Bulletstorm: Full Clip Edition

Τα Skillshots και η καφρίλα που αγαπήσαμε επέστρεψαν
by Λεωνίδας Πάτρας on 10 Απριλίου 2017

Ένα από τα πιο underrated first-person shooter παιχνίδια της προηγούμενης γενιάς βγαίνει ξανά στο προσκήνιο με την επανακυκλοφορία του, αυτή τη φορά στις νέας γενιάς κονσόλες. Το Bulletstorm είναι ένας ολοκληρωμένος τίτλος που κατά την προσωπική μου άποψη δεν "βρήκε" την αναγνώριση που του άξιζε παρά τις θετικές κριτικές που απέσπασε. Με τη "φροντίδα" της Epic Games αλλά και της Gearbox το Bulletstorm προσέφερε ένα αξιοπρεπέστατο γεμάτο δράση campaign με μεγάλες δόσεις "καφρίλας" και γρήγορο gameplay συνδυάζοντας τις πιο hardcore εποχές των FPS με τις πιο μοντέρνες. Το Bulletstorm: Full Clip Edition λοιπόν, έρχεται μερικά χρόνια αργότερα, αποτελώντας στην ουσία μια πλήρη έκδοση του αρχικού παιχνιδιού με αναβαθμισμένο οπτικό τομέα και extra περιεχόμενο. Ας δούμε όμως περί τίνος γίνεται ο λόγος...

Το πρώτο και κυριότερο κομμάτι του πακέτου που ονομάζεται Bulletstorm: Full Clip Edition είναι το ίδιο το campaign mode. Μιλάμε για έναν κατ' εξοχήν First Person Shooter τίτλο και μια ιστορία βασισμένη σε φανταστικά γεγονότα στο μακρινό μέλλον. Οι Black Ops στρατιώτες γνωστοί και ως Dead Eco, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής μαθαίνουν ότι ξεγελάστηκαν από τον ανώτερό τους και αντί για κακοποιούς σκότωναν αθώους ανθρώπους. Εκείνη τη στιγμή ξεκινάει το ταξίδι της εκδίκησης προς τον General Sarrano που είναι και ο κεντρικός villain του παιχνιδιού. Ο παίχτης αναλαμβάνει τον ρόλο του Grayson Hunt που με την παρέα τού συμπολεμιστή του στους Dead Echo, Ishi Sato πέφτουν στον εχθρικό πλανήτη Stygia ώστε να πάρουν το αίμα τους πίσω. Σαν σενάριο είναι εντελώς τυπικό για τέτοιου είδους παιχνίδι (στα όρια του αδιάφορου θα λέγαμε) αλλά οι χαρακτήρες, οι ατάκες και το "trash talking" μεταξύ τους θα προσφέρουν μερικές στιγμές χιούμορ κατά τη διάρκεια του campaign. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο campaign του Full Clip Edition σε σχέση με τον αρχικό τίτλο τόσο από πλευράς ιστορίας φυσικά, όσο όμως και από πλευράς gameplay.

