Danganronpa V3: Killing Harmony

by Αλέξανδρος Ανυφαντής on 25 Σεπτεμβρίου 2017

Το Danganronpa V3: Killing Harmony είναι ο πρώτος τίτλος από την διάσημη σειρά της Spike Chunsoft για την νέα γενιά κονσολών και ο έβδομος συνολικά στη σειρά Danganronpa. Η σειρά αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε παιχνίδια για κονσόλες όμως, καθώς η υπόθεσή της εξελίσσεται μέσα από διάφορα μέσα, όπως anime, manga και παιχνίδια για τα κινητά.

Η συγκεκριμένη σειρά (και μαζί της και το συγκεκριμένο παιχνίδι) βασίζεται σε ένα κοινό θέμα: ένα γκρουπ ανθρώπων (συνήθως έφηβοι) βρίσκεται παγιδευμένο μέσα σ' έναν χώρο (συνήθως ακαδημαϊκού τύπου) χωρίς να μπορούν να δραπετεύσουν και αναγκάζονται από ένα ηλεκτρονικό... αρκουδάκι, την μασκότ της σειράς, τον Monokuma, να συμμετάσχουν σ' ένα παιχνίδι δολοφονιών. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι οι εξής: θα πρέπει οι συμμετέχοντες να δολοφονήσουν ο ένας τον άλλον. Μόλις γίνεται μια δολοφονία κι ανακαλυφθεί το πτώμα από τουλάχιστον 3 άτομα, τότε αρχίζει η συλλογή στοιχείων και μετά από λίγο, στήνεται δίκη. Αν οι συμμετέχοντες κατορθώσουν να βρουν τον ένοχο, τότε επιβιώνουν, ο δολοφόνος "τιμωρείται" και το παιχνίδι συνεχίζεται. Αν όμως ψηφίσουν λανθασμένα, τότε όλοι εκτός από τον ένοχο λαμβάνουν τιμωρία και ο ένοχος αφήνεται ελεύθερος. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να μείνουν μόνο δύο άτομα. Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως οι συμμετέχοντες δεν είναι τυχαίοι, αλλά ταλαντούχοι νεαροί με τίτλο Ultimates.

Στο Danganronpa V3: Killing Harmony συγνκεκριμένα, ο παίκτης ξεκινά την περιπέτειά του έχοντας υπό τον έλεγχό του την νεαρή Kaede Akamatsu, μια νεαρή κοπέλα με ταλέντο στο πιάνο (Ultimate Pianist). Η υπόθεση ξεκινά όταν η Kaede ξαφνικά πετάγεται από ένα ντουλάπι και ανακαλύπτει πως βρίσκεται σε μια αίθουσα διδασκαλίας (ή σχολική τάξη), η οποία φαίνεται κάπως παραμελημένη λόγω της έντονης... βλάστησης που υπάρχει. Ξαφνικά από το διπλανό ντουλάπι πετάγεται άλλος ένας νεαρός, ο οποίος αποκαλύπτει πως ονομάζεται Shuichi Suihara και πως το ταλέντο του είναι να εξιχνιάζει υποθέσεις (Ultimate Detective). Σιγά-σιγά οι δύο νεαροί βγαίνουν από την τάξη κι αρχίζουν να εξερευνούν το χώρο, για να ανακαλύψουν ότι βρίσκονται παγιδευμένοι μαζί με άλλα 14 άτομα. Εν τέλει εμφανίζονται τα Monokubs (μίνι εκδόσεις του Monokuma) για να εξηγήσουν πως έχει η κατάσταση και τους κανόνες του παιχνιδιού. Παρ'όλο που όλοι νεαροί εμφανίζονται διστακτικοί αρχικά, αρχίζουν οι δολοφονίες και τα πρώτα δικαστήρια.

