Concrete Genie

Όταν η φαντασία παίρνει φωτιά και γεμίζει χρώμα
by Ελένη Δρίβα on 8 Οκτωβρίου 2019

Ο εκφοβισμός (αλλιώς γνωστός και ως bullying) έχει αποτελέσει το επίκεντρο αμέτρητων συζητήσεων τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς, είναι μια μορφή κακοποίησης που υφίσταται εδώ και πάρα πολύ καιρό και πιθανότατα θα συνεχίσει να μας προβληματίζει για όσο υπάρχουμε (γιατί η δημιουργία μιας ουτοπίας, χωρίς κακία, είναι αδύνατη). Όπως είναι φυσικό, ένα πρόβλημα που έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις αφορά τους πάντες και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει να ξυπνάει μεμονωμένα άτομα ή και ομάδες από τον ύπνο της απραξίας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η Pixelopus, η οποία προσφέρει τη δικιά της ευφάνταστη οπτική πάνω στο θέμα μέσω του Concrete Genie. Ο εν λόγω τίτλος μας συστήθηκε για πρώτη φορά στην Paris Games Week 2017, όμως πολύ σύντομα πέρασε στην “αφάνεια” πριν επιστρέψει με την ανακοίνωση πως θα υποστηρίζει τη χρήση PlayStation VR. Εν τέλει, το παιχνίδι κυκλοφορεί δυο χρόνια αργότερα και κατά τη διάρκεια ενός “γεμάτου” Οκτώβρη, αλλά ο σκοπός του παραμένει ευγενής και η βασική ιδέα του πολύ όμορφη.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι ο Ash, ένα αγόρι που του αρέσει να περνάει χρόνο στην πόλη της Denska ζωγραφίζοντας. Όταν ήταν πιο μικρός, η Denska ήταν γεμάτη ζωντάνια όμως τώρα είναι μια σκιά του παλιού της “εαυτού”. Πλέον, οι μόνοι που τολμάνε να την επισκεφθούν είναι μια ομάδα από ανήλικους ταραξίες που διασκεδάζει εκφοβίζοντας τον Ash. Μετά από ένα ιδιαίτερα άσχημο περιστατικό, ο Ash θα βρει ένα μαγικό πινέλο και θα προσπαθήσει να επαναφέρει την πόλη στην παλιά της αίγλη, διώχνοντας το σκοτάδι μεταφορικά και κυριολεκτικά…

Για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί να γεμίσει τους τοίχους της με χρώμα, όμορφα σχέδια και μερικά μαγικά genies. Το μαγικό πινέλο του επιτρέπει να ζωγραφίζει από απόσταση ό,τι επιθυμεί και μετά να του δίνει ζωή. Κατά αυτόν τον τρόπο, μέσα στις περίπου 8 ώρες που διαρκεί η βασική ιστορία, θα γεμίσετε τους τοίχους της Denska με δέντρα που λικνίζονται στον άνεμο και χνουδωτά genies, τα οποία σας βοηθάνε στην αποστολή σας.

Σαν παιχνίδι, δεν φτάνει στην απεικόνιση κάτι ακραίου, ακόμα και αν το βασικό θέμα του είναι το bullying. Αντίθετα, παραμένει σε σχετικά ήπια επίπεδα, μιας και το βασικό κοινό στο οποίο στοχεύει είναι αυτό των ανηλίκων, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από την έλλειψη πρόκλησης όσον αφορά το gameplay και την επίλυση γρίφων. Ακόμα και αν οι πιο νεαρές ηλικίες είναι το βασικό κοινό του παιχνιδιού, δεν είναι το μοναδικό. Το παιχνίδι μπορεί να ψυχαγωγήσει οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να ασχοληθεί μαζί του και το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι πολύτιμο για κάθε ηλικία. Η Pixelopus συνειδητά εστιάζει στη ζωγραφική ως μέσο διαφυγής, αντιμετώπισης και έκφρασης και το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός συμπαθητικού και εν τέλει αισιόδοξου σεναρίου, γεμάτο με όμορφα χρώματα και εικόνες.

Αυτό που κάνει το Concrete Genie να ξεχωρίζει όμως είναι η ζωγραφική ή μάλλον, ο τρόπος που χρησιμοποιείται μέσα στο παιχνίδι. Στην αρχή, ο Ash έχει στη διάθεσή του ελάχιστα σχέδια για να δημιουργήσει, όμως καθώς εξερευνάτε θα βρίσκετε χαμένες σελίδες, με τοπία και χαρακτηριστικά για τα genie, που μπορείτε να αξιοποιήσετε σε αμέτρητους συνδυασμούς. Τα σχέδια χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση τις εποχές ή κάποιες πολύ χαρακτηριστικές τοποθεσίες (όπως μια λίμνη), όμως δεν υπάρχει κάποιος κάνονας που να σας απαγορεύει να τα συνδυάσετε.

