Desperados III - Review

Και οι 5 ήταν υπέροχοι
by Άρης Φουρναράκης on 28 Ιουλίου 2020

Το Desperados III κάνει την εμφάνισή του σε μια περίοδο που οι φανατικοί του είδους, δεν έχουν και πολλές επιλογές. Μετά το εξαιρετικό Shadow Tactics: Blade of Shogun, η Mimimi Games αποφάσισε να αναβιώσει την αγαπημένη σειρά 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία του μετριότατου Helldorado, που αποτέλεσε spin-off των πρώτων δύο τίτλων.

Το είδος αυτών των παιχνιδιών είναι περίεργο, καθώς ονομάζεται real-time tactics και δεν είναι τίποτα άλλο από stealth εμπειρίες με μπόλικες επιρροές από παιχνίδια στρατηγικής. Είναι παιχνίδια που απαιτούν σκέψη, επιμονή και υπομονή και χρειάζονται να τους διαθέσετε μπόλικο χρόνο για να μπορέσουν να ξεδιπλώσουν όλες τις αρετές τους.

Η σειρά Desperados διαδραματίζεται στο αγαπημένο setting της άγριας δύσης, με το Desperados III να συνεχίζει την παράδοση. Καουμπόηδες, οίκοι ανοχής, περίστροφα, σαλούν, πόκερ και πολύ ποτό, συνθέτουν μια αγνή γουεστερνική εμπειρία.

Όσον αφορά στο σενάριο, το Desperados III αποτελεί prequel των προηγούμενων παιχνιδιών και ουσιαστικά μας συστήνει στον John Cooper, πρωταγωνιστή της σειράς. Το σενάριο βέβαια υπάρχει απλά σαν υπόβαθρο, κλασική ιστορία εκδίκησης που την έχουμε δει δεκάδες φορές σε παιχνίδια και ταινίες. Κατά κύριο λόγο είναι αρκετά βαρετή, με αδιάφορους και cheesy διαλόγους.

Την παρτίδα όμως σώζουν οι πέντε χαρακτήρες του παιχνιδιού, που όσο βαρετοί είναι στα πλαίσια του σεναρίου, άλλο τόσο διασκεδαστικοί είναι εν μέσω gameplay. Ο καθένας έχει διαφορετική προσωπικότητα και οι διάλογοί τους, την ώρα που προσπαθείτε να περάσετε κάποια αποστολή, προσφέρουν χαμόγελα και αυξάνουν τη διασκέδαση. Για παράδειγμα, ο τρόπος που απορρίπτει ο γιατρός McCoy τις τακτικές βουντού και «μαύρης μαγείας» της Issabelle Moreau είναι σκέτη απόλαυση.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, στο Desperados III θα έχετε στη διάθεση σας πέντε χαρακτήρες με διαφορετικές ικανότητες και εντελώς διαφορετικό παίξιμο. Το ποιους θα έχετε διαθέσιμους σε κάθε αποστολή ορίζεται από το σενάριο, ενώ θα υπάρξουν αποστολές που θα έχετε στη διάθεσή σας και τους πέντε.

Ξεκινώντας με τον πρωταγωνιστή, τον John Cooper, είναι ένας κλασικός καουμπόης, με μαχαίρι για αθόρυβα kills και δυο περίστροφα για τις στιγμές που γίνεται σαματάς. Διαθέτει επίσης ένα νόμισμα, με το οποίο μπορεί να στρέψει την προσοχή των αντιπάλων του αλλού.
Στη συνέχεια έχουμε τον γιατρό McCoy, ο οποίος κραδαίνει ένα sniper, ενέσεις και φιαλίδια, με τα οποία μπορεί να ρίξει πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα για ύπνο. Είναι αργός και δεν μπορεί να σκαρφαλώσει σε φυτά, σε αντίθεση με τον Cooper. Τελειώνοντας με τους άντρες, ο Hector Mendoza είναι το tank της παρέας, κρατάει καραμπίνα και τσεκούρι, κουβαλάει έναν αντίπαλο σε κάθε χέρι και διαθέτει παγίδα για αρκούδες, στην οποία μπορεί να προσελκύσει τους αντιπάλους με ένα σφύριγμα.

