Dark Souls Remastered

Praise the Sun 2.0
by Ελένη Δρίβα on 25 Μαΐου 2018

Το 2011, η FromSoftware κυκλοφόρησε το Dark Souls, ένα παιχνίδι που έμελλε να θέσει νέα standards για τα βιντεοπαιχνίδια, να δημιουργήσει μια νέα υποκατηγορία παιχνιδιών (souls-like) και να φανατίσει μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Φυσικά, η ιδέα είχε ξεκινήσει με το Demon’s Souls (2009), όμως, στην ουσία, “άνθισε” με το πρώτο παιχνίδι της πασίγνωστης τριλογίας.

Εφτά χρόνια αργότερα, η Bandai Namco, η οποία κατέχει τα εκδοτικά δικαιώματα του franchise, επιστρέφει, φέρνοντας το Dark Souls στις κονσόλες νέας γενιάς και το PC, με ανανεωμένο τεχνικό τομέα. Το Dark Souls Remastered αποτελεί τη νέα έκδοση του ιστορικού τίτλου και πιθανότατα και την καλύτερη. Παρόλα αυτά, είναι και λίγο αμφιλεγόμενη

Όπως και στην πρώτη έκδοση, έτσι και στο Remaster, αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός καταραμένου undead, ο οποίος θα ταξιδέψει στη Lordran σε μια περίοδο όπου ο κόσμος σιγά σιγά βυθίζεται στο σκοτάδι. Το σενάριο, όπως και σε κάθε Dark Souls άλλωστε, δεν σας δίνει ξεκάθαρες οδηγίες, όμως εν τέλει, εσείς θα είστε αυτοί που, είτε θα οδηγήσετε τον κόσμο στο απολυτό σκοτάδι, είτε θα τον σώσετε. Η απόφαση θα είναι δική σας.

Η μοναδική διαφορά είναι ότι το Dark Souls Remastered περιέχει εξαρχής το Artorias of the Abyss expansion, ένα από τα καλύτερα DLCs που έχουν υπάρξει για τη σειρά, αλλά ίσως και για τα βιντεοπαιχνίδια γενικότερα. Το Artorias of the Abyss θα σας μεταφέρει στη γη της Oolacile, φέρνοντάς σας αντιμέτωπους με μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των Souls, εμπλουτίζοντας το οπλοστάσιό σας και την εμπειρία σας με το παιχνίδι.

Συνολικά, το remaster διατηρεί τη μινιμαλιστική αφήγηση του original και μπορεί να σας απασχολήσει από 30 έως και 100+ ώρες, ανάλογα τους ρυθμούς σας και αν θα επιλέξετε να κάνετε όλα όσα έχει να προσφέρει ένα playthrough. Φυσικά, το ταξίδι σας συνεχίζεται και στο NG+ (New Game+), το οποίο συνεχίζει να κάνει scaling τη δυσκολία (και τις ανταμοιβές) μέχρι το NG+6.

Μετά από τόσα χρόνια, το Dark Souls συνεχίζει να έχει ένα από τα καλύτερα σενάρια της σειράς, με εντυπωσιακά και αξιομνημόνευτα bosses, καθώς και επιβλητικές περιοχές, ενώ η πρόκληση είναι μεγάλη μέχρι και σήμερα.

Όντας ένα remaster και όχι remake, το Dark Souls Remastered, αναμενόμενα, δεν φέρει ιδιαίτερες αλλαγές ούτε στον τομέα του gameplay. Ξεκινώντας, θα επιλέξετε το class του χαρακτήρας σας, όμως δεν θα είστε δέσμιοι αυτού, αφού μαζεύοντας souls από τους εχθρούς που σκοτώνετε θα μπορέσετε να επενδύσετε σε όποια attributes θέλετε, κάνοντας level up. Ένας melee based χαρακτήρας μπορεί να γίνει mage και ούτω καθεξής.

Τα souls που συλλέγετε μπορούν να χαθούν, με την προϋπόθεση ότι, αν πεθάνετε μια φορά και δεν προλάβετε να επιστρέψετε στο σημείο που χάσατε πριν πεθάνετε ξανά, τότε όλες οι “ψυχές” σας εξαφανίζονται για πάντα. Τα όπλα, οι πανοπλίες και όλα τα υπόλοιπα items παραμένουν τα ίδια με αυτά της πρώτης έκδοσης και είναι πάρα πολλά.

