας βάλει κατευθείαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Πέραν τούτου, θα κληθείτε να πάρετε κάποιες αποφάσεις που θα επηρρεάσουν τη συνέχεια της ιστορίας, τις οποίες μπορείτε και να αλλάξετε μετά το τέλος κάθε επεισοδίου. Το κακό είναι ότι γίνεται μια μαζική παρουσίαση χαρακτήρων, η οποία μας προκαλεί σύγχυση, μιας και τα άτομα που εμφανίζονται, είναι μεν γνώριμα του Elliot Ness, αλλά όχι και σ' εμάς, με αποτέλεσμα να χαθούμε με τα ονόματα και τις προσωπικότητες.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, μας βάζει κατευθείαν στο ψητό αφού χειριζόμαστε ένα μικρό κοριτσάκι, που θέλει να ξεφύγει από τα σκοτεινά μπουντρούμια, στα οποία είναι και φυλακισμένο. Το κοριτσάκι προσπαθεί, όμως θα τα καταφέρει; Θα σώσει και το αγοράκι από το διπλανό κελί; Οι αποφάσεις θα είναι δικές σας και θα πρέπει να σκεφτείτε καλά τι θα θέλατε να συμβεί στη συνέχεια. Το παιχνίδι μετέπειτα επιστρέφει στη ζωή του πρωταγωνιστή μας, η οποία κυλάει ήρεμα στο εστιατόριό του. Η ηρεμία όμως θα διαταραχθεί με την επίσκεψη ενός ατόμου που θα ξυπνήσει τις αναμνήσεις του Elliot Ness.

Οπότε παράλληλα θα γυρίσουμε περίπου 20 χρόνια πίσω για να δούμε πώς ο Ness κατάφερε να στείλει στη φυλακή τον Al Capone, ενώ αυτός βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Και πάλι έχουμε επιλογές στην πορεία της ιστορίας, που είναι αρκετά ενδιαφέρουσες και απευθύνονται είτε στο κοινό που είναι συναισθηματικό, είτε σ' εκείνους που ψάχνουν την ψυχρή εκδίκηση. Κι εδώ μπαίνουμε στην πρώτη σκηνή δράσης, όπου ο πρωταγωνιστής μας έρχεται αντιμέτωπος με πολλούς εχθρούς, τους οποίους πρέπει και να σκοτώσει με τα όπλα της εποχής. Δυστυχώς αυτό το σημείο είναι μη ρεαλιστικό και πολύ απλό δείχνοντας έτσι πως το παιχνίδι δεν εστιάζει στο shooting. Απεριόριστες σφαίρες, εύκολα kills και αυτόματη μετακίνηση από σημείο σε σημείο που βρίσκονται τα waves των εχθρών, μας έκαναν να δυσανασχετήσουμε μ' αυτό που είδαμε. Αναμενόμενο μεν, από τη στιγμή που μιλάμε για έναν adventure τίτλο, θα μπορούσε όμως να προσεγγίσει καλύτερα το "πιστολίδι" μιας εμπλέκεται στον κόσμο της μαφίας.

Συνεχίζοντας, το Blues and Bullets κάνει αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε. Από τη στιγμή που αναλαμβάνουμε το ρόλο ενός αστυνομικού-detective, τότε θα πρέπει να ξεδιπλώσουμε το ταλέντο μας σε υποθέσεις με πολλά ερωτηματικά. Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια στυγερή δολοφονία κι ένα μυστήριο που θα πρέπει να εξιχνιάσουμε. Κι εδώ παρατηρούμε μια αρκετά μεγάλη ποικιλία στοιχείων, τα οποία αν συνδυαστούν όλα μαζί, τότε μπορούμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη στον τόπο του εγκλήματος, Το παιχνίδι μάς δίνει αρκετά ίχνη, ώστε να μπορούμε να δούμε το κίνητρο του δολοφόνου, από πού μπήκε, αν το θύμα αμύνθηκε, αν υπήρχε τρίτο πρόσωπο εκείνη τη στιγμή και άλλα πολλά, που θα αναδείξουν το αστυνομικό δαιμόνιο από μέσα σας. Ενώνοντας τα κομμάτια του παζλ σιγά σιγά θα φτάσετε στην κεντρική υπόθεση, που αφορά τις απαγωγές μικρών παιδιών που σίγουρα μας κρατάει σε αγωνία, ώστε να δούμε ποιος και τι βρίσκεται πίσω από αυτό. Κάτι που θα το μάθουμε στα επόμενα επεισόδια. Να σημειωθεί πως το 1ο επεισόδιο είχε διάρκεια κοντά στην 1,5 ώρα.

