Dead Rising Triple Pack

by Κώστας Βλάχος on 29 Σεπτεμβρίου 2016

Από τα παλαιότερα χρόνια, το horror στοιχείο των video games βασιζόταν σε τεράστιο ποσοστό στα zombies. Παιχνίδια, όπως το Resident Evil που έχει αφήσει το δικό του στίγμα στον κλάδο του gaming, φρόντισαν να μας εντάξουν για τα καλά στον ψηφιακό τρόμο. Παράλληλα, η ιδέα αυτή αναπτύχθηκε και από τον κινηματογράφο και παράλληλα έφτασε και στην τηλεόρασή μας, με σειρές όπως το The Walking Dead. Το όλο concept δεν ήταν τίποτε παραπάνω από έναν κόσμο, στον οποίο επικρατεί το χάος και οι νεκροζωντανοί βρίσκονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Έτσι λοιπόν το 2006, ήρθε στο Xbox 360, ένα παιχνίδι ονόματι Dead Rising από την Capcom, που παρουσίαζε ακριβώς αυτό που είπαμε πριν. Μπορεί οι τοποθεσίες να ήταν περιορισμένες σε μια πόλη, αλλά η κεντρική ιδέα παρέμεινε ως είχε με το παιχνίδι να ακολουθεί τις γραμμές της σειράς του George Romero, Dawn of the Dead. Το 2010 η σειρά επανήλθε με το Dead Rising 2, αρκετά ανανεωμένο και με online κομμάτι. Τέλος, το 2011 η εταιρεία κυκλοφορεί το Dead Rising 2: Off The Record, που ήταν στην ουσία το DR2 με πρωταγωνιστή τον Frank από το πρώτο μέρος και μερικά νέα (και παλιά) gameplay στοιχεία. Και τα τρία παιχνίδια κυκλοφόρησαν σε remastered μορφή για τη νέα γενιά ως Triple Pack για PS4 και Xbox One ψηφιακά, ενώ στην Αμερική το 1 και το 2 κυκλοφόρησαν και σε retail.

Dead Rising 1

dead-rising_20160915103615Πρωταγωνιστής του 1ου παιχνιδιού της σειράς είναι ο Frank West, ένας δημοσιογράφος που κατά τη διάρκεια της δουλειάς του, έτυχε να βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Willamette του Colorado. Θα δούμε το Frank να βρίσκεται αντιμέτωπος με ορδές από zombies, τις οποίες θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό μόνος του. Ο τίτλος αυτός ήταν η πρώτη επιχείρηση από μια εταιρία ανάπτυξης, που θέλησε να δημιουργήσει ένα sandbox game, όπου τα zombies θα είχαν την τιμητική τους.

Ομολογουμένως, η ιδέα ήταν αρκετά καλή, μόνο που στην υλοποίηση υπήρχαν διάφορα προβλήματα. Αρχικά, το gameplay για την εποχή του ήταν αρκετά ωραίο και διασκεδαστικό. Το να βρίσκεσαι σε μια πόλη με χιλιάδες zombies που διψούν για τη σάρκα σου και θα κληθείς να τα αντιμετωπίσεις με οποιοδήποτε μέσο, είναι κάτι που μας εξιτάρει. Γιατί; Πολύ απλά επικρατεί το χάος και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σκοτώσουμε τους ήδη νεκρούς.

Προφανώς κι αυτό είναι οξύμωρο, αλλά όταν τα όπλα σου είναι σκουπόξυλα, σφυριά, βαράκια γυμναστηρίου, μεταλλικοί κουβάδες, καρέκλες και γενικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής, όπως και να το κάνουμε δίνει μια ξεχωριστή αίσθηση. Συνεχίζοντας, αξίζει ν’ αναφερθούμε σε όλο το σκηνικό που επικρατεί στο παιχνίδι, διότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Υφίσταται ένα story από πίσω, το οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε, ώστε ο πρωταγωνιστής να ξεφύγει από την κόλαση στην οποία βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα, σε 3 μέρες θα τον παραλάβει ένα ελικόπτερο, οπότε πρέπει να επιβιώσει.

