Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

O Crash επέστρεψε και μαζί του έφερε πολλές αναμνήσεις...
by Λεωνίδας Πάτρας on 5 Ιουλίου 2017

Με μεγάλο μας ενθουσιασμό είμαστε σε θέση να βιώσουμε και πάλι το “ταξίδι” στα παιδικά μας χρόνια, μέσω των Remake των πρώτων και θρυλικών τίτλων της σειράς Crash Bandicoot. Ναι μεν, τα παιχνίδια αυτά ήταν διαθέσιμα μέχρι και σήμερα με άλλους τρόπους (πχ emulators, PSX, επανακυκλοφορίες σε νεότερες κονσόλες κ.α.) αλλά η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι όλα “χτίζονται” από την αρχή οπτικά και προσφέρονται στα πρότυπα της παρούσας γενιάς κονσολών. Το μεγάλο “ατού” αυτής της επανακυκλοφορίας είναι ότι το gameplay μένει πιστό στους αρχικούς τίτλους, ενώ τα γραφικά είναι αυτά που κάνουν το παιχνίδι να λάμπει οπτικά 20 χρόνια μετά.

Η νοσταλγία χτυπάει κόκκινο τη στιγμή που ξανασμίγουμε με τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων - τον Crash - και μένει να αναλύσουμε το αν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτού του Remake και τι έχει να προσφέρει σε παλιούς και νέους παίκτες. Αρχικά να αναφέρουμε πως η τριλογία περιλαμβάνει τα τρία πρώτα παιχνίδια Crash Bandicoot που κυκλοφόρησαν δύο δεκαετίες πριν στο πρώτο PlayStation (πώς περνούν τα χρόνια…). Τα παιχνίδια αυτά είναι το Crash Bandicoot (1996), το Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back (1997) και το -προσωπικό μου αγαπημένο- Crash Bandicoot 3: Warped (1998). Όλοι αυτοί οι τίτλοι είχαν δημιουργηθεί από τη τεράστια πλέον Naughty Dog, ενώ λόγω της έλλειψης του αρχικού υλικού, η εταιρεία που ανέλαβε το Remake (Vicarious Visions) αναγκάστηκε να αναπτύξει σχεδόν τα πάντα από το μηδέν.

Τα Crash Bandicoot είναι γνήσια platform παιχνίδια στο στυλ των Mario και των Donkey Kong, με πρωταγωνιστή ένα χνουδωτό ζωάκι, τον Crash Bandicoot. Ο Crash (όπως και η αδερφή του, Coco) βρίσκονται ως πειραματόζωα στο εργαστήριο ενός τρελού επιστήμονα με το όνομα Dr. Neo Cortex μαζί με άλλα ζώα. Μετά από ένα αποτυχημένο πείραμα, οι δύο τους καταφέρουν να το “σκάσουν” και να βρεθούν στον όμορφο κόσμο του παιχνιδιού. Από πλευράς story, τα παιχνίδια δεν προσφέρουν πολλές συγκινήσεις (δεν δίνεται εξάλλου έμφαση εκεί) και περιορίζονται στην προσπάθεια του Crash να αντιμετωπίσει τον βασικό ανταγωνιστή (Dr. Neo Cortex), αλλά και ορισμένων άλλων και στα τρία παιχνίδια.

Όλα τα παιχνίδια έχουν την ίδια δομή και χωρίζονται σε πολλά σύντομα γραμμικά επίπεδα με κάποια μυστικά μονοπάτια και bonus levels. Μετά από κάποιον αριθμό επιπέδων, θα αντιμετωπίσετε και κάποιο από τα bosses της σειράς. Δεν αξίζει να γίνει αναλυτική αναφορά στον κάθε τίτλο ξεχωριστά, καθώς και οι κινήσεις του χαρακτήρα είναι παρόμοιες και στα τρία παιχνίδια (και φυσικά όπως ειπώθηκε και η δομή τους). Αυτό που έκανε τη σειρά να ξεχωρίζει ήταν η ιδιαιτερότητα των επιπέδων, αλλά και του χαρακτήρα να κινείται από και προς την οθόνη (ορισμένες φορές παίρνει και τη μορφή side scrolling παιχνιδιού), αλλά πλην αυτών, την παράσταση κλέβει και το εξαιρετικό level design. Μείναμε έκπληκτοι από το πώς μπορεί ένα παιχνίδι ακόμη και μετά από τόσα χρόνια να φαίνεται τόσο “φρέσκο” και ιδιαίτερο από πλευράς gameplay.

