Chimparty

by Βαγγέλης Λερός on 22 Νοεμβρίου 2018
Δείτε το Video Review:

Τον περασμένο Μάρτη, στην κριτική μου για το Frantics της Napnok Games, δεν έκρυψα τον ενθουσιασμό μου, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά έναν Playlink τίτλο στα ελληνικά. Τα σχόλιά που έκανα αφορούσαν, κυρίως, τις καινοτομίες χειρισμού που εισήγαγε και το άρτιο, κωμικό presentation που δυστυχώς αποδυναμώνεται με τον καιρό.

Η αλήθεια είναι πως, αν κάποιος από τους τίτλους Playlink έχριζε ανανέωσης, αυτός θα ήταν το Frantics. Η αναπόφευκτη φθορά, του ομολογουμένως έξυπνου concept του, έπειτα από αρκετούς γύρους παιχνιδιού έφερε μια κούραση στην παρέα μου. Το τυποποιημένο πακέτο διασκέδασης που προσφέρουν τα "Η Γνώση είναι Δύναμη" και "That's You" κέρδισαν τις προτιμήσεις τους, ενδεχομένως, λόγω του replay value που ενσωματώνει ένα quiz ερωτήσεων και ένα τεστ οικειότητας, αντίστοιχα. Αντικειμενικά, εξακολουθώ να πιστεύω πως το Frantics ήταν ένα, συνολικά, καλύτερο παιχνίδι που έπεσε θύμα της φιλοδοξίας του, θυσιάζοντας την αξία του replayability στον βωμό της παραστατικότητας, που επεδίωξε η βασική του ιδέα.

Σε μια εκ διαμέτρου αντίθετη λογική με τη Wish Studios, που κυκλοφόρησε τη συνέχεια του "Η Γνώση είναι Δύναμη" με τίτλο Decades, η NapNok Games αφήνει πίσω της το Frantics, παρουσιάζοντας ένα ολοκαίνουριο παιχνίδι, παρόμοιο, μα εντελώς διαφορετικό την ίδια στιγμή. Το όνομά του: Chimparty.

Λίγα λόγια για το Playlink

Υπενθυμίζουμε πως το Playlink είναι μια, σχετικά, νέα υπηρεσία από τη Sony που επιτρέπει το ομαδικό παιχνίδι στην κονσόλα της, με τη χρήση smartphone ή tablet αντί χειριστηρίου. Τα παιχνίδια που υποστηρίζουν ή βασίζονται στο Playlink συνοδεύονται από σχετικό companion app, το οποίο κατεβάζετε και χρησιμοποιείτε, αξιοποιώντας πολλές από τις δυνατότητες της συσκευής σας, όπως η κάμερα, η οθόνη αφής και το γυροσκόπιό της.

Το δεύτερο κύμα των Playlink Games κατέφθασε στις 14 του Νοέμβρη, διατηρώντας τα πολύ θετικά στοιχεία που συναντήσαμε στους τίτλους που "ντεμπούταραν" την υπηρεσία, όπως την πρακτικότητα, την εξαιρετική μεταγλώττιση στα ελληνικά και το πόσο εύπεπτοι γίνονται για τους άπειρους, casual gamers που μπορεί να συμμετέχουν απλά ...για την παρέα.

Μπορείτε να διαβάσετε reviews για τα παιχνίδια του Playlink στο VG24.gr, ή να δείτε βίντεο με κάποια από αυτά στο YouTube κανάλι μας.

To Chimparty, σαν party game, παρουσιάζει την ίδια δεινότητα στο να ευχαριστεί μια παρέα, που περνάει χρόνο μαζί, με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά από τον καθένα, βέβαια, ενώ, όπως κάθε επιτραπέζιο, ο τίτλος απευθύνεται σε συγκεκριμένα γούστα και ηλικιακές ομάδες.