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι είναι αρκετά μέτριο οπτικά. Το γεγονός ότι είναι ασπρόμαυρο, από τη μία προσθέτει αυτό το noir στυλ της εποχής, από την άλλη όμως δε δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσουμε το περιβάλλον των '50s με λεπτομέρεια. Έτσι κι αλλιώς τα γραφικά είναι κατώτερα των περιστάσεων, τα animations κι αυτά σε μέτρια επίπεδα και δεν μπορεί εν έτει 2016, σ' ένα παιχνίδι με αρκετούς διαλόγους, τα στόματα των πρωταγωνιστών απλά ν' ανοιγοκλείνουν. Παράλληλα τα fps πέφτουν πολύ εύκολα για κάποιο περίεργο λόγο, ενώ το παιχνίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό και δυστυχώς γίνεται αρκετά κουραστικό για τα μάτια του κάθε παίκτη. Την παρτίδα σώζει η βροχή η οποία προσθέτει τον δικό της μελαγχολικό τόνο σε συνδυασμό με τη μουσική που παίζει στο background και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα συγκίνησης. Αξίζει δε να αναφέρουμε ότι τα voice overs είναι πολύ καλά, με τη φωνή του πρωταγωνιστή να είναι του Doug Cockle, γνωστού για τη δουλειά του ως Geralt από τη σειρά The Witcher. Για τον χειρισμό δεν μπορούμε να πούμε πολλά διότι είναι κατά βάση adventure παιχνίδι και δε σου δίνει πολλές επιλογές. Ακόμα και όταν η δράση χτυπάει κόκκινο (όσο μπορεί) τα πράγματα είναι αρκετά απλά και δεν θα χρειαστεί κάποια τεχνική, αλλά να πατήσουμε συγκεκριμένα κουμπιά που θα μας εμφανίζονται.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την A Crowd of Monsters για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Blues and Bullets - Episode 1: The End of Peace

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

A Crowd of Monsters

Publisher

A Crowd of Monsters

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

23 Ιουλίου 2015 (PC)
28 Αυγούστου 2015 (Xbox One)
20 Απριλίου 2016 (PS4)

Είδος

Action-Adventure

PEGI

16

Θετικά

+ Ωραίο story
+ Αρκετά καλή ατμόσφαιρα
+ Story Related επιλογές
+ Το detective στοιχείο

Αρνητικά

- Κακός τεχνικός τομέας
- Αδιάφορες και αυτοματοποιημένες σκηνές δράσης
- Εμπλοκή πολλών προσώπων χωρίς νόημα

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.0
Συνοψίζοντας

Το Blues and Bullets προσπαθεί να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο, όπου τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά και η μαφία έκανε πραγματικά ό,τι ήθελε. Η ατμόσφαιρα είναι τόσο vintage, όσο χρειάζεται και το στοιχείο του adventure είναι αρκετά καλό, μιας και η υπόθεση απο μόνη της μάς κρατάει αρκετά θερμούς και μάλιστα δίνοντας μια ξεχωριστή πινελιά με τις επιλογές που κάνουμε. Τα κομμάτια που περιέχουν δράση, μέχρι στιγμής περνούν αδιάφορα, κυρίως λόγω του ότι είναι αυτοματοποιημένα. Τέλος, ο τεχνικός του τομέας είναι μέτριος, με μερικά στοιχεία μη αποδεκτά εν έτει 2016.

Παρά τα προβλήματά του, θεωρούμε ότι αξίζει να ρίξετε μια ματιά όσοι ψάχνετε κάποιον αστυνομικό τίτλο στα χνάρια του L.A. Noire ή των παιχνιδιών της Telltale, καθώς το σενάριο εξελίσσεται σε αρκετά καλά επίπεδα.

6.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1