Death's Door - Review

Ένα εξαιρετικό indie στη βιβλιοθήκη του Xbox
by Άρης Φουρναράκης on 5 Αυγούστου 2021

Κάθε χρόνο κυκλοφορούν δεκάδες «μεγάλα» παιχνίδια, αλλά στις λίστες των καλύτερων παιχνιδιών της χρονιάς αρκετών παικτών καταλήγουν μικρότεροι και πιο άσημοι τίτλοι. Μικροί indie τίτλοι, όπως το Death’s Door, σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας και συνήθως καταφέρνουν να την τραβήξουν.

Το Death’s Door είναι το πιο φιλόδοξο project της Acid Nerve, μιας μικρής ανεξάρτητης εταιρείας από το Manchester που αριθμεί μόλις δύο άτομα προσωπικό. Με τη Devolver Digital να αναλαμβάνει τον ρόλο του publisher, το Death’s Door δεν θα μπορούσε να μην είναι αξιόλογο. Αυτό δείχνει και το εντυπωσιακό νούμερο των 100.000 παικτών που έχουν ήδη ασχοληθεί μαζί του, από την πρώτη κιόλας εβδομάδας κυκλοφορίας του.

Στο Death’s Door αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός κορακιού, του οποίου δουλεία είναι να μαζεύει ψυχές. Το παιχνίδι ξεκινάει με την πρώτη μέρα στη δουλεία για τον πρωταγωνιστή μας, ο οποίος καταφτάνει στο γραφείο και του ανατίθεται να φέρει πίσω μια συγκεκριμένη ψυχή. Μετά από ένα εξαιρετικό boss fight, ο πρωταγωνιστής μας πέφτει αναίσθητος από ένα ύπουλο χτύπημα, με τον αντίπαλό του να κλέβει την ψυχή και να εξαφανίζεται στο άγνωστο. Έτσι ξεκινάει ένα ανελέητο κυνηγητό, με τον πρωταγωνιστή μας να μεταφέρεται σε κόσμους που οι κάτοικοί τους έχουν αψηφήσει τον θάνατο και έχουν μεταμορφωθεί σε διαφόρων ειδών τέρατα.

Το σενάριο του Death’s Door είναι ενδιαφέρον, με αρκετές εναλλαγές ανά περίσταση. Υπάρχουν αρκετές στιγμές που το χιούμορ κυριαρχεί, αλλά και άλλες πιο συναισθηματικές ή πιο σκοτεινές καταστάσεις. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι είναι ότι παρόλο που δεν θα χρειαστεί να διαβάσετε περιγραφές, όπως στα Souls παιχνίδια, το Death’s Door δεν θα σας τα δώσει όλα στο πιάτο, αλλά ευνοεί το ψάξιμο, το οποίο οφείλετε να κάνετε για να καταλάβετε τα πάντα. Για να δούμε το τέλος του Death’s Door ξοδέψαμε περίπου 13 ώρες, ενώ για το true ending θα χρειαστεί να ξοδέψετε μερικές ακόμα, καθώς το παιχνίδι προσφέρει αρκετό περιεχόμενο ακόμα και μετά το τέλος του.

Με την πρώτη ματιά το Death’s Door φαντάζει σαν ένα συνηθισμένο top-down action-adventure παιχνίδι: απλές και heavy επιθέσεις, dodge, μαγικές δυνάμεις και πολλοί εχθροί. Όμως στην πραγματικότητα το gameplay του τίτλου μπορεί να προσφέρει περισσότερες συγκινήσεις. Για παράδειγμα, οι μαγικές σας επιθέσεις (4 στον αριθμό) καταναλώνουν mana, το οποίο παίρνετε πίσω με κάθε πετυχημένη επίθεση σε κάποιον εχθρό. Αυτό παρακινεί τον παίκτη να παίξει πιο επιθετικά για να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις αρκετά δυνατές μαγικές επιθέσεις, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει και στο μήνυμα που θα δείτε αρκετές φορές στο παιχνίδι: DEATH. Προβληματικό, βέβαια, θα χαρακτηρίζαμε τον τρόπο που μπορεί να κάνει heal ο παίκτης, καθώς πρέπει να βρείτε πρώτα καρπούς, μετά αντίστοιχες γλάστρες για να τους φυτέψετε και στο τέλος να φάτε το αντικείμενο που προκύπτει. Μόλις πεθάνετε οι καρποί επανέρχονται, αλλά στις σημαντικές μάχες/αρένες δεν θα έχετε ποτέ διαθέσιμο heal. Βέβαια, αν και το Death’s Door δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, συγχωρεί αρκετά τον παίκτη, καθώς σε κάθε θάνατο δεν χάνετε τίποτα. Γυρνάτε στο τελευταίο checkpoint (έχουν τη μορφή πορτών και οδηγούν στο κεντρικό hub) και συνεχίζετε τον δρόμο σας. Το μόνο που θυμίζει ότι πεθάνατε είναι το respawn των εχθρών.