Η Pixelopus δεν σας κρίνει για το “ταλέντο” σας ή την έλλειψη αυτού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά μικρής ηλικίας που ενδέχεται να ασχοληθούν με το παιχνίδι και δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν όσα τους δίνονται από την αρχή. Δεν υπάρχει τιμωρία και η ανταμοιβή σας είναι ότι κάθε φορά που επιστρατεύετε τη φαντασία σας το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο όμορφο και μοναδικό.

Ο πειραματισμός επηρεάζει και τα genie, τους χνουδωτούς, εντοιχισμένους φίλους του Ash, που τον βοηθάνε να λύσει γρίφους και να προσπεράσει εμπόδια. Όπως προαναφέραμε, πέρα από τοπία, υπάρχουν και διαφορετικά σχέδια για τα genie, τα οποία ζουν μέσα στους τοίχους και μπορούν να κινηθούν μέσω αυτών μόνο όταν συνδέονται. Ανάλογα το “σώμα” που θα επιλέξετε, η προσωπικότητα τους θα διαφέρει. Παραδείγματος χάρη, κάποιο μπορεί να είναι χαρούμενο, ενώ κάποιο άλλο κατσούφικο, ενώ θα σας ζητάνε να τους ζωγραφίσετε διαφορετικά πράγματα για να τα χαροποιήσετε ώστε να σας δώσουν super paint, το οποίο διώχνει το darkness από τους τοίχους. Έπειτα, μπορείτε να τους προσθέσετε διαφορετικά κέρατα/αυτιά/κεραίες και ουρά ή κάποιο άλλο αξεσουάρ.

Το πρόβλημα με το painting είναι πως γίνεται με motion sensor του DualShock 4. Αν έχετε παίξει κάποιο άλλο παιχνίδι που απαιτεί τη χρήση των αισθητήρων κίνησης, τότε ξέρετε ότι δεν είναι και ό,τι το καλύτερο. Στο Concrete Genie δεν δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως επειδή δεν απαιτείται τόση μεγάλη ακρίβεια στις κινήσεις, όμως και πάλι παίρνει αρκετή ώρα για να συνηθίσει κανείς και μερικές φορές, μπορεί να καταστρέψει τη ζωγραφιά σας.

Ευτυχώς, υπάρχει undo button. Ευτυχώς, γιατί τα motion controls δεν είναι το μόνο πρόβλημα, με την κάμερα να "κολλάει" σε τοίχους και αόρατα εμπόδια και να μην ανταποκρίνεται στις εντολές που της δίνετε. Όπως καταλαβαίνετε, όταν προσπαθείτε να ζωγραφίσετε σε έναν μεγάλο τοίχο αλλά δεν μπορείτε να κοιτάξετε λίγο πιο ψηλά ή λίγο πιο δεξιά, η δυσαρέσκεια αρχίζει να παίρνει σιγά, σιγά τη θέση της διασκέδασης.

Έπειτα, συναντήσαμε και μικρά glitches που έκαναν τα genie να μην μας ακολουθούν παρόλο που υπήρχε “μονοπάτι” για να έρθουν ή να μην κάνουν την απαιτούμενη ενέργεια για να λύσουμε έναν γρίφο. Όταν δεν αντιμετωπίζαμε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, ήταν μια ευχάριστη και διασκεδαστική εμπειρία. Οι χειρισμοί είναι απλοί, αποδοτικοί και εύκολοι να τους απομνημονεύσει κανείς, αν φυσικά εξαιρέσουμε τα motion controls.

Γενικά, όπως προαναφέραμε, το Concrete Genie δεν είναι απαιτητικό σαν παιχνίδι. Το platforming του περιορίζεται σε πολύ βασικά επίπεδα, όπως και το σύστημα μάχης του, το οποίο κάνει την εμφάνισή του στο δεύτερο μισό της ιστορίας. Παρομοίως, οι γρίφοι του, αν και “έξυπνοι”, δεν προσφέρουν μεγάλη πρόκληση. Όλα αυτά δεν επηρεάζουν αρνητικά το σύνολο λόγω της διάρκειας του παιχνιδιού, όμως κάποιος που είναι εξοικειωμένος με το genre ίσως να το βρει υπερβολικά εύκολο, μέχρι και επαναλαμβανόμενο.