Σιγά σιγά θα βρεθεί με διάφορους επιζώντες, οι οποίοι θα έχουν και το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας, αφού πλέον ο Frank έχει πάρει προσωπικά το θέμα και θα ψάξει τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό. Έτσι, θα υπάρχουν και τ’ αντίστοιχα missions-objectives που θα ξετυλίγουν το κουβάρι της υπόθεσης, στα οποία θ’ ανεβαίνουμε level, θα κερδίζουμε χρήματα και γενικά θ’ αναβαθμίζουμε τον παίκτη μας.

Εκτός από τα main missions, έχουμε και τα sidequests που τις περισσότερες φορές είναι η διάσωση επιζώντων, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα σημεία της μικρής αυτής πόλης. Φυσικά, αυτό μπορεί να εξελιχθεί σ’ ένα μικρό δράμα, αφού οι επιζήσαντες είναι τρομοκρατημένοι και συχνά ψάχνουν για δικούς τους ανθρώπους. Εμείς απλά τους βοηθάμε να γυρίσουν στο safe house κι αν θέλουμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, τους δίνουμε και κάποιο από τα όπλα μας.

Όσο περισσότερους φέρνουμε πίσω, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζουμε οπότε και ανεβαίνουν τα στατιστικά του παίκτη μας. Συνεπώς θα ξεκλειδώνουμε combo attacks, οι επιθέσεις μας θα είναι πιο δυνατές, το health μας θ’ ανεβαίνει και διάφορα άλλα πλεονεκτήματα. Πηγή πόντων είναι και οι φωτογραφίες. Μη ξεχνάμε το επάγγελμα του Frank, ο οποίος κουβαλάει μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή. Όσο πιο καλές φωτογραφίες τραβάμε, τόσο περισσότερους πόντους παίρνουμε. Μια ωραία φωτογραφία μπορεί να είναι εκείνη που θα εμπεριέχει αμέτρητα zombies, κάποια gore εικόνα ή ακόμα καλύτερα ένα zombie γυναικείου φύλλου με εσώρουχα.

Το παιχνίδι εξελίσσεται κατ’ αυτό τον τρόπο και όσο διασκεδαστικό μοιάζει στην αρχή, άλλο τόσο μονότονο γίνεται στην πορεία. Η remastered έκδοση δεν πρόσθεσε κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά στο Dead Rising 1, εκτός από την αναβάθμιση στα γραφικά. Βέβαια, ο οπτικός τομέας δεν είναι κάτι που θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Απλά είναι κάτι καλύτερο από την εποχή του 2006, καθώς η ανάλυση βρίσκεται πλέον στα 1080p και τα frames ανα δευτερόλεπτο κρατούνται στα 60. Ο ήχος είναι αρκετά καλός και ανατριχιαστικός ακούγοντας τις κραυγές των ανθρώπων, αλλά κι εκείνες από τα zombies.

Φυσικά, το splatter στοιχείο δε μπορεί να λείψει, οπότε αν θελήσετε να κόψετε έναν ζωντανό νεκρό στη μέση, θα δείτε πως και ο ήχος αλλά και το animation θα σας αφήσουν ικανοποιημένους. Δυστυχώς ο χειρισμός παραμένει το ίδιο κακός μ’ εκείνον πριν 10 χρόνια, ο οποίος σε συνδυασμό με τ’ αμέτρητα επιθετικά zombies, μας δημιουργεί μια δυσφορία από τις συχνές επιθέσεις τους και το αποτέλεσμα, που είναι ο θάνατος του παίκτη μας.

Αυτά τ’ αρνητικά μαζί με το γεγονός των ελάχιστων και απομακρυσμένων save points, ρίχνουν τη βαθμολογία του παιχνιδιού. Είναι απαράδεκτο το να είσαι ένας παίκτης εναντίον χιλιάδων zombies και να μην υπάρχει έστω ένα checkpoint κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Αν ξεχάσουμε δε, να σώσουμε στο safe house, τότε δεν υπάρχει χειρισμός. Καλή η δυσκολία αλλά δε χρειάζεται να γίνεται και εκνευριστική. Μην ξεχνάμε όμως ότι μιλάμε για ένα παιχνίδι του 2006.