Σε γενικές γραμμές, σκεφτείτε μια virtual εκδοχή από το παραδοσιακό επιτραπέζιο "φιδάκι", όπου τα πιόνια είναι μασκαρεμένες μαϊμούδες που κλάνουν. Κάθε στάση στα κουτάκια που μας οδηγεί το ζάρι συνδέεται με κάποια δοκιμασία (mini-games, τύπου Frantics), ενώ οι βαθμοί που συγκεντρώνουμε από εκεί μεταφράζονται σε επιπλέον βήματα ανά γύρο. Όποιος τερματίσει πρώτος νικάει.

Αυτό, τουλάχιστον, προσφέρει η λειτουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού, η οποία και συστήνεται από εμάς σε όσους ζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία party game. Φυσικά, υπάρχει η δυνατότητα εξατομίκευσης του παιχνιδιού, περιορίζοντας τον παίκτη σε μια σειρά από επιλεγμένες δοκιμασίες, όπου μπορεί να συμμετέχει και solo, αν το επιθυμεί.

Οι εν λόγω δοκιμασίες, ξεκάθαρα επηρεασμένες από εκείνες του Frantics, έχουν ως αντικείμενο απλουστευμένες εκδοχές αθλημάτων ή mini-games που παραπέμπουν σε κλασικά arcade προηγούμενων δεκαετιών. Κάποιες χωρίζουν τους παίκτες σε ομάδες και άλλες έχουν PvP χαρακτήρα, αλλά όλες μοιράζονται την ίδια τρέλα και την αλληλεπίδραση των παικτών μεταξύ τους με πολλούς έξυπνους και, συχνά, αστείους τρόπους.


Ο τελευταίος της κούρσας ρίχνει το ζάρι σε κάθε γύρο, το οποίο πολλές φορές αλλάζει θεματικά τις δοκιμασίες, προσθέτοντας νέες παραμέτρους στο παιχνίδι. Όσο παραμετροποιήσιμο και να γίνεται, παρά τις 18 ξεχωριστές δοκιμασίες του, το Chimparty δεν δίνει την αίσθηση της ποικιλίας. Τουναντίον, πολλά από τα mini-games μοιάζουν μεταξύ τους, με κάποια εξ αυτών να μη δείχνουν το ίδιο ενδιαφέροντα και προσεγμένα με τα υπόλοιπα.

Ο χειρισμός των χιμπατζήδων που ελέγχουμε αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο "αγκάθι" του τίτλου, δημιουργώντας ένα παράδοξο σε σχέση με τη λειτουργικότητα και την πρωτοτυπία που επέδειξε το Frantics λίγους μήνες νωρίτερα.

Εκεί, οι συσκευές μας αξιοποιήθηκαν στο έπακρο, με το γυροσκόπιο να χρησιμοποιείται για την πλοήγηση του χαρακτήρα μας και την οθόνη αφής να έχει πολλές διαφορετικές χρήσεις. Στο Chimparty, το μοναδικό πράγμα που συνδέει το κινητό μας με τον χαρακτήρα μας, είναι ένα τεράστιο εικονικό κουμπί που καλούμαστε να πατήσουμε την κατάλληλη στιγμή. Αυτός είναι και ο μόνος μηχανισμός σε ολόκληρο το παιχνίδι, κάθε φορά προσαρμοσμένος στο είδος της δοκιμασίας. Η επιλογή να "γδυθεί" ο τίτλος από mechanics απλοποιεί τον χειρισμό, αλλά του στερεί την ποικιλία και την ουσιαστικότητα.

Όταν οι παίκτες δεν συμπληρώνουν την τετράδα που απαιτείται, botάκια παίρνουν τις εναπομείνασες θέσεις, δημιουργώντας μεγάλες ανισορροπίες. Συγκεκριμένα, η τεχνητή νοημοσύνη τους κυμαίνεται, αστάθμητα, μεταξύ κανονικού χιμπατζή, που προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί να παίξει και αλάνθαστης μηχανής. Ευελπιστώ, με κάποιο update να βελτιωθεί η κατάσταση, αφού πολλές φορές το παιχνίδι μπορεί να γίνει εύκολο ή άδικο, κατά περίσταση.

