Dark Nights with Poe and Munro

Ένα δίδυμο με έντονη χημεία σε διασκεδαστικές FMV περιπέτειες
by Βασίλης Τατσιόπουλος on 20 Μαΐου 2020

Τα FMV (Full Motion Video) παιχνίδια συχνά αποτυγχάνουν να μεταδώσουν την επιθυμητή ατμόσφαιρα και καταλήγουν να προκαλούν γέλιο παρά όποια άλλη αντίδραση στοχεύουν. Για αυτό ευθύνονται συνήθως το άκομψο writing και οι ερμηνείες των ηθοποιών, που αμφότερα αγγίζουν ερασιτεχνικά επίπεδα. Είναι ένα φαινόμενο που έχει καταλήξει να αναφέρεται ως σήμα κατατεθέν του είδους, είτε πρόκειται για παιχνίδι που προσπαθεί να είναι τρόμου, είτε μυστηρίου ή οτιδήποτε άλλο. Σχεδόν πάντοτε υπάρχει μια “campy” νότα σε αυτά τα παιχνίδια, με ακούσιο χιούμορ και υπερβολές συνεχώς.

Η D’Avekki είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στα FMV παιχνίδια, με τα πολύ δυνατά The Infectious Madness of Doctor Dekker και The Shapeshifting Detective στο ενεργητικό της. Δύο πολύ αξιόλογα παραδείγματα της πρόσφατης «αναβίωσης» του είδους, και τα δύο παρουσίασαν εξαιρετικές ιδέες και αξιομνημόνευτες ιστορίες. Βεβαίως, δεν απουσίαζε το campy στοιχείο, με ελαφρύ κριντζ εδώ κι εκεί, παρά τις αξιοπρεπείς ερμηνείες και το ικανοποιητικό writing.

Το νέο δημιούργημα της εταιρείας, ωστόσο, βρήκε τη μαγική συνταγή. Ακολουθεί το δίδυμο Poe και Munro, χαρακτήρες που είδαμε στο προηγούμενο παιχνίδι της D’Avekki, σε ραδιοφωνικό σόου με θέμα τα υπερφυσικά γεγονότα στη μικρή πόλη August. Η ίδια η εκπομπή τους, όπως και οι χαρακτήρες αυτοί, επιτρέπουν στο κλίμα να απομακρυνθεί από τη σοβαρότητα και να γίνει εσκεμμένα αστείο, υιοθετώντας πλήρως τα στοιχεία που άλλα παιχνίδια του είδους εμφανίζουν χωρίς να το θέλουν. Το Dark Nights with Poe and Munro είναι ένα μείγμα τρόμου και κωμωδίας, μυστηρίου με γελοιότητα, X-Files με Twin Peaks και Ιστορίες από την Κρύπτη.

Στο Dark Nights with Poe and Munro θα δούμε τους δύο πρωταγωνιστές να επισκέπτονται προηγούμενες ζωές τους, να παριστάνουν τους ντετέκτιβ για να σώσουν έναν πιτσιρικά, θα τους ακολουθήσουμε όταν ψάχνουν για λυκάνθρωπους στην πόλη, και θα παίξουμε «πέτρα ψαλίδι χαρτί» με έναν χρονοταξιδιώτη. Σε αντίθεση με αυτό που συνηθίζεται, η δομή του νέου τίτλου της D’Avekki δεν θυμίζει ταινία, αλλά τηλεοπτική σειρά, καθώς αποτελείται από έξι μικρά, σχεδόν 20λεπτα αυτοτελή  επεισόδια, που ξεκινούν με αφετηρία το στούντιο και την εκπομπή των δύο χαρακτήρων, για να ξεφύγουν αργότερα σε υπερφυσικές περιπέτειες.

Το υπερφυσικό στοιχείο, όσο κι αν κάνει αισθητή την παρουσία του, δεν αναγνωρίζεται ευθέως, αφού πάντοτε υπάρχουν άλλες, πιο «ρεαλιστικές» απαντήσεις για όσα συμβαίνουν. Απαντήσεις σαν κι αυτές που θα έδινε η Ντέινα Σκάλι για να εκλογικεύσει όσα έβλεπε παρέα με τον Μώλντερ, προσδίδοντας διττή φύση σε κάθε συμβάν. Τα σενάρια των επεισοδίων είναι ως επί το πλείστον αξιόλογα, αν και μερικές φορές τελειώνουν πιο απότομα από όσο θα έπρεπε και αφήνουν πολλά στη φαντασία του παίκτη. Ωστόσο, το writing βρίσκεται πάντοτε σε αξιοπρεπές επίπεδο, ακόμα και όταν οι χαρακτήρες εμπλέκονται σε πολύ παράταιρες και μη πιστευτές καταστάσεις. Παρ' όλο που υπάρχουν μερικά στοιχεία που ξεπερνούν την αυτοτέλεια των επεισοδίων, απουσιάζει μια κεντρική πλοκή που ίσως έδενε καλύτερα μεταξύ τους τις ιστορίες.

Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι ο τρόπος με τον οποίον διαχειρίζεται το παιχνίδι τις επιλογές του παίκτη, αν και η παρουσίασή τους είναι ελαφρώς απογοητευτική. Το interface είναι απόλυτα ικανοποιητικό και ταιριάζει με την καθαρή εικόνα και τις πετυχημένες λήψεις της κάμερας, όμως οι επιλογές που μας δίνονται δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρες ως προς το τι ακριβώς σημαίνουν, κι έτσι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι διαλέξαμε αυτό που επιθυμούσαμε. Όμως, οι διαφορετικές επιλογές πράγματι αλλάζουν την έκβαση της ιστορίας, σε σημείο που ένα δεύτερο playthrough ενός επεισοδίου μπορεί να περιλαμβάνει εντελώς διαφορετικές σκηνές από εκείνες που είδαμε στο πρώτο, με εμφάνιση χαρακτήρων που δεν έχουμε ξαναδεί, αλλαγές στους διαλόγους και, φυσικά, διαφορετικά τέλη για κάθε επεισόδιο.

Συνολικά για να παίξουμε όλα τα επεισόδια χρειαζόμαστε περίπου 2 ώρες και για να δούμε τις εναλλακτικές σκηνές η διάρκεια φτάνει περίπου τις 6. Το στήσιμο με τον τηλεοπτικό αυτόν τρόπο μάς επιτρέπει είτε να μοιράσουμε τον χρόνο, βλέποντας ένα επεισόδιο τη φορά για παράδειγμα, ή να επιδοθούμε σε binge watching, παρακολουθώντας τα όλα συνεχόμενα, με εξίσου διασκεδαστικά αποτελέσματα. Αρκετές είναι, ωστόσο, οι φορές που η περιορισμένη διάρκεια ενός επεισοδίου αφήνει τις ιδέες της πλοκής ανεκμετάλλευτες και προτιμά τον δρόμο του αμφιλεγόμενου τέλους από την εξάντληση των αφηγηματικών πόρων (κάποια επεισόδια έχουν αρκετό «ζουμί» ώστε να υποστηρίξουν κανονικής διάρκειας ταινία).

Οι ιδέες που έχουμε δει από την εταιρεία όσον αφορά στο gameplay, σε προηγούμενα παιχνίδια, εδώ έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα, καθώς πρόκειται για εντελώς απλού τύπου διαδραστική ταινία, χωρίς κόλπα και πατέντες. Το highlight του Dark Nights with Poe and Munro έρχεται σε μια σκηνή-φόρο τιμής στο Doctor Dekker, που καταφέρνει με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο να συνδέσει τους κόσμους που έχει δημιουργήσει η D’Avekki, να αλλάξει το ύφος με πολύ πετυχημένο και ενδιαφέρων τρόπο, και να αναδείξει τις ερμηνευτικές ικανότητες της κεντρικής πρωταγωνίστριας.

Οι ερμηνείες των δύο ηθοποιών που ενσαρκώνουν τους Poe και Munro, αρχικά, φαίνονται κάπως υπερβολικές και δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το πόσο είναι ικανοί να «σηκώσουν» όλο το σενάριο στις πλάτες τους. Σιγά-σιγά όμως, γίνεται ξεκάθαρο πως οι υπερβολικές ερμηνείες είναι εσκεμμένη επιλογή, απόλυτα ταιριαστή στην πλοκή και το επιδιωκόμενο ύφος, ενώ, όπου χρειάζεται, οι ηθοποιοί είναι αντάξιοι των περιστάσεων.