Bulletstorm_ Full Clip Edition_20170404110353

Οι 10 περίπου ώρες της διάρκειας του campaign, αποτελούνται κυρίως από δυνατές δόσεις δράσης με πληθώρα όπλων και μια πραγματικά αξιοθαύμαστη ποικιλία τόσο στους εχθρούς, όσο και στις τοποθεσίες. Τη μια στιγμή θα βρεθείτε σε άγρια αμμώδη Badlands και την επόμενη σε μια μεγάλη εγκαταλελειμμένη sci-fi πόλη. Οι μεταβολές στις τοποθεσίες γίνονται με ομαλό τρόπο, ενώ η δυσκολία του τίτλου είναι κλιμακωτή. Γενικά μιλάμε για ένα πολύ ισορροπημένο campaign που πιθανώς δεν θα βαρεθείτε σε κανένα σημείο του. Οι shooting μηχανισμοί δουλεύουν άψογα (κάτι στο οποίο βοηθάει ακόμη περισσότερο το 60άρι πλέον framerate) και η αίσθηση των όπλων είναι αυτή που πρέπει να είναι. Το οπλοστάσιο του Grayson αποτελείται από βασικά όπλα (machine gun, pistol, sniper, shotgun) αλλά και πιο "ιδιαίτερα" weapons. Το Flail Gun για παράδειγμα εκσφενδονίζει χειροβομβίδες δεμένες με αλυσίδα, οι οποίες "πιάνονται" στους εχθρούς και τους ανατινάζουν, ενώ το Bouncer εξαπολύει canonballs που αναπηδούν μέχρι να φτάσουν στον εχθρό όπου και ανατινάζονται. Τα όπλα αποκτούνται και αναβαθμίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα Drop Kits που υπάρχουν διάσπαρτα στο παιχνίδι. Κάθε όπλο έχει και μια secondary attack όπως για παράδειγμα το πιστόλι μπορεί να πυροβολήσει flares οι οποίες καρφώνονται στους εχθρούς και καίνε και τους τριγύρω.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει το Bulletstorm να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιχνίδια του είδους; Μέχρι στιγμής όλα όσα αναφέραμε είναι στοιχεία που θα τα συναντήσουμε στα περισσότερα παιχνίδια του είδους, όμως από την πρώτη κιόλας στιγμή το Bulletsorm μάς παρουσιάζει έναν νέο παράγοντα, αυτόν των Skillshots. Πραγματικά όλο το "ζουμί" του τίτλου κρύβεται στα Skillshots τα οποία στην ουσία αποτελούν δημιουργικούς τρόπους να σκοτώνετε τους εχθρούς σας. Όσο πιο δύσκολο είναι το Skillshot τόσο περισσότεροι οι πόντοι που θα πάρετε, με τους πόντους να είναι το currency που απαιτείται για να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας ή να αγοράσουμε απαραίτητα πυρομαχικά,  Υπάρχουν δεκάδες Skillshots και ξεκινάνε από τα βασικά, όπως για παράδειγμα το headshot και φτάνουν στα πιο εξειδικευμένα όπως πχ να εκτινάξετε έναν εχθρό στον αέρα, να σκοτώσετε κάποιον άλλο και στη συνέχεια να σκοτώσετε και τον πρώτο πριν πέσει στο έδαφος. Την λίστα των Skillshots μπορείτε να τη δείτε εύκολα με ένα απλό πάτημα του touch button του Dual Shock 4 ενώ υπάρχουν και ξεχωριστά skillshots για το κάθε όπλο. Πραγματικά οι επιλογές είναι πολλές και το παιχνίδι έχει έναν εξαιρετικό ρυθμό κάνοντας από τον παίχτη να πειραματίζεται, να σκέφτεται και όχι απλά να σκοτώνει ό,τι κινείται, αποφεύγοντας έτσι το ανελέητο run n' gun πολλών τίτλων.

Bulletstorm_ Full Clip Edition_20170405184423

Ένας άλλος μηχανισμός που που υπάρχει στο Bulletstorm είναι η δυνατότητα να κάνουμε "thumped" τους εχθρούς μας. Αυτό σημαίνει ότι κλωτσώντας τους ή χτυπώντας τους με το ηλεκτρονικό "μαστίγιο" που έχει ο χαρακτήρας μας, τους σηκώνουμε από το έδαφος και τους κάνουμε να κινούνται σε slow motion αφήνοντας τους έτσι ευάλωτους σε άλλες επιθέσεις. Αυτό είναι εξίσου θεαματικό στο "μάτι" όσο και λειτουργικό στον τομέα του gameplay. Κατά τη διάρκεια του campaign θα συναντήσουμε αρκετά mini-bosses και ορισμένα μεγάλα boss fights ενώ δεν λείπουν πολλά εντυπωσιακά set-pieces στους όμορφους κόσμους τους παιχνιδιού. Αφού τελειώσουμε το campaign θα ξεκλειδωθεί το Overkill Mode που αποτελεί το "New Game +" του Bulletstorm και μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε όλα τα όπλα διαθέσιμα από την αρχή ενώ αν κάνουμε όλα τα Skillshots κάποιου συγκεκριμένου όπλου, ξεκλειδώνει η επιλογή για unlimited ammo αυτού του όπλου. Τέλος να αναφέρουμε ότι ο τίτλος είναι εντελώς bug-free και η εμπειρία ειδικά στην συγκεκριμένη έκδοση είναι η καλύτερη δυνατή.

