Cat Quest

Cats, cats everywhere
by Άρης Φουρναράκης on 26 Δεκεμβρίου 2017

Το Cat Quest αποτελεί την δεύτερη προσπάθεια των The Gentlebros, ενός μικρού indie στούντιο που εδρεύει στην Σιγκαπούρη και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία που το συνοδεύει είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και αστεία.

Όταν ξεκίνησε η δημιουργία του παιχνιδιού δεν είχε καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, αφού προοριζόταν να γίνει ένα dancing game με το όνομα CopyCat, όπου ο κάθε παίχτης θα έλεγχε μια γάτα και θα προσπαθούσε να αντιγράψει τις χορευτικές κινήσεις του αντιπάλου. Παρόλο που η εταιρία είχε σχεδιάσει το 3D μοντέλο της γάτας, το CopyCat δεν προχώρησε καθώς ήταν πολύ δύσκολο τόσο στην υλοποίηση όσο και στο gameplay. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν κόσμο όπου η γάτα θα ταξίδευε από σημείο σε σημείο και κύριος στόχος θα ήταν η εξερεύνηση.

Το παιχνίδι ονομάστηκε CatTravels, αλλά ούτε αυτή η ιδέα καρποφόρησε καθώς οι developers τη βρήκαν βαρετή. Στη συνέχεια κράτησαν και πάλι το 3D μοντέλο και επιχείρησαν να φτιάξουν ένα indie clicker παιχνίδι για το οποίο δεν βρήκαν ποτέ όνομα, καθώς ούτε αυτή η ιδέα κράτησε για πολύ καιρό.

Μετά από τόσες αλλαγές θα περίμενε κανείς ότι οι The Gentelbros θα παρατούσαν το project. Απεναντίας έκατσαν όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, είδαν από το Twitter ότι δεν άρεσε σε κανέναν η 3D γάτα και αποφάσισαν να το γυρίσουν σε 2D μοντέλο. Παρατήρησαν ότι δεν υπάρχουν πολλά 2D open world  RPG στην αγορά και έτσι γεννήθηκε ο τίτλος που σας παρουσιάζουμε σήμερα.

Το Cat Quest διαδραματίζεται στο Felingard ένα φανταστικό κόσμο όπου όλοι οι κάτοικοι είναι γάτες. Πριν αρκετά χρόνια κακοί δράκοι απείλησαν να καταλάβουν το βασίλειο μας, όμως μια ειδική ομάδα από επίλεκτες γάτες, ονόματι Dragonblood, κατάφερε να τους απωθήσει και να τους σκοτώσει.

Ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει ότι μέσα του ρέει το αίμα ενός Dragonblood όταν εμφανίζεται ο Drakoth και απαγάγει την αδερφή του. Για να καταφέρετε να την ελευθερώσετε, πρέπει να περιηγηθείτε στην γη του Felingard, να εξερευνήσετε όλα τα dungeons και να νικήσετε τους τρεις δράκους, ώστε να φτάσετε παντοδύναμοι πλέον, στον πύργο του Drakoth όπου θα μπορέστε να σώσετε την αδερφή σας.

Το σενάριο είναι πολύ απλοϊκό όμως δεν θα σας απογοητεύσει, αφού περιέχει αρκετά plot twists που θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον. Επίσης αρκετά από τα side quest δίνουν πληροφορίες για το βασικό story, αφού εξηγούν αρκετά πράγματα που δεν θα μάθετε από το main quest. Συνολικά είναι ένα όμορφο και αξιόλογο σενάριο το οποίο θα σας ανταμείψει αν δώσετε βάση στις λεπτομέρειες.

Το Cat Quest είναι ένα 2D open world RPG, που δανείζεται στοιχεία από το Legend of Zelda, το Final Fantasy αλλά και το Skyrim. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιαστικά υπάρχουν επιρροές από τον κόσμο του Zelda, το combat system του Final Fantasy αλλά και το open world στοιχείο του Skyrim.

To gameplay του τίτλου είναι το δυνατότερο του σημείο, καθώς αν και αρκετά απλό είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό. O γάτος μας, εκτός από melee attacks και dodging έχει στην διάθεση του ανά πάσα στιγμή τέσσερα spells. Συνολικά υπάρχουν οχτώ αναβαθμίσιμα spells, τα οποία τα ξεκλειδώνετε στις ειδικές σκηνές(ένα σε κάθε σκηνή) μάγων που υπάρχουν διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο. Από AoE fire damage, healing και trap spell, buff για damage, μέχρι lighting, ice και lifesteal spells, τα μαγικά θα σας βοηθήσουν αρκετά ιδιαίτερα στο late game. Αν τα φτάσετε σε max επίπεδο, τότε κανένα τέρας δεν θα σας σταθεί εμπόδιο.

