Crash Team Racing Nitro-Fueled

by Βαγγέλης Λερός on 24 Ιουνίου 2019
Δείτε το Video Review:

Μέσα από πρόσφατα reviews μου, έχω αναφερθεί αρκετές φορές στη «νέα τάση πραγμάτων», η οποία θέλει τα remakes τίτλων παλαιότερων γενιών να καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος των τελευταίων κυκλοφοριών, ειδικά από εταιρίες σαν την Activision.

Οι λόγοι που δημιουργήθηκε η τάση και ο τρόπος που οδηγηθήκαμε σε αυτήν χρήζουν αναλύσεως και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, όσο επιζήμια κι αν είναι, κατά πολλούς για το gaming, η στροφή σε …επανεκδόσεις παλαιότερων τίτλων, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμονες για την ύπαρξή τους.

Για παράδειγμα, έκρινα αυστηρά τις τριλογίες του Crash Bandicoot και του Spyro the Dragon, ως κυκλοφορίες …συντήρησης των δικαιωμάτων για τις άδειες των εκάστοτε franchises. Αδιαμφισβήτητα, όμως, οι προσπάθειες της Vicarious Visions και της Toys for Bob, αντίστοιχα, για την αναβίωση των «αρχαίων» αυτών τίτλων ήταν αποστομωτικές, παρουσιάζοντας άρτια remakes, ικανά να συγκινήσουν τόσο τους νοσταλγούς του «παλιού», όσο και τους νεοεισερχόμενους στις σειρές των μασκότ της Sony.

Στα ίδια χνάρια κλήθηκε να πατήσει και η Beenox, στην προσπάθειά της να αναστήσει το all time classic του 1999, Crash Team Racing, ή κατά τον κόσμο “CTR”. Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε με τριλογία, αλλά με ένα ενιαίο παιχνίδι που βασίζεται στον θεματικό πυρήνα του CTR, εισάγοντας πίστες και περιεχόμενο από τα άλλα δύο kart games που κυκλοφόρησαν με το όνομα του Crash στον τίτλο. Με τον υπότιτλο «Nitro-Fueled», το remake του Crash Team Racing μπαίνει …με τις μπάντες στην τρέχουσα γενιά, «παρκάροντας» σε όλες τις κονσόλες (PS4, Xbox One, Switch) και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κυκλοφορίας σε PC, κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον.

Η κεντρική ιδέα που «ντύνει» το Adventure mode του τίτλου είναι κοινή με του original, όπου ο σατανικός εξωγήινος Nitrous Oxide προκαλεί σε αγώνα kart τους χαρακτήρες του Crash Bandicoot universe, με έπαθλο τον ίδιο τον πλανήτη, ο οποίος κινδυνεύει να μετατραπεί σε «τσιμεντένιο πάρκινγκ», αν χαθεί ο αγώνας από τους γήινους. Προφανώς, δεν περιμέναμε από ένα kart game να θέτει υποψηφιότητα για βραβείο σεναρίου, αλλά μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως το κόνσεπτ ντύνει όμορφα το παιχνίδι, δίνοντας έναν ανάλαφρο, χιουμοριστικό τόνο σε όσα εκτυλίσσονται εκτός πίστας.

Στο Crash Team Racing Nitro-Fueled, μπορούμε να παίξουμε το Adventure στην original μορφή του, όπου διαλέγουμε έναν χαρακτήρα που κρατάμε ως το τέλος χωρίς παραμετροποιήσεις και με δυσκολία που κλιμακώνεται κατά την πρόοδο, ή να επιλέξουμε το ανανεωμένο mode της σύγχρονης έκδοσης.

Στη νέα αυτή λειτουργία, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε kart και κοσμητικά εξαρτήματα για αυτά, αλλά και χαρακτήρες τους οποίους εναλλάσσουμε κατά το δοκούν κατά τη διάρκεια του Adventure, μπαίνοντας απλά στο μενού παύσης του τίτλου. Επιπλέον, υπάρχει ρύθμιση δυσκολίας, στην επιλογή της οποίας, όμως, θα πρέπει να δείξετε προσοχή, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή στη συνέχεια.