Συνοπτικά, το Dead Rising 1 έκανε κάτι ρηξικέλευθο για την εποχή του. Μπορεί να υστερούσε στην υλοποίηση, όμως ήταν η αρχή για κάτι καλύτερο. Εξάλλου, ποιος δε θα ήθελε να περνάει την ώρα του σκοτώνοντας zombies; Πιστέψτε μας, μπορείτε εύκολα να ξεδώσετε με το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Dead Rising 2

dead-rising-2_20160922201115

5 χρόνια μετά τα γεγονότα του 1ου τίτλου της σειράς, έρχεται το ανανεωμένο Dead Rising 2, που υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη δράση από το προηγούμενο. Πρωταγωνιστής ο Chuck Greene, ένας πρώην πρωταθλητής του Motorcross, ο οποίος διανύει τη δυσκολότερη περίοδο της ζωής του. Η κόρη του έχει μολυνθεί από τον ιό των zombies, αφού η μητέρα της την δάγκωσε όταν ήταν 4 ετών. Έτσι, η μικρή Katey για να κρατηθεί στη ζωή, θα πρέπει να παίρνει ένα φάρμακο κάθε 24 ώρες, ώστε να κρατηθεί στη ζωή. Μετά από 3 ημέρες θα καταφθάσει ο στρατός για να σώσει όσους έχουν μείνει ζωντανοί.

Το φάρμακο αυτό ονομάζεται Zombrex. Θα δούμε τον Chuck να λαμβάνει μέρος σ’ ένα επικίνδυνο reality show που λέγεται “Terror is Reality” και με τη μηχανή του θα σκοτώσει αμέτρητα zombies για να κερδίσει το έπαθλο πολλών χιλιάδων δολαρίων, ώστε ν’ αγοράσει στην κόρη του τα φάρμακα. Τι γίνεται όμως όταν και ο Chuck (όπως ο Frank στο DR1) βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή;

Κάπως έτσι βρισκόμαστε πάλι μάρτυρες σε μια κατάσταση χάους, όπου τα zombies είναι υπεράριθμα και είναι έτοιμα να κυριαρχήσουν. Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το story, η βασική αποστολή είναι να κρατηθεί η Katey στη ζωή και ο Chuck να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που του έχουν προσάψει ότι είναι υπεύθυνος για την απελευθέρωση των zombies μέσα από ένα βίντεο που έχει δημοσιευθεί στα ΜΜΕ.

Όπως και στον προκάτοχο του, έτσι κι εδώ βλέπουμε τα main missions και τα sidequests, που είναι πάλι η διάσωση διαφόρων επιζώντων. Με τους ίδιους ακριβώς τρόπους κερδίζουμε πόντους μόνο που τώρα, στη θέση της φωτογραφικής μηχανής έχουμε τα combo cards. Οι κάρτες αυτές δεν είναι τίποτε παραπάνω από συνδυασμό όπλων, που είναι πιο θανατηφόρα από τα απλά. Για παράδειγμα ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ με καρφιά ή ένα μεταλλικό κουβά γεμάτο με τρυπάνια. Τα combo cards μας δίνουν επιπλέον πόντους σε κάθε kill, οπότε ανεβαίνουμε level ευκολότερα. Τα πλεονεκτήματα του level up είναι παρεμφερή με το DR1.

Από τη στιγμή που στην ιστορία του τίτλου αυτού κυριαρχεί το συναίσθημα μιας και προσπαθούμε να σώσουμε ένα μικρό κοριτσάκι, αυτόματα μας κάνει να εκτιμήσουμε και περισσότερο το παιχνίδι. Η Blue Castle Games φρόντισε μέσα στα 4 αυτά χρόνια να διορθώσει πολλά πράγματα στο Dead Rising 2. Βλέπουμε πιο ζωντανά περιβάλλοντα, οι κινήσεις του παίκτη είναι πιο ρεαλιστικές, τα γραφικά πιο όμορφα, ενώ τα bossfights είναι ακόμα πιο «τρελά», παρουσιάζοντας έτσι την πιο τρομακτική πλευρά του ανθρώπου, όταν αυτός υφίσταται ένα ισχυρό ψυχολογικό σοκ και νιώθει πως έρχεται το τέλος του.

