Conarium (Console Version)

What the third eye can see, the human can’t unsee
by Ελένη Δρίβα on 11 Φεβρουαρίου 2019

Τον Ιούνιο του 2017, οι Zoetrope Interactive και Iceberg Interactive μας σύστησαν στη PC έκδοση του Conarium, ένα παιχνίδι εμπνευσμένο από τις απόκοσμες ιστορίες του H.P. Lovecraft, που κατάφερε να ξεχωρίσει για την εξαιρετική ατμόσφαιρα του και το σεβασμό που έδειξε προς τον μεγάλο συγγραφέα.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, οι δυο εταιρείες μεταφέρουν το Conarium και στα PlayStation 4 και Xbox One, εκθέτοντας το σε μια νέα μερίδα παικτών και προσφέροντας κάποιες οπτικές βελτιώσεις για τις elite κονσόλες. Αυτή είναι και η μοναδική αλλαγή που έχει υποστεί ο τίτλος, μιας και η υπόλοιπη εμπειρία έχει παραμείνει ως είχε.

Και γιατί άλλωστε να αλλάξεις κάτι που ήταν εξαιρετικό εξαρχής; Η πλοκή του Conarium ήταν και είναι το πιο δυνατό του σημείο. Η ιστορία που έπλασε η Zoetrope Interactive έχει ως πηγή έμπνευσης το At the Mountains of Madness, του Lovecraft. Παρόλα αυτά, αντί να μετατρέψει τη πλοκή της νουβέλας σε παιχνίδι, η ταλαντούχα ομάδα ανάπτυξης προτίμησε να δημιουργήσει, κατά κάποιο τρόπο, ένα sequel.

Έτσι, στο Conarium βλέπουμε μια ομάδα επιστημόνων να επιστρέφει στην Ανταρκτική, οπού διαδραματίστηκε και η ιστορία του Lovecraft, για να διεξάγει τη δικιά της έρευνα. Ακολουθώντας τον πρωταγωνιστή, Frank Gilman, ο οποίος υποφέρει από κενά μνήμης, μαθαίνουμε για τις προσπάθειες της ομάδας και τις μυστηριώδεις δυνάμεις που φαίνεται να παραμονεύουν στο όριο μεταξύ φαντασίας και πραγματικού.

Η Zoetrope Interactive δημιουργεί μια ιστορία γύρω από τον μύθο των Deep Ones και το κάνει με μεγάλη έμπνευση. Τα Lovecraftian παιχνίδια δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, όμως το Conarium είναι από τους λίγους τίτλους που, όχι μόνο έφτιαξαν κάτι πρωτότυπο, αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν την αισθητική που χαρακτηρίζει τα έργα του Lovecraft.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας συναντάμε διάφορες αναφορές σε μύθους και την απαγορευμένη γνώση που τους περικλείει, αναφορές σε μια άλλη πραγματικότητα (ή καλύτερα μια κρυμμένη πραγματικότητα, εξού και το Conarium, γνωστό και ως “τρίτο μάτι”) και παράξενες συζητήσεις, που αποπνέουν την ίδια αίσθηση φόβου που γνωρίσαμε από τον συγγραφέα, παρά το μέτριο voice acting του πρωταγωνιστή.

Η ατμόσφαιρα, η πλοκή και οι τοποθεσίες “μιμούνται” με τόση επιτυχία το στιλ του Lovecraft, που όλο το παιχνίδι μοιάζει να είναι ένας φόρος τιμής προς την κληρονομιά του. Η απόκοσμη ομορφιά, το σκοτεινό μυστήριο και οι αναφορές στις κοσμικές δυνάμεις που κρύβει το σύμπαν είναι οι λόγοι που το σενάριο του Conarium είναι εντυπωσιακό, παρά τη μικρή του διάρκεια (το παιχνίδι διαρκεί περίπου 3 με 5 ώρες).

Ο τίτλος της Zoetrope Interactive είναι μια σύντομη εμπειρία, παρότι έχει δυο διαφορετικές καταλήξεις για να επιλέξετε, ενώ προσφέρει σχεδόν μηδενική πρόκληση, όσον αφορά το gameplay. Πέρα από μερικά σύντομα σημεία, η δράση είναι πολύ περιορισμένη, κάτι που από μόνο του δεν είναι κακό. Η δράση δεν είναι απαραίτητη σε όλα τα παιχνίδια. Παρόλα αυτά, το gameplay σαν σύνολο δεν προσφέρει καμία πρόκληση.

