City of Brass

Οι χίλιες και μία νύχτες του BioShock
by Βασίλης Καμακάρης on 1 Ιουνίου 2018

Το City of Brass είναι ένα first-person action adventure rogue-lite παιχνίδι από την Uppercut Games, μια ομάδα που απαρτίζεται από developers που είχαν αφήσει το δικό τους στίγμα στη σειρά BioShock. Στο παιχνίδι αναλαμβάνουμε τον ρόλο ενός τολμηρού κλέφτη που αναζητά έναν χαμένο θησαυρό στην καρδιά της City of Brass, μιας πόλης βυθισμένης στα πέρατα της ερήμου. Το setting μάς θυμίζει έντονα τα παραμύθια Arabian Nights.

Το παιχνίδι στον βασικό πυρήνα του μάς καλωσορίζει σε ένα campaign που ακολουθεί τη λογική survival παιχνιδιού, φέρνοντας τη φόρμουλα των dungeon rogue-lite παιχνιδιών στο πρώτο πρόσωπο. Ο στόχος που έχουμε είναι να ολοκληρώσουμε μια σειρά από 12 επίπεδα, με κάθε ένα από αυτά να περιλαμβάνει αρκετές προκλήσεις. Κάθε επίπεδο ξεχωριστά, διαθέτει ποικιλία από παγίδες και εχθρούς, ενώ ορισμένα από αυτά είναι πιο απαιτητικά, περιλαμβάνοντας boss fights. Ο εξοπλισμός μας αποτελείται από μια χατζάρα και ένα μαστίγιο.

Ο κάθε εχθρός που θα αντιμετωπίσουμε έχει το δικό του στυλ μάχης και για να τους νικήσουμε θα πρέπει να επιστρατεύσουμε την εφευρετικότητά μας. Για τους πιο απλούς αντιπάλους αρκεί ένα χτύπημα από τη λεπίδα μας, ενώ για άλλους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πρώτα το μαστίγιό μας για να τους αφοπλίσουμε. Οι εχθροί μπορούν να εξαπολύσουν διαφόρων ειδών επιθέσεις: βέλη, βόμβες, μέχρι και ξόρκια για μας καταστρέψουν. Εκτός από τον οπλισμό μας, πρέπει να εκμεταλλευτούμε και το περιβάλλον: τις παγίδες και τα διάφορα αντικείμενα που είναι τοποθετημένα στο χώρο. Οι παγίδες έχουν αρκετή ποικιλία: θα δούμε μεγάλα καρφιά, καταπακτές, κλαδιά, λεπίδες και άλλα, ενώ αντικείμενα όπως εστίες φωτιάς, δηλητηρίου, φανάρια και άλλα μπορούν με ένα απλό χτύπημα να αφανίσουν αρκετούς εχθρούς μαζί.

Σε αντίθεση με τους απλούς εχθρούς, τα bosses που θα πολεμήσουμε απαιτούν μία συγκεκριμένη διαδικασία: είτε θα επιστρέψουμε πάνω τους τα δικά τους χτυπήματα είτε θα γίνει μάχη σώμα με σώμα. Κατατροπώνοντας τα bosses, εκτός από την ικανοποίηση της νίκης μας, αποκτούμε και ένα portal που μας επιτρέπει να μετακινηθούμε σε συγκεκριμένα επίπεδα για να μην επαναλάβουμε από την αρχή όσα έχουμε ήδη ολοκληρώσει. Για να αξιοποιήσουμε τα portals θα χρειαστεί να δώσουμε κάποιες από τις τρεις ευχές μας, οι οποίες μας προσφέρουν αναβαθμίσεις στα όπλα και νέες ικανότητες και μπορούν να κάνουν συμμάχους τα εχθρικά genies που εξαπολύουν μπάλες φωτιάς ή minions στην περιοχή. Φυσικά οι ευχές πρέπει να χρησιμοποιηθούν σοφά, καθώς δεν μπορούν να αυξηθούν και στο τελικό επίπεδο εάν δεν τις έχουμε σπαταλήσει, μπορούν να μας διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό.

Ο χρυσός συλλέγεται από θησαυρούς και σεντούκια που βρίσκονται διάσπαρτα στα δωμάτια των επιπέδων. Μπορούμε να τον εξαργυρώσουμε σε ειδικά genies που προσφέρουν διάφορα αντικείμενα ή ικανότητες. Τα αντικείμενα που αγοράζουμε μπορούν να βελτιώσουν τόσο τον χαρακτήρα μας, όσο και τα όπλα μας. Ο χαρακτήρας μπορεί να έχει καλύτερη πανοπλία, πιο μεγάλα jumps, μέχρι και να αφοπλίσει όλες τις παγίδες που υπάρχουν στο επίπεδο. Όσον αφορά τα όπλα, μπορούμε να έχουμε μια πιο δυνατή λεπίδα και ένα μαστίγιο που θα μας προσφέρει ένα επιπλέον χαρακτηριστικό αυξάνοντας το impact του.