Εκτός από τις σκηνές μάγων, υπάρχουν και οι πόλεις στις οποίες μπορείτε να κάνετε rest οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε, κάνοντας παράλληλα save το παιχνίδι σας. Σε κάθε πόλη υπάρχει ένα Quest Board από τα οποία μπορείτε να πάρετε τα side quest του παιχνιδιού. Τα side quest έχουν ένα προτεινόμενο level, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι αρκετά ευκολά και γρήγορα και θα αποτελέσουν τη βασική πηγή χρήματων και experience. Παρόλο την ευκολία τους όμως, το quest system του Cat Quest θέλει δουλειά καθώς ενδέχεται να εκνευρίσει αρκετούς από εσάς, ειδικά αν έχετε συνηθίσει τα quest system άλλων RPG.

Καταρχάς δεν θα μπορείτε να έχετε παραπάνω από ένα quest ενεργοποιημένο κάθε στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι άπαξ και αναλάβετε είναι side quest, το main quest μπαίνει στην άκρη, ενώ όλα τα αλλά side quest εξαφανίζονται μέχρι να τελειώσετε αυτό που έχετε αναλάβει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι πρέπει να τρέχετε από πόλη σε πόλη ώστε να δείτε τι quest υπάρχουν στο Board και τι level είναι, για να δείτε αν μπορείτε να τα ολοκληρώσετε. Όπως καταλαβαίνετε σε ένα αρκετά μεγάλο χάρτη και με τον γάτο μας να είναι σχετικά αργός, αυτό καταντάει αρκετά εκνευριστικό και μάλιστα γρηγορά, ενώ fast travel δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Οι αποστολές του Cat Quest είναι αρκετά εύκολες και αυτό δεν οφείλετε μόνο στη δυσκολία του παιχνιδιού ή τα αντικείμενα που έχετε. Στην περιπέτεια σας θα σας συντροφεύει από την πρώτη στιγμή ένα cat spirit το οποίο θα σας λέει ακριβώς τι να κάνετε. Σε κάθε quest σας παίρνει από το χεράκι και σας λέει που είναι κάθε αντικείμενο ή τέρας που ψάχνετε, τι πρέπει να κάνετε στα dungeons κλπ. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού νομίζαμε ότι παίζαμε σε tutorial mode.

Από την άλλη ο χάρτης δεν βοηθάει ιδιαίτερα ώστε να εντοπίσουμε σε ποιές πόλεις έχουμε αφήσει side-quest, καθώς μόλις τον ανοίξετε θα παρατηρήσετε ότι δεν μπορείτε να τον κινήσετε προς κάποια κατεύθυνση, ενώ δεν υπάρχει επιλογή ούτε για zoom in και out ούτε για κάποιο tag. To map κινείται μαζί με τον γάτο μας, με αποτέλεσμα αν πάτε ανατολικά να μην μπορείτε να δείτε τίποτα στα πιο δυτικά σημεία κλπ, οπότε θα πρέπει να είσαστε σε διαρκή κίνηση και άνοιγμα/κλείσιμο του map για να μπορέσετε να δείτε κάποιες μεριές του χάρτη και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν βοηθάει η αργή κίνηση του γάτου μας όπως είπαμε παραπάνω.

Εκτός από τα quests, experience και gold προσφέρουν και τα dungeons που υπάρχουν στο παιχνίδι. Είναι αρκετά στον αριθμό, γρήγορα στην ολοκλήρωση τους και καθένα από αυτά έχει κάποιο προτεινόμενο level entry. Μέσα εκτός από τέρατα, θα βρείτε διάφορα chests τα οποία περιέχουν armor και weapons, ενώ μπορείτε να τα επαναλάβετε όσες φορές θέλετε, αφού μόλις βγείτε έξω τα τέρατα κάνουν reset. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να κάνετε farm όση ώρα επιθυμείτε ώστε να φτάσετε στο level που θέλετε.