Οι ηθοποιοί, σε συνδυασμό με το πράγματι αστείο σενάριο και τους καλογραμμένους διαλόγους, καταφέρνουν να προκαλέσουν γέλιο, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα συμπαθείς και ευχάριστοι, αμφότεροι. Βοηθάει πολύ η δυνατή χημεία ανάμεσά τους, αλλά και το backstory που έχει στηθεί για τους χαρακτήρες, το οποίο είναι βαθύτερο από ό,τι φαινομενικά δείχνει. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις που δύο χαρακτήρες, ένα τηλεοπτικό δίδυμο «κλέβει» κάθε σκηνή στην οποία βρίσκεται, και θέλουμε να τους βλέπουμε συνεχώς στην οθόνη μας.

Οι δευτερεύοντες χαρακτήρες ενσαρκώνονται επαρκώς ικανοποιητικά, δεν κλέβουν όμως την παράσταση από τους πρωταγωνιστές. Η περίπλοκη σχέση των δύο κεντρικών ηρώων και το έντονο παρελθόν τους αποτυπώνονται με πολύ πετυχημένο τρόπο, ενώ η Leah Cunard που ενσαρκώνει την Ellis Munro καταφέρνει σε μία στιγμή, με την άριστη εναλλαγή του ύφους με το οποίο παίζει, να κερδίσει τις εντυπώσεις, στη σκηνή που αναδεικνύει το ταλέντο της και βάζει στην άκρη όποιες αμφιβολίες. Και οι δύο ηθοποιοί πάντως είναι απολαυστικοί από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το Dark Nights with Poe and Munro είναι ένα παιχνίδι που κάθε λάτρης των FMV, της D’Avekki και του χιουμοριστικού υπερφυσικού τρόμου γενικότερα πρέπει να παίξει. Πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική μίνι διαδραστική σειρά, με δύο χαρακτήρες που κλέβουν την παράσταση στους κεντρικούς ρόλους και αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες όσον αφορά τη δομή της ιστορίας και την παρουσίαση του υπερφυσικού. Το χαμηλό budget, παρότι προφανές, δεν ενοχλεί καθόλου, γιατί το παιχνίδι πετυχαίνει εκεί που έχει σημασία. Σίγουρα υπάρχει χώρος για συνέχεια και θέλουμε να δούμε κι άλλα επεισόδια με τους Poe και Munro στο μέλλον.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Dark Nights with Poe and Munro

Συντάκτης
20 Μαΐου 2020
Developer

D’Avekki Studios

Publisher

D’Avekki Studios

Πλατφόρμες

PC / PS4 / Switch / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

19 Μαΐου 2020 (PC)
Αναμένεται ανακοίνωση για PS4 / Switch / Xbox One

Είδος

FMV Adventure

Θετικά

+ Αξιοπρεπές writing με αρκετό χιούμορ και περισσότερο βάθος από όσο φαίνεται
+ Αξιομνημόνευτο κεντρικό δίδυμο χαρακτήρων, με δυνατή χημεία και εξαιρετικές ερμηνείες
+ Πολλές διακλαδώσεις στο σενάριο, συνοδευόμενες από αρκετές διαφορετικές σκηνές
+ Η Leah Cunard στον ρόλο της Ellis Munro

Αρνητικά

- Πολύ απλοϊκό gameplay, ακόμα και για τα δεδομένα του είδους
- Οι επιλογές δεν είναι ξεκάθαρα ορισμένες
- Τα επεισόδια πολλές φορές τελειώνουν απότομα και αρκετές ιδέες μένουν ανεκμετάλλευτες
- Ένα -έστω βασικό- κεντρικό σενάριο θα βοηθούσε

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
Συνοψίζοντας

Το Dark Nights with Poe and Munro είναι ένα παιχνίδι που κάθε λάτρης των FMV, της D’Avekki και του χιουμοριστικού υπερφυσικού τρόμου γενικότερα πρέπει να παίξει. Πρόκειται για μια πολύ διασκεδαστική μίνι διαδραστική σειρά, με δύο χαρακτήρες που κλέβουν την παράσταση στους κεντρικούς ρόλους και αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες όσον αφορά τη δομή της ιστορίας και την παρουσίαση του υπερφυσικού. Το χαμηλό budget, παρότι προφανές, δεν ενοχλεί καθόλου, γιατί το παιχνίδι πετυχαίνει εκεί που έχει σημασία. Σίγουρα υπάρχει χώρος για συνέχεια και θέλουμε να δούμε κι άλλα επεισόδια με τους Poe και Munro στο μέλλον.

7.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1