Το περισσότερο ενδιαφέρον όμως, έχουν οι δύο γυναίκες της παρέας. Η Kate O’Hara μεταμφιέζεται και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα (συνήθως) ανάμεσα στους εχθρούς, μπορεί να φλερτάρει μαζί τους αποσπώντας τους την προσοχή, ενώ μπορεί και να τους προσελκύσει σε απόμερα σημεία… ώστε να τους σκοτώσει με το αθόρυβο περίστροφό της. Η Issabelle Moreau είναι μακράν ο καλύτερος χαρακτήρας του παιχνιδιού. Έχει παρέα της μια γάτα με την οποία αποσπά τους εχθρούς, καταπιάνεται με βουντού και ελέγχει τους αντιπάλους σαν μαριονέτες, ενώ μπορεί να συνδέσει τη μοίρα δύο ατόμων, αφού ό,τι συμβεί στον έναν συμβαίνει ταυτόχρονα και στον άλλον.

Όπως καταλαβαίνετε, με τόσες διαφορετικές ικανότητες, οι πίστες που θα ελέγχετε και τους πέντε μπορούν να μετατραπούν από περίπατο μέχρι και σε πονοκέφαλο. Ναι μεν θα έχετε στη διάθεσή σας δεκάδες τρόπους για να προχωρήσετε, αλλά ακριβώς επειδή θα έχετε τόσες δυνατότητες μπορεί να πελαγώσετε και να μείνετε κολλημένοι για ώρα σε ένα σημείο. Αυτό όμως δεν αναιρεί τα άπειρα μονοπάτια που θα ανοίγονται στο διάβα σας σε κάθε αποστολή και είναι κάτι που θα το συνηθίσετε γρήγορα, αρκεί να αφιερώσετε χρόνο.

Στο Desperados III, σαν σωστό real-time tactics παιχνίδι, βασιλεύει το stealth στοιχείο και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Ο σχεδιασμός των επιπέδων είναι εύστοχος και στήνει συνέχεια εμπόδια στον δρόμο σας, αλλά παράλληλα σας δίνει και τρόπους για να τα προσπεράσετε. Μπορείτε να κρυφτείτε σε θάμνους ή σε σπίτια, να ρίξετε τεράστιους βράχους στα κεφάλια των εχθρών σας ή να τους βάλετε φωτιά ενώ θα περνάνε από ένα σημείο γεμάτο πετρέλαιο. Από την άλλη, όταν περπατάτε σε νερό θα σας ακούνε πιο εύκολα, ενώ μπορούν να δουν από απόσταση τις πατημασιές που αφήνετε στα λασπωμένα μονοπάτια.

Το όλο σκηνικό θυμίζει λίγο τη σειρά Hitman, καθώς και εδώ μπορείτε να δηλητηριάσετε κάποιο ποτό ή να ανατινάξετε κάτι για να αποσπάσετε την προσοχή του αντιπάλου, όμως σίγουρα οι εχθροί δεν συμπεριφέρονται "ανθρώπινα". Έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο κινήσεων, ενώ η όρασή τους περιορίζεται σε έναν «κώνο όρασης», τον οποίο μπορείτε να δείτε ανά πάσα στιγμή και να δράσετε καταλλήλως εφόσον έχετε σχεδιάσει τα πάντα από πριν.

Γενικά, πρέπει να αποδεχτείτε ότι στο Desperados III θα αποτυγχάνετε και μάλιστα αρκετά συχνά. Με αυτή τη λογική το παιχνίδι σας θυμίζει διαρκώς να κάνετε quick save, αφού έχει ένα timer μόνιμα καρφωμένο στο πάνω μέρος της οθόνης σας. Δοκιμάζετε κάτι και πετυχαίνει; Κάντε quick save. Κινηθήκατε δυο μέτρα δεξιά χωρίς να σας δουν; Quick save. Η τακτική του trial-and-error βασιλεύει, αφού το quick save και reload θα γίνουν φίλοι σας. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα ικανοποιήσει όλους τους παίκτες, ειδικά όταν οι αποστολές μπορούν να κρατήσουν μέχρι και δύο ώρες, όμως αν είναι το στιλ σας, τότε θα το αγαπήσετε. Ειδικά όταν μετά από 10 αποτυχημένες προσπάθειες, καταφέρετε να περάσετε ένα σημείο χωρίς να σας δει κάνεις ή αν πετύχει το σχέδιο που καταστρώνατε επί 10 λεπτά, δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα.