Τα dungeons δεν είναι ο μόνος τρόπος για να βρείτε αντικείμενα, καθώς στον χάρτη υπάρχουν διάφορα blacksmith shops. Πρακτικά είναι όλα τα ίδιο, αφού προσφέρουν δυο chest τα οποία μπορείτε να αγοράσετε. Ένα πολύ φθηνό στα 50 gold και ένα πολύ ακριβό στα 5000 gold. Εδώ ισχύει η φράση «ότι πληρώνεις παίρνεις». Τα αντικείμενα των chest είναι τυχαία, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απασχολεί, αφού αν βρείτε κάποιο που έχετε ήδη, τότε το καινούργιο απλά θα αναβαθμίσει το παλιό. Πρακτικά λοιπόν μπορείτε να έχετε ένα item και κάθε φορά που θα το βρίσκετε ξανά, αυτό απλά θα αναβαθμίζεται και θα γίνεται πιο δυνατό. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει και sale στο παιχνίδι.

Τέλος, κάποια στιγμή θα αποκτήσετε δύο ειδικές δυνάμεις οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε την ιστορία. Η πρώτη σας επιτρέπει να περπατάτε στο νερό, όπου μπορείτε να φτάσετε νησιά και dungeons που βρίσκονται στην θάλασσα, ενώ η δεύτερη σας επιτρέπει να πετάτε και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να προσελκύετε τα τέρατα που βρίσκονται στον κόσμο.

Το Cat Quest θα σας κρατήσει συντροφιά για περίπου 10-12 ώρες αν θελήσετε να ολοκληρώσετε τα πάντα, ενώ διαθέτει ένα αρκετά εύκολο platinum trophy για το PS4, αφού μας πήρε μόλις 1,5 μέρα ώστε να το ξεκλειδώσουμε. Η διάρκεια του τίτλου είναι σχετικά μικρή καθώς μόλις το τερματίσετε πιθανότατα θα το διαγράψετε, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό replayability.

Τα γραφικά του Cat Quest έχουν δημιουργηθεί με την Unity και είναι καρτουνίστικης μορφής. Είναι αρκετά όμορφα και ευδιάκριτα ενώ τόσο οι χαρακτήρες όσο και τα special effects από τα spells βρίσκονται σε αρκετά καλό επίπεδο. Στην έκδοση για το PS4 δεν παρατηρήθηκε το παραμικρό κόλλημα ή bug όσον αφορά τα γραφικά του τίτλου.

Από την άλλη ο ηχητικός τομέας δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν υπάρχουν ομιλίες πάρα μόνο νιαουρίσματα ή γρυλίσματα. Τα τραγούδια που συνοδεύουν τις μάχες είναι αρκετά καλά και ανάλογα με το που βρίσκεστε αλλάζουν από πιο ήρεμα σε πιο γρήγορα για να τονιστεί η εναλλαγή της δράσης.

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε απο την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Cat Quest

Συντάκτης
26 Δεκεμβρίου 2017
Developer

The Gentlebros

Publisher

PQube

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Switch / Android / iOS

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

10 Νοεμβρίου 2017 (PS4 / Switch)
8 Αυγούστου 2017 (PC)

Είδος

Action RPG

PEGI

3

Θετικά

+ Απλό και διασκεδαστικό gameplay
+ Όμορφο story
+ Καλός τεχνικός τομέας
+ Αξιαγάπητος πρωταγωνιστής
+ Χαμηλή τιμή

Αρνητικά

- Προβληματικό quest system
- Δύσχρηστος χάρτης
- Υπερβολικά εύκολο για έμπειρους χρήστες
- Μηδαμινό replayability

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
Συνοψίζοντας

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι στην αρχή το Cat Quest δεν μας γέμιζε το μάτι. Ο τερματισμός του παιχνιδιού μας βρήκε σίγουρα με διαφορετική άποψη, αφού με τον εν λόγω τίτλο θα περάσετε ένα πολύ όμορφο, διασκεδαστικό και προπαντός ξεκούραστο δεκάωρο παιχνιδιού. Επίσης λόγω της ευκολίας του, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για την εισαγωγή μικρών παιδίων στον κόσμο των RPG.

Για μόλις 13 ευρώ μπορείτε να αποκτήσετε ένα action RPG, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με ωραίο story, αρκετά καλό και διασκεδαστικό fighting system και για τους trophy hunters ένα πολύ εύκολο platinum trophy. Αν είστε fan των open world RPG και σας αρέσουν οι γάτες, τότε αυτό το παιχνίδι είναι για εσάς.

8.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1