Οι γρίφοι που συναντάμε είναι αρκετά εύκολοι, αν και απολαυστικοί και οι χειρισμοί απλοϊκοί. Εξερευνώντας, ανακαλύπτουμε διάφορες τοποθεσίες και σε μερικές από αυτές μαθαίνουμε πράγματα από το παρελθόν, καθώς τα θυμάται ο πρωταγωνιστής μας ή βρίσκουμε έγγραφα και αντικείμενα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο του Conarium. Ομολογουμένως, τα collectibles του παιχνιδιού είναι πολύ ενδιαφέροντα και επιδιώξαμε να τα βρούμε όλα, αλλά και να διαβάσουμε αυτά που ήταν σε μορφή εγγράφων.

Αν λοιπόν έπρεπε να περιγράψουμε το Conarium με λίγα λόγια, θα λέγαμε ότι είναι μια απολαυστική εμπειρία πρώτου προσώπου, με πολλά σημεία για να εξερευνήσετε, χωρίς πολλά εμπόδια ή κάποια μορφή πρόκλησης. Δεν είναι παιχνίδι δράσης, δεν είναι παιχνίδι τρόμου (αν και έχει μερικά σημεία που μπορούν να προκαλέσουν λίγο άγχος), είναι ένα Lovecraftian experience που κάποιοι θα εκτιμήσουν και κάποιοι όχι.

Τεχνικά, η μεταφορά του τίτλου στις κονσόλες στέφθηκε με επιτυχία. Το Conarium “τρέχει” στην Unreal Engine 4 και δείχνει πολύ όμορφο. Το design της κάθε τοποθεσίας είναι όσο απόκοσμα εντυπωσιακό και ανατριχιαστικό πρέπει, κολακεύοντας το σκοτεινό setting που επέλεξε η Zoetrope Interactive. Όσον αφορά τις elite κονσόλες, το παιχνίδι “τρέχει” σταθερά στα 30 fps, με μερικές διαφορές στην ανάλυση. Σε γενικές γραμμές, και οι δυο κονσόλες στοχεύουν για 4K, όμως στο ‘favor resolution’ mode, το Xbox One X έχει ελαφρώς καλύτερη απόδοση, προσφέροντας καλύτερη δυναμική ανάλυση. Παρόλα αυτά, η διαφορά είναι τόσο αμελητέα που δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Ειδικά αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε στο soundtrack του παιχνιδιού, το οποίο καταφέρνει να επηρεάσει και να χρωματίσει τη κάθε σκηνή με μεγάλη επιτυχία, κάνοντας τον αφιλόξενο κόσμο του Conarium ακόμα πιο απειλητικό.

Το Conarium είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τίτλος που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Η έλλειψη πρόκλησης, όσον αφορά το gameplay, συμβάλλει έντονα σε αυτό. Αν κάποιος δεν θεωρεί ενδιαφέρουσα την πλοκή του παιχνιδιού, τότε σίγουρα δεν θα τον κερδίσει το gameplay. Παρόλα αυτά, είναι μια απολαυστική εμπειρία, όσο σύντομη και αν είναι. Οι λάτρεις του Lovecraft θα το απολαύσουν στο έπακρο, καθώς και όσοι εκτιμούν ένα ατμοσφαιρικό μυστήριο ή τις ιστορίες περί κοσμικών δυνάμεων.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Iceberg Interactive για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Conarium (Console Version)

Συντάκτης
11 Φεβρουαρίου 2019
Developer

Zoetrope Interactive

Publisher

Iceberg Interactive

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

12 Φεβρουαρίου 2019

Είδος

Adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Πρωτότυπο σενάριο που παραμένει πιστό στο έργο του Lovecraft
+ Σαγηνευτικά σκοτεινή ατμόσφαιρα
+ Μια απολαυστική εμπειρία για τους λάτρεις αυτής της θεματολογίας
+ Ενδιαφέροντα collectibles

Αρνητικά

- Το gameplay δεν προσφέρει καμία πρόκληση
- Πολύ εύκολοι γρίφοι
- Πολύ μικρή διάρκεια
- Μέτριο voice acting από τον πρωταγωνιστή

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.2
Συνοψίζοντας

Το Conarium είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τίτλος που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό. Η έλλειψη πρόκλησης, όσον αφορά το gameplay, συμβάλλει έντονα σε αυτό. Αν κάποιος δεν θεωρεί ενδιαφέρουσα την πλοκή του παιχνιδιού, τότε σίγουρα δεν θα τον κερδίσει το gameplay. Παρόλα αυτά, είναι μια απολαυστική εμπειρία, όσο σύντομη και αν είναι. Οι λάτρεις του Lovecraft θα το απολαύσουν στο έπακρο, καθώς και όσοι εκτιμούν ένα ατμοσφαιρικό μυστήριο ή τις ιστορίες περί κοσμικών δυνάμεων.

7.0
Βαθμός
8.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
83%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
17%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1