Deformers

Το χαώδες brawler της Ready at Dawn!
by Παναγιώτης Τριάντης on 1 Μαΐου 2017

Όταν ακούει κανείς Ready at Dawn, το μυαλό του πάει κατευθείαν στο The Order: 1886. Μετά από έναν τέτοιο τίτλο, με ιστορία και εξαιρετικό οπτικό τομέα, δεν θα περίμενε κανείς πως το επόμενο βήμα θα ήταν αυτό που ακολούθησε. Μετά τους τρεις τίτλους που έφτιαξε για τη Sony, η Ready at Dawn αποφάσισε να δημιουργήσει κάτι ολοκληρωτικά δικό της και συνεργάστηκε με την GameTrust, την εταιρεία έκδοσης παιχνιδιών της GameStop, προκειμένου ο τίτλος να φτάσει στα ράφια των καταστημάτων. To project ξεκίνησε αρχικά ως ένα demo παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες. Στη συνέχεια κάποιοι από τους developers συνέχισαν να ασχολούνται με αυτό και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημερινό Deformers.

To Deformers είναι ένα online multiplayer brawler τρίτου προσώπου, στο οποίο ο παίκτης χειρίζεται μαλακές μπάλες που σκοτώνονται μεταξύ τους μέσα σε διάφορες αρένες. Συγκεκριμένα, ο τίτλος περιλαμβάνει τρία διαφορετικά modes που απλώνονται σε εννιά διαφορετικές πίστες. Θα λέγαμε πως ο διαμοιρασμός είναι αρκετά άνισος, μιας και δύο από τα modes μοιράζονται τις οκτώ πίστες, με μία να μένει για το τρίτο.

Το πρώτο διαθέσιμο mode, και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι το deathmatch. Όπως σε όλα τα αντίστοιχα modes, μέχρι και οκτώ παίκτες αναμετρούνται μεταξύ τους και ο νικητής είναι αυτός με τα περισσότερα kills. Οι πίστες είναι έτσι διαμορφωμένες έτσι ώστε να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να βρεθεί ο χαρακτήρας εκτός και να σκοτωθεί με αυτόν τον τρόπο. Αντίστοιχα, το team deathmatch, το δεύτερο mode, αφορά σε ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων να αναμετρούνται στις ίδιες πίστες και λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Σίγουρα το πιο απολαυστικό από τα δύο ήταν το deathmatch, μιας και αν υπάρχουν όντως οκτώ παίκτες, κυριαρχεί ένας όμορφος χαμός με κινούμενες ελαστικές μπάλες να προσπαθούν να σκοτωθούν μεταξύ τους.

Το τρίτο mode είναι το form-ball. Όπως μπορείτε να φανταστείτε από τον τίτλο του, οι παίκτες τοποθετούνται σε ένα γήπεδο με δύο τέρματα και πολεμούν μεταξύ τους όσο προσπαθούν να μεταφέρουν την μπάλα στα τέρματα, το γνωστό σε όλους ποδόσφαιρο. Το συγκεκριμένο mode μας θύμισε κατά πολύ το Rocket League, με τη μόνη διαφορά πως εδώ οι παίκτες μπορούν να σκοτώσουν τους αντιπάλους τους και να πυροβολήσουν αυτούς. Εξίσου ενδιαφέρον mode, αλλά θα λέγαμε πως είναι δευτερεύον μιας και φαίνεται πως δεν τους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία. Αυτό επειδή έχει μόνο ένα γήπεδο και δεν ταιριάζει απόλυτα στο χάος που προσφέρουν τα άλλα δυο modes.

Σε όλα τα modes, τα Deformers έχουν συγκεκριμένη μπάρα ζωής, και κάποιες βασικές κινήσεις. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχει η δυνατότητα άμυνας όπου βλέπουμε τη μπάλα να μετατρέπεται σε ένα - κάπως κωμικό- τετράγωνο τοίχο, τη δυνατότητα να κουβαλήσουμε αντικείμενα και αντιπάλους, ο πυροβολισμός αντιπάλων με σφαίρες που μαζεύουμε από το έδαφος και, τέλος, τη δυνατότητα να μαζέψουμε ενέργεια και να πέσουμε με δύναμη πάνω σε κάποιον αντίπαλο κοστίζοντας του πόντους ζωής ή ακόμα και να τον ρίξουμε εκτός πίστας με αποτέλεσμα να τον σκοτώσουμε. Αυτό μπορεί να βοηθήσει και σε περίπτωση που πέφτουμε στο κενό μιας και αν προλάβουμε να συλλέξουμε δύναμη, μπορούμε να μας επαναφέρουμε πίσω στην αρένα.

