Crysis Remastered Trilogy - Review

Φορέστε το Nanosuit σας και αφεθείτε στον κόσμο των Crysis
by Λεωνίδας Πάτρας on 22 Οκτωβρίου 2021

Το συχνότερο gaming ερώτημα της δεκαετίας του 2000, μεταξύ των κατόχων PC, ήταν το αν μπορεί το μηχάνημά τους να τρέξει το Crysis. Ένα ερώτημα που συνεχίζει να αιωρείται ακόμη και σήμερα, σε πιο κωμικό ύφος, στις πιο χαλαρές συζητήσεις μεταξύ των gamers. Το απαιτητικότερο video game όλων των εποχών είχε και άλλα δύο αρκετά επιτυχημένα sequels το 2011 και το 2013. Παρόλο που η φήμη, του, πρώτου κυρίως, Crysis οφείλεται σε αυτήν την εξελιγμένη γραφικά απεικόνισή του που μπορούσε να γονατίσει και τα δυνατότερα μηχανήματα, το πρώτο παιχνίδι δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές και για το gameplay του, αλλά και για κάποιες καινοτομίες πέρα από τον τομέα των γραφικών.

Το Crysis 1 μεταφέρθηκε πρόσφατα και στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς (PS4, Xbox One, ακόμη και Switch) και κατά τη γνώμη μας είναι ένα κάπως υπερεκτιμημένο game, που δύσκολα στέκεται στη σημερινή εποχή. Παρ' όλα αυτά, την περσινή κυκλοφορία τη συνόδεψαν αρκετά προβλήματα, κυρίως με την απόδοσή του, τα οποία ευτυχώς σε μεγάλο μέρος τους έχουν επιλυθεί με αρκετά updates. Αυτή η μεταφορά του πρώτου Crysis είναι μέρος της τριλογίας που καλούμαστε να σας παρουσιάσουμε και προσφέρει μια semi-open world εμπειρία σαν shooter πρώτου προσώπου, με την καινοτομία του Nanosuit. Οι ιδιότητες που έχει αυτή η εξελιγμένης μορφής πανοπλία έκαναν το Crysis να ξεχωρίζει σε συνδυασμό με το περιβάλλον της ζούγκλας, που απεικονίζεται εξαιρετικά με την CryEngine 2.

Παρ' όλα αυτά το παιχνίδι δείχνει σε πολλά σημεία την ηλικία του, όπως για παράδειγμα στην έλλειψη head-bobbing, που κάνει την κίνηση να φαίνεται πολύ “flat”, στο σύστημα στόχευσης, αλλά και σε κάποια πολύ άσχημα animations των εχθρών. Είναι ένα παιχνίδι που αν είστε λίγο ανεκτικοί σε αυτά -τα λογικά για την εποχή μας- “παραπτώματα”, πρέπει να ασχοληθείτε για να καταλάβετε την ιστορία της τριλογίας που έχει σχέση με εξελιγμένες τεχνολογίες, εξωγήινα όντα και σκοτεινότερα σκηνικά στο πανέμορφο κατά τ’ άλλα περιβάλλον του. Το Crysis 1 έχει μια διαφορετική θέση στην τριλογία, λόγω της ηλικίας και του τεράστιου “άλματος” που κάνει η Crytek στα επόμενα δύο παιχνίδια, “εκμοντερνίζοντας” τη σειρά σε πρότυπα που ακόμη και σήμερα αποτελούν παράδειγμα για τα story driven, πρώτου προσώπου, shooters. Αναλυτικότερα για τον πρώτο τίτλο μπορείτε να διαβάσετε στο περσινό review μας, εδώ.

Τα Crysis 2 και 3 ήταν εξίσου απαιτητικά παιχνίδια στο PC και η μεταφορά τους στις τότε κονσόλες (PS3 και Xbox 360) ήταν πολύ δύσκολη. Τα παιχνίδια “χτυπήθηκαν” από το χαμηλό και ασταθές framerate και την τρομερή πτώση της ανάλυσης, σε σχέση με το PC, σε σημείο που θα τα χαρακτηρίζαμε οριακά playable. Η remastered εκδόσεις έρχονται σαν “μάννα εξ ουρανού” για τους console gamers, που πλέον θα μπορούν να απολαύσουν μια εμπειρία πολύ κοντά σε αυτή του PC, με επιδόσεις που θα αναλύσουμε προς το τέλος του άρθρου.