Αυτή η τελευταία αλλαγή, αποτελεί όχι μόνο το «αγκάθι» του ανανεωμένου Adventure (που κατά τα λοιπά παρουσιάζεται σαφέστατα βελτιωμένο), αλλά είναι, ίσως, το μοναδικό πρόβλημα του τίτλου συνολικά. Συγκεκριμένα, το Easy setting βγάζει την AI εκτός ανταγωνισμού, αφήνοντάς σας να προπορεύεστε σε κάθε αγώνα, αφαιρώντας κάθε ίχνος ενδιαφέροντος από το παιχνίδι.

Στο Medium, τώρα, το χάσμα γιγαντώνεται, ενώ το γεγονός πως δεν υπάρχει κλιμάκωση της δυσκολίας, αλλά απλά μια πιο αυστηρή, επιθετική ΑΙ από την αρχή έως το τέλος του mode, μπορεί να αποθαρρύνει τους αρχάριους παίκτες ή όσους δυσκολεύονται με το συγκεκριμένο genre όταν υπάρχει έντονη πίεση από τον χρόνο και τους αντιπάλους.

Η δυσκολία αυτή είναι …πλασματική και ξεπερνιέται καθώς υιοθετείτε το στυλ οδήγησης που επιβάλει το παιχνίδι σε συγκεκριμένα σημεία της κάθε πίστας. Πολλοί παίκτες γνωρίζω πως αποζητούν αυτού του είδους τη δυσκολία, η οποία δεν είναι άδικη αλλά τιμωρεί το παραμικρό λάθος.

Ενδεχομένως, η προσθήκη μιας άλλης διαβάθμισης με περισσότερα επίπεδα δυσκολίας θα βελτίωνε την εμπειρία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι καλοδεχούμενα και τα πιο challenging παιχνίδια, ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο είδος.

Τελειώνοντας με το Adventure Mode, κάτι που θα σας πάρει ελάχιστες ώρες, παρά το υψηλό replay value της λειτουργίας, μπορείτε να ασχοληθείτε με μια σειρά από άλλα είδη παιχνιδιού, ή να δοκιμάσετε την τύχη σας online.

Στα λοιπά Modes θα βρείτε Single Races, σειρά αγώνων, battles με όπλα, αλλά και κάθε άλλο είδος αγώνα που συναντάται και στο Adventure, με την διαφορά ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε έως και 3 φίλους σας σε split-screen.

Εστιάζοντας στον τεχνικό τομέα του τίτλου, μπορούμε να χωρίσουμε την εμπειρία στα δύο, αναφερόμενοι στο πώς μας φάνηκε η οδήγηση και το πώς μας φάνηκε η αισθητική του, αντίστοιχα.

Σίγουρα υπάρχουν kart games που καινοτομούν και εκσυγχρονίζονται δίνοντας μια νέα πνοή στο είδος και στο τι μπορείς να κάνεις με ένα μάτσο καρτ σε μια πίστα. Πρόσφατο παράδειγμα είναι το Sonic Team Racing, το οποίο εισάγει αρκετούς νέους μηχανισμούς, εστιάζοντας στην αλληλεπίδραση των χαρακτήρων μεταξύ τους, σχηματίζοντας ομάδες κ.λ.π.

Το Crash Team Racing Nitro-Fueled, από την άλλη, παραμένει πιστό στο κλασικό μοντέλο των kart games, χωρίς να ρισκάρει, έχοντας απλώς τελειοποιήσει τη συνταγή που βρήκε έτοιμη από ακόμα παλιότερα παιχνίδια, όπως το Mario Kart. Έστω κι έτσι, διατηρεί τους στιβαρούς μηχανισμούς που το χαρακτήριζαν, ακόμα και στην original μορφή του, προσφέροντας μια απλή μεν, ουσιαστική δε gameplay εμπειρία στον παίκτη. Καταφέρνει να μην κουράζει, να διασκεδάζει και να κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο.