Εκτός των βασικών κινήσεων, υπάρχουν και οι ειδικές ικανότητες που μπορούμε να “σηκώσουμε” από το έδαφος και ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού. Οι ικανότητες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την προστασία του χαρακτήρα μας, όπως το να γίνει αόρατος, είτε για να σκοτώσουμε με ευκολία τους αντιπάλους μας κάνοντας δυνατές εκρήξεις ή αφήνοντας μια αύρα στο έδαφος που τους τραβάει στο κέντρο της κάνοντας τους ζημιά. Εκτός από αυτές τις δυνάμεις, υπάρχουν και άλλες που επηρεάζουν ολόκληρο το επίπεδο, όπως το gravity που αφαιρεί τη βαρύτητα. Όλα αυτά συνθέτουν ένα χαώδες κλίμα που μόνο ευχάριστο και ενδιαφέρον μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πριν την εκκίνηση κάθε αγώνα υπάρχει η επιλογή κλάσης του Deformer μας. Οι κλάσεις αυτές χωρίζονται σε guardian, o οποίος έχει αυξημένα στατιστικά στο shield, ο striker που αντίστοιχα έχει αυξημένα στατιστικά στο dash, o marksman στο shoot, ο speedster στην ταχύτητα και, τέλος, ο ranger που είναι ισορροπημένος και προτείνεται για νέους παίκτες. Οι κλάσεις αυτές δίνουν ένα βάθος στο παιχνίδι με τη διαφορά ανάμεσα τους να είναι εμφανής.

Ακόμη, μπορούμε να κάνουμε level up το προφίλ μας, κάτι που μας προσφέρει strands, ένα από τα νομίσματα του τίτλου, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ξεκλειδώσουμε νέους χαρακτήρες. Εκτός από αυτό, ανάλογα με την επίδοσή μας, ανεβάζουμε και το prestige, μία ξεχωριστή κατηγορία. Γενικότερα, στο τέλος κάθε αγώνα, ο παίκτης κερδίζει ασήμι με τα οποία μπορεί να ξεκλειδώσει αξεσουάρ. Δυστυχώς αυτά δεν σημαίνουν τίποτα μιας και δεν υπάρχει κάποιο σύστημα κατάταξης με leaderboards.

Κάπου εδώ περνάμε στο workshop. Στη συγκεκριμένη επιλογή έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε έξι διαφορετικά Deformers τα οποία θα είναι διαθέσιμα για επιλογή πριν κάθε αγώνα. Αρχικά έχουμε τις βάσεις των Deformers που βασίζονται σε ζώα, φαγητά ή ακόμα και φανταστικά τέρατα, τα οποία ξεκλειδώνονται με τα strands. Στη συνέχεια έχουμε διάφορες κατηγορίες με αξεσουάρ τα οποία μπορούμε να ξεκλειδώσουμε με το ασήμι και χωρίζονται σε καπέλα, γυαλιά, backpacks, taunts, emotes και σπρέι.

Δυστυχώς το Deformers, παρά την όποια ποικιλία έχει φαίνεται κάπως… άδειο. Δεν υπάρχει κανένα βοηθητικό tutorial για τους νέους παίκτες, δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για competitive αγώνες, δεν υπάρχει κατάταξη, τα modes θα λέγαμε πως δεν είναι αρκετά, μιας και ακόμα το form football φαίνεται να μπήκε απλά για να μπει. Γενικότερα, όσο έξυπνο και απολαυστικό είναι το gameplay του, τόσο… άδειο και πρόχειρο είναι το περιεχόμενο του τίτλου.

Κλείνοντας, στον οπτικοακουστικό του τομέα το Deformers είναι ικανοποιητικό με τις αρένες και τους χαρακτήρες να είναι πολύχρωμα και ευχάριστα στο μάτι. Εκτός από αυτά, ο χειρισμός του δεν είναι περίπλοκος και βολεύει τις περισσότερες φορές, εκτός από τις γρήγορες εναλλαγές της κάμερας που μπορεί να χρειαστούν.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την GameTrust για τις ανάγκες του Review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Deformers

Συντάκτης
1 Μαΐου 2017
Developer

Ready at Dawn

Publisher

GameTrust

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PlayStation 4

Κυκλοφορία

21 Απριλίου 2017

Είδος

Online Multiplayer, Brawl

PEGI

7

Θετικά

+ Χαώδες
+ Διασκεδαστικό gameplay
+ Χιουμοριστικοί χαρακτήρες

Αρνητικά

- Ουσιαστικά δύο modes, με το ένα από αυτά (form-ball) να είναι άδειο
- Καμία βοήθεια για τους αρχάριους
- Κακή αναλογία περιεχομένου και κόστους
- Δεν υπάρχουν leaderboards ή κάποιο είδος κατάταξης

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
5.0
Συνοψίζοντας

Το Deformers είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τις προηγούμενες δουλειές της Ready at Dawn. Είχε όλα τα φόντα να γίνει ο επόμενος μεγάλος multiplayer τίτλος, ωστόσο το φτωχό υλικό του και η υψηλή κοστολόγηση δεν βοηθούν σε αυτό.

Όπως και να'χει, είναι ένα απολαυστικό online multiplayer brawler, που όσοι αγαπούν τα παιχνίδια του είδους θα το διασκεδάσουν, μιας και σε περιπτώσεις αγώνων με επτά αντιπάλους επικρατεί ένας μεγάλο χάος.

5.0
Βαθμός
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
0%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1