Μέσα στις προσθήκες έχουμε και το online mode που χωρίζεται σε 2 κομμάτια: Co-op Story Mode και Terror is Reality. Για το πρώτο, απλά να επισημάνουμε, πως αν η ώρα περνάει μια φορά ευχάριστα παίζοντας το story του παιχνιδιού, τότε με παρέα περνάει 2 φορές περισσότερο. Όταν έχεις κάποιον που να σκοτώνετε μαζί τα zombies και να βγάζετε εις πέρας τις αποστολές, το έργο γίνεται και πιο εύκολο και πιο διασκεδαστικό. Τουλάχιστον εμείς αυτό παρατηρήσαμε και οφείλουμε να το αναφέρουμε μιας και δίνει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι.

Αντίστοιχα στο mode του Terror is Reality έχουμε κάτι πιο challenging που και αυτό με τη σειρά του θα διεγείρει αρκετά το ενδιαφέρον των παικτών. Μπορούμε να παίξουμε εναντίον άλλων 3 παικτών σε διάφορα mini-games που προσφέρουν τρομερή δράση και αρκετό γέλιο. Ένα από αυτά λέγεται Ramsterball, στο οποίο είμαστε μέσα σε μια τεράστια μπάλα χάμστερ και σκοτώνουμε zombies μέσα στην αρένα που εξελίσσεται το παιχνίδι. Άλλο ένα ονομάζεται Bounty Hunter στο οποίο έχετε στην κατοχή σας ένα sniper και πυροβολείτε zombies στην αρένα, ενώ στο Ball Buster βρίσκεστε πίσω από μια μηχανή εκτόξευσης μπαλών bowling, οι οποίες θα σημαδεύουν τα zombies που θα εμφανίζονται από κάποιες πόρτες. Προφανώς, ο στόχος όλων είναι να φτάσετε στο υψηλότερο σκορ.

Συνοπτικά το Dead Rising 2 έκανε πολύ καλή δουλειά και βελτίωσε αρκετά πράγματα συγκριτικά με τον προκάτοχό του. Η προσθήκη online περιεχομένου ήταν κάτι που ήθελαν αρκετοί υποστηρικτές του παιχνιδιού. Η ανανεωμένη μηχανή γραφικών σε συνδυασμό με τη βελτίωση του χειρισμού αλλά και την εμφάνιση νέων όπλων που μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους, το κάνει ένα από τα διασκεδαστικότερα παιχνίδια μέχρι σήμερα.

Dead Rising 2: Off The Record

dead-rising-2_-off-the-record_20160924184511

Μια παραλλαγή του Dead Rising 2 έρχεται στο προσκήνιο ένα χρόνο μετά την επιτυχία του. Το Off The Record θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα DLC, που απλά να ερχόταν ως πρόσθετο πακέτο στην έκδοση του DR2. Παρ’ όλα αυτά είχαμε την κυκλοφορία του ως retail και απλά ήρθε για να προσθέσει τον Frank (του πρώτου παιχνιδιού) σε πρωταγωνιστικό ρόλο, τη φωτογραφική μηχανή (επίσης από το πρώτο μέρος), ένα νέο mode, καθώς και νέους εχθρούς σε συνδυασμό με νέα όπλα και abilities.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτές οι αλλαγές διότι και το story αλλάζει. Ή μήπως όχι; Για την ακρίβεια έχουμε την επιστροφή του Frank West στη δράση. Ο αγαπημένος μας δημοσιογράφος ήρθε πιο ανανεωμένος και πιο σκληρός από ποτέ, αφού θα τον δούμε σε ένα «What If” σενάριο. Πιο συγκεκριμένα, το Dead Rising: Off The Record μας παρουσιάζει κατά ένα ποσοστό το 80% της ιστορίας του DR2.