Από άποψης γραφικών και δράσης, το Danganronpa V3: Killing Harmony δεν είναι κάτι το εντυπωσιακό. Μάλιστα, γραφικά τέτοιου επιπέδου προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα είχε πρόβλημα να τα "τρέξει" ούτε κάποια κονσόλα προηγούμενης γενιάς. Οι χαρακτήρες δεν κινούνται καθώς πρόκειται για καρικατούρες τις περισσότερες φορές, οι οποίες απλά αλλάζουν με βάση την έκφραση της κάθε στιγμής. Το στυλ του είναι βγαλμένο από manga, ενώ κάποιες φορές μου θύμισε και το Persona 5. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τα δικά του, στερεότυπα χαρακτηριστικά, στα οποία επιμένει τόσο πολύ, που ορισμένες φορές "χτυπάει" λίγο άσχημα (μια κολλημένη με τη μαγεία, μια που της αρέσει το aikido, μια άλλη που έχει ένα δικό της θεό κι έναν αγαθό γίγαντα που θέλει να τους προστατέψει όλους).

Ο ήχος είναι ευχάριστος και πάντα παίζουν κομμάτια που αρμόζουν με την κάθε περίσταση. Οι φωνές των χαρακτήρων, οι οποίες ακούγονται κυρίως μόνο στα class trials και τις σημαντικές σκηνές, ταιριάζουν με τις προσωπικότητές τους. Έχει δοθεί προσοχή στο συγκεκριμένο τομέα και αυτό φαίνεται.

Το gameplay του παιχνιδιού είναι μια ξεχωριστή υπόθεση. Σε κατάσταση εξερεύνησης της σχολής (Ultimate Academy) βρίσκεστε σε οπτική πρώτου προσώπου (first person view), κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει και ναυτία καθώς ο χειρισμός είναι πολύ απότομος και άτσαλος. Βέβαια, καθώς το παιχνίδι εξελίσσεται και γίνονται διαθέσιμοι περισσότεροι χώροι, αποκτάτε και γρήγορη πρόσβαση για κάποια (όχι όλα!) τα σημεία του χάρτη, οπότε γλυτώνετε κάποιο χρόνο από το ανελέητο πήγαινε-έλα. Το παιχνίδι αρκετές φορές όταν βρίσκεστε μεταξύ υποθέσεων σας δίνει ελεύθερο χρόνο, τον οποίο μπορείτε να διαθέσετε κάνοντας πιο δυνατούς τους δεσμούς σας με τους άλλους χαρακτήρες.

Εκεί όμως που πραγματικά "τα δίνει όλα" το Danganronpa V3: Killing Harmony είναι στις δολοφονίες! Κατ'αρχήν, μόλις διαπραχθεί μια δολοφονία θα πρέπει να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία γίνεται πριν την αρχή της δίκης. Για κάθε στοιχείο που θα βρείτε, αποκτάτε κι ένα Truth Bullet που θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της δίκης. Έπειτα, όταν θα αρχίσει η δίκη, γίνεται ένας μίνι-πανικός από άτομα που προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο ο ένας στον άλλον προκειμένου να σωθούν ή να βρουν τον ένοχο. Εσείς θα πρέπει να ακούτε το διάλογο και μόλις βλέπετε κάτι μεμπτό με βάση τα στοιχεία που έχετε, να φέρνετε αντιρρήσεις. Επίσης θα υπάρξουν φορές που μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε κάποιο από τα στοιχεία σας και να ψευδορκήσετε προκειμένου να φτάσετε πιο κοντά στον ένοχο.

Οι συζητήσεις αυτές που γίνονται στη δίκη ονομάζονται debates και θα βρείτε διαφόρων τέτοιων ειδών. Το πρώτο είναι το Non-Stop Debate, στο οποίο απλά χρησιμοποιείτε ένα Truth Bullet όταν βρείτε κάποιο λανθασμένο επιχείρημα. Το δεύτερο είναι το Mass-Panic Debate, στο οποίο μιλούν τρία άτομα μαζί κι εσείς πρέπει να βρείτε σε ποιανού τα λεγόμενα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο Truth Bullet. Τα Rebuttal Showdowns, στα οποία έρχεστε ένας-εναντίον-ενός με κάποιον άλλον χαρακτήρα και πρέπει να κόψετε τις λέξεις του ώστε να μην σας περιορίσει και να βρείτε τη στιγμή να χρησιμοποιήσετε το σωστό Truth Bullet. Και τέλος τα Debate Scrums, που λαμβάνουν χώρα όταν το γκρουπ έχει χωριστεί στη μέση και πρέπει να επιβάλλετε τη δική σας άποψη.