Ωστόσο, όλα αυτά αφορούν την ικανότητα που επιδεικνύουν παίκτες ή botR στις δοκιμασίες. Ένας δεύτερος παράγοντας που διαμορφώνει την εμπειρία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η τύχη, κάτι αυτονόητο για παιχνίδι με ζάρια. Κάποια κουτάκια θα σας γυρίσουν πίσω, θα σας πάνε μπροστά, ενώ άλλα θα αλλάξουν τη θέση σας με κάποιου άλλου.

Αισθητικά, το Chimparty πατά στα πρότυπα όλων των τίτλων Playlink. Άρτιο, εικαστικά, δεν ξεφεύγει από τα standards αντίστοιχων παιχνιδιών, αλλά δείχνει συνολικά όμορφο, αποτυπώνοντας εξαιρετικά όλα τα σκηνικά με αυτό το καρτουνίστικο ύφος που έχουμε συνηθίσει στο είδος.

Σχεδιαστικά, το μοντέλο των πιθήκων - avatars είναι πρόσφορο για slapstick comedy, με τις κλανιές και τις τούμπες τους να πετυχαίνουν τον σκοπό τους. Ο τρόπος δημιουργίας avatar από την άλλη παραμένει ανέμπνευστος, ειδικά τη στιγμή που υπάρχει η μέθοδος των φίλτρων που χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, το Knowledge is Power. Το Chimparty περιορίζεται στη συμβατική selfie, ενώ συμβιβάζεται με μικρές πινελιές εξατομίκευσης όπως αξεσουάρ που ξεκλειδώνουμε για να φορέσουμε στους χαρακτήρες μας.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω, όπως πάντα, στο πλήρως εξελληνισμένο περιεχόμενο, με τα μεταφρασμένα μενού και τους μεταγλωττισμένους διαλόγους να προσκαλούν στο Chimparty κάθε μέλος της παρέας που κρατά κινητό, ανεξάρτητα από τις γνώσεις που διαθέτει στα Αγγλικά και την εμπειρία του στα video games.

Οι ατάκες σχολιασμού που ακούγονται έχουν αποδοθεί εύστοχα στη γλώσσα μας, προκαλώντας αρχικά άφθονο γέλιο, αν και, πιθανότατα θα τύχουν της φθοράς που υπέστη η αλεπού του Frantics σε βάθος χρόνου, όταν τα αστεία θα έχουν χιλιοειπωθεί.

Συμπερασματικά, το Chimparty είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη βιβλιοθήκη του Playlink. Η NapNok δημιούργησε ένα αρκετά διασκεδαστικό party game που επιδέχεται βελτιώσεων. Οι εκπτώσεις στους μηχανισμούς gameplay, επισκιάζουν μια έξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα με μια διαφορετική προσέγγιση.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Chimparty

Συντάκτης
22 Νοεμβρίου 2018
Developer

NapNok Games

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

14 Νοεμβρίου 2018

Είδος

Party Game

PEGI

3

Θετικά

+ Η ιδέα του επιτραπέζιου παιχνιδιού υλοποιείται εξαιρετικά
+ Υψηλό Replay Value
+ Πλήρως εξελληνισμένο, με μενού και διαλόγους στην γλώσσα μας
+ Φιλικό προς τους casual / άπειρους gamers

Αρνητικά

- Φτωχό σε μηχανισμούς gameplay
- Κακή τεχνητή νοημοσύνη (Α.Ι)

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
6.5
Συνοψίζοντας

Συμπερασματικά, το Chimparty είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη βιβλιοθήκη του Playlink. Η NapNok δημιούργησε ένα αρκετά διασκεδαστικό party game που επιδέχεται βελτιώσεων. Οι εκπτώσεις στους μηχανισμούς gameplay, επισκιάζουν μια έξυπνη ιδέα που θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα με μια διαφορετική προσέγγιση.

6.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1