Τα όμορφα οπτικά επίπεδα συνοδεύονται από την πανέξυπνη τοποθέτηση εχθρών και παγίδων στο χώρο που πολλές φορές πέρα από την ευχάριστη αίσθηση που αφήνουν στον παίκτη ανεβάζουν πολύ και την πρόκληση. Ο Crash μπορεί να εκτελεί απλές βασικές κινήσεις στον χώρο με τις κυριότερες να είναι το άλμα, η περιστρεφόμενη επίθεση (Spin Attack) και το γλίστρημα (slide). Από εκεί και πέρα θα τον δούμε να βρίσκεται σε πολλές δύσκολες καταστάσεις όπως πχ. να τον κυνηγά μια τεράστια πέτρινη μπάλα ή να προσπαθεί με συνεχόμενα άλματα να σκαρφαλώσει σε μεγαλύτερα ύψη αποφεύγοντας ταυτόχρονα διάφορες παγίδες. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο gameplay, ιδιαίτερα στο 2ο και στο 3ο παιχνίδι που προστίθενται και αρκετά οχήματα ή η κατάδυση και παρά την απλότητα του gameplay, το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και στους τρεις τίτλους (υπάρχει μάλιστα και μεγάλο replaybility των επιπέδων).

Ο χαρακτήρας μας μέσα στα επίπεδα μαζεύει τα γνωστά "μήλα" (Wumba fruits) και συλλέγοντας 100 από αυτά κερδίζει μια έξτρα ζωή. Επίσης μπορεί να συλλέξει ζωές σπάζοντας κουτιά, αλλά και να κερδίζει πολύτιμες Waku Waku Masks που αποτελούν στην ουσία την “ασπίδα” του Crash. Πηδώντας πάνω στους εχθρούς ή μέσω της spinning attack, ο Crash εξουδετερώνει τους εχθρούς και αξίζει να αναφέρουμε ότι θα συναντήσετε στο παιχνίδι μεγάλη “γκάμα” αυτών, όπως σαρκοφάγα φυτά, ηλεκτρικά χέλια και πάρα πολλά άλλα. Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων και των επιπέδων είναι πραγματικά εξαιρετικός και είναι από τα στοιχεία που έδωσαν την τόσο μεγάλη επιτυχία στην σειρά (μαζί φυσικά με τον ίδιο τον Crash σαν προσωπικότητα). Ακόμη και αυτές οι μικρές, αλλά όμορφες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα οι γκριμάτσες και οι κινήσεις του Crash σε διάφορες καταστάσεις, είναι που προσθέτουν πόντους σε αυτή τη συλλογή.

Τα παράπονα μας είναι ελάχιστα και είναι πράγματα που συναντήσαμε και στους αρχικούς τίτλους, μιας και όπως προαναφέραμε το gameplay δεν αλλάζει. Λόγω της κάμερας είναι δύσκολο κάποιες φορές να προσδιορίσουμε την θέση του χαρακτήρα μέσα στο επίπεδο και αυτός είναι ο βασικός λόγος που θα χάσετε τις περισσότερες ζωές σας. Επίσης ένα θέμα τίθεται με την δυσκολία του πρώτου τίτλου ο οποίος περιλαμβάνει μερικά πάρα πολύ δύσκολα ως εκνευριστικά σημεία και levels, που ίσως απογοητεύσουν πολλούς, μιας και μιλάμε για πάρα πολλά retries, ακόμη και γι αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τα παιχνίδια. Αυτό που αλλάζει ελαφρώς σε σχέση με τα πρώτα παιχνίδια είναι ότι πλέον μπορούμε χρησιμοποιήσουμε τον αναλογικό μοχλό για την κίνηση του Crash, κάτι που δεν περιορίζει την κίνηση σε οκτώ κατευθύνσεις όπως με το D-Pad. Από εκεί και πέρα για όσους θέλουν την “αυθεντική” εμπειρία μπορούν να παίξουν χρησιμοποιώντας τον λεγόμενο “σταυρό” του Dual Shock 4.

Τελειώνοντας ένα επίπεδο, δίνεται η δυνατότητα να το παίξετε και πάλι σε Time Trial mode και να συγκρίνετε τους χρόνους με τους φίλους σας στα -νέα πλέον- Online Leaderboards. Αυτό είναι ένα feature που εμφανίστηκε αρχικά στο Crash Bandicoot 3: Warped και τώρα έχει προστεθεί πλέον σε όλα τα παιχνίδια. Σπάζοντας όλα τα κουτιά ενός επιπέδου κερδίζετε έξτρα Relics και σταδιακά ξεκλειδώνετε κρυφές bonus περιοχές. Η τριλογία περιλαμβάνει 3 διαφορετικά Platinum Trophies (κάτι πολύ θετικό για τους trophy hunters), αλλά το να “πλατινιάσετε” τον πρώτο τίτλο είναι μια επίπονη διαδικασία που θα δοκιμάσει τα όριά σας. Παρόλα αυτά οι ξεχωριστές trophy lists συγκαταλέγονται στα θετικά της συλλογής. Στα νέα features περιλαμβάνονται τα Pause Menus και τα Μultiple Save Slots (που αρχικά δεν υπήρχαν) ενώ δίνεται η επιλογή για automatic και manual Save. Μικρές διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στα Checkpoints των επιπέδων. Τέλος, υπάρχει η επιλογή να παιχτεί σχεδόν όλο το παιχνίδι με την Coco στη θέση του Crash, η οποία όμως είναι εντελώς διακοσμητική και δεν παρουσιάζει διαφορά στο gameplay.

