Daemon X Machina

Ο πόλεμος των Mechs συνεχίζεται
by Λεωνίδας Πάτρας on 11 Σεπτεμβρίου 2019

Με τη βιβλιοθήκη του Nintendo Switch να εμπλουτίζεται μήνα με τον μήνα με νέες κυκλοφορίες και μάλιστα σε διαφορετικές κατηγορίες παιχνιδιών, αυτό που έλειπε μέχρι στιγμής ήταν ένας δυνατός Mech Action τίτλος. Ο δημιουργός των Armored Core, Kenichiro Tsukuda, έχει σαν όραμα να φτάσει την κορυφή στο συγκεκριμένο είδος παιχνιδιών με το Daemon X Machina. Παρά το μικρό target group στο οποίο απευθύνεται το παιχνίδι, το Daemon X Machina καλείται να καλύψει τόσο τις ανάγκες των φίλων του είδους, όσο και να κερδίσει νέο κοινό σε μια κονσόλα με εκατομμύρια πωλήσεις.

Όσοι δεν γνωρίζουν αντίστοιχες σειρές, όπως το Armored Core και το Zone of the Enders, θα πρέπει να ξέρουν ότι το Daemon X Machina είναι ένα παιχνίδι που βασίζεται στο γρήγορο gameplay, με κύριο χαρακτηριστικό του το shooting και με τον χαρακτήρα να είναι κάτοχος ενός mech suit, το οποίο μπορεί να αναβαθμίζει και να τροποποιεί, φέρνοντας εις πέρας αποστολές.

Στον κόσμο του παιχνιδιού, η Γη έχει καταστραφεί μετά από την πρόσκρουσή της με τη Σελήνη και νέες μορφές πολέμου, ιδιαίτερα ανεπτυγμένης τεχνολογίας, έχουν αναδειχθεί, με την ανθρωπότητα να προσπαθεί να επιβιώσει. Αναλαμβάνουμε λοιπόν τον ρόλο ενός μισθοφόρου και φέρνοντας εις πέρας αποστολές με το mech suit πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους Immortals, μια ομάδα ανθρώπινων εχθρών που έχουν στην κατοχή τους τεχνολογικά όπλα, όπως mechs, ελικόπτερα, τανκς, drones και τεράστια ρομπότ. Στο παιχνίδι παρουσιάζονται πάρα πολλοί χαρακτήρες με μηδενικό, δυστυχώς, background και πολύ κλισέ σχεδιασμό, για τους οποίους δεν νομίζουμε ότι θα ενδιαφερθείτε και ιδιαίτερα. Παρά το υποτυπώδες story, το παιχνίδι μάς αναθέτει συνεχώς σύντομες random αποστολές, χωρίς ιδιαίτερη έμφαση στο (αδιάφορο κατά την άποψη μας) σενάριο, με κάποια σύντομα cutscenes, αλλά και διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων μέσω chat. Υπάρχουν voice overs για όλους αυτούς τους διαλόγους και μάλιστα, το voice acting είτε το αγγλικό, είτε το ιαπωνικό, είναι αρκετά καλού επιπέδου (όχι, δυστυχώς ο χαρακτήρας μας δεν μιλάει). Με λίγα λόγια, μην περιμένετε κάποιο σοβαρό σενάριο ή ιδιαίτερα ανεπτυγμένους χαρακτήρες στο Daemon X Machina.