Σαν τίτλος, το Crysis 2 είναι ένα πολύ ώριμο και ολοκληρωμένο story driven FPS, το οποίο από την αρχή μέχρι και το τέλος του αναπτύσσει μια αρκετά προσεγμένη ιστορία και παρά τη γραμμικότητα του σαν παιχνίδι, σε σχέση με τον πρώτο τίτλο, προσφέρει διαφορετικές καταστάσεις στο gameplay, που ωθούν τον παίκτη να σκεφτεί, να αποφασίσει και να βελτιωθεί για να κάνει πρόοδο, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες δυσκολίες. Το shooting και το stealth έχουν βελτιωθεί, όπως και η AI των εχθρών, αλλά και η κίνηση του χαρακτήρα. Τα σημεία που ορίζουν το Crysis 2 ως το αγαπημένο μας από την τριλογία είναι το καταπληκτικό level design της σχεδόν εγκαταλελειμμένης (όχι όμως πλήρως καταστραμμένης) Νέας Υόρκης και το φοβερό pacing της ιστορίας. Το Crysis 2 ακόμη και σήμερα, δύο γενιές μετά, αποτελεί πρότυπο για τα πιο γραμμικά shooters που βασίζονται στο story τους και είναι ένας πραγματικά άξιος διάδοχος του πρώτου παιχνιδιού.

Με το τρίτο παιχνίδι της τριλογίας το σκηνικό περνάει πλέον σε post apocalyptic καταστάσεις, με την πόλη να έχει κυριευτεί από τη φύση και μεγάλο μέρος του τίτλου εξελίσσεται σε αντίστοιχα, γεμάτα βλάστηση, περιβάλλοντα. Η αλήθεια είναι πως το Crysis 3 παρείχε βελτιώσεις σε σχέση με το δεύτερο παιχνίδι, κυρίως στο stealth κομμάτι, που αποτελεί κύριο μέρος του gameplay. Αυτό επιτεύχθηκε με τη βελτίωση της αντίληψης των εχθρών, αλλά και την προσθήκη του τόξου ως το signature όπλο του παιχνιδιού. Το τρίτο παιχνίδι της σειράς “παντρεύει” τον λίγο πιο ανοιχτό “ζουγκλώδες” κόσμο του πρώτου τίτλου, με την ποιότητα και τα set pieces του δεύτερου και παρόλο που η ιστορία του δεν είναι τόσο focused, όσο του Crysis 2, είναι ένα εξίσου δυνατό παιχνίδι, που τόσο από άποψης gameplay, όσο και οπτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μοντέρνα shooters. Αυτό που μας κάνει να το κατατάσσουμε λίγο πιο κάτω από το δεύτερο παιχνίδι (παρόλο που είναι και πιο εξελιγμένο) είναι πως δεν έχει έναν σταθερό χαρακτήρα μέχρι το τέλος του και έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στο ταξίδι των 10 ωρών του.

Το Crysis Remastered Trilogy κυκλοφορεί για PS4, Xbox One, Nintendo Switch και PC και δεν υπάρχει ξεχωριστή έκδοση για PS5 και Xbox Series X/S, όμως μπορείτε να παίξετε τη συλλογή στις next gen κονσόλες μέσω του backwards compatibility, με ορισμένες βελτιώσεις που κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Τα τρία campaigns, διάρκειας 10 περίπου ωρών έκαστο, έχουν αρκετό replay value λόγω της ποικιλίας των σκηνικών και των προκλήσεων που θέτουν στον παίκτη.

Για τα Crysis 2 και 3, οι εκδόσεις για PS4 και Xbox One τρέχουν σε πολύ σταθερά 30 fps και ανάλυση 1080p και 900p αντίστοιχα, προσφέροντας και ορισμένες τεχνικές βελτιώσεις στις σκιές και στα textures, αλλά και προσθήκη HDR. Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα γευτείτε και στις next gen κονσόλες, που τρέχουν σε dynamic 4K ανάλυση και σταθερά 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Πραγματικά η αίσθηση του παιχνιδιού αλλάζει δραματικά και επιτέλους δικαιώνονται οι κάτοχοι κονσολών που μπορούν να παίξουν αυτά τα games με τόσο σταθερό framerate. Σίγουρα μην περιμένετε δραματικές βελτιώσεις σε σχέση με τις πρώτες εκδόσεις για PC του 2011 και 2013, μάλιστα υπάρχουν και ορισμένα textures που προδίδουν την ηλικία των τίτλων. Σαν παρατήρηση έχουμε να αναφέρουμε πως στα PS4 και PS5 υπάρχει ένα μικρό lag στην εικόνα κάθε φορά που μπαίνουμε σε checkpoint, σίγουρα όμως δεν είναι κάτι σημαντικό που θα αποσπάσει την προσοχή σας για πάνω από μισό δευτερόλεπτο. Το ray tracing λείπει από τις next gen κονσόλες, feature που μπορείτε να βρείτε στο remaster του PC, μαζί με κάποιες μικρές βελτιώσεις αποκλειστικές στα δυνατότερα PCs.