Το Bulletstorm: Full Clip Edition έρχεται με όλο το έξτρα περιεχόμενο του αρχικού παιχνιδιού (μην φανταστείτε και πολλά πράγματα) και με ορισμένες καινούριες προσθήκες πχ νέα echoes (αναφέρονται όλα παρακάτω)

Echoes Mode: Το συγκεκριμένο Mode μας μεταφέρει σε συγκεκριμένα "κομμάτια" του campaign, τα οποία πρέπει να τελειώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται κάνοντας όσο μεγαλύτερο σκορ μπορούμε (βάσεο των skillshots πάντα). Συνολικά υπάρχουν 30 περίπου echoes (έξι νέα) και αναλόγως του score μας αξιολογούμαστε από ένα ως τρία αστέρια.

Ultimate Echoes: Ίδιο με το παραπάνω mode αλλά με περιορισμούς που δυσκολεύουν σταδιακά. Για παράδειγμα σε ένα echo δεν μετρούν πόντοι από Headshots ή πρέπει υποχρεωτικά να χρησιμοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο όπλο. Και για τα δύο παραπάνω modes υπάρχουν leaderboards που μας επιτρέπουν να συγκρίνουμε το σκορ μας με τους φίλους μας ή με όλο τον κόσμο. Γενικά είναι ένα mode που περιέχει αρκετή πρόκληση και θα προσφέρει ορισμένες ακόμη ώρες gameplay στο ενεργητικό μας.

Multiplayer (Anarchy Mode)

Το Online κομμάτι του Bulletstorm, το οποίο είναι σε μορφή competitive mode (PvE) μάς βάζει να συνεργαστούμε με ως και 4 άλλα άτομα/φίλους, εξουδετερώνοντας όσο περισσότερα waves εχθρών αντέχουμε. Για να ολοκληρώσουμε ένα Wave θα πρέπει να φτάσουμε το score που απαιτείται, αλλά να σκοτώσουμε και όλους τους εχθρούς που μας "εξαπολύει" το παιχνίδι. Το Matchmaking κατά τη διάρκεια που γινόταν το review δεν έβρισκε εύκολα άλλους παίχτες αλλά φανταζόμαστε με την πάροδο του χρόνου θα λειτουργήσει πιο σωστά. Υπάρχουν συνολικά 12 χάρτες με ξεχωριστή θεματολογία και διαφορετικούς παράγοντες (καρφιά στους τοίχους, ηλεκτρισμούς, τοξικά αέρια κτλ). Γενικά είναι ένα mode που συστήνεται καλύτερα σε περίπτωση που έχετε κάποιον ή κάποιους φίλους ώστε να παίξετε μαζί.

Duke Nukem's Tour

Ολόκληρο το campaign του παιχνιδιού μπορεί να παιχτεί με τον αγαπημένο και εκκεντρικό retro χαρακτήρα Duke Nukem στη θέση του πρωταγωνιστή (ακόμη και στα cutscenes). Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα στον τομέα του gameplay και ο Duke επαναλαμβάνει στο 90% των περιπτώσεων τις ίδιες "γραμμές" με τον Grayson Hunt πλην από μερικές "ατάκες" που γράφτηκαν ειδικά γι αυτόν τον χαρακτήρα. To Duke Nukem's Tour είναι δωρεάν για όσους έκαναν ψηφιακή προ-παραγγελία στο παιχνίδι ή το αγόρασαν σε retail μορφή, ειδάλλως στοιχίζει 5 ευρώ σαν ξεχωριστή αγορά.