Παρόλα αυτά, το remaster φέρει και μερικές αλλαγές. Αρχικά, ξεκινώντας το ταξίδι σας μπορείτε να κάνετε remap τους χειρισμούς σας, ώστε αν κάτι δεν σας βολεύει από το παλιό σύστημα, να το τοποθετήσετε στο πλήκτρο που εσείς επιθυμείτε. Έπειτα, το online κομμάτι του τίτλου υποστηρίζεται από τους δικούς του dedicated servers και έχει υποστεί και ορισμένες αναβαθμίσεις.

Ουσιαστικά, το multiplayer δουλεύει όπως στο Dark Souls III, που σημαίνει ότι πλέον μπορείτε να “φιλοξενήσετε” έως και 6 παίκτες στον κόσμο σας, ως host (παλιά επιτρεπόταν έως 4). Το ποσοστό χωρίζεται ανάμεσα σε co-op phantoms και invaders, ενώ θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα αντικείμενο (Dried Fingers) για να φτάσετε τον μέγιστο αριθμό παικτών. Αν πάλι θέλετε να παίξετε μόνο με τους φίλους σας, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε password matching σύστημα, δημιουργώντας κάτι σαν πριβέ session. Στο password matching η διαφορά στα levels δεν παίζει ρόλο, αφού ο χαρακτήρας σας και ο εξοπλισμός συγχρονίζεται με αυτόν του host.

Μερικές πιο μικρές αλλαγές έχουν γίνει και στα covenants και στη χρήση items. Στο remaster, μπορείτε να αλλάξετε το covenant (αποτελεί μιας μορφής clan) σας σε οποιοδήποτε bonfire, χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθείτε τον αντίστοιχο NPC ξανά. Άλλο ένα feature που επιστρέφει από το Dark Souls III, είναι η μαζική χρήση αντικειμένων, αφού τώρα μπορείτε να καταναλώσετε όσα αντικείμενα θέλετε, την ίδια στιγμή, αρκεί να είναι του ίδιου τύπου (πχ. Πέντε Soul of a Brave Warrior).

Αν είστε από αυτούς που επιστρέφουν στο Dark Souls χάρις στο remaster, τότε ίσως χαρείτε όταν ακούσετε πως πρόσθεσαν και ένα (το μοναδικό νέο) bonfire κοντά στον Blacksmith των Catacombs, ώστε να έχετε πιο εύκολη πρόσβαση αργότερα στο παιχνίδι.

Αναμενόμενα, ο τομέας που υπέστη τις μεγαλύτερες αλλαγές στο Dark Souls Remastered είναι ο τεχνικός. Το παιχνίδι “τρέχει” σε ανάλυση 1080p, στις απλές κονσόλες (PS4 και Xbox One) και σε 4K στις elite (PS4 Pro και Xbox One X) και το PC, με (σχεδόν) σταθερά 60fps, μια ξεκάθαρη βελτίωση από την ανάλυση των 720p και τα ασταθή 30fps της προηγούμενης γενιάς.

Οι παλιοί παίκτες ίσως να θυμάστε το εφιαλτικό Blighttown, το μέρος που το framerate πήγαινε για να πεθάνει. Η πιο διαβόητη περιοχή του παιχνιδιού δεν παρουσιάζει πλέον κανένα τεχνικό πρόβλημα, όμως -μην ανησυχείτε- παραμένει φρικτή από όλες τις υπόλοιπες απόψεις.

Επιπλέον, το remaster υποστηρίζει τη supersampling λειτουργιά του PlayStation 4 Pro, προσφέροντας πιο καθαρή εικόνα από ότι η απλή κονσόλα (για να παρατηρήσετε κάποια διαφορά θα χρειαστεί να έχετε στην κατοχή σας τηλεόραση που υποστηρίζει ανάλυση 1080p), ενώ έχουν προστεθεί και νέα texture filters και graphical effects, για καλύτερα οπτικά αποτελέσματα στο περιβάλλον.

Μετά από εφτά χρόνια, το Dark Souls συνεχίζει να έχει υποδειγματικό level design και αυτό ισχύει και για το remaster. Ο κόσμος του είναι σχεδόν εξολοκλήρου ενιαίος και υπάρχουν στιγμές που κοιτώντας στον ορίζοντα θα δείτε περιοχές που δεν θα επισκεφθείτε για ώρες, γεγονός πραγματικά εντυπωσιακό και ο τρόπος που έχει αποδοθεί είναι αξιομνημόνευτος.