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στο showdown mode, καθώς είναι ένα εργαλείο που θα γίνει φίλος σας για όσο ασχοληθείτε με το παιχνίδι. Συνοπτικά, μπορείτε να σταματήσετε τον χρόνο με το πάτημα ενός πλήκτρου και να προγραμματίσετε τις επόμενες κινήσεις των χαρακτήρων σας. Ξεπαγώνοντας τον χρόνο όλες οι κινήσεις θα συμβούν ταυτόχρονα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά και εντυπωσιακά combos.

Από άποψη διάρκειας, το Desperados III προσφέρει περίπου 25 με 30 ώρες περιεχομένου, χωρισμένες σε 16 επίπεδα, ενώ υπάρχει και το challenge mode στο οποίο μπορείτε να γυρίσετε σε ήδη ολοκληρωμένες αποστολές, αλλά με νέα objectives, γεγονός που ανεβάζει το replayability στα ύψη.

Το Desperados III έχει σχεδιαστεί με την Unity και το οπτικό αποτέλεσμα βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Δεν θα δείτε εντυπωσιακά γραφικά και εφέ, όμως θα δείτε εξαιρετικά καλοσχεδιασμένες και με αρκετή ποικιλία πίστες, που είναι το ζητούμενο σε αυτού του είδους τα παιχνίδια. Η Mimimi Games έχει κάνει καταπληκτική δουλειά στην απόδοση της άγριας δύσης και είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι επί 30 ώρες δεν θα κουραστείτε αντικρίζοντας τα ίδια και τα ίδια.

Ηχητικά, οι αποστολές είναι ντυμένες με μελωδίες που σάς βάζουν στο κλίμα της εποχής, είναι ευχάριστες και δεν κουράζουν ούτε στιγμή.

Το παιχνίδι μάς παραχωρήθηκε από την εκδότρια εταιρεία για τις ανάγκες του review.

Σχόλια
Λεπτομέρειες
Τίτλος

Desperados III

Συντάκτης
28 Ιουλίου 2020
Developer

Mimimi Games

Publisher

THQ Nordic

Διανομή

Enarxis Dynamic Media

Πλατφόρμες

PC / PlayStation 4 / Xbox One

Tested on

PC

Κυκλοφορία

16 Ιουνίου 2020

Είδος

Real-time tactics

PEGI

18

Θετικά

+ Προσφέρει ό,τι ακριβώς υπόσχεται
+ Καλοσχεδιασμένες τοποθεσίες με μεγάλη ποικιλία
+ Μεγάλη διάρκεια και replayability
+ Εξαιρετικοί χαρακτήρες με ξεχωριστές ικανότητες και τρόπο παιξίματος
+ Αρκετοί τρόποι για να ολοκληρώσετε τις αποστολές σας
+ Το showdown mode

Αρνητικά

- Κλισέ σενάριο
- Απαιτεί τεράστια υπομονή
- Ορισμένες αποστολές ίσως κουράσουν με τη διάρκεια τους

Βαθμολογία
Βαθμόλογία συντάκτη
Βαθμολογία χρηστών
Rate Here
Βαθμολογία
9.0
9.2
Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, το Desperados III είναι ένα εξαιρετικό real-time tactics παιχνίδι που προσφέρει όλα όσα υπόσχεται και περιμένει ο παίκτης από αυτό. Τεράστια διάρκεια, ενδιαφέρουσες ιδέες και εξαιρετικούς χαρακτήρες με τις ξεχωριστές ικανότητές τους.

Σίγουρα χρειάζεται τεράστια υπομονή και ζητάει αρκετή σκέψη και ώρα από τον παίκτη, όμως θα ανταμείψει με το παραπάνω όσους ασχοληθούν εις βάθος. Παρά το κλισέ σενάριο όμως, αποτελεί τον καλύτερο τίτλο της σειράς και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους.

9.0
Βαθμός
9.2
Βαθμός
You have rated this
What's your reaction?
LOL
0%
Cheers
100%
Τιιιιι ;
0%
Μπαααα
0%
Sad
0%
Rage
0%
/* ]]> */
http://bs.serving-sys.com/serving/adServer.bs?cn=display&c=19&mc=imp&pli=22935073&PluID=0&ord=[timestamp]&rtu=-1