Η "Definitive Εdition" του Bulletstorm έρχεται με αξιόλογες αναβαθμίσεις στο οπτικό κομμάτι και η διαφορά είναι εμφανέστατα ορατή από την προηγούμενη γενιά κονσολών στην τωρινή. Η ανάλυση του τίτλου είναι μεγαλύτερη προσφέροντας περισσότερα πολύγωνα και καθαρότερα - πιο λεπτομερή textures ενώ οι σκιές έχουν και αυτές βελτιωθεί προς το καλύτερο (οι φωτισμοί από την άλλη έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιοι). Το παιχνίδι τρέχει πλέον στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο πλην σπάνιων εξαιρέσεων όταν υπάρχουν πολλοί εχθροί και εφέ στην οθόνη. Στο PS4 Pro υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα για native 4K ανάλυση στα 60 fps. Αν κάτι θα μπορούσε να βελτιωθεί είναι τα μοντέλα των χαρακτήρων  που δείχνουν λίγο ξεχασμένα στην προηγούμενη γενιά ενώ υπάρχουν και μερικά textures κυρίως του εδάφους που έμειναν σχεδόν αμετάβλητα. Γενικά όμως μιλάμε για έναν τίτλο που φτάνει σχεδόν σε next gen επίπεδα και ο κόσμος του παιχνιδιού με την ποικιλία του και τα όμορφα πανοραμικά τοπία του βοηθάει πολύ στο να αναδειχθεί οπτικά το παιχνίδι. Όσοι θυμούνται τον αρχικό τίτλο θα θυμούνται πως τα γραφικά περιείχαν μια έντονη χρωματική παλέτα και πλέον οι Developers μας δίνουν την επιλογή αν θέλουμε να παίξουμε το Bulletstorm με πιο ρεαλιστικά χρώματα όπως θα δείτε στα παρακάτω Screenshots.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Gearbox Publishing για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Bulletstorm: Full Clip Edition

Συντάκτης
10 Απριλίου 2017
Developer

People Can Fly / Epic Games

Publisher

Gearbox Publishing

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

7 Απριλίου 2017

Είδος

First Person Shooter

PEGI

18

Θετικά

+ Εξαιρετικό campaign με ποικιλία και σωστό pacing
+ Οι οπτικές αναβαθμίσεις είναι σίγουρα αξιόλογες
+ Το Skillshot system είναι μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία
+ Το extra περιεχόμενο ανεβάζει τη διάρκεια ενασχόλησης

Αρνητικά

- Αδικαιολόγητα υψηλή τιμή για remastered παιχνίδι
- Μέτριο ως αδιάφορο σενάριο
- Το multiplayer mode έχει αμφισβητήσιμη αντοχή στο χρόνο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Το Bullestorm αδιαμφισβήτητα είναι ένα από τα "δυνατότερα" FPS της προηγούμενης γενιάς και δυστυχώς δεν έτυχε της αναγνώρισης που του άξιζε. Οι νέοι παίχτες που αγαπούν το συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών θα πρέπει να το προσθέσουν στη συλλογή τους, ενώ και για κάποιους από τους παλιότερους οι αναβαθμίσεις είναι αρκετές ώστε να τους κάνουν να επιστρέψουν. Εδώ όμως μπαίνει και ο παράγοντας τιμή και σε αυτό το Bulletstorm: Full Clip Edition μας τα "χαλάει" γιατί δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση σχεδόν full price τιμή σε remastered τίτλο.

Θα πρότεινα να μη "λείπει" το συγκεκριμένο παιχνίδι από τη συλλογή σας, αλλά καλύτερα να περιμένετε πρώτα μια πτώση τιμής (είτε ψηφιακά, είτε σε retail μορφή). Μην ξεχνάμε πάντως πως η επανακυκλοφορία του Bulletstorm ίσως ανοίξει πιο εύκολα τους δρόμους για μια συνέχεια της σειράς σε μια καθαρά next gen εμπειρία.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1