Δυστυχώς, για επανέκδοση, το Dark Souls Remastered δεν φέρνει τόσες βελτιώσεις, όσες θα περίμενε κανείς. Τα assets, τα περιβάλλοντα και τα μοντέλα των χαρακτήρων έχουν παραμείνει ως είχαν. Ως αποτέλεσμα, οι βελτιώσεις δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το Dark Souls: Prepare to Die edition για το PC, που σε γενικές γραμμές ήταν πολύ κοντά σε αυτό που βλέπουμε στη νέα έκδοση, μετά από τα θαύματα του modding community.

Σίγουρα, για τους παίκτες που ασχολούνται αυστηρά μόνο με κονσόλες, το Dark Souls Remastered αποτελεί βελτίωση, η οποία είναι διαθέσιμη για το αντίτιμο των €40, όμως θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, δεδομένου πως πολλά από αυτά που προσφέρει, άλλα παιχνίδια τα κάνουν με δωρεάν patch.

Μικρά glitches και bugs, που αντιμετωπίζαμε πριν από χρόνια, υπάρχουν ακόμα μέσα στο παιχνίδι. Τα ragdoll animations της Havok συνεχίζουν να υπάρχουν, όμως είναι άκακα και ενίοτε διασκεδαστικά. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο όταν ο χαρακτήρας μας κολλάει μέσα στο περιβάλλον, φυλακίζοντάς μας και πολύ συχνά οδηγώντας μας στον θάνατο. Διάφορες τέτοιες λεπτομέρειες, που ίσως να έκαναν τη διάφορα αν είχαν εξαλειφθεί, έχουν παραμείνει ως είχαν, αλλά για κάποιο λόγο έχει αλλάξει το fog gate πριν από κάθε boss fight, με αυτό του Dark Souls III.

Το Dark Souls Remastered αποτελεί πλέον την καλύτερη έκδοση ενός τίτλου που άφησε ιστορία. Αν και οι προσπάθειες που έγιναν για την ανανέωσή του δεν είναι και οι καλύτερες που έχουμε δει, η επανέκδοση δίνει στους παλιούς την ευκαιρία να θυμηθούν το ένδοξο παρελθόν και στους νέους να παίξουν ένα από τα καλύτερα action RPG όλων των εποχών, στη νέα γενιά.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Dark Souls Remastered

Συντάκτης
25 Μαΐου 2018
Developer

FromSoftware

Publisher

Bandai Namco Entertainment

Διανομή

Bandai Namco Entertainment Hellas

Πλατφόρμες

PlayStation 4 / Xbox One / PC

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

25 Μαΐου 2018

Είδος

Action role-playing

PEGI

16

Θετικά

+ Το ίδιο ενδιαφέρον και μυστήριο σενάριο
+ Gameplay που μαγνητίζει μέχρι και σήμερα
+ Υποδειγματικό level design
+ Δεκάδες ώρες ενασχόλησης
+ Πλούσιο περιεχόμενο
+ Η καλύτερη (τεχνικά) έκδοση
+ Σημαντικές βελτιώσεις στο Online
+ Dedicated Servers
+ Αν πεθάνετε στο Blighttown δεν φταίει το framerate

Αρνητικά

- Θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί πολύ περισσότερο
- Παλιά bugs και glitches επιστρέφουν
- Αντιστοιχία τιμής/βελτιώσεων

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
8.0
8.6
Συνοψίζοντας

Το Dark Souls Remastered έρχεται να μας θυμίσει πως ξεκίνησε ο θρύλος της διάσημης σειράς, προσφέροντάς μας μικρές βελτιώσεις στο gameplay, dedicated servers, ανανεωμένο multiplayer και τεχνικό τομέα. Θα μπορούσε να είχε βελτιωθεί πολύ περισσότερο, όμως η Bandai Namco αποφάσισε να περιοριστεί σε αυτές τις αλλαγές. Ακόμα και έτσι, το Dark Souls Remastered αποτελεί πλέον την καλύτερη έκδοση ενός εκ των σπουδαιότερων action RPG όλων των εποχών.

8.0
Βαθμός
8.6
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
67%
Τιιιιι ;
33%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1