Το παιχνίδι έχει πολλά σύντομα, αν και λίγο τυχαία θα τα χαρακτηρίζαμε, missions, είτε πρόκειται για τα main, είτε για secondary. Μετά από το briefing σχετικά με την αποστολή και αφού προσπεράσουμε τους εισαγωγικούς διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων, μπαίνουμε στην περιοχή (αρένα) που διεξάγεται η κάθε αποστολή. Υπάρχει μια σχετική ποικιλία στα objectives και στα περιβάλλοντα, παρά την πολύ μικρή διάρκεια των αποστολών (διαρκούν κοντά στα 5 λεπτά η κάθε μια). Μερικές φορές θα χρειαστεί να εξοντώσετε όλους τους εχθρούς, άλλες να κάνετε defend μια περιοχή ή ένα όχημα και άλλες θα κληθείτε να καταστρέψετε μεγάλα ρομπότ, που αποτελούν τα bosses του παιχνιδιού. Υπάρχουν και λίγες μεν, αλλά πιο ιδιαίτερες δε, αποστολές, με τον χαρακτήρα μας να βρίσκεται εκτός mech suit και να χρησιμοποιεί stealth για να εισβάλει σε μια απαγορευμένη περιοχή κτλ. Αν είστε θετικοί στην ιδέα των τόσο σύντομων αποστολών, τότε δεν θα σας ενοχλήσει το γεγονός ότι η δράση “κόβεται” απότομα. Πάντως, η συγκεκριμένη προσέγγιση (που θυμίζει πάρα πολύ God Eater 3) βοηθάει στο φορητό gameplay σε σύντομες “δόσεις”. Όμως, μπορεί κάποιοι να κουραστούν από αυτές τις συνεχόμενες διακοπές, μιας και κάθε 5 λεπτά επιστρέφουμε στη βάση.

Ο χειρισμός του παιχνιδιού είναι αρκετά προσεγμένος και εύκολος, ενώ από τα πρώτα κιόλας λεπτά θα μάθετε πώς κινείται και πώς πετάει το mech σας. Στην πορεία θα ανακαλύψετε πώς λειτουργούν τα διαφορετικά είδη όπλων (laser, machine guns, rocket launchers, σπαθιά, ασπίδες) και σιγά, σιγά θα μάθετε να εκτελείτε κάποιες δύσκολες, αλλά αναγκαίες “μανούβρες” μέσα στον χώρο. Το μέγεθος των αρένων είναι σχετικά μικρό, ενώ περιέχουν ammo boxes, healing spots, αλλά και Femto, που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για να εκτελέσετε τα Mirages. Τα Mirages είναι decoys του mech σας, που αποσπούν την προσοχή των εχθρών και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: επιθετικό, αμυντικό και Mirage που βοηθάει στη γρηγορότερη κίνηση. Τόσο η μάχη μέσω shooting, όσο και η melee μάχη (όταν χρειάζεται), είναι αρκετά ευχάριστες χωρίς να ζαλίζουν με τη συνεχόμενη κίνηση, καθώς το aim assist προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε όλα σχεδόν τα όπλα (ακόμη και στα snipers).

Βασικός σκοπός του παιχνιδιού είναι η αναβάθμιση του mech σας, τόσο από πλευράς όπλων και πανοπλίας, όσο και εμφάνισης, με skins κτλ. Πολλά αντικείμενα τα παίρνετε με την ολοκλήρωση των αποστολών, άλλα και από πτώματα εχθρών μέσα στη μάχη, τα υπόλοιπα μπορείτε να τα αγοράσετε από το shop της βάσης σας. Στο factory μπορείτε να κάνετε develop αντικείμενα, αλλά και attachments, κάτι για το οποίο χρειάζεστε credits και αντικείμενα του ίδιου τύπου. Γενικά, είναι ένα απλό σύστημα, που δεν είναι τόσο loot και upgrade based όσο σε πολλά άλλα παιχνίδια. Κυρίως, πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κάθε αποστολή. Στο οπλοστάσιο μας μπορούμε να έχουμε δύο όπλα σε κάθε χέρι, ένα στον ώμο (συνήθως ρουκετοβόλο) και ένα attachment που μας δίνει κάποιο ξεχωριστό skill. Η απλότητα του συστήματος κάνει το Daemon X Machina πολύ προσιτό και για τους νέους παίκτες, ενώ και η γενικότερη δυσκολία του παιχνιδιού είναι σχετικά χαμηλή, με μόνη εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες αποστολές που η δυσκολία αυξάνεται απότομα.

Στη βάση, με την πάροδο του χρόνου, ανοίγουν και κάποιες νέες εγκαταστάσεις, όπως το ice cream parlour, στο οποίο τρώγοντας κάποιο παγωτό ανεβάζουμε τα attributes μας για την επόμενη αποστολή και το lab για την ανάπτυξη νέου εξοπλισμού. Πέρα από αυτά δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνουμε εκεί, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε και να ψάξουμε rooms για συνεργατικό παιχνίδι, είτε online, είτε local, το οποίο είναι διαθέσιμο για έως και τέσσερις παίκτες. Ομολογουμένως, μια πολύ καλή εμπειρία, ιδιαίτερα αν έχετε τη δυνατότητα να τη γευτείτε μαζί με φίλους. Το κεντρικό story θα σας απασχολήσει για περίπου 10 ώρες, αναλόγως την εμπειρία σας, ενώ με τις δευτερεύουσες αποστολές η διάρκεια μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί. Μεγάλο μέρος του loot είναι random και οι secondary αποστολές μπορούν να παιχτούν πολλές φορές, με διαφορετικά rewards κάθε φορά.