Οι οπτικές αναβαθμίζεις μας κέρδισαν εξ’ αρχής, μιας και η N. Sane Trilogy συγκριτικά με τα πρώτα παιχνίδια δείχνει να έχει χαώδη διαφορά, καθώς τα πάντα έχουν σχεδιαστεί με πεντακάθαρα ολοκαίνουργια assets, μεγάλης ανάλυσης σκιές, επανασχεδιασμένα εφέ και ένα συνεχές motion blur γενικό, αλλά και ανά αντικείμενο, που ίσως θολώνει λίγο περισσότερο την εικόνα απ' όσο θα θέλαμε. Οι άνθρωποι τις Vicarious Visions πρόσθεσαν κάποιες μικρές οπτικές “πινελιές” στα καρτουνίστικα τρισδιάστατα γραφικά και στα επίπεδα, χωρίς όμως να “πειράξουν” το κεντρικό theme αυτών. Είμαστε άκρως ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα, όσον αφορά το κομμάτι το γραφικών, ενώ να προσθέσουμε ότι το παιχνίδι τρέχει σε σταθερά 30 καρέ το δευτερόλεπτο και υπάρχει δυνατότητα για 4K υποστήριξη στο PS4 Pro. Ο τίτλος έχει προς το παρόν κυκλοφορήσει μόνο για PlayStation 4 ενώ είναι πολύ μεγάλη η πιθανότητα να τον δούμε και στις υπόλοιπες μεγάλες πλατφόρμες (Xbox One, Nintendo Switch και PC). Γενικά είμαστε πολύ θετικοί σε μια τέτοια κίνηση μιας και πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να βιώσουν αυτόν τον τίτλο.

Όλοι οι ήχοι του παιχνιδιού έχουν ηχογραφηθεί εκ νέου σε υψηλή ποιότητα και οι αγαπημένες μας μελωδίες από τους πρωταρχικούς τίτλους δίνουν το παρών “γιγαντώνοντας” το αίσθημα της νοσταλγίας, ενώ υπάρχουν κάποιες μικρές τροποποιήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι developers έψαξαν και βρήκαν μετά από χρόνια τους αυθεντικούς voice actors των χαρακτήρων, ώστε να πλαισιώσουν το όμορφο αυτό δημιούργημα.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Συντάκτης
5 Ιουλίου 2017
Developer

Vicarious Visions

Publisher

Activision

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

30 Ιουνίου 2017

Είδος

3D Platformer

PEGI

7

Badges
Θετικά

+ Η επανακυκλοφορία παραμένει πιστή στους αρχικούς τίτλους
+ Ο οπτικός τομέας είναι πλήρως αναβαθμισμένος και πανέμορφος
+ Πανέξυπνο Level Design με ποικιλία και μεγάλο replaybility
+ Σαν platformer “στέκεται” άνετα ακόμη και 20 χρόνια μετά
+ Η μορφή του Crash σαν προσωπικότητα
+ Πολύ καλή αναλογία τιμής, περιεχομένου και ποιότητας

Αρνητικά

- Ορισμένα από τα δύσκολα σημεία του πρώτου τίτλου μπορεί να... εκνευρίσουν πολλούς
- Πολλές φορές είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η θέση του χαρακτήρα μέσα στον χώρο

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
10
Συνοψίζοντας

Για ένα παιχνίδι "σταθμό" στα 3D Platformers, το Crash Bandicoot N. Sane Trilogy καταφέρνει να επαναφέρει με τον καλύτερο τρόπο έναν ήρωα από τα παιδικά μας χρόνια. Παραμένοντας πιστό από πλευράς gameplay 20 χρόνια μετά και με πλήρως αναβαθμισμένο οπτικό τομέα, δίνει σε όλους (παλαιούς και νέους) τη δυνατότητα να παίξουν αυτά τα τρία διαχρονικά παιχνίδια. Πολλές αναμνήσεις, πολλά άκρως διασκεδαστικά επίπεδα και ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών - ο Crash Bandicoot - επιστρέφει σε remake έκδοση, κάτι που μας χαροποιεί όλους.

Αν υπάρχει ένα είδος επανακυκλοφοριών, που θέλουμε να βλέπουμε, τότε το N. Sane Trilogy είναι από αυτά. Μπορεί οι μικρές “ατέλειες” από τα αρχικά παιχνίδια να παραμένουν, αλλά το γενικό σύνολο καθιστά την συγκεκριμένη συλλογή ως “must buy”, είτε είστε λάτρεις των platformers, είτε αγαπήσατε τον τίτλο όταν ήσασταν ακόμη σε νεαρή ηλικία. Επόμενη μεγάλη μας “καψούρα” το remake του Crash Team Racing!

9.0
Βαθμός
10
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
20%
Cheers
70%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
10%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1