Υπάρχουν κι άλλων ειδών μίνι-παιχνίδια που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας δίκης, συνήθως όταν ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να θυμηθεί κάποιο σημαντικό στοιχείο ή να ενώσει δύο κομμάτια της δικής προκειμένου να φτάσει σε κάποιο συμπέρασμα. Αυτά τα μίνι παιχνίδια μπορεί να είναι κρεμάλα, παιχνίδι με αμάξι, ή και ένα παιχνίδι που θέλει να βγάλετε τα τουβλάκια από τη μέση προκειμένου να αποκαλύψετε ένα αντικείμενο κρυμμένο στο πίσω μέρος της φωτογραφίας (κάτι σαν candy crush).

Όταν βρίσκεστε κοντά στο να εξιχνιάσετε κάποια υπόθεση και συναντάτε αντίσταση από τον υποψήφιο ένοχο, τότε ξεκινάει ένα ακόμα παιχνίδι στο οποίο πρέπει να πατήσετε τα κατάλληλα πλήκτρα στην κατάλληλη χρονική στιγμή (κάτι σαν quick-time event) μέχρι να λυγίσει, ενώ στο τέλος της υπόθεσης πρέπει να συμπληρώσετε το Closing Argument που είναι ένα κόμικ του οποίου τις εικόνες πρέπει να συμπληρώσετε σωστά.

Γενικότερα, το Danganronpa V3: Killing Harmony είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, καθώς ακόμα και στο εύκολο επίπεδο δυσκολίας δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθείτε "κολλημένοι" σε κάποιο γεγονός που δεν θυμάστε. Οπτικά χαριτωμένο, αλλά τίποτα το ασυνήθιστο και σε καμία περίπτωση εντυπωσιακό. Η "δύναμή" του βρίσκεται στην υπόθεση που υπόσχεται να σας κρατήσει καθηλωμένους στις οθόνες σας μέχρι να ανακαλύψετε τα πραγματικά μυστικά αυτής της Ακαδημίας, του Monokuma και του ποιος βρίσκεται κρυμμένος πίσω από το παιχνίδι δολοφονιών. Αν προτιμάτε παιχνίδια με έντονο το στοιχείο της δράσης, τότε καλύτερα να το αποφύγετε.

To παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την Enarxis Dynamic Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Danganronpa V3: Killing Harmony

Συντάκτης
25 Σεπτεμβρίου 2017
Developer

Spike Chunsoft

Publisher

NIS America

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PS4 / PS Vita / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

29 Σεπτεμβρίου 2017

Είδος

Adventure / Visual Novel

PEGI

16

Θετικά

- Η υπόθεση
- Τα class trials
- Τα φωνητικά των χαρακτήρων

Αρνητικά

- Η έλλειψη δράσης
- Τα γραφικά
- Ο υπερβολικός διάλογος

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.5
Συνοψίζοντας

Το Danganronpa V3: Killing Harmony είναι παιχνίδι της υπομονής. Οπτικά δεν είναι ό,τι ομορφότερο έχετε δει στην παρούσα γενιά, όμως μπορεί να καθηλώσει τους παίκτες με το πέπλο μυστηρίου που το καλύπτει. Από την άλλη, το να παίζει κανείς πατώντας διαρκώς ένα πλήκτρο, δεν είναι κι ό,τι καλύτερο. Πέρα από τα class trials, το παιχνίδι δείχνει να μην ξέρει τι να κάνει με τους παίκτες, αφήνοντάς τους απλά να παρακολουθούν τα γεγονότα.

Αν κάποιος είναι λάτρης της δράσης, κι όχι της σκέψης, τότε δεν θα περάσει καλά με το συγκεκριμένο τίτλο. Όμως, αυτή η διαρκής αναζήτηση της αλήθειας και το "πείραγμα" για το τι αναμένεται να ακολουθήσει είναι που κάνουν το παιχνίδι να αξίζει πραγματικά τον κόπο.

7.5
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1