Αισθητικά, έχει γίνει μια πραγματικά εξαιρετική δουλειά, όσον αφορά την επανασχεδίαση των γραφικών, για τη μεταφορά στην σύγχρονη εποχή του 4Κ, του HDR και του high detail. Δίνεται μια νέα υπόσταση σε κάθε πίστα, που θα βάλει σε σκέψεις τους παλιούς παίκτες του αρχικού παιχνιδιού, σχετικά με το αν υπήρχε η κάθε λεπτομέρεια εκεί που παρουσιάζεται στο Nitro-Fueled, ή το πόσο διαφέρει από το αρχικό αυτό που βλέπουμε στις ανανεωμένες πίστες. Υπάρχει πιστότητα, ποιότητα και συνέπεια, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα remakes τίτλων-ορόσημο για τις προηγούμενες γενιές.

Ο εμβληματικός ήχος του soundtrack και των εφέ έχει ανανεωθεί με μια πιο σύγχρονη ενορχήστρωση, διατηρώντας το παιχνιδιάρικο, γεμάτο ζωντάνια ύφος του αρχικού. Ευχάριστη λεπτομέρεια ήταν και η δυνατότητα να επιλέξουμε το κλασικό soundtrack αντί του νέου, που σε συνδυασμό με τη χρήση των original skins για τους χαρακτήρες, μεταμορφώνει απλά και γρήγορα το Nitro-Fueled σε κάτι vintage και οικείο, που ξυπνά τη νοσταλγία του παίκτη για όσα έζησε πριν χρόνια με το CTR στο PlayStation 1.

Περιττεύει να πούμε πως οι εκδόσεις για σταθερές κονσόλες αποδίδουν καλύτερα σε ανάλυση και frame rate, με το Switch να πασχίζει να κρατήσει έναν playable ρυθμό των καρέ, ενώ παράλληλα δεν καταφέρνει να προσφέρει το clarity που εμφανίζουν 1st party παιχνίδια της Nintendo. Σε PlayStation 4 και Xbox, η απόδοση ήταν άκρως ικανοποιητική, ακόμα και στα multiplayer modes όπου συνήθως παρατηρούνται performance hits.

Συνοψίζοντας, η Activision συνεχίζει να εκδίδει remakes, ανασχεδιάζοντας ένα κλασσικό αγαπημένο kart game που τελικά μας είχε λείψει περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε. Με το απαραίτητο, εκσυγχρονιστικό ρετούς της Beenox, το CTR Nitro-Fueled ξανακάθεται στον θρόνο του πιο απολαυστικού, όμορφου και ισορροπημένου kart game που μπορεί να παίξει κάποιος.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την IGE S.A. για τις ανάγκες του Review.


Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Crash Team Racing Nitro-Fueled

Συντάκτης
24 Ιουνίου 2019
Developer

Beenox

Publisher

Activision Blizzard

Διανομή

IGE S.A.

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 Pro

Κυκλοφορία

21 Ιουνίου 2019

Είδος

Racing

PEGI

7

Θετικά

+ Remake πιστό στο original, με ποιότητα και συνέπεια στο περιεχόμενο
+ Πανέμορφα γραφικά
+ Έξτρα περιεχόμενο από τα υπόλοιπα Crash Kart Games (θα υπάρξει και DLC)
+ Στιβαρό, απολαυστικό gameplay

Αρνητικά

- Η κλιμάκωση της δυσκολίας στο Nitro-Fueled mode του Adventure

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
8.5
Συνοψίζοντας

Η Activision συνεχίζει να εκδίδει remakes, ανασχεδιάζοντας ένα κλασσικό αγαπημένο kart game που τελικά μας είχε λείψει περισσότερο απ’ όσο πιστεύαμε. Με το απαραίτητο, εκσυγχρονιστικό ρετούς της Beenox, το CTR Nitro-Fueled ξανακάθεται στον θρόνο του πιο απολαυστικού, όμορφου και ισορροπημένου kart game που μπορεί να παίξει κάποιος.

9.0
Βαθμός
8.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1