Όπως δήλωσαν και οι παραγωγοί του, το Deamon X Machina θέλει να ξεχωρίσει οπτικά από άλλα αντίστοιχα, παλαιότερα παιχνίδια και για αυτό χρησιμοποιεί πολύχρωμα cel shaded γραφικά, μέσω της Unreal Engine 4. Οι χαρακτήρες, οι εκρήξεις και τα animations έχουν μια πολύ έντονη και “καθαρή” anime αισθητική, που όντως κάνει το παιχνίδι να ξεχωρίζει οπτικά, χωρίς να αποτελεί κάποιο τεχνολογικό αριστούργημα. Το performance, στο 90% των περιπτώσεων, είναι αρκετά σταθερό, στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο, με πολύ μικρές και σπάνιες πτώσεις όταν υπάρχει πλήθος εχθρών και εκρήξεων στην οθόνη. Παρόλα αυτά, δεν επηρεάζουν το gameplay. Γενικά, είναι ένα “άνετο” στο μάτι παιχνίδι που σε κερδίζει, όχι με την ποιότητα των γραφικών του, αλλά με την πολύχρωμη παλέτα του (ειδικά στα περιβάλλοντα).

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στο ιδιαίτερα ποιοτικό και καλοφτιαγμένο soundtrack του τίτλου, είτε πρόκειται για τη μουσική του κεντρικού μενού ή αυτή εκτός μάχης, είτε για τα κομμάτια κατά τη μάχη, τα οποία έχουν μια μοντέρνα ροκ, αλλά και μια κινηματογραφική διάθεση. Το voice acting σίγουρα είναι από τα θετικά στοιχεία του τίτλου, όμως λόγω των αδιάφορων χαρακτήρων περνάει σε δεύτερη μοίρα και χάνεται στο “ρηχό” σενάριο του τίτλου.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Daemon X Machina

Συντάκτης
11 Σεπτεμβρίου 2019
Developer

Marvelous

Publisher

Nintendo

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

Nintendo Switch

Tested on

Nintendo Switch

Κυκλοφορία

13 Σεπτεμβρίου 2019

Είδος

Action, third-person shooter

PEGI

12

Θετικά

+ Απλός και διασκεδαστικός χειρισμός
+ Ποικιλία σε όπλα και περιβάλλοντα
+ Όμορφο οπτικά και άρτιο ακουστικά (soundtrack)
+ Ιδανικό για σύντομες “εξορμήσεις”

Αρνητικά

- Έλλειψη βάθους και ιδεών στο gameplay
- Αδιάφορο σενάριο και χαρακτήρες
- Ιδιαίτερα μικρές σε διάρκεια αποστολές

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
8.0
Συνοψίζοντας

Όσοι ξέρουν τι να περιμένουν από το Daemon X Machina δεν θα απογοητευτούν από τον νέο τίτλο του Kenichiro Tsukuda. Πρόκειται για ένα Mech action shooter το οποίο προσφέρει όλα αυτά που υπάρχουν στο genre χωρίς καινοτομίες, αλλά με ένα αρκετά προσιτό χειρισμό που μπορεί να κερδίσει και κάποιον που ασχολείται για πρώτη φορά με το είδος.

Είναι ένα ευχάριστο παιχνίδι και παρότι δεν προσφέρει ιδιαίτερο βάθος από πλευράς gameplay, ό,τι κάνει το κάνει σωστά, με σεβασμό προς το κοινό του. Βέβαια, του λείπουν οι ιδέες ώστε να μπορέσει να φτάσει στα standards των μεγάλων Switch exclusive τίτλων και να εδραιωθεί ανάμεσα σε αυτούς. Ίσως την επόμενη φορά λοιπόν…

7.0
Βαθμός
8.0
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1