Το σύστημα μάχης του City of Brass είναι διασκεδαστικό και περιλαμβάνει αρκετούς καλοστημένους μηχανισμούς, είτε μιλάμε για τις κινήσεις μας στον χώρο, ειτε για τα χτυπήματα που θα δώσουμε στους αντιπάλους μας, αναλόγως με το όπλο που διαθέτουμε. Τα περισσότερα όπλα λειτουργούν σωστά, όμως το μαστίγιο μάς απογοητεύει, καθώς η ανταπόκρισή του στα διάφορα hitboxes δεν είναι πολύ ακριβής.

Το City of Brass προσφέρει έντονη και ικανοποιητική πρόκληση, την οποία μπορούμε να διαμορφώσουμε με τα burdens και τα blessings, τα οποία ξεκλειδώνονται ολοκληρώνοντας μια σειρά από challenges και μπορούμε να τα ενεργοποιήσουμε πριν την έναρξη κάθε γύρου. Τα burdens δυσκολεύουν την εμπειρία μας αυξάνοντας κατά πολύ τις ικανότητες των εχθρών μας και κάνοντας το περιβάλλον του παιχνιδιού πιο επικίνδυνο. Τα blessings, από την άλλη, μάς δυναμώνουν και εξαλείφουν τις μεγάλες δυσκολίες αφήνοντας λίγους εχθρούς και παγίδες. Φυσικά, η εύκολη λύση μάς στερεί τα leaderboards. Σαν συνολική εμπειρία και ανάλογα με την επιλογή της δυσκολίας, το City of Brass δεν θα μας απασχολήσει για πάρα πολλές ώρες.

Το περιβάλλον του City of Brass είναι από τα δυνατά σημεία του τίτλου. Η αισθητική του παιχνιδιού είναι εμπνευσμένη από την αραβική αρχιτεκτονική. Η καρτουνίστική του διάθεση κάνει τον τίτλο να διαφέρει από το ρεαλιστικό ύφος που συναντάμε συνήθως σε medieval θεματολογίες. Ο σχεδιασμός και οι ικανότητες των εχθρών χαρακτηρίζονται από αρκετή ποικιλία, ωστόσο το μοτίβο στην πλειοψηφία τους παραμένει ίδιο. Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις που μπορούμε να τις θεωρήσουμε pop culture references όπως οι Silent Effigys, που θυμίζουν τους Weeping Angels του Doctor Who.

Όσον αφορά το performance, το City of Brass έτρεξε σε ultra-settings με σταθερά 60 frames per second (με ενεργοποιημένο το VSync) προσφέροντας μία άκρως ικανοποιητική εμπειρία, χωρίς bugs ή glitches.

Συνολικά, το City of Brass είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με εντυπωσιακό setting. Δυστυχώς δεν έχει μεγάλο replayability, πέρα από το achievement hunting του και δεν μπορεί να μας κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, όσο διαρκεί, είναι ένα παιχνίδι που μας κέρδισε με τον όμορφο κόσμο του, τα διασκεδαστικά mechanics και την έντονη πρόκλησή του.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

City of Brass

Author

Βασίλης Καμακάρης

Developer

Uppercut Games Pty Ltd

Publisher

Uppercut Games Pty Ltd

Πλατφόρμες

PC / PS4 /Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

4 Μαΐου 2018

Είδος

Action Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Η αισθητική
+ Ποικιλία εχθρών
+ Ποικιλία abilities
+ Δυνατή και σωστά διαμορφωμένη πρόκληση
+ Τα leaderboards
+ Ικανοποιητικό performance

Αρνητικά

- Δεν διαθέτει το replayability που θα θέλαμε
- Ορισμένοι εχθροί είναι ίδιοι σχεδιαστικά
- Προβλήματα με το hitbox του παιχνιδιού
- Θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο περιεχόμενο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
7.2
Συνοψίζοντας

Το City of Brass είναι μια τίμια προσπάθεια από την Uppercut Games. Μιλάμε για έναν αρκετά σύντομο τίτλο που θα μας απασχολήσει για λίγες μόνο ώρες. Δεν είναι αρκετά ικανό να κρατήσει τον παίχτη για μεγάλο διάστημα, αλλα όσο διαρκει, προσφέρει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία μέσα από έναν όμορφο κόσμο γεμάτο δράση, πρόκληση και καλοστημένα mechanics.

7.0
Βαθμός
7.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1