Για του λόγου το αληθές, στα PS5 και Xbox Series X η τριλογία δεν φτάνει καν τις μέγιστες επιδόσεις από PC του 2013. Η τιμή της τριλογίας είναι 49,99 ευρώ, ενώ μπορείτε να αγοράσετε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά στην τιμή των 29,99 ευρώ (κάτι που μάλλον δεν συμφέρει και πολύ…). Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως στον τομέα του ήχου έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, όχι μόνο στο voice acting και τα εφέ, αλλά και στο sountrack των επιπέδων. Είναι κρίμα που οι κάτοχοι PS5 δεν έχουν επιλογή για 3D audio, κάτι που θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την απομονωμένη ατμόσφαιρα των παιχνιδιών.

Δεν είναι ότι έγινε η τεράστια δουλειά από την Crytek και τη Solutions 2 Go στο να επαναφέρουν αυτά τα παιχνίδια στις δύο επόμενες γενιές κονσολών, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε κιόλας γιατί τα συγκεκριμένα games ήταν ήδη οπτικά πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Όσοι είχαν ασχοληθεί με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360 θα δουν δραματικές αλλαγές οπτικά (το gameplay παραμένει ως είχε) και ιδιαίτερα οι κάτοχοι PS5, Xbox Series X/S θα νιώθουν σαν να παίζουν άλλα παιχνίδια. Το πρώτο Crysis παραμένει το “μαύρο” πρόβατο της τριλογίας, μιας και είναι με διαφορά το πιο ξεπερασμένο, όμως αξίζει να ασχοληθείτε για να βιώσετε το πραγματικά καλογραμμένο story που κρύβεται πίσω από αυτά τα τεχνολογικά θαύματα. Εννοείται πως αν σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος και δεν έχετε ασχοληθεί με τη σειρά, πρέπει να προσθέσετε τη συγκεκριμένη τριλογία στη συλλογή σας.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Crysis Remastered Trilogy - Review

Συντάκτης
22 Οκτωβρίου 2021
Developer

Crytek

Publisher

Crytek

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / PlayStation 5 / Xbox One / Xbox Series X|S / Nintendo Switch

Tested on

PlayStation 4 / PlayStation 5

Κυκλοφορία

15 Οκτωβρίου 2021

Είδος

First-person shooter

PEGI

16

Θετικά

+ Τρία πολύ καλά, έως εξαιρετικά, campaigns
+ Σταθερές επιδόσεις και στις δύο γενιές
+ Οι αναβαθμίσεις για τις next gen κονσόλες φτάνουν κοντά στο επίπεδο του PC
+ Value for money αν αγοραστεί σαν πακέτο

Αρνητικά

- Μοιάζουν και είναι περισσότερο ports της PC έκδοσης, παρά πραγματικές επανεκδόσεις
- Το πρώτο Crysis μπορούσε να βελτιωθεί και στον τομέα του gameplay
- Έλλειψη ray-tracing και 3D audio στις next gen κονσόλες

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.2
Συνοψίζοντας

Δεν είναι ότι έγινε η τεράστια δουλειά από την Crytek και τη Solutions 2 Go στο να επαναφέρουν αυτά τα παιχνίδια στις δύο επόμενες γενιές κονσολών, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε κιόλας γιατί τα συγκεκριμένα games ήταν ήδη οπτικά πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Όσοι είχαν ασχοληθεί με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360 θα δουν δραματικές αλλαγές οπτικά (το gameplay παραμένει ως είχε) και ιδιαίτερα οι κάτοχοι PS5, Xbox Series X/S θα νιώθουν σαν να παίζουν άλλα παιχνίδια. Το πρώτο Crysis παραμένει το “μαύρο” πρόβατο της τριλογίας, μιας και είναι με διαφορά το πιο ξεπερασμένο, όμως αξίζει να ασχοληθείτε για να βιώσετε το πραγματικά καλογραμμένο story που κρύβεται πίσω από αυτά τα τεχνολογικά θαύματα. Εννοείται πως αν σας αρέσει το συγκεκριμένο είδος και δεν έχετε ασχοληθεί με τη σειρά, πρέπει να προσθέσετε τη συγκεκριμένη τριλογία στη συλλογή σας.

8.0
Βαθμός
8.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1