Η δυσκολία του παιχνιδιού πηγάζει από τον αρκετά μεγάλο αριθμό εχθρών που βρίσκονται ταυτόχρονα στην οθόνη και από το πόσο γρήγορα θα μάθετε το pattern των κινήσεών τους. Και αν τα απλά τέρατα δεν σας δυσκολέψουν, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τα bosses, τα οποία ανεβάζουν την ένταση κατακόρυφα. Από τα βασικά, μέχρι και τα δευτερεύοντα, όλα έχουν τη δική τους ιστορία, περιοχή και σετ κινήσεων και όλα προσφέρουν αρκετά challenging μάχες. Ειδικά το τελευταίο boss κερδίζει τις εντυπώσεις.

Εκτός από τις μάχες, στο Death’s Door υπάρχει και αρκετή εξερεύνηση. Ο «ανοιχτός» κόσμος του ευνοεί το ψάξιμο και εδώ κερδίζει επάξια τον τίτλο του metroidvania, καθώς θα γυρίσετε αρκετές φορές πίσω σε προηγούμενες περιοχές για να ξεκλειδώσετε νέα μονοπάτια. Στο παιχνίδι θα βρείτε τρία εντελώς διαφορετικά biomes (εκτός του βασικού hub), γεμάτα μυστικά, νέους εχθρούς και μοναδικά bosses. Παράλληλα, υπάρχουν και αρκετά puzzles, τα οποία για να λύσετε θα χρειαστείτε τις μαγικές σας επιθέσεις, που θα κερδίσετε σταδιακά όσο περνάει το παιχνίδι. Το μόνο μας παράπονο είναι η απουσία κάποιου είδους χάρτη για να καθοδηγήσει τον παίκτη, καθώς είναι πολύ εύκολο να χαθεί.

Με τις ψυχές που κερδίζετε από τις μάχες και την εξερεύνησή σας, μπορείτε να αναβαθμίσετε τέσσερα διαφορετικά stats, τα οποία δυναμώνουν τις επιθέσεις σας, σας κάνουν πιο γρήγορους και σας προσφέρουν μεγαλύτερο «παράθυρο» για αποφυγές. Παράλληλα, θα βρείτε αρκετά όπλα, αλλά και αναβαθμίσεις για τη ζωή, το mana και τις μαγικές σας επιθέσεις, για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιβίωση. Γενικά, το Death’s Door έχει αρκετό περιεχόμενο και μπορεί να προσφέρει αρκετές ώρες ευχαρίστησης, ακόμα και μετά το τέλος της ιστορίας.

Οπτικά, το Death’s Door διαθέτει πολύχρωμα γραφικά και το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί, χωρίς όμως να είναι κάτι φανταστικό. Η λεπτομέρεια στα εφέ είναι υψηλή, οι κόσμοι είναι πανέμορφοι και το art direction εκπληκτικό, με ασπρόμαυρα και πολύχρωμα επίπεδα να κάνουν συχνά την εμφάνισή τους. Τεχνικά, στο Xbox Series X προσφέρει μια αψεγάδιαστη 4K/60FPS εμπειρία, με μηδαμινά loading times.

Από τα πιο δυνατά σημεία του Death’s Door είναι, αναμφίβολα, το soundtrack του. Σε πολλά σημεία χαλαρό και σε άλλα σημεία επικών διαστάσεων, το soundtrack συντροφεύει πάντα με τον κατάλληλο τρόπο τον παίκτη και δένει άψογα με τη δράση που υπάρχει στην οθόνη.

Συνοπτικά, το Death’s Door είναι φανταστικό. Προσφέρει εξαιρετικές μάχες, ενδιαφέρον σενάριο, υψηλού επιπέδου soundtrack, πληθώρα από bosses, μυστικά και φουλ εξερεύνηση. Από όποια πλευρά και να το πιάσετε, το παιχνίδι θα σας ικανοποιήσει πλήρως, αν και ίσως να σας ενοχλήσει η απουσία του χάρτη.

Από τα πιο δυνατά indies της χρονιάς και ένα πολύ δυνατό entry στη βιβλιοθήκη του Xbox.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Death's Door - Review

Συντάκτης
5 Αυγούστου 2021
Developer

Acid Nerve

Publisher

Devolver Digital

Πλατφόρμες

PC / Xbox One / Xbox Series X/S

Tested on

Xbox Series X

Κυκλοφορία

20 Ιουλίου 2021

Είδος

Action-adventure

PEGI

12

Θετικά

+ Εξαιρετικό soundtrack
+ Eθιστικές μάχες
+ Ενδιαφέρον σενάριο, με δύο τέλη
+ Κόσμος γεμάτος μυστικά που ευνοεί την εξερεύνηση
+ Φανταστικά boss fights
+ Αρκετά όπλα και δυνάμεις
+ Μηδαμινά loadings και αψεγάδιαστη εμπειρία

Αρνητικά

- Απουσία χάρτη
- Περίεργος τρόπος για να κάνετε heal

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.5
Συνοψίζοντας

Συνοπτικά, το Death’s Door είναι φανταστικό. Προσφέρει εξαιρετικές μάχες, ενδιαφέρον σενάριο, υψηλού επιπέδου soundtrack, πληθώρα από bosses, μυστικά και φουλ εξερεύνηση. Από όποια πλευρά και να το πιάσετε, το παιχνίδι θα σας ικανοποιήσει πλήρως, αν και ίσως να σας ενοχλήσει η απουσία του χάρτη.

Από τα πιο δυνατά indies της χρονιάς και ένα πολύ δυνατό entry στη βιβλιοθήκη του Xbox.

9.0
Βαθμός
9.5
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1