Κατά κάποιον τρόπο, επαναλαμβανόμενη είναι και η Denska, όμως η δικιά της περίπτωση είναι διαφορετική. Όχι επειδή είναι μια εγκαταλελειμμένη εργοστασιακή πόλη και αναμενόμενα δεν μπορεί να παρουσιάσει μεγάλη ποικιλία, αλλά επειδή είναι ένας γκρίζος καμβάς που περιμένει να τον γεμίσετε με χρώμα. Στην αρχή είναι μια καταθλιπτική πόλη με μουντά χρώματα, όμως σταδιακά μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, κάτι μοναδικό. Πέρα από τους αδιάφορους τοίχους της, υπάρχουν και πινακίδες (billboards) που περιμένουν να τις “φρεσκάρετε”, ενώ υπάρχουν και διάσπαρτες εφημερίδες (newspapers) που εξιστορούν το λαμπρό παρελθόν της ερημωμένης πια πόλης.

Αν θέλετε να αφήσετε τη φαντασία σας να πάρει “φωτιά”, η Pixelopus έχει δημιουργήσει το free painting, ένα extra mode οπού δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποιο objective. Κάθε φορά που “ολοκληρώνετε” μια περιοχή στο story mode, αυτή γίνεται διαθέσιμη και στο free painting για να ζωγραφίσετε ό,τι θέλετε με την ησυχία σας.

Επιπλέον, το free painting mode υποστηρίζει τη χρήση του PlayStation VR, το οποίο το μετατρέπει σε μια εμπειρία πρώτου προσώπου που πραγματικά εντυπωσιάζει. Στο συγκεκριμένο mode, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα Playstation Move χειριστήρια. Πριν αποκτήσετε πρόσβαση στη VR εκδοχή του free painting, θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με το VR Experience του Concrete Genie.

Το VR Experience θα σας μεταφέρει στην πρώτη περιοχή του παιχνιδιού, τον φάρο της Denska, για να βοηθήσετε ένα μικρό genie, τον Splotch, να ανακαλύψει μια μυστηριώδης δύναμη που κρύβεται εκεί. Και το VR Experience είναι πρώτου προσώπου και ουσιαστικά, αποτελεί την εισαγωγή στον VR κόσμο του τίτλου, ο οποίος ομολογουμένως αξιοποιεί το headset εικονικής πραγματικότητας με περίσσια δημιουργικότητα. Τέλος, πριν κλείσουμε αξίζει να αναφέρουμε πως, όπως όλες οι αποκλειστικότητες της Sony πλέον, το Concrete Genie διαθέτει ελληνικούς υπότιτλους και μενού. Η δουλειά που έχει γίνει ικανοποιεί.

Το Concrete Genie εγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα με έναν πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό (bullying) με ένα πρωτότυπο σκεπτικό, μεταφέροντας εν τέλει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η έλλειψη πρόκλησης και τα τεχνικά προβλήματα μπορεί να ξενίσουν μερικούς, όμως η έξυπνη και χαριτωμένη προσέγγιση του μπορεί να ψυχαγωγήσει τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από τη Sony Hellas για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Concrete Genie

Συντάκτης
8 Οκτωβρίου 2019
Developer

PixelOpus

Publisher

Sony Interactive Entertainment

Διανομή

Sony Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / PlayStation VR

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

8 Οκτωβρίου 2019

Είδος

Action-adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Μια όμορφη ιστορία που μεταφέρει ένα ευγενές μήνυμα
+ Έξυπνες ιδέες για την επίλυση γρίφων
+ Η ζωγραφική είναι διασκεδαστική και το αποτέλεσμα πάντα όμορφο
+ Τα genies και οι αξιολάτρευτες συνήθειές τους
+ Ολόκληρη η πόλη είναι ένας κενός καμβάς που περιμένει τις ιδέες σας
+ Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια τους είδους για τους μικρούς gamers
+ Η αξιοποίηση του VR με περίσσια δημιουργικότητα

Αρνητικά

- Προβλήματα με την κάμερα
- Περιστασιακά glitches που αποτρέπουν την πρόοδο της ιστορίας
- Τα motion controls δεν βοηθάνε ιδιαίτερα
- Η σχεδόν παντελής έλλειψη πρόκλησης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
7.0
Συνοψίζοντας

Το Concrete Genie εγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα με έναν πολύ όμορφο και διασκεδαστικό τρόπο. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αντιμετωπίζει τον εκφοβισμό (bullying) με ένα πρωτότυπο σκεπτικό, μεταφέροντας εν τέλει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η έλλειψη πρόκλησης και τα τεχνικά προβλήματα μπορεί να ξενίσουν μερικούς, όμως η έξυπνη και χαριτωμένη προσέγγιση του μπορεί να ψυχαγωγήσει τον οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας.

7.5
Βαθμός
7.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1