Μόνο που τώρα έχουμε το Frank πρωταγωνιστή, αλλά και μολυσμένο, ενώ παράλληλα οι φωτογραφική εμπειρία επιστρέφει και πάλι. Τα γεγονότα είναι περίπου ίδια, αφού ο παίκτης μας λαμβάνει κι αυτός μέρος στο “Terror is Reality”, με τη διαφορά πως σκοτώνει zombies ως παλαιστής. Ταυτόχρονα έχει κι εκείνος ανάγκη από zombrex, οπότε καταλαβαίνετε πως θα εξελιχθεί και πάλι το όλο concept.

Γραφικά ίδια, χειρισμός ίδιος, online παρόμοιο, με μια διαφοροποίηση που ακούει στο όνομα Sandbox Mode. Είναι το mode που θα έπρεπε να υπάρχει από την αρχή. O παίκτης μας εναντίον των zombies μέσα από διαφορετικά challenges. Ο στόχος είναι απλά να εκπληρώσουμε τα challenges με το καλύτερο δυνατό ρεκόρ. Θα σκοτώνουμε zombies μέχρι να πιαστούν τα δάκτυλά μας! Είναι αρκετά διασκεδαστικό, δεν υπάρχει ανάγκη για zombrex να μας αγχώνει και έχει και τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα μιας και υπάρχουν leaderboards με τις επιτυχίες του κάθε παίκτη ανά τον κόσμο. Η διαφορά με το Terror is Reality του DR2 είναι πως μπορούμε να γυρίσουμε όλο τον κόσμο του παιχνιδιού χωρίς να είμαστε περιορισμένοι σ’ ένα στάδιο.

Συνοπτικά το Dead Rising 2: Off the Record, θα μπορούσε και να μην είχε κυκλοφορήσει ως retail. Το είπαμε και στην αρχή και το επισημαίνουμε ξανά. Οι διαφοροποιήσεις με το DR2 είναι ελάχιστες και περνούν αδιάφορες. Όταν όλα μένουν ίδια και αλλάζει μόνο ο πρωταγωνιστής και έρχεται το sandbox mode, γίνεται αντιληπτό πως ο τίτλος αυτός δεν είναι για πολλές απαιτήσεις. Το μόνο θετικό είναι η επανεμφάνιση του αγαπημένου Frank West σε μια πιο badass έκδοση.

Τα παιχνίδια μας παραχωρήθηκαν από την CD Media για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Dead Rising Triple Pack

Author

Κώστας Βλάχος

Developer

Capcom

Publisher

Capcom

Διανομή

CD Media

Πλατφόρμες

PS4 / Xbox One

Tested on

PS4

Κυκλοφορία

13 Σεπτεμβρίου 2016

Είδος

Survival Horror, Beat 'em up

PEGI

18

Θετικά

+ Τα πρώτα βήματα της σειράς Dead Rising σ' ένα ωραίο πακέτο
+ Το Online Mode
+ Ο χαώδης κόσμος των zombies
+ Η εφευρετικότητα των όπλων

Αρνητικά

- Μονοτονία
- Κακός χειρισμός
- Γραφικά ελάχιστα βελτιωμένα συγκριτικά με την εποχή κυκλοφορίας

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
7.0
0.2
Συνοψίζοντας

Σε γενικές γραμμές η συλλογή αυτή δε θα λέγαμε ότι θα λείψει σε κάποιον. Ναι μεν προσφέρει τη νοσταλγία εκείνων των χρόνων που κυκλοφόρησαν τα παιχνίδια, αλλά δεν προσφέρει και τίποτε καινούργιο. Κυρίως απευθύνεται σε όσους δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τη σειρά της Capcom.

Προφανώς δεν είναι κακή η συλλογή και σίγουρα περνάει ευχάριστα η ώρα, ειδικά με το online mode. Παρ' όλα αυτά, απ' όλα τα remasters που έχουμε δει, ισως αυτό είναι από τα λίγα που κυκλοφορούν σχεδόν απαράλλαχτα, συγκριτικά με την εποχή τους.

